ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απροκάλυπτο «ξέπλυμα» όλων των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις

«Για το δημόσιο συμφέρον» όλο το πετσόκομμα των συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια, ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην έφεση που άσκησε σε δικαστική απόφαση...

Από τη μαζική περιφερειακή σύσκεψη συνταξιούχων στην Πρέβεζα
Από τη μαζική περιφερειακή σύσκεψη συνταξιούχων στην Πρέβεζα
Σε ένα απροκάλυπτο «ξέπλυμα» όλων των περικοπών στις συντάξεις από τους προκατόχους της προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι πίσω από τον «χαρτοπόλεμο» με τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος υπερασπίζεται τάχα το Ασφαλιστικό, βρίσκεται ο ενιαίος χαρακτήρας της αντιασφαλιστικής επίθεσης διαρκείας, την οποία άλλωστε η ίδια συνέχισε και κλιμάκωσε για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία υποτίθεται ότι διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις περικοπές που επέβαλαν στο παρελθόν στις συντάξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (τις οποίες βέβαια διατήρησε και πολλαπλασίασε) όχι μόνο άσκησε έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαίωνε συνταξιούχο ο οποίος είχε προσφύγει για τις περικοπές που του επιβλήθηκαν, αλλά με το σκεπτικό της έφεσης «ξεπλένει» όλες τις μνημονιακές περικοπές συντάξεων από το 2010 έως το 2012, ισχυριζόμενη ότι έγιναν για λόγους «δημόσιου συμφέροντος» (!) και ότι είναι πέρα για πέρα σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, στην έφεση που άσκησε η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΕΦΚΑ, μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως «σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τον κρίσιμο χρόνο διατάξεις και συγκεκριμένα από τις διατάξεις των νόμων 3845/2010, 3863/2010, 3986/2011,4051/2012 και 4093/2012, οι παραπάνω διατάξεις ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν για το Δημόσιο Συμφέρον, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του, αφού η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της Διεθνούς Οικονομικής Κρίσης θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά όλων των Ελλήνων πολιτών».

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την έφεση της κυβέρνησης
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την έφεση της κυβέρνησης
Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην έφεσή της ισχυρίζεται ότι οι περικοπές και οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν με τους παραπάνω νόμους είναι «συμβατές με το Σύνταγμα», όπως και ότι δεν προσβάλλουν«τον πυρήνα του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση» αλλά και δεν αντίκεινται στην «Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καθώς «δεν κλονίζεται η δίκαιη ισορροπία μεταξύ του γενικού συμφέροντος που τις υπαγόρευσε και των περιοριζόμενων με αυτές περιουσιακών δικαιωμάτων».

Κατά τ' άλλα, συνεχίζοντας το δούλεμα ψιλό γαζί, το υπουργείο Εργασίας με χτεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις (...) κρίθηκαν αντισυνταγματικοί» (!), ενώ επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ήταν «υποχρεωτικό» να ασκήσει την προκλητική έφεση - «ξέπλυμα» του πετσοκόμματος των συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι η προκλητική αυτή επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην έφεση, δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παρόμοια επιχειρήματα είχε αναπτύξει και κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το Μάη του 2016. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που είχε τότε δημοσιεύσει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να δικαιολογήσει τις μειώσεις στις συντάξεις που επιβλήθηκαν στο παρελθόν και τις νέες που προέκυπταν από τον νόμο Κατρούγκαλου, υποστήριζε αντίστοιχα πως «στο επίπεδο προστασίας της ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν κατοχυρώνεται, με βάση τη νομολογία του ΕΔΔΑ, δικαίωμα σε μισθό ή σύνταξη ορισμένου ύψους»...

Με ενίσχυση της πάλης απαντούν οι συνταξιούχοι

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε από τους προκατόχους τους, από όλους αυτούς που τσακίζουν διαρκώς την Κοινωνική Ασφάλιση, με επιχειρήματα - καρμπόν περί... «δημοσίου συμφέροντος».

Επιβεβαιώνεται επίσης αυτό που υπογράμμισαν από την πρώτη στιγμή οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, δηλαδή ότι η μόνη ελπίδα για τους συνταξιούχους βρίσκεται στο δικό τους αγώνα για κατάργηση όλων των περικοπών και για αυξήσεις στις συντάξεις, όχι στη «φάμπρικα» των δικαστικών προσφυγών, των δικηγορικών γραφείων και του αποπροσανατολισμού.

Δείχνοντας σταθερά το δρόμο του αγώνα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις οργανώνουν το επόμενο διάστημα τρεις μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις και ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο:

-- Στις 31/10 θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στο Ρέθυμνο.

-- Στις 19/11 στη Θεσσαλονίκη θα διαδηλώσουν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

-- Στις 20/11 στην Αθήνα θα γίνει διαδήλωση με τη συμμετοχή συνταξιούχων από τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τα νησιά.

-- Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15/12 στην Αθήνα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περιφερειακές συσκέψεις για την αγωνιστική προετοιμασία

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων που οργανώνουν, οι συνταξιουχικές οργανώσεις προχωρούν σε μια σειρά από περιφερειακές συσκέψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προχτές, Τετάρτη, διοργανώθηκε στην Πρέβεζα μαζική σύσκεψη από τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Πρέβεζα, μίλησαν ο Λέανδρος Μάκας, Β΄ γραμματέας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο Διονύσης Σβορώνος, γενικός γραμματέας της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, και αντιπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των συνταξιουχικών σωματείων των περιοχών που συμμετείχαν.

Από τους ομιλητές απευθύνθηκε επίσης κάλεσμα στους συνταξιούχους της περιοχής να στηρίξουν τις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις του εργατικού κινήματος στις 14 Νοέμβρη. Ανακοινώθηκε ακόμα πως για τη μεταφορά των συνταξιούχων στις τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις θα δρομολογήσουν δωρεάν λεωφορεία.

Ανάλογες περιφερειακές συσκέψεις προετοιμασίας έχουν γίνει σε Λιβαδειά, Καρδίτσα, Βόλο και Νάουσα.


ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κάλεσμα μπροστά στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ

Κάλεσμα η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ στις 31 Οκτώβρη να αποτελέσει βήμα για να τεθεί το αίτημα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας απευθύνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ενώ καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των Ενώσεων απέρριψε την πρότασή του για απεργία «περιμένοντας να "απεργήσει" (...) αν μπει στην απεργία η ΓΣΕΕ, η οποία από τη μεριά της συστήνει στους εργαζόμενους "να περιμένουν"».

«Οι εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση με τη Eurostat, ή την αμφισβήτηση από την εργοδοσία του πόρου 2%, δείχνουν ότι τη ζωή και την υγεία μας, αφεντικά, κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός την αντιμετωπίζουν ως "κόστος". Ολες οι ενέργειές τους για τη "διάσωση" δήθεν του Ταμείου ανοίγουν τον δρόμο για διαρκές ροκάνισμα των παροχών σε Υγεία, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ. Τις έχουν δρομολογήσει ήδη με όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που εξασφάλισαν στ' αφεντικά τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για το χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και ιδιαίτερα με το νομοθέτημα για τον ΕΔΟΕΑΠ».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει πως «οι εξελίξεις στον νέο ΕΔΟΕΑΠ ανοίγουν το δρόμο μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο, που αν γίνει θα σημάνει ότι βγαίνουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Ηδη με πρόσχημα τις προβλέψεις του νέου Καταστατικού, ωθούν σε αποκλεισμό από τη Γενική Συνέλευση άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους που δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

Στη συνέχεια τονίζει πως δεν αποτελούν «ρεαλισμό» για τους εργαζόμενους «τα παρακάλια για ζεστό χρήμα στις τσέπες των αφεντικών (...) να ανέχονται να καθορίζεται ο μισθός τους με υπουργικές αποφάσεις, βάσει της πορείας της "οικονομίας", (...) η ζωή και η υγεία μας να εξαρτάται από τις "μελέτες" για τη "βιωσιμότητα" του ΕΔΟΕΑΠ, (...) η σιωπή και η ανοχή της μετατροπής της χώρας με τη συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των συνιστωσών τους σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο».

Καταλήγοντας, καλεί σε οργάνωση της πάλης διεκδικώντας: «Καμιά περικοπή σε καμιά ασφαλιστική παροχή. (...) Ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που σημαίνει:

-- Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.

-- Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία, κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων. Οι εισφορές κράτους και εργοδοσίας να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές και ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.

-- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Αυτό συμβάλλει επίσης στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.

-- Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.

-- Να επιστραφούν όλα τα "κλεμμένα" από το "κούρεμα" και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών».


WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής. Τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης του κλαδικού Συνδικάτου.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή για το θέατρο. Η Νάγια Μητσάκου παρουσιάζει το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

-- Στις 8 μ.μ., δίωρη μουσική εκπομπή με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα οδοιπορικό στη rock, hard rock και metal μουσική σκηνή από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ