ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέο πραξικόπημα στο φόντο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων

Αιματηρή καταστολή σε διαδηλώσεις στο Χαρτούμ με τουλάχιστον 3 νεκρούς

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις ενάντια στο πραξικόπημα
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις ενάντια στο πραξικόπημα
Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε στο Σουδάν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον Σουδανό στρατηγό και «μεταβατικό Πρόεδρο» Αμπντέλ Φατάχ Μπασίρ να ανατρέπει τη «μεταβατική» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ.

Η νέα αυτή εξέλιξη, που προετοιμαζόταν πιο φανερά τις τελευταίες μέρες - μεταξύ άλλων με οργάνωση σχετικών «κινητοποιήσεων» που καλούσαν ανοιχτά σε επέμβαση του στρατού - λαμβάνει χώρα στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο Σουδάν, με την παρέμβαση ΗΠΑ - Κίνας κ.ά., ιδιαίτερα μετά την προ διετίας ανατροπή του Προέδρου της χώρας (επίσης πραξικοπηματία) Ομάρ Μπασίρ από λαϊκές κινητοποιήσεις και με τη στήριξη μέρους της αστικής τάξης που ήθελε «ανανέωση» του πολιτικού τοπίου, «λιώσιμο» των πάγων με τη Δύση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ενάντια στο πραξικόπημα οργανώθηκαν άμεσα διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής, προκαλώντας έως χτες το βράδυ τον θάνατο τουλάχιστον 3 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Μετά το πραξικόπημα ο στρατηγός Μπουρχάν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε τη διάλυση του «πολιτικού - στρατιωτικού συμβουλίου» που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά την ανατροπή του Μπασίρ, ενώ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα που οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη, «διαβεβαίωσε» πως ο στρατός... θα συνεχίσει τη «δημοκρατική μετάβαση», παραδίδοντας την εξουσία σε όποιο κόμμα αναδειχθεί νικητής σε εκλογές που προσδιόρισε πως θα γίνουν «τον Ιούλη του 2023».

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό ο Σουδανός στρατηγός κατηγορούσε μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή» (FFC) πως ευθύνονταν για τη βραδύτητα στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ πολιτικών κομμάτων και στρατού, τον Αύγουστο του 2019.

Είχε μάλιστα μεταφέρει αυτές τις «διαμαρτυρίες» και στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Τζ. Φέλτμαν, ο οποίος συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Χαρτούμ κυρίως με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν συνέχιση της πολιτικής δημοκρατικής μετάβασης. Χτες, η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το πραξικόπημα απειλώντας με διακοπή της οικονομικής βοήθειας στο Σουδάν.

Κατά των πραξικοπηματιών τάχθηκαν χτες με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ σε ανακοινώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος προχώρησαν αξιωματούχοι σε ΟΗΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, Αφρικανική Ενωση, ΕΕ, Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, ζητώντας «συνέχιση της πολιτικής μετάβασης προς τη δημοκρατία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Χαρτούμ να λύσουν τις διαφορές με διάλογο, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Σουδάν.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέφυγε άμεσα κάθε αντίδραση. Σημειώνεται ότι και η Μόσχα έχει άμεσο «ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις στο Σουδάν, καθώς, μεταξύ άλλων, τον χειμώνα του 2019 είχε υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ναυτικής βάσης και ναυπηγείου στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Πληροφορίες του αραβικού αγγλόφωνου «The Arab Weekly» ανέφεραν πως οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει οικονομική «βοήθεια» αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στο Σουδάν με αντάλλαγμα την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Στάση σιωπής τήρησε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, που είχε υπογράψει με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ», με τις «ευλογίες» του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιθέσεις στους κόλπους της σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης.

Διαδηλώσεις στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις

Το πραξικόπημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτικών κομμάτων, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες μεγάλες πόλεις, διεκδικώντας να επανέλθουν ο πρωθυπουργός Χαμντόκ και τα πολιτικά κόμματα στην εκτελεστική εξουσία.

Κόμματα που συμμετέχουν στον συνασπισμό των «Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή» ζήτησαν από τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες κινητοποιήσεις, αλλά και σε γενική απεργία και πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Σε ανακοίνωσή της η «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών» ζήτησε γενική απεργία.

Η μαζική διαδήλωση στο Χαρτούμ χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, με τη Σουδανική Επιτροπή Γιατρών να καταγγέλλει τον θάνατο τουλάχιστον 3 διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Νέα συνομιλία Μπάιντεν - Μακρόν

Στο Παρίσι θα βρεθεί η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος

Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι Πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ, Εμ. Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες «επιθεώρησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των διπλωματικών τους ομάδων για τη στήριξη της σταθερότητας και ασφάλειας στο Σαχέλ και για να ενισχύσουν τη συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό». Ακόμα, «συζήτησαν τις προσπάθειες για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και για να διασφαλιστεί η συμπληρωματικότητά της απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Η σχετική ανακοίνωση σημείωνε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μακρόν αργότερα αυτό το μήνα όπου θα συνεχίσουν τη συζήτηση, θα καταγράψουν τα πολλά πεδία της αμερικανο-γαλλικής συνεργασίας και θα ενισχύσουν τα κοινά μας συμφέροντα και τις κοινές αξίες καθώς αντιμετωπίζουμε από κοινού προκλήσεις και ευκαιρίες».

Η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, ενώ εντάσσεται στις κινήσεις «εξομάλυνσης» μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση γύρω από τη συγκρότηση της AUKUS από ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, με «αποκλεισμό» της ΕΕ και ειδικά της Γαλλίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, θα βρεθεί στη Γαλλία στις 11 και 12 Νοέμβρη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, «θα συζητήσουν τη σημασία της διατλαντικής σχέσης για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο και θα επιμείνουν στη σημασία της συμμαχίας μας για τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Η Καμάλα Χάρις στις 11/11 θα μιλήσει στην ετήσια συνάντηση «Φόρουμ για την Ειρήνη» (που καθιερώθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης και θέμα «Αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων»). Στις 12/11 θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη.

ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠ. ΤΖΟΝΣΟΝ
Επικοινωνία με αφορμή την COP-26

Τηλεφωνική επικοινωνία για σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων είχαν χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με την ευκαιρία και της Διάσκεψης COP-26 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που ξεκινάει την Κυριακή στη Γλασκόβη.

Ο Βλ. Πούτιν, ο οποίος δεν θα παραβρεθεί διά ζώσης στη Διάσκεψη, «διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να μειώσει με συνέπεια το αποτύπωμα άνθρακα», ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Μπ. Τζόνσον «χαιρέτισε τα σχέδια της Ρωσίας να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2060».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως Ρωσία και Βρετανία, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, «έχουν ευθύνη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία των διεθνών συμφωνιών, λόγου χάρη η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Η αντιπαράθεση στις σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας, βέβαια, έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια και η βρετανική κυβέρνηση πρωτοστατεί μαζί με τις ΗΠΑ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ το καλοκαίρι είχε συμβεί επεισόδιο με αληθινά προειδοποιητικά πυρά από τον ρωσικό στόλο προς βρετανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την άποψη ότι παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, Μόσχα και Λονδίνο θα πρέπει να αναπτύξουν συνεργασία σε διάφορους τομείς», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να διατηρήσουν τις απαραίτητες επαφές για τα θέματα που θίχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας».

Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν και την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η Βρετανία στηρίζει ενεργά τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Ρωσία τους φιλορώσους αυτονομιστές.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΥΣΗ
Προσωρινή εκτόνωση της έντασης με την υπόθεση Καβαλά

«Την τήρηση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων» επιβεβαίωσαν χτες οι ΗΠΑ με σχετική ανάρτηση της πρεσβείας τους στην Αγκυρα, προσπαθώντας να εκτονώσουν την ένταση που προκάλεσε η κοινή παρέμβαση των πρεσβειών 10 δυτικών χωρών με την οποία επέκριναν χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση Καβαλά («ακτιβιστής» επιχειρηματίας που κατηγορείται για κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του κράτους).

Σημειωτέον, η Σύμβαση της Βιέννης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το διπλωματικό προσωπικό μιας χώρας οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής της αντίστοιχης πρεσβείας και να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους. Την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναπαρήγαγαν και οι πρεσβείες του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Αγκυρα, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το ίδιο έκαναν και οι πρεσβείες Γαλλίας και Γερμανίας. Την περασμένη βδομάδα οι πρεσβείες αυτών των χωρών δημοσιοποίησαν κοινή έκκληση στην οποία υποστήριζαν ότι η υπόθεση Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας» και ζητούσαν την απελευθέρωσή του.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα και το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: Αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν "persona non grata" (σ.σ. ανεπιθύμητοι)». Πρόσθεσε ότι οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία» και ότι «θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα «εάν δεν την γνωρίζουν πλέον».

Χτες, πάντως, ο Ερντογάν καλωσόρισε τις «εξηγήσεις» των δυτικών πρεσβειών, λέγοντας ότι έκαναν ένα βήμα πίσω και ότι πιστεύει πως στο εξής θα είναι πιο προσεκτικές στις δηλώσεις τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμέριστη αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό του Σουδάν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Σουδάν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει αμέριστη αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό του Σουδάν, στην εργατική τάξη και στους συντρόφους του Σουδανικού ΚΚ, που βιώνουν ένα ακόμη πραξικόπημα.

Καταδικάζουμε το στρατιωτικό πραξικόπημα, που αντικατοπτρίζει τη σφοδρή διαπάλη ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας, σε συνδυασμό με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, όπου εμπλέκονται τόσο τα ευρωατλαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα όσο και αυτά της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο λαός του Σουδάν μπορεί με την πάλη του να υπερασπιστεί τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματά του, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ