ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Απαιτούν τον τερματισμό της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στον Εισαγγελέα της Λαμίας
  • Συγκέντρωση αύριο σε δίκη μαθητών που γίνεται στη Θεσσαλονίκη

Από την παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη Λαμία
Από την παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη Λαμία
Φορείς της Φθιώτιδας, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, Αγροτικών Συλλόγων και Συλλόγων Γονέων, μαζί με μαθητές πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Λαμίας, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις μαθητών και ενός γονέα κατά τη διάρκεια καταλήψεων σε σχολεία τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Με πανό και συνθήματα, διαμαρτυρήθηκαν για την αυταρχική αντιμετώπιση της πάλης των νέων ανθρώπων, απαίτησαν το σταμάτημα των διώξεων στους μαθητές που αγωνίζονται, ενώ εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα και ζήτησαν να παύσει κάθε δίωξη των συλληφθέντων.

Με την κινητοποίηση, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέθεσαν τα αιτήματα των μαθητών και επισήμαναν ότι τα προβλήματα των σχολείων και της Εκπαίδευσης είναι τα ελατήρια των κινητοποιήσεων, ότι είναι θετικό που οι μαθητές αγωνίζονται και αποφασίζουν οι ίδιοι τις μορφές πάλης τους, δεν αδιαφορούν, ούτε αναθέτουν τη λύση των προβλημάτων τους σε κάθε αυτόκλητο σωτήρα. Οι μαθητές, από την πλευρά τους, ξεκαθάρισαν ότι δεν τρομοκρατούνται, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους, καλώντας τους καθηγητές τους και τους εργαζόμενους στο μαθητικό συλλαλητήριο που προγραμματίζεται και στη Λαμία, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, στις 7 Νοέμβρη.

Αύριο δίκη μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Η επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων συνεχίζεται και αύριο Πέμπτη, όπου πέντε 14χρονοι μαθητές οδηγούνται στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, για να δικαστούν για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2015 στο 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής. Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους μαθητές και καταδίκης της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 9 το πρωί, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό για τις βαριές ευθύνες που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών, η οποία συνειδητά δεν φέρνει νομοθετική ρύθμιση για την παύση κάθε δίωξης αγωνιστών μαθητών, είναι ότι οι μαθητές διώκονται με βάση την - καταργημένη πλέον - Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του '99 και άρθρα του Ποινικού Κώδικα, γιατί από τις 3 έως τις 5 Νοέμβρη του 2015, «κατόπιν συναπόφασης, στα πλαίσια κατάληψης διέκοψαν από κοινού τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Μαλακοπής και παρέμειναν στους χώρους λειτουργίας αυτού».

Η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας και η Ενωση Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ζητούν να σταματήσει κάθε ποινική δίωξη μαθητών και γονιών. Να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ανάμειξη της Εισαγγελίας, των δικαστών και της αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές φοιτητών - σπουδαστών

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές που ζητούν μετεγγραφή φέτος ανέρχονται σε 12.000, δηλαδή 2.000 περισσότεροι από πέρυσι. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με υπουργική απόφαση που ψήφισε, έβαλε όριο να μην ξεπερνά ο αριθμός των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα, πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, θα μείνουν εκτός σπουδών.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τσακίζει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα γονατίζοντας τις λαϊκές οικογένειες, στερεί από τα παιδιά αυτών των οικογενειών την πρόσβαση στη μόρφωση. Για άλλη μια φορά την πληρώνουν τα παιδιά που δυσκολεύονται να σπουδάσουν, που δεν έχουν να πληρώσουν για το "πανάκριβο εμπόρευμα" Ανώτατη Εκπαίδευση, για τη στέγαση, για τα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, τις μετακινήσεις τους.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας των φοιτητικών συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Να βρεθούν στους δρόμους της διεκδίκησης οι μετεγγραφέντες φοιτητές, από κοινού με τους υπόλοιπους φοιτητές και σπουδαστές απέναντι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που μετατρέπει τη γνώση σε πανάκριβο εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες.

Να διεκδικήσουν άμεσα:

  • Να γραφτούν τώρα όλοι οι αιτούντες φοιτητές και σπουδαστές που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγγραφής, να καταργηθεί το πλαφόν του 15%.
  • Να στηριχτούν τα τμήματα όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μετεγγραφέντων, με εκπαιδευτικό προσωπικό, εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα ώστε να ενταχθούν σε αυτά οι μετεγγραφέντες φοιτητές.
  • Να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν μετεγγραφόμενο φοιτητή και σπουδαστή. Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι παροχές της φοιτητικής ιδιότητας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο) για όλους τους μετεγγραφόμενους μέσα από ειδικές λίστες».
Λογύδρια... και πραγματικότητα

Με τυμπανοκρουσίες χτες η κυβέρνηση έστησε άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα, αυτή τη φορά με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, να εγκαινιάζει το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Τα εγκαίνια στάθηκαν αφορμή για να επαναληφθούν ψέματα και λογύδρια περί «έμπρακτης ευαισθησίας της κυβέρνησης για την Ειδική Αγωγή», «9.000 προσλήψεις αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων στον τομέα αυτόν και ίδρυση περίπου 500 νέων Τμημάτων Ενταξης», ενώ ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια τα ειδικά σχολεία λειτούργησαν από την πρώτη μέρα.

Καλά βέβαια τα λογύδρια και οι φιέστες αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική της πολιτική. Κι αυτή λέει ότι: Περίπου 200.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα περισσότερα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν ή σε κάποιες περιπτώσεις δε λειτουργούν καν μέχρι και σήμερα, σχεδόν δύο μήνες από το άνοιγμα των σχολείων. Χιλιάδες αναπληρωτές βρίσκονται στις ουρές της ανεργίας επειδή απολύθηκαν από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Βασικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία (ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.) δεν έχουν διοριστεί. Εκατοντάδες παιδιά στη Γενική Εκπαίδευση που έχουν ζητήσει παράλληλη στήριξη παραμένουν αβοήθητα καθώς ο αριθμός των αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Επιστρέφουμε πίσω το «ενδιαφέρον» της Χρυσής Αυγής

Το βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής ως μακρύ χέρι του συστήματος καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα που θα στείλει στα τσακίδια την αντιλαϊκή πολιτική που τους στερεί τα δικαιώματα, και τους χρυσαυγίτες, στον απόπατο της ιστορίας.

Η αντίδραση του Συλλόγου Οικοτρόφων Ξάνθης προέκυψε μετά την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, την Πέμπτη 20/10, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, σχετικά με τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων της Ξάνθης.

Στο ψήφισμά του, ο Σύλλογος Οικοτρόφων αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Επιστρέφουμε πίσω το "αγνό ενδιαφέρον", γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι χρυσαυγίτες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, τα μαντρόσκυλά τους.

Αν νομίζουν οι φασίστες χρυσαυγίτες ότι έτσι θα ξεπλύνουν την εγκληματική τους ιδεολογία, ας χτυπήσουν άλλες πόρτες. Το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα των φοιτητών είναι υποκριτικό. Την πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα για τους φοιτητές, οι φασίστες τη στηρίζουν με χέρια και με πόδια, την υπερασπίζονται. Γι' αυτό, άλλωστε, δεν βγάζουν άχνα για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας - από το οποίο πηγάζει και η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη των εστιών - αλλά είναι λαλίστατοι όταν πρόκειται να στηρίξουν φοροαπαλλαγές για εφοπλιστές και βιομήχανους.

Ο αγώνας μας ενάντια στην πολιτική που μας στερεί σήμερα τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες είναι αυτός που μπορεί να στείλει και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής από εκεί που ήρθαν: στον απόπατο της ιστορίας. Αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους φοιτητές να δυναμώσουν».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org