ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΛΚΙΣ
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου το αντιπολεμικό κίνημα

Δικάζονται σήμερα οι έξι φιλειρηνιστές, για τη δράση τους ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Μέλη της ΚΝΕ ενημερώνουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και μαζεύουν υπογραφές ενάντια στη δίκη των έξι φιλειρηνιστών στο Κιλκίς

Motion Team

Μέλη της ΚΝΕ ενημερώνουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και μαζεύουν υπογραφές ενάντια στη δίκη των έξι φιλειρηνιστών στο Κιλκίς
Στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κιλκίς κάθονται σήμερα οι 6 φιλειρηνιστές, που διώκονται για την αντιπολεμικής τους δράση, στην περίοδο του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μαζί τους δικάζεται και ολόκληρο το αντιπολεμικό κίνημα, που αναπτύχτηκε εκείνη την περίοδο απ' άκρη σε άκρη της χώρας και απαιτούσε να σταματήσει ο πόλεμος και η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος, που είχε μετατραπεί σε μόνιμο ορμητήριο του ιμπεριαλιστικού στρατού.

Στο πλευρό των διωκόμενων αγωνιστών -υπερασπιστών της εθνικής ανεξαρτησίας, θα βρεθούν εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, εργαζόμενοι και νεολαίοι, που προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια του Κιλκίς, απαιτώντας να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις που στήνει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της και στόχο έχουν την καθυπόταξη του κινήματος.

Κατηγορούμενοι είναι οι Κ. Σεϊτανίδης, Ν. Νεδόπουλος, Π. Μακρίδης, Η. Μανουσαρίδης, Θ. Βαρδαλής και Β. Τζήκας. Στις 15 Απρίλη του 1999, μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική (γαλλική) φάλαγγα οχημάτων, που μετέφερε οπλισμό μέσω της χώρας μας. Το μπλόκο στήθηκε στο ύψος της Γέφυρας του Πολυκάστρου στο δρόμο προς το τελωνείο των Ευζώνων. Διώκονται με τη σαθρή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς.

Για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη σαθρότητα των κατηγοριών μιλούν όλοι οι φορείς που μέχρι τώρα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης για τα Λαϊκά Δικαιώματα και Ελευθερίες, ενδεικτικά αναφέρει: «Από το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας, που ορίζει ότι "χωρίς νόμο(...) δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή" -27 παρ. 2, καθώς και το άρθ. 120 παρ. 4 που ορίζει ότι οι Ελληνες "υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο" εναντίον όσων επιχειρούν να το καταλύσουν, προκύπτει ότι η δίωξη έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Και τούτο γιατί δεν υπήρξε ούτε καν συζήτηση -πολύ δε περισσότερο νόμος- στην ελληνική Βουλή σχετικά με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα. Είναι, επομένως, σαφές ότι η νομικά σαθρή κατηγορία υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες και πιο συγκεκριμένα την επιδίωξη κατατρομοκράτησης του αντιπολεμικού κινήματος της χώρας».

Στο μεταξύ, μέχρι και την τελευταία ώρα, μαζικοί φορείς, εργατικά συνδικάτα και νεολαίοι, συνεχίζουν την εξόρμηση ενημέρωσης προς το λαό της Θεσσαλονίκης, καλώντας σε μαζική καταδίκη του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης. Στη διάρκεια των εξορμήσεων πραγματοποιείται και συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το αίτημα να πάψει η δίωξη.

Ταυτόχρονα, δυναμώνει το κύμα συμπαράστασης. Χτες ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, με δήλωσή του σημείωσε: «Δικάζεται το ανυπότακτο φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας που αρνείται να σκύψει το κεφάλι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Μέσω αυτής της δίωξης γίνεται προσπάθεια κατατρομοκράτησης του λαού ενόψει της όξυνσης των αγώνων, αλλά και των νέων επιδρομών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αυτή τη φορά στο Ιράκ».

Επίσης, με κοινή ανακοίνωσή τους τα ΔΣ των Α΄, Γ΄ και Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν, ότι «με τη δίκη αυτή ποινικοποιείται ανοιχτά η πολιτική δράση του λαού και φαλκιδεύονται δημοκρατικές ελευθερίες και λαϊκά δικαιώματα». Και σημειώνουν πως «η αθώωση των 6 αγωνιστών είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Δικαιοσύνη».

Μαζικά καταδικάζεται η επιχείρηση ποινικοποίησης των αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων και από τους φοιτητές. Με αποφάσεις τους καταγγέλλουν τις διώξεις, οι Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νομικής, Πολιτικού, Οικονομικού, Μαθηματικού, Ιατρικής, Ιστορικού, Φιλολογικού, Τυπογράφων, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων.

  • Την οργή και αγανάκτησή της εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης και ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία δίωξης ενάντια στους έξι φιλειρηνιστές.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Οι φιλειρηνιστές υπερασπίστηκαν το Σύνταγμά μας»

Προκλητικός ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης στα αιτήματα των μελών της

Προκλητική χαρακτήρισε τη στάση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Γαβρίλη η 8μελής αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που συναντήθηκε χθες μαζί του, προκειμένου να εκθέσει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις της για τη δίκη των έξι φιλειρηνιστών του Κιλκίς.

Ο Ι. Γαβρίλης, στην απαίτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» να τερματιστεί η δίωξη αυτή διότι «είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για το μέλλον των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών», απάντησε ότι δεν μπορεί «να παρέμβει στο δικαστήριο». Τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ξεκαθάρισαν πως δε ζητούν κάτι τέτοιο. «Ηρθαμε εδώ να αποκρούσουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης του ελληνικού λαού και την καταστρατήγηση των πολιτικών ελευθεριών και να σας ζητήσουμε να βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπαν χαρακτηριστικά. «Εμπιστεύομαι και αναθέτω τα πάντα στη Δικαιοσύνη», ήταν εκ νέου η απάντηση του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην υπενθύμιση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι οι συγκεκριμένοι φιλειρηνιστές, παρακωλύοντας τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ουσιαστικά υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα της Ελλάδας - το άρθρο 27 του Συντάγματος ορίζει ότι για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων απαιτείται ειδικός νόμος ψηφισμένος από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού βουλευτών - ο Ι. Γαβρίλης περί άλλα ετύρβαζε. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, υπήρξε στο παρελθόν η γνωστή απόφαση των συμβούλων του ΣτΕ - την οποία συνυπέγραψαν και αρεοπαγίτες - που έκρινε αντισυνταγματική τη διέλευση ξένων στρατευμάτων απ' τη χώρα μας. «Η απάντηση του γγ, δηλαδή της κυβέρνησης, ήταν προκλητική. Ουσιαστικά, ο Ι. Γαβρίλης μας είπε ότι σ' αυτήν τη χώρα γίνεται "ό,τι πει το ΝΑΤΟ". Είναι ξεκάθαρο, και δε χρειαζόταν αυτή η συνάντηση για να επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση ταυτίζεται με τις πραγματικές επιθυμίες του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών», είπε αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση ο γραμματέας του ΕΚΑ, Γιώργος Πέρρος.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της «Συσπείρωσης», Ηλ. Νικολόπουλος, επισήμανε πως οι διωκόμενοι «δεν έκαναν τίποτε περισσότερο απ' το να διαδηλώσουν και να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης (άρθρο 11), το οποίο δεν μπορεί να κάμπτεται με το πρόσχημα της παρακώλυσης των συγκοινωνιών». Τέλος, όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας συμφώνησαν ότι η περιστολή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων δε θα περάσει. «Θα αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, θα αντισταθούμε», είπαν χαρακτηριστικά.

Την 8μελή αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αποτελούσαν οι: Γ. Πέρρος, Ανδρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ηλ. Νικολόπουλος, Δημ. Καλτσώνης δρ. Νομικής, Μπ. Βορτελίνος απ' την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, Γ. Σταυρόπουλος απ' τη ΓΣΕΕ, Αγγ. Ρεμπής τέως δικαστικός λειτουργός και Γ. Νάκης μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ