ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με άξονα την ενίσχυση των «δυνατοτήτων» στην αντιπαράθεση με άλλα κέντρα

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ασχολήθηκε με την υλοποίηση της λεγόμενης παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ, τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ, τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και με κράτη εκτός Ενωσης (όπως Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βιετνάμ και Δημοκρατία της Κορέας). Επίσης με την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της και την υλοποίηση της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (Permanent Structured Cooperation-PESCO), την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και τον εκσυγχρονισμό της δομής διοίκησης και ελέγχου της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο σε επικίνδυνα σχέδια

Ο μετέχων στη Σύνοδο από την Ελλάδα, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, εκφράζοντας βασικά τη γραμμή της κυβέρνησης και διαφημίζοντας για μια ακόμα φορά την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε όλο και πιο επικίνδυνα στρατιωτικοπολιτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Η συνέχιση της επιχείρησης "SOPHIA" (σ.σ. ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε διασύνδεση με την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ "Sea Guardian") είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές ΕΔ, πέραν της διάθεσης προσωπικού και μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)», στη Σούδα.

«Η συνέχιση των υποστηρικτικών δράσεων της ΕΕ είναι αλληλένδετη με την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΝΑΠ, παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλει σε δράσεις οικοδόμησης δυνατοτήτων».

Χαρακτηρίζοντας, παραπέρα, «στρατηγική» τη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζήτησε «να εξετάζεται υπό το πρίσμα συνοχής, συμπληρωματικότητας και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας/έργου». Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προωθεί και συμμετέχει σε ευρύ πλέγμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε, παραπέμποντας σε σχήματα συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση με Αίγυπτο, Ισραήλ και άλλους, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι «η επίτευξη των στόχων της PESCO κατατείνει στη στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ».

«Ντοκιμαντέρ» αντικομμουνιστικής σαβούρας από την ΕΡΤ

Στις 24/10 η ΕΡΤ1 πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Η ημέρα που... ο Στάλιν κέρδισε τον πόλεμο».

Το ντοκιμαντέρ είναι πλήρως εναρμονισμένο με την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος υπερασπιστής των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων. Γι' αυτό, εξάλλου, η «Αυγή» διαφήμισε την «εξαιρετική σειρά των 5 ντοκιμαντέρ», που κατόρθωσε να εξασφαλίσει η ΕΡΤ.

Το βασικό μέρος του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναπαραστήσει τις συνομιλίες στη Διάσκεψη της Γιάλτας (4 - 11 Φλεβάρη 1945), με πρωταγωνιστές ηθοποιούς που θα μπορούσαν να έχουν πρωταγωνιστήσει με επιτυχία και στις «Οικογενειακές Ιστορίες» του ALPHA. Το σημαντικότερο, όμως, όπως εξάλλου μας πληροφορεί και το ίδιο το ντοκιμαντέρ, είναι ότι στις συνομιλίες στη Διάσκεψη της Γιάλτας δεν υπήρχαν στενογράφοι, ούτε και τηρήθηκαν πρακτικά. Με απλά λόγια, οι παρουσιαζόμενες συνομιλίες δεν προκύπτουν από κάποιο αντικειμενικό ιστορικό τεκμήριο, αλλά αναπλάθονται με βάση τις σημειώσεις των στρατιωτικών και των άλλων πρωταγωνιστών, δηλαδή από τις αναμνήσεις Βρετανών και Αμερικανών.

Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα ντοκιμαντέρ που δεν είναι και τόσο ντοκιμαντέρ, αλλά η αντικομμουνιστική άποψη των Βρετανών και των Αμερικανών για την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ιστορικά γεγονότα κατανοούνται και παρουσιάζονται μέσα από τα χαρακτηριστικά των ηγετών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της ΕΣΣΔ, δηλαδή ενάντια σε οποιαδήποτε επιστημονική προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής πραγματικότητας. Αντίθετα, προσφέρεται πλήθος άχρηστων λεπτομερειών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των ηγετών, όπως ότι ο Τσόρτσιλ συνηθίζει να δουλεύει τη νύχτα πίνοντας δυνατό μπράντι και καπνίζοντας μονίμως πούρο ή ότι ο Στάλιν φοβόταν τα αεροπλάνα γι' αυτό πήγε στη Γιάλτα με τεθωρακισμένο τρένο και άλλες γελοιότητες.

Μέσα από αυτήν τη μέθοδο, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ παρουσιάζεται ως δημοκράτης, με πίστη στην ανθρώπινη φύση και εμπνεόμενος από έναν ατρόμητο ιδεαλισμό για την καθιέρωση ενός μεταπολεμικού ειρηνικού κόσμου, στηριγμένου στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον ίδιο Ρούσβελτ που στήριξε τη δικτατορία Μπατίστα στην Κούβα, που διέταξε την κατάκτηση της Ισλανδίας κ.λπ. Και πρόκειται για τον ίδιο μεταπολεμικό καπιταλιστικό κόσμο, ηγετική δύναμη του οποίου ήταν οι ΗΠΑ, οι οποίες έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μάτωσαν το λαό του Βιετνάμ, στήριξαν δεκάδες δικτατορικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο κ.λπ.

Ταυτόχρονα, ο Τσόρτσιλ, αν και αντικομμουνιστής, παρουσιάζεται ως ανθρωπιστής, αντίθετος με κάθε μαζική εκτέλεση. Πρόκειται για τον ίδιο Τσόρτσιλ που κατέσφαξε την Ινδία και άλλες βρετανικές αποικίες, που διέταξε τα βρετανικά στρατεύματα στην Ελλάδα να δρουν ωσάν να βρίσκονταν σε κατακτημένη χώρα κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ο Στάλιν παρουσιάζεται ως Κόκκινος Τσάρος, ανηλεής, κρυψίνους και άξεστος. Μάλιστα, αντιστρέφοντας την ιστορική πραγματικότητα και κόντρα σε όλα τα τεκμήρια, το ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι ο Στάλιν, εκμεταλλευόμενος το όραμα του Ρούσβελτ για τον μεταπολεμικό κόσμο, κατόρθωσε να διασπάσει τη συμμαχία Τσόρτσιλ - Ρούσβελτ και να νικήσει στον πόλεμο, δημιουργώντας μια σοβιετική αυτοκρατορία!

Και όλα αυτά θα ήταν πολύ κωμικά, ίσως και διασκεδαστικά ή και γραφικά, αν δεν αξιοποιούνταν για να αναμασήσουν όλη την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν δεν προσπαθούσαν να συγκαλύψουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν δεν επιχειρούσαν να σπιλώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Αν δεν συσκότιζαν την προσφορά των κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών που συγκρότησαν εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα σε όλη την Ευρώπη και αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι ενάντια στο φασιστικό άξονα. Αν δεν αξιοποιούνταν για να αποκρύψουν ότι μια σειρά από τα στελέχη του ναζιστικού στρατού στη συνέχεια κατέλαβαν κρίσιμες θέσεις στα επιτελεία των αστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως ο πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού της Βέρμαχτ Α. Χόισινγκερ, που στη συνέχεια τοποθετήθηκε επικεφαλής της μόνιμης στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Αξιος ο χαρακτηρισμός της ΕΡΤ ως φερέφωνου της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κ. Σ.

ΚΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινούν την Οικονομική Εξόρμηση με παρουσίαση του Λευκώματος

Με παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100χρονα του ΚΚΕ ξεκινούν την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018 οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης της Νέας Ιωνίας του Κόμματος.

Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., το Λεύκωμα για τα 100χρονα του ΚΚΕ θα παρουσιαστεί στον δημοτικό κινηματογράφο «Αστέρας» στην οδό Ασκληπιού 4, στη Νέα Ιωνία.

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της ανόδου της νεοφασιστικής βίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ ψηφίσματος σχετικά με την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας όπως σημειώνεται στο κείμενο υπόψη ότι «η έλλειψη σοβαρής δράσης κατά των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων κατέστησε δυνατή την επέλευση της σημερινής ανόδου της ξενοφοβίας στην Ευρώπη», ότι «ομάδες και πολιτικά κόμματα που επιδεικνύουν ανοικτά τον νεοφασιστικό, νεοναζιστικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό χαρακτήρα τους υποδαυλίζουν το μίσος και τη βία στην κοινωνία», ότι «νεοφασιστικές ομάδες έχουν αφαιρέσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων κάθε είδους».

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την νεοφασιστική βία και την ατιμωρησία με την οποία δρουν νεοφασιστικές ομάδες σε ορισμένα κράτη - μέλη και «καταδικάζει απερίφραστα και αποδοκιμάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις δολοφονίες, την ψυχολογική βία, τις βίαιες σωματικές επιθέσεις και τις πορείες νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ ...όλες τις βίαιες επιθέσεις νεοφασιστικών ομάδων κατά πολιτικών και μελών πολιτικών κομμάτων, όπως καταγγέλλονται σε ορισμένα κράτη - μέλη».

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη, την καταδίκη και την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους και να παρθούν μέτρα εξασφάλισης ότι τμήματα των αστυνομικών δυνάμεων δεν εμπλέκονται σε καμία μορφή ρατσιστικής, ξενοφοβικής ή μεροληπτικής ενέργειας και ότι κάθε τέτοια ενέργεια ερευνάται και όσοι είναι υπεύθυνοι προσάγονται στη Δικαιοσύνη. Ακόμα ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να προωθήσουν τη διαπαιδαγώγηση σχετικά με την Ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των φρικαλεοτήτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Μπαίνουν σε αμφισβήτηση η ασφάλεια και η ειρήνη του λαού

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), με την οποία αναφέρεται στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Η ΠΕΑΠΣ σημειώνει: «Οι ανταγωνισμοί για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου των ισχυρών χωρών οξύνονται προκειμένου οι μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί τους να ελέγξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και εμπορικούς - ενεργειακούς δρόμους (...) Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους αγνοώντας για το αν αφήσουν πίσω τους ερείπια, νεκρούς, προσφυγιά».

Τονίζει ότι η εμπλοκή της χώρας μας στην αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με Ρωσία και Κίνα «θα δημιουργήσει, εκ των πραγμάτων, εμπόλεμες ζώνες», με τις στρατιωτικές υποδομές που βρίσκονται διάσπαρτες στο ελληνικό έδαφος να αποτελούν στόχο, ενώ σημειώνει ότι με την πολιτική της κυβέρνησης μπαίνουν σε αμφισβήτηση η ασφάλεια και η ειρήνη του ελληνικού λαού, προσδοκώντας κέρδη που σε καμιά περίπτωση δεν τον αφορούν και δεν θα καταλήξουν σε αυτόν.

«Σήμερα, με τις ιαχές του πολέμου να πυκνώνουν, είναι απαραίτητη η χάραξη μιας άλλης πολιτικής τόσο στο αμυντικό πλαίσιο όσο και στην οικονομική της διάσταση. Χωρίς "προστάτες" που όταν φτάνει η στιγμή γίνονται ...Πόντιοι Πιλάτοι. Θέλουμε μια Ελλάδα παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας για το λαό της», καταλήγει η ανακοίνωση των απόστρατων πυροσβεστών.

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων και Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συντρόφους Αποστόλη Παμφίλη και Αντώνη Παμφίλη, για το θάνατο της μητέρας και γιαγιάς τους αντίστοιχα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org