ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Εξοπλισμοί στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Κύριος «αιμοδότης» του ΝΑΤΟ και του «Ευρωστρατού» θα γίνει για άλλη φορά η χώρα μας... Το χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενέκρινε με ομόφωνη απόφαση, νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ! Νέοι εξοπλισμοί, οι οποίοι κινούνται, βάσει και των τελευταίων... οδηγιών που πήρε η κυβέρνηση, από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα!

Ουσιαστικά κάτω απ' αυτές τις «οδηγίες», κινήθηκε και η χτεσινή τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Σύνοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σηματοδότησε μια βασική αλλαγή». Το ΝΑΤΟ, είπε ο Κ. Σημίτης, «παλιά ήταν μια συμμαχία, η οποία είχε συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσει την τότε Σοβιετική Ενωση. Ηταν τοπικά περιορισμένη και όσο για τις στρατιωτικές της πρωτοβουλίες, αφορούσε την αντιμετώπιση του κινδύνου από τη Σοβιετική Ενωση και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ΝΑΤΟ, μέσα από διαδικασίες, που ξεκίνησαν και επικυρώθηκαν με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τώρα πια θέλει να αντιμετωπίσει κινδύνους από ασύμμετρες απειλές και από μαζικά όπλα καταστροφής».

Η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση του Κ. Σημίτη είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, για την ένταξη της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενισχύεται ακόμα περισσότερο, από αυτό που στη συνέχεια υποστήριξε ο πρωθυπουργός: «Αυτό σημαίνει ότι ο τοπικός περιορισμός δεν ισχύει πια. Σημαίνει ότι εάν κρίνει ότι υπάρχει, για παράδειγμα, μια χώρα στην Ασία, ένας κίνδυνος για τη χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής από ένα άλλο σημείο του πλανήτη, θα μπορεί κι εκεί να επέμβει»...

Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται μια δύναμη ταχείας επέμβασης. Η δύναμη αυτή για την οποία υπήρξε απόφαση, είναι παράλληλη προς αυτή της ΕΕ, που θέλει κι αυτή να κάνει μια δύναμη, όμως για παρεμβάσεις ειρηνευτικές». Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «έχουν δύο διαφορετικούς παράλληλους προσανατολισμούς. Καλύπτουν διαφορετικές απειλές, αλλά και ως εκ τούτου μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα συμφωνίας και να υπάρχει η ανάγκη στενότερης συνεργασίας. Και γι' αυτό υπάρχουν τα θέματα του λεγόμενου ευρωστρατού, που είναι σημαντικά». Η Σύνοδος της Πράγας, κατέληξε ο πρωθυπουργός, «επικύρωσε μια εξέλιξη των δύο, τριών τελευταίων ετών, με την οποία η Συμμαχία αποκτά και διαφορετική μορφή από το παρελθόν και διαφορετική αποστολή και βασίζεται σε έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων. Ολα αυτά καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Δεν αναιρούν σε τίποτα τη σημασία του ΝΑΤΟ για μας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν αναιρούν σε τίποτα την υποχρέωση συνεργασίας. Αλλά, ταυτόχρονα, επιβάλλουν να φροντίζουμε πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, για μια ευρωπαϊκή Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ)».

Ο πρωθυπουργός, με την εισήγησή του στο ΚΥΣΕΑ, φανερώνει ξεκάθαρα ότι η νέα αγορά εξοπλιστικών μέσων, όπως και οι προηγούμενες, εξυπηρετούν πρώτιστα και κυρίως τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δολοφονικών μηχανισμών...

«Ανακατάληψη νήσων και βραχονησίδων»

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Παπαντωνίου, αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, ότι η αγορά επιθετικών ελικοπτέρων «προσδίδει μια πρόσθετη διάσταση σε πολεμικές επιχειρήσεις από το στρατό και επιπλέον αναγκαία για ανακατάληψη νήσων και βραχονησίδων και συνθέτουν το οπλοστάσιο ενός σύγχρονου στρατού, ειδικά στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και ειδικότερα απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουμε»... δε γνωρίζουμε τι ακριβώς εξυπηρετούσαν και για ποιο λόγο έγιναν. Πάντως στο πνεύμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εξυπηρετεί η κυβέρνηση, ήταν πιο... εύστοχη η δήλωση του Γ. Παπαντωνίου ότι «στο πλαίσιο της δημιουργίας του ευρωστρατού, είναι προφανές ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί πρέπει να διαθέτουν συγκρίσιμα και εναρμονισμένα μέσα ταχείας μεταφοράς».

ΕΓ ΠΑΣΟΚ
«Κεντροαριστερά» μεν, αυτοδύναμα δε...

Η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που επιχείρησε με τη χτεσινή του εισήγηση στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Λαλιώτης, επιχειρεί, αφ' ενός την τόνωση του κομματικού ηθικού, αφ' ετέρου την ενίσχυση των σεναρίων της «κεντροαριστεράς» με ταυτόχρονο, όμως, στόχο την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές...

Σύμφωνα με την εισήγηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, «τα αποτελέσματα διαμορφώνουν ένα "θετικό κεκτημένο" για τη στρατηγική νίκης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του 2004», αλλά και για «τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με τη σύγχρονη και προοδευτική κεντροαριστερά»...

Κατά τον Κ. Λαλιώτη, η ΝΔ υπέστη στις εκλογές «πολιτική ήττα», καθώς το «μήνυμα» δε λειτούργησε αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση, όπως επιθυμούσε η Ρηγίλλης, ενώ η εισήγηση φαίνεται να «χαίρεται» για το γεγονός της «αυτοτελούς έκφρασης της ακροδεξιάς», αφού, όπως υποστηρίζεται, είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που με καθυστέρηση εκδηλώνεται και στην Ελλάδα... Σπεύδει, δε, ο Κ. Λαλιώτης να υποστηρίξει ότι η εμφάνιση της ακροδεξιάς δεν οφείλεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πολιτική τακτική της ΝΔ. «Στην Ελλάδα, στο χώρο της συντηρητικής παράταξης - αναφέρεται χαρακτηριστικά - φαίνεται να συμβαίνει σήμερα ό,τι συνέβη πριν 10 χρόνια στην Ευρώπη. Είναι ιστορικό παράδοξο - συνεχίζει ο Λαλιώτης - η συντηρητική παράταξη να έχει μία και μοναδική κομματική έκφραση νομιμοποιώντας τους πάντες και τα πάντα με ακροδεξιά αναφορά, ενώ σε όλη την Ευρώπη η Κεντροδεξιά έχει 2-3-4 εκφράσεις για αναφορά Κεντροδεξιά - Λαϊκή Δεξιά - Ακροδεξιά»...

Η εισήγηση υποστηρίζει ότι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κυμαίνεται από 0,6%-1,5% ή από 1,5% -3% υπέρ της ΝΔ, αποτέλεσμα «θετικό», όπως λέει, γιατί δεν επιβεβαιώνει τις μεγάλες διαφορές των δημοσκοπήσεων.

Οσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, αναφέρεται πως «είναι σαφές ότι οι εκλογές του 2004 θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο» και συνεπώς «είναι σαφές και αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί στις Εκλογές του 2004 μια τέταρτη νίκη και ταυτοχρόνως τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και την αυτοδυναμία του»... «Ομως - υποστηρίζεται - αυτές οι επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ δεν αναιρούν την πίστη μας για την αναγκαιότητα... μιας σύγχρονης, προοδευτικής και πολυκομματικής Κεντρο-Αριστεράς».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στους αγρότες, όπου σαν φάρμακο προτείνεται «η προστασία και ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών» και «η προώθηση συνδυαστικών πολιτικών για την ανάπτυξη της υπαίθρου».

Τι αποφασίστηκε

Τα περίπου 2,2 δισ. ευρώ, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να δαπανηθούν για τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα, με τα όποια - όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας - «ολοκληρώνεται η υλοποίηση του ΕΜΠΑΕ 2001 - 2005». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε, όπως ανέφερε και ο Γ. Παπαντωνίου, ότι «η σημερινή κυβέρνηση από το 1996-97 και μετά αύξησε τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από το 3% που ήταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990».

Σύμφωνα, με τον υπουργό:

- Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά την αγορά 32 μεταφορικών ελικοπτέρων, με προαίρεση τεσσάρων, καθώς και την αγορά τεσσάρων υγειονομικών ελικοπτέρων και έξι των ειδικών δυνάμεων. Το ύψος του ποσού αυτής της πρώτης παραγγελίας είναι 651 εκατομμύρια ευρώ.

- Η δεύτερη απόφαση, δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, αφορά την αγορά 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι», με κόστος 683 εκατομμύρια ευρώ.

- Το τρίτο πρόγραμμα, αφορά τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου «S» του πολεμικού ναυτικού, με κόστος 381 εκατομμύρια ευρώ.

- Το τέταρτο και τελευταίο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη ναυπήγηση μια κορβέτας, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, σε συνεργασία με την αγγλική εταιρία «Vosper», με την οποία ήδη συνεργάζονται τα Ναυπηγεία για τη ναυπήγηση των πέντε πυραυλακάτων, με κόστος 415 εκατομμύρια ευρώ.

Ενταγμένο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ότι δε στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας, αλλά όπως σημειώνει: «Η νέα αγορά εξοπλιστικών μέσων, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, εντάσσεται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Η συζήτηση και οι διαξιφισμοί για τη διαφάνεια στις διαδικασίες αγοράς είναι εξ ορισμού υποκριτικές, αφού αποκρύπτεται ότι οι αντιλαϊκοί στόχοι συμβαδίζουν και με μέσα σκοτεινά, που ωφελούν εταιρίες και μεσάζοντες.

Οι νέοι εξοπλισμοί, όπως και οι προηγούμενοι, συνοδεύουν το γεγονός ότι ολόκληρη η Ελλάδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις της έχουν οργανικά ενταχθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ