ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πιο ψηλά ο πήχης για τη συμμετοχή των γυναικών στο κίνημα, στην κοινωνική δράση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες την περασμένη Κυριακή

Με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από πλούσια συζήτηση και πάνω από 60 ομιλίες αντιπροσώπων από όλη τη χώρα, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας», όπως ήταν το σύνθημα του Συνεδρίου, πάνω από 700 αντιπρόσωποι, εκλεγμένες από 145 Συλλόγους και Ομάδες, σε όλη τη χώρα συζήτησαν για τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα, τα βήματα που έκαναν, τους στόχους που θέτουν για τη συνέχεια.

«Χαιρετίζουμε θερμά τις εκατοντάδες αντιπροσώπους, καθώς και τις χιλιάδες γυναίκες των Συλλόγων και των Ομάδων που αποτελούν τη "φωνή" της ΟΓΕ σε κάθε γωνιά της χώρας. Με νέα ώθηση από τις διαδικασίες του Συνεδρίου τις καλούμε να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας, να φωτίσουμε την αξία της αγωνιστικής στάσης ζωής, να εμπνεύσουμε περισσότερες γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στις γραμμές του συλλογικού αγώνα», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

Συνοψίζοντας ορισμένα από τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν οι εργασίες, η ΟΓΕ αναφέρει: «Τη συζήτηση απασχόλησαν τα συμπεράσματα από τον απολογισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών των Συλλόγων και των Ομάδων, τα βήματα που έγιναν στη συμμετοχή γυναικών στη συλλογική πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τη διεκδίκηση ισότιμων δικαιωμάτων σε όλες τις πλευρές της ζωής, ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Βασικός στόχος που θέτει το Συνέδριο είναι η άνοδος της συμμετοχής των γυναικών στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στις Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης ενός αποφασιστικού βήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης των γυναικών στο κίνημα, της συμμετοχής των μητέρων στην κοινωνική δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων από τη λειτουργία και δράση τους, με σκοπό να αποτελέσουν το ζωντανό κύτταρο οργάνωσης και δράσης των γυναικών, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τον αγώνα για την ισοτιμία και τα ζητήματα των γυναικών άλλους φορείς του κινήματος».

Από τη συζήτηση που ξεδιπλώθηκε, όπως προσθέτει, δεν θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα των περιστατικών βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών γυναικών. «Η ΟΓΕ αντιπαλεύει την αντίληψη ότι αποτελούν φαινόμενα της "πατριαρχίας" και του σεξισμού και ότι αρκεί μόνο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν.

Οπως αναδείχθηκε, η ατομική προστασία, η καταγγελία της βίας δεν μπορεί να συνιστά ένα ξεχωριστό κίνημα, μπορούν και πρέπει να αποτελούν στοιχεία της πάλης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος», τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως η ΟΓΕ «ανοίγει μέτωπο στην αποπροσανατολιστική προσέγγιση που προβάλλεται μέσα από το κίνημα "me too" στην Ελλάδα και παγκόσμια, που αξιοποιείται για την ενσωμάτωση των γυναικών στα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, όπως έγινε από τη "Google" και την "Amazon" στις ΗΠΑ».


Επίσης, οι εργασίες του Συνεδρίου «ανέδειξαν την ανάγκη να δοθεί συνέχεια πιο δυναμικά στην αντιπαράθεση με ανορθολογικές θεωρίες που απευθύνονται κυρίως στις νέες γυναίκες περί "κοινωνικής κατασκευής του φύλου", περί "αυτοδιάθεσης" του σώματος, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της πορνείας, της πιο απεχθούς μορφής εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας του ανθρώπου στο όνομα του "αυτοπροσδιορισμού" και μάλιστα με τον όρο "σεξεργάτριες"», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Τέλος, ΟΓΕ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι στήριξαν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου: Τους μουσικούς και ηθοποιούς που αφιλοκερδώς προετοίμασαν και παρουσίασαν την πολιτιστική εκδήλωση στο άνοιγμα των εργασιών, όσες και όσους συνέβαλαν στη λειτουργία του χώρου και του παιδότοπου, τους εικαστικούς καλλιτέχνες που προσέφεραν έργα τους για την οργάνωση λαχειοφόρου αγοράς για να ανταποκριθεί η Ομοσπονδία στα έξοδα του Συνεδρίου.

Στη διάρκεια των εργασιών του, το Συνέδριο υιοθέτησε ψήφισμα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις, καθώς και ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικής κινητοποίησης που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα σωματεία, φορείς, Επιτροπές Αγώνα από περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.




Ζωντανή μεταφορά μιας πλούσιας πείρας

Σημαντική πείρα από την προσπάθειά του να απευθυνθεί στις εργαζόμενες στα εργοστάσια τροφίμων της περιοχής, σε συνεργασία με το κλαδικό Σωματείο, μετέφερε στο Συνέδριο ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αποτυπώθηκε στην αυξημένη συμμετοχή γυναικών στις αρχαιρεσίες του Σωματείου και στη δημιουργία Επιτροπής Γυναικών στις γραμμές του.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος στη Νάουσα εστιάζει στις εργαζόμενες στα διαλογητήρια και τις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας, που δουλεύουν εποχικά, σε εξοντωτικές συνθήκες το καλοκαίρι, κινδυνεύοντας μόνιμα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ένσημα.

Αντιπρόσωποι, εργαζόμενες και συνδικαλίστριες σε διαφορετικούς κλάδους σκιαγράφησαν το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει για να αναπτυχθούν η δράση της ΟΓΕ και ο κοινός βηματισμός με τα σωματεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος του Εμπορίου, όπου υπάρχει πλούσια πείρα για την κοινή δράση και τη διαμόρφωση διεκδικήσεων και αιτημάτων για τις εργαζόμενες, η ζωή των οποίων γίνεται λάστιχο από τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αντιπρόσωπος από την Ομάδα Τεχνικών μίλησε για την προσπάθεια σωματείων να στήσουν Επιτροπές Γυναικών και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει η ΟΓΕ σε αυτή. Εκπαιδευτικοί υπενθύμισαν τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι αναπληρώτριες αλλά και την ...«κουτσή» άδεια μητρότητας, που ακόμα κι αυτή δόθηκε μετά από αγώνες.

Στη συμβολή των γυναικών, μέσα από τη συμμετοχή στα σωματεία τους, ώστε να μπει τέρμα στην εκφυλιστική κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο και να περάσει η Δευτεροβάθμια από τα χέρια των εργοδοτών στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε αντιπρόσωπος από την Πάτρα.

Στην περιοχή της Λοκρίδας, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν κάνει δική τους υπόθεση «την αγωνία και το δίκιο» των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και έχουν αναδειχθεί σε σταθερούς συμπαραστάτες στη μάχη που δίνουν. Δεν περιορίστηκαν σε αυτό, αλλά ζήτησαν από εργαζόμενες στην επιχείρηση, από συζύγους και μητέρες εργατών, να αναδείξουν τη δική τους αλήθεια, την πραγματικότητα της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, των συχνών και σοβαρών εργατικών «ατυχημάτων».

Παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα

Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης, η σύσκεψη με φορείς της περιοχής που κατέληξε σε κοινό ψήφισμα για το Κέντρο Υγείας που έχουν ανάγκη και διεκδικούν, η συγκέντρωση υπογραφών από τον Σύλλογο Ζωγράφου, οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Καλαμάτας για το Κέντρο Υγείας και το νοσοκομείο που έχει έναν μόλις παιδίατρο, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα που αναφέρθηκαν για τη δράση Συλλόγων και Ομάδων στο μέτωπο της Υγείας.

Δίπλα σ' αυτά, νοσοκομειακή γιατρός μίλησε για τη μεγάλη ανταπόκριση των γυναικών στη μάχη των αρχαιρεσιών του Σωματείου στο νοσοκομείο που δουλεύει, αναδεικνύοντας τις μεγάλες εφεδρείες που υπάρχουν όταν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες μιλάνε «στη γλώσσα» των εργαζόμενων γυναικών. Αλλη αντιπρόσωπος, συνδικαλίστρια στον χώρο των λογιστικών - ελεγκτικών εταιρειών, μίλησε για τη διεκδίκηση γύρω από την άδεια μητρότητας, που έφερε περισσότερες εργαζόμενες κοντά στο σωματείο.

Η απαίτηση να μην παραχωρηθεί η παράκτια ζώνη σε επιχειρηματικά συμφέροντα και να χρηματοδοτηθεί από το κράτος η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου τέθηκε στο προσκήνιο από τον Σύλλογο στην Καλαμαριά, ενώ το κάλεσμά του κινητοποίησε πάνω από 20 σωματεία και τοπικούς φορείς. Σε ανάλογη κατεύθυνση, στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης Σύλλογοι και Ομάδες πρωτοστατούν στη δράση ενάντια στα σχέδια για τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων καύσης απορριμμάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Σύλλογος Αγίων Αναργύρων - Καματερού οργάνωσε την αλληλεγγύη του και στήριξε μια έγκυο μετανάστρια που κινδύνεψε να βρεθεί χωρίς περίθαλψη και στέγη, πρόσθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά στο καθήκον της Ομοσπονδίας να δυναμώσει τους δεσμούς της με τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες.

«Μας χρειάστηκε ο λαός της περιοχής και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε αντιπρόσωπος από την ομάδα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, αναφερόμενη στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης των πυρόπληκτων μετά τη φονική φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή τον Ιούλη του 2018.

Αντιπρόσωποι από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασαν πλευρές της δουλειάς στις φοιτήτριες των πανεπιστημίων της πόλης, όπου δόθηκε μεγάλη ώθηση μετά τις καταγγελίες για παρενόχληση, ενώ οδήγησε στη δημιουργία ομάδας γυναικών φοιτητριών που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την ΟΓΕ. Στις γέφυρες επικοινωνίας που έχτισε με τους γονείς μαθητών στα σχολεία του Αλίμου, μέσα από τη δραστήρια συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις ενάντια στην τοποθέτηση καμερών στις σχολικές εγκαταστάσεις, αναφέρθηκε ο Σύλλογος του Αλίμου.

Το ανοιχτό μέτωπο της ΟΓΕ στην πολιτική εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποτυπώθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στην τοποθέτηση της αντιπροσώπου από την Αλεξανδρούπολη. Ενδεικτικό για τα «δίχτυα» που επιδιώκει να απλώσει η πολιτική αυτή είναι η εμφάνιση μιας σειράς οργανώσεων που οργανώνουν εκδηλώσεις ειδικά για τις γυναίκες με τη συμμετοχή στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Μέλημα η αναβάθμιση της λειτουργίας και δράσης

Τέλος, σε μια σειρά ομιλίες ξεχώρισαν στοιχεία του τρόπου λειτουργίας και δράσης των Συλλόγων και Ομάδων που συνέβαλαν στη συσπείρωση και συμμετοχή περισσότερων γυναικών. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στον Σύλλογο Κορυδαλλού συνέβαλαν στην προσέγγιση μητέρων ώστε να γνωρίσουν την ύπαρξη του Συλλόγου και τη δράση του.

Τις κοινές συνεδριάσεις του ΔΣ με σωματεία και τη διεύρυνση της δράσης του στις φοιτήτριες ανέδειξε ως μοχλούς που προώθησαν τη δράση του ο Σύλλογος της Μαγνησίας. Ενώ ο Σύλλογος της Καρδίτσας μέτρησε αυξημένη συμμετοχή στη συνέλευσή του, χάρη στην καλή προετοιμασία, φροντίζοντας να φτάσει το κάλεσμα πλατιά και υπενθυμίζοντας στις γυναίκες τις μάχες όπου συναντήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.


Χαιρετισμοί από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων, που παραβρέθηκαν στην έναρξη του Συνεδρίου. «Μπροστά στις μάχες που έχουμε να δώσουμε, η οργάνωση όλο και περισσότερων γυναικών της εργατικής τάξης στα συνδικάτα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», είπε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και αναφέρθηκε στη συμβολή που μπορούν να έχουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην υπόθεση αυτή.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), υπενθύμισε ότι οι μαχόμενοι υγειονομικοί συμπορεύτηκαν με την ΟΓΕ στους αγώνες για την προστασία της υγείας του λαού. Με παρακαταθήκη αυτόν τον κοινό βηματισμό, κάλεσε σε συνέχεια της κοινής δράσης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Συναντηθήκαμε πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους του οργανωμένου αγώνα», τόνισε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να ενώνεται η φωνή της ΟΓΕ σε κάθε δράση με τη φωνή του Συνδικάτου μας, για να εμπνεύσουμε τις γυναίκες του κλάδου και να μεταφέρουμε σε καθεμία το ελπιδοφόρο μήνυμα της συλλογικής δράσης».

Τη σκληρή καθημερινότητα που διαμορφώνουν για τις αυτοαπασχολούμενες η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απουσία κάθε μέτρου στήριξης της μητρότητας περιέγραψε η Ανθή Πατσιώτη, στον χαιρετισμό της εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στη συμμετοχή των γυναικών της υπαίθρου, αγροτισσών και εργατριών γης, στους αγώνες εστίασε ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. «Εχουν γίνει βήματα σπάζοντας προκαταλήψεις και φοβίες που ακόμη είναι πολύ έντονες στην ύπαιθρο, έχουμε αγρότισσες προέδρους και μέλη ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων που δίνουν με αυταπάρνηση και επιτυχίες τη μάχη για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί εκτός των άλλων, μέσα από την κοινή πάλη και δράση με την ΟΓΕ καθεμία από εμάς μπολιάζεται με αξίες και ιδανικά, διαμορφώνει αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής, κόντρα στα σάπια πρότυπα και τις αξίες που καλλιεργεί το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα», ανέφερε η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

«Μέσα σε δύο μήνες στη Βόρεια Εύβοια καήκαμε, πλημμυρίσαμε, χάσαμε τις ελιές μας, το δάσος μας», κατήγγειλε η ρητινοκαλλιεργήτρια Ιωάννα Χασιώτη, από το Κέντρο Αλληλεγγύης και Αγώνα των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά. «Δεν το βάζουμε κάτω», τόνισε και αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να ζήσουν στον τόπο τους. «Μας δίνει δύναμη η αλληλεγγύη που δεχόμαστε από την πρώτη μέρα», σημείωσε.

Μηνύματα από γυναικείες οργανώσεις

Μηνύματα στο Συνέδριο της ΟΓΕ έστειλαν η πρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), Λορένια Πένα, και μια σειρά από οργανώσεις - μέλη της από όλο τον κόσμο, όπως οι παρακάτω: Γενική Ενωση Γυναικών Παλαιστίνης, Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), Επιτροπές Αλληλεγγύης Γυναικών Τουρκίας, Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας, Ιαπωνική Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων, Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών Ισπανίας, Ενωση Γυναικών Ρωσίας, οργάνωση MDM της Πορτογαλίας, Σοσιαλιστική Ενωση Γυναικών Κορέας, Οργάνωση Γυναικών Μεγάλης Βρετανίας, Κίνημα Γυναικών «Κλάρα Τσέτκιν» Βενεζουέλας.


Καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εικαστική έκθεση

Με «οδηγό» τραγούδια που οι στίχοι τους ζωντανεύουν αγώνες του χτες και του σήμερα και οι νότες «σφυγμομετρούν» τον παλμό κάθε μάχης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη, έπεσε η αυλαία της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, το βράδυ της Παρασκευής.

Εναλλάσσοντας τραγούδια και κείμενα, το καλλιτεχνικό αφιέρωμα υπενθύμισε μια σειρά από σημαντικές ιστορικές στιγμές που έκαναν «τις συνηθισμένες γυναίκες ασυνήθιστες», πρωταγωνίστριες στον αγώνα για να αλλάξει ο κόσμος, για «να ξεκολλήσει η ζωή από τη μιζέρια».

Συμμετείχαν οι μουσικοί Κώστας Βλαχούτσος (πιάνο), Πολυξένη Καράκογλου (φωνή), Μαριλίζα Λούντζη (φωνή), Περικλής Μαλακατές (ενορχήστρωση, κιθάρα, φωνή), Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί), Εύα Φάμπα (κλασική κιθάρα). Τα κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη, Αγγελική Ξένου και Φαίδρα Παπανικολάου.

Νωρίτερα είχε προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στο Συνέδριο της ΟΓΕ, στο χαρακτήρα και τη δράση της Ομοσπονδίας, το οποίο επιμελήθηκαν οι Κώστας Σταματόπουλος και Γιάννης Κλεφτογιάννης, ενώ σε αυτό εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Μαριάνθη Σοντάκη και Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα.

«Μαγνήτη» που τράβηξε τα βλέμματα των αντιπροσώπων στο Συνέδριο αποτέλεσε και η έκθεση έργων σύγχρονων εικαστικών που λειτουργούσε στον χώρο. Οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα της ΟΓΕ και πρόσφεραν έργα τους με σκοπό τη διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς για την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου, που συνέβαλε καθοριστικά στα έξοδα για τη διοργάνωσή του.


Τα έργα που προσφέρθηκαν και εκτέθηκαν στον χώρο έχουν δημιουργήσει οι: Φανή Αχειμάστου, Ουρανία Βολονάκη, Αργυρώ Διαμαντάκη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βάσω Κατράκη, Μάρθα Κορίτσογλου, Σπύρος Κουρσάρης, Κλέβες Κρίσικο, Εφη Μάνου, Εύα Μελά, Φανή Μιχαηλίδου, Κάλλια Παπαθεοδώρου, Πάρις Πρέκας, Μερόπη Πρέκα και Στέλιος Σταφέτος.

Η κλήρωση της λαχειοφόρου έγινε την τελευταία μέρα του Συνεδρίου. Στον ίδιο χώρο λειτούργησε επίσης έκθεση φωτογραφίας, στην οποία αποτυπώθηκαν στιγμιότυπα της δράσης των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών.


Μια γωνιά για τα παιδιά των συνέδρων

Τη δική τους γωνιά είχαν τα μικρά παιδιά στον χώρο του Συνεδρίου. Με δεδομένο ότι πολλές αντιπρόσωποι είναι μητέρες, η ΟΓΕ προσπάθησε να στηρίξει και με τη λειτουργία του παιδότοπου τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, με τη συνδρομή παιδαγωγών, που διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ηλικίες.


Το νέο Προεδρείο

Η Χριστίνα Σκαλούμπακα επανεξελέγη πρόεδρος της ΟΓΕ
Η Χριστίνα Σκαλούμπακα επανεξελέγη πρόεδρος της ΟΓΕ
Στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε 12μελές Προεδρείο. Πρόεδρος της ΟΓΕ επανεξελέγη η Χριστίνα Σκαλούμπακα. Το Προεδρείο απαρτίζεται από τις Μαιρήνη Στεφανίδη (α' αντιπρόεδρος), Εύη Κοντόρα (β' αντιπρόεδρος), Μαρία Φιλανταράκη (γενική γραμματέας), Πόπη Ξεκαλάκη (ειδική γραμματέας), Βάσω Λυμπερόγιαννη (ταμίας), Νατάσα Καμπέλη (ειδική ταμίας), Ελένη Θεοδοσίου, Αθήνα Λαζαρίδου, Μαρία Μανιατάκου, Ξανθή Παπαγεωργίου, Γιασεμή Χατζησταματιάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ