ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΕΞ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ
«Επιθεώρηση» που ενδιαφέρει τα γαλλικά μονοπώλια

Ανίχνευση εδάφους για «τροφή» σε γαλλικά μονοπώλια και προτροπή συμβολής της Ελλάδας στη γαλλική ιμπεριαλιστική δράση σε Μ. Ανατολή - Β. Αφρική, σε συνδυασμό με υποσχέσεις για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο έφεραν τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ζ. Μ. Ερό, ο οποίος χτες είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Σε μια περιοχή όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε αστικές τάξεις πολλών και διαφόρων καπιταλιστικών κρατών, που ορέγονται να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της λείας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, ο Ζ. Μ. Ερό πήρε τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα ομολόγου του ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τους σχεδιασμούς της για τη Συρία, το Παλαιστινιακό και τη Λιβύη, ενώ «επιθεώρησε» και το πεδίο στην Ελλάδα, για το οποίο, όπως είπε, οι γαλλικές επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν.

«Με τη Γαλλία έχουμε κοινά οράματα για την Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που να εξασφαλίζει στους πολίτες της ευημερία, ανάπτυξη και ένα μεγάλο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς στις κοινές δηλώσεις με τον Ζ. Μ. Ερό και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Γαλλία για το Παλαιστινιακό ζήτημα πρόκειται για την τελευταία φλόγα ελπίδας, θα έλεγα, σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Θέλω να εκφράσω, για άλλη μια φορά, την υποστήριξή μας στο γαλλικό σχέδιο (...) Εχουμε με τη Γαλλία κοινές ανησυχίες για τον πόλεμο στη Συρία (...) Με τον Γάλλο συνάδελφό μου συμφωνήσαμε ως προς τη σημασία της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για τη Λιβύη. Στηρίζουμε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη... Στα τέλη του άλλου μήνα θα πάμε στη Λιβύη. Εχουμε πρόθεση να οικοδομήσουμε εκ νέου τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη χώρα και υποστηρίζουμε την ανάγκη να ενσωματωθούν σε αυτή την κυβέρνηση όλες οι δυνάμεις που είναι ενάντια στην τρομοκρατία στη Λιβύη. Είτε αυτές βρίσκονται στα ανατολικά, είτε στα δυτικά της».

Το ζήτημα της Συρίας ανοίγει άλλωστε και στη συνέντευξη του Ζ. Μ. Ερό στα «ΝΕΑ», όπου αναφέρεται στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για παύση των βομβαρδισμών, επάνοδο στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια πολιτική μετάβαση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντιπαραθετική με τη Ρωσία διάθεση της Γαλλίας για τα οφέλη καθενός κράτους και των μονοπωλίων του στη Συρία, με αφορμή το Χαλέπι.

«Πλάτη» στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Ο Ζ. Μ. Ερό δήλωσε πως «ατενίζουμε μαζί και το μέλλον, στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής σχέσης, η οποία συνήφθη πέρσι τον Οκτώβριο», προσπέρασε γρήγορα το Προσφυγικό, ζητώντας εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, εξήρε το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο, λέγοντας πως «πρόκειται για προσπάθειες που ήταν απαραίτητες» και «αποτελούν προαπαιτούμενα για την τήρηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη βούληση να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση λίαν συντόμως, τις επόμενες εβδομάδες. Εμείς θα στηρίξουμε την αποφασιστική στάση των ελληνικών αρχών για να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, δήλωσε ότι «μια γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους είναι σημαντική για την Ελλάδα, διότι αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές», στηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο. Ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, συμπλήρωσε, αποτυπώνοντας και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ: «Αναφερθήκατε στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει άλλο χρονοδιάγραμμα υπόψη του. Αν όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την εκεί εσωτερική εκλογική διαδικασία, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν είναι επαρκώς πειστικό. Θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική προσέγγιση του ζητήματος σε διάφορα στάδια. Εχω αναφερθεί στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, στις δεσμεύσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας. Μιλάμε για τη διαπραγμάτευση, για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος... υπάρχει ένα θέμα με το ελληνικό χρέος και συγχρόνως υπάρχει μια κοινή συμφωνία». Εδώ, με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα» για τη διευθέτηση του χρέους και την ανάκαμψη του κεφαλαίου, εκφράζει ταυτόχρονα τους ανταγωνισμούς της Γαλλίας με τη Γερμανία.

Σχετικά με τις δηλώσεις του για τη διαπραγμάτευση, ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να ευχαριστήσει τη Γαλλία «για τη βοήθεια που μας δίνει - τόσο διμερώς, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σε ζητήματα που άπτονται της θέσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα και στο χρέος».

«Ελκυστική» η Ελλάδα για τις γαλλικές επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις μπίζνες του γαλλικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ασχοληθήκαμε, επίσης, και με θέματα οικονομικής συνεργασίας (...) η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία έχουμε την πιο υψηλή συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων. Η πρεσβεία μας σύντομα θα οργανώσει ένα Φόρουμ, όπου θα συναντηθούν γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπορούν να συνεργαστούν και να δουλέψουν από κοινού στον τομέα της Ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης».

Για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Ζ. Μ. Ερό δήλωσε ότι «οι γαλλο-ελληνικές ανταλλαγές ήταν ανέκαθεν σημαντικές και έχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης (...) Η Ελλάδα έχει ισχυρά πλεονεκτήματα που πρέπει να υπενθυμιστούν: υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης καθώς και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημασία στην προώθηση της ελκυστικότητας της χώρας στους ξένους επενδυτές».

Παραπέρα, συμπλήρωσε ότι είναι πολλές οι γαλλικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνουν στις 24 Νοέμβρη ένα φόρουμ επιχειρηματικών συναντήσεων για την Ενέργεια και το περιβάλλον, στο οποίο θα πάρουν μέρος πολλές γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα ένα φόρουμ καινοτομίας «που θα φέρει σε επαφή το γαλλικό και το ελληνικό "οικοσύστημα" καινοτομίας».

Με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το Προσφυγικό, ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικροτώντας τη μέχρι σήμερα αντιλαϊκή πορεία της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε πως «σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ενωση, όλοι μαζί, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου

Ο,τι απόφαση και αν βγει, ό,τι και αν γίνει στη συνέχεια, η ουσία του ζητήματος δεν αλλάζει, πρόκειται για ενδοκαπιταλιστική υπόθεση που απηχεί τους ανταγωνισμούς τμημάτων του κεφαλαίου

Εν αναμονή σήμερα, Τετάρτη, της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η σχετική συζήτηση συντηρείται στον «αφρό» της επικαιρότητας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την ουσία του ζητήματος, που έχει να κάνει με το ποιος κατέχει τα ΜΜΕ, με το περιεχόμενο της ενημέρωσης που αυτά παρέχουν στο λαό, με τα δικαιώματα των εργαζομένων κ.ά., δηλαδή ότι τα ΜΜΕ είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων για τα γενικά και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και ότι η κόντρα σ' αυτό το ζήτημα εκφράζει ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Ο λαός και τα δικά του συμφέροντα δεν πρόκειται να βρουν έκφραση στα αστικά ΜΜΕ.

«Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν...», σχολίασε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε. Και τα λέει αυτά όταν νομοθετική εξουσία (Βουλή), εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) και Δικαιοσύνη είναι νύχι - κρέας με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο, δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο ρ/σ «Real» πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση και αναλόγως ποια είναι αυτή η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις παραπέρα κινήσεις της ενταγμένες πάντα στην απόφασή της για «ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Και το Ποτάμι

Την πρόταση του Ποταμιού για αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών παρουσίασε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης. Το Ποτάμι ζητά: Συγκρότηση ΕΣΡ. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών. Αδειες με 10ετή ισχύ μετά από διαγωνισμό που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΡ. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του Δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) να μη μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάθε αδειοδοτούμενος να καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ με θέσπιση ετήσιου τέλους χρήσης συχνότητας αντίστοιχο με το 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού. Κάθε έτος να διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και «ποιοτικών» όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συζήτηση για τη συνταγματικότητα κρύβει την ουσία του προβλήματος

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες:

«Το δίλημμα "συνταγματικός ή αντισυνταγματικός νόμος", που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση γύρω απ' το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αντικειμενικά κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή, είτε με το σημερινό είτε με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες. Και στο ζήτημα αυτό συναντιούνται όλοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ