ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Δεν είναι «εθνικής σημασίας» τα αντιπλημμυρικά έργα

Προκλητικές απαντήσεις του υφυπουργού Υποδομών στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Πλημμυρισμένη περιοχή στην πυρόπληκτη Αγία Αννα στη Β. Εύβοια
Πλημμυρισμένη περιοχή στην πυρόπληκτη Αγία Αννα στη Β. Εύβοια
Οργή, αγανάκτηση αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι «απαντήσεις» που έδωσε χτες από τη Βουλή εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, στα αιτήματα των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Εύβοια τα οποία μετέφερε και έθεσε με επιμονή ως Επίκαιρη Ερώτηση ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο υφυπουργός προκλητικά απέφυγε να δώσει την παραμικρή απάντηση για το πότε και πώς θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια, για το πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όχι με τους άθλιους όρους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πυρόπληκτοι, για την αποκατάσταση οδικού δικτύου και δικτύου ύδρευσης και για την εξασφάλιση της στέγασης και σίτισης όλων των πληγέντων από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

Ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε ότι «για πολλοστή φορά μια αναμενόμενη φθινοπωρινή καταιγίδα οδήγησε σε νεκρό, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του λαού και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, λαϊκές περιουσίες και υποδομές στην Αττική, στην Εύβοια, στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Μακεδονία, σε όλη τη χώρα.

Εχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, ούτε οι αναγκαίες υποδομές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων και του αστικού κράτους είναι εγκληματικές. Θεωρούν κόστος τις λαϊκές ανάγκες και όφελος τα καπιταλιστικά κέρδη, σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο των πλημμυρών μετά τις πυρκαγιές, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική που έκαψε τη Β. Εύβοια τον Αύγουστο, την έπνιξε σε συνθήκες μιας συνηθισμένης για την περιοχή βροχόπτωσης. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η καθυστέρηση στα αναγκαία αντιδιαβρωτικά μέτρα είναι προκλητική. Δεν έγινε καν η αρχή των αντιπλημμυρικών έργων. Η κυβέρνηση παίζει με την ατομική ευθύνη και τη ζωή του λαού».

Στην Εύβοια - συνέχισε - καθαρίστηκαν πρόχειρα κάποια ρέματα και οι εκβολές ήταν φραγμένες. «Αυτό έγινε στην Αγία Αννα και στο Αχλάδι. Κάθε φορά πλημμυρίζουν η Κοτσικιά και το Ψαροπούλι. Οι Ροβιές και η Λίμνη αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο. Οι ποταμοί Κηρέας και Δηλέας είναι αφημένοι στη μοίρα τους μετά την κακοκαιρία του "Ζορμπά" το 2018. Το Μαντούδι και τα χωριά του έχουν θρηνήσει νεκρούς, μόνιμα καταστρέφονται καλλιέργειες. Η Ιστιαία υποφέρει. Το Ληλάντιο Πεδίο καταστράφηκε το 2009, θρηνήσαμε νεκρούς το 2020. Και δεν έχει γίνει κανένα, μα κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ τα θεωρούν μη επιλέξιμα. Καμία πρόνοια για τη γέφυρα των Φύλλων, κανένα ουσιαστικό έργο στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, στα Στύρα, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στην Κύμη».

Ο υφυπουργός, αφού τα έριξε όλα στις «φυσικές καταστροφές, οι οποίες βαίνουν τα τελευταία χρόνια αυξανόμενες» και τις οποίες «δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε», αλλά «υποχρεούμαστε να αντιτάξουμε έναν σχεδιασμό που θα μειώσει τις συνέπειές τους», στη συνέχεια σημείωσε ότι «ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα οφείλω να διευκρινίσω ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την υφιστάμενη από δεκαετίας νομοθεσία, εμπλέκεται μόνο σε μελέτες και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας τα οποία με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών χαρακτηρίζονται ειδικά και σημαντικά έργα εθνικού επιπέδου», όταν «ένα έργο θα κριθεί ως εθνικής σημασίας». Με άλλα λόγια, δεν είναι «εθνικής σημασίας» για την κυβέρνηση τα αντιπλημμυρικά έργα στη Εύβοια και αλλού.

Εντείνοντας την πρόκληση, πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα «τα προσωρινά αντιπλημμυρικά μέτρα» είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ και κατά περίπτωση της οικείας Δασικής Υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκανε μάλιστα και παρατήρηση στο ΚΚΕ ότι κατέθεσε την Ερώτηση στο ...αναρμόδιο υπουργείο Υποδομών.

Οι τραγωδίες που ζει ο λαός θέτουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι «δεν είναι πρώτη φορά που για να καλυφθούν η τραγωδία που έχει ζήσει ο λαός μας και οι πολύ βαριές συνέπειες, επιχειρείται να παιχτεί αυτό το άθλιο πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση και στα δασαρχεία στην περίπτωση των πλημμυρών (...) Και σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογηθεί με ψεύτικους ισχυρισμούς, για να καλύψει τις ευθύνες της, για να καλύψει τις ευθύνες αυτού του σάπιου συστήματος που υπηρετεί και του αστικού κράτους, που θάβει ή καίει τις λαϊκές ανάγκες αλλά χτυπάει ρεκόρ όταν πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα, καταστολή και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο».

Τόνισε ότι το κράτος αυτό «που διαχειρίζεστε διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των οικονομικών ομίλων, που έχουν θησαυρίσει, δίνει πάνω από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, γυρίζει την πλάτη στη λαϊκή απαίτηση για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν διδάχτηκαν τίποτα από την τραγωδία της Μάνδρας και τους 8 νεκρούς πέρυσι στην Εύβοια».

Και κατέληξε: «Είναι προκλητική η απουσία μέτρων πρόληψης λόγω και της κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών. Οι τραγωδίες που ζει ο λαός μας έχουν θέσει την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας της χώρας. Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία μπορεί να διασφαλιστεί με την πρόταση του ΚΚΕ, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτό είναι αναγκαίο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Εύβοιας, ο συντονισμός της δράσης πυρόπληκτων, πλημμυροπαθών, σεισμοπαθών, που οργανώνουν κινητοποίηση στις 6 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα, δίνουν αποφασιστική απάντηση».

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε τέλος ότι το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση αυτή και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλο, με αρμοδιότητα σε θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, εκείνος όμως δεν τη δέχτηκε, κάτι που - όπως υπογραμμίστηκε - δημιουργεί πολιτικό ζήτημα.

Εμπαιγμός και στους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Προκλητική ήταν και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου, και η οποία απαιτούσε έκτακτη επιχορήγηση ειδικού σκοπού στους σεισμόπληκτους της Κρήτης χωρίς αποκλεισμούς. Ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε ότι έχουν πιστωθεί 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 ΑΦΜ και δήλωσε ότι στην περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση δεν κριθεί δικαιούχος το ποσό επιστρέφεται.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα. Επίσης, ζήτησε να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής και να διαγραφούν τα χρέη των σεισμόπληκτων. Εξήγησε ότι άλλο είναι τα ποσά για τα κτίρια και άλλα τα ποσά για το χαμένο εισόδημα, για το οποίο οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν λάβει δεκάρα. Επεσήμανε τέλος ότι υπάρχει γραφειοκρατία και σύγχυση από τα ΦΕΚ για τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα και στις εκταμίευσης των προκαταβολών για τα κτίρια.


Στο «πόδι» η Βόρεια Εύβοια για το μεγάλο συλλαλητήριο

Στις 6 Νοέμβρη τις 12 μ. στην πλατεία Συντάγματος

«Τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής μας», απαιτούν οι πυρόπληκτοι στη Β. Εύβοια
«Τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής μας», απαιτούν οι πυρόπληκτοι στη Β. Εύβοια
Οι συσκέψεις κατοίκων, οι αφίσες, τα πανό για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα, δίνουν τον τόνο στην Εύβοια. Μέλη των Επιτροπών Αγώνα διακινούν χέρι με χέρι το κοινό κάλεσμα που εξέδωσαν πάνω από 20 φορείς, σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα με την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου δίνεται η μάχη για την επιβίωση. Από τη μια, ο κόσμος προσπαθεί με κάθε μέσο να προστατευθεί από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και, από την άλλη, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού. Για μια ακόμη φορά ο λαός της Βόρειας Εύβοιας ζει με την αγωνία της πλημμύρας εξαιτίας της νέας επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Και αυτήν τη φορά, μόνος του προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του.

Αποκούμπι στον αγώνα είναι η εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται από την πρώτη στιγμή. Στα δύο Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης, στον κόμβο της Στροφυλιάς και την Ιστιαία, που για δυόμιση μήνες τώρα αποτελούν το σημείο αναφοράς για τον λαό της περιοχής, συνεχίζουν να καταφθάνουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ζωοτροφές, σχολικά είδη.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο, Τετάρτη 27 Οκτώβρη. Ηδη δεκάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν γραφτεί και ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον Αγροτικό Σύλλογο, που από την πρώτη στιγμή έχει μπει μπροστά στον αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, για άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ