ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Δρομολογεί επικίνδυνες αποφάσεις για Αιγαίο, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη

Ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα ανατολικά, «ταχεία κίνησή» τους στην Ευρώπη και επέκταση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, περίπου 100 μέρες από τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, τον Ιούλη στη Βαρσοβία, όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για προώθηση και ενίσχυση δυνάμεών της σε όλα τα μέτωπα όπου συγκρούονται με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο στρατηγικών ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Απολογισμός, «χαρτογράφηση» και ανάπτυξη δυνάμεων στα ανατολικά

Βασικό αντικείμενο της διήμερης υπουργικής συνόδου, όπως τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είναι ο «απολογισμός της προόδου» της λυκοσυμμαχίας από τη Σύνοδο της Βαρσοβίας, καθώς και το «να χαρτογραφήσουμε το δρόμο μπροστά»...

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε: «Από τις αρχές του 2017, το ΝΑΤΟ θα έχει 4 πολυεθνικά τάγματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. «Απτή απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ μπορεί και θα αναπτύξει χιλιάδες από τις δυνάμεις του για την υποστήριξη των συμμάχων μας».

Αναλύοντας την ατζέντα της σημερινής πρώτης μέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας, είπε: «Τα έθνη - πλαίσιο, τα έθνη που έχουν την ηγεσία των 4 ταγμάτων, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ, θα καθορίσουν τα σχέδιά τους για τα τάγματα που θα ηγηθούν. Και άλλοι Σύμμαχοι θα επιβεβαιώσουν τις εισφορές τους. Και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα για τις συνεισφορές από διαφορετικές χώρες του ΝΑΤΟ στα 4 τάγματα».

«Θα προωθήσουμε, επίσης, σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» συμπλήρωσε, σε ένα θέμα που δεν είχαν καταφέρει να πάρουν αποφάσεις στη Σύνοδο της Βαρσοβίας, πιθανά και λόγω ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων εντός της λυκοσυμμαχίας.

Π.χ. όπως λεγόταν, τότε, σε αρμόδια επιτελεία της Αθήνας, με επίγνωση τού τι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, Ρουμανία και Τουρκία λίγο - πολύ συγκρούονται για το ποιος θα ηγείται μιας ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα. Η δε ρουμανική αστική τάξη διεκδικεί ενεργά έναν πιο ηγετικό ρόλο στην κεντροανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, οργανώνοντας και καλώντας αμερικανικές και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε αεροναυτικά γυμνάσια στην περιοχή, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ως άλλο ένα θέμα που θα εξετάσουν, όπως είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «θα αξιολογήσουμε την υποδομή που χρειαζόμαστε στις χώρες των συμμάχων, για να καταστεί δυνατή η ταχεία κίνηση των δυνάμεών μας στην Ευρώπη. Και θα αξιολογήσουμε τον αυξανόμενο ρόλο της άμυνας στον κυβερνοχώρο στις επιχειρήσεις μας».

Ενεργή συμμετοχή και από την ελληνική κυβέρνηση...

Στη δεύτερη σημερινή συνεδρία, που είναι αφιερωμένη στην «προβολή σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας», οι υπουργοί Αμυνας θα εστιάσουν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, η οποία αξιοποιείται ως πρόσχημα για διεύρυνση γενικά της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.

Δίνοντας μιαν ιδέα τού τι προωθούν, είπε χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ: «Εχουμε ήδη εκπαιδεύσει εκατοντάδες Ιρακινούς αξιωματικούς στην Ιορδανία - σε τομείς όπως η στρατιωτική ιατρική και η εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Και θα επεκτείνουμε την υποστήριξή μας μέσα στο ίδιο το Ιράκ, μέσα στους επόμενους μήνες».

Επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, ότι και η ελληνική κυβέρνηση, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετέχει ενεργά στην υλοποίηση των τέτοιων σχεδιασμών - με παροχή βάσεων υποστήριξης, άλλων στρατιωτικών υποδομών, υπηρεσιών και πληροφοριών - εμπλέκοντας το λαό όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Ολοι οι Σύμμαχοι είναι μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού που μάχεται ενάντια στο ISIL».

Πρόσθεσε: «Η επιτυχία του Συνασπισμού έρχεται μέσα από την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να εργάζονται από κοινού, ικανότητα που αναπτύχθηκε μέσα από δεκαετίες αποστολών και ασκήσεων του ΝΑΤΟ». Αλλος ένας τομέας που η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί... δάφνες, καθώς πρωτοστατεί στη φιλοξενία και διοργάνωση σημαντικών ΝΑΤΟικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση των ΝΑΤΟικών ιπτάμενων ραντάρ AWACS, ως σημαντικά μέσα για την «παροχή επιτήρησης και τη βελτίωση της από αέρα λαμβανομένης εικόνας του Συνασπισμού».

Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι «η πρώτη πτήση AWACS του ΝΑΤΟ για τη στήριξη του Συνασπισμού στην καταπολέμηση του ISIL έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, στις 20 Οκτώβρη».

Βέβαια, η εικόνα που δίνουν τα AWACS αφορά και τα ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στην περιοχή...

Αποφάσεις και για το Αιγαίο

Ο γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η υπουργική σύνοδος θα εξετάσει σήμερα το μέλλον της ναυτικής αποστολής της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο, δηλαδή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που προσκάλεσε και καλωσόρισε εδώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τάχα με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ τα ΝΑΤΟικά πλοία απλώθηκαν πάνω στη ρότα των ρωσικών πολεμικών προς Συρία.

Θυμίζουμε, τον Ιούλη στη Βαρσοβία, ανώτατος αρμόδιος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, μιλώντας για το μέλλον της αποστολής στο Αιγαίο, παρέπεμπε για αποφάσεις στην τωρινή Σύνοδο. Αφηνε ανοικτό να αποφασιστεί η αποστολή στο Αιγαίο να συνεχιστεί ως κομμάτι της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «SEA GUARDIAN» στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα ναυτικών επιχειρήσεων, μέχρι ελέγχους πλοίων σε εμπάργκο όπλων και προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως πλατφόρμες άντλησης και αγωγοί μεταφοράς καυσίμου. Κάτι που σημαίνει ότι και τα πλοία του ελληνικού ΠΝ και τα πληρώματά τους, που έχουν ενταχθεί στη SNMG2, θα εμπλακούν σε επικίνδυνες αποστολές, στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημειωτέον, από μέρους της κυβέρνησης και αρμόδιων υπηρεσιών, διαχέεται τελευταία ότι η Τουρκία θα ζητήσει στη Σύνοδο τη λήξη της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο. Βέβαια, άλλες πηγές αναφέρουν ότι τακτική της Αγκυρας είναι να μη βάζει στις Συνόδους ζητήματα αν καταλάβει, από προηγούμενα μυστικοσυμβούλια, ότι θα απορριφθούν.

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση ληφθεί τελικά για το μέλλον της επιχείρησης, σίγουρα είναι προκλητική η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «εγγύηση» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ώρα που αυτά αμφισβητούνται ανοιχτά και συνεχώς από την τουρκική αστική τάξη, με δηλώσεις, παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις, υπό τα όμματα της SNMG2...

Παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τέλος, καθώς η επιχείρηση στο Αιγαίο λειτουργεί, κατά τους ΝΑΤΟικούς, ως πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ενδιάμεσο κρίκο τη Frontex, σήμερα στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ, σύμφωνα με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, θα λάβουν και αποφάσεις σχετικά με την επέκταση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της «SEA GUARDIAN» στην Κεντρική Μεσόγειο, προς υποστήριξη της αντίστοιχης εκεί ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, «SOPHIA», «αποδεικνύοντας», όπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, «πως ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ».

Αύριο, άλλωστε, σχεδιάζεται συνάντησή του με την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για να συζητήσουν πώς θα «εμβαθύνουν» τη συνεργασία των δύο κέντρων. «Η σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ ουδέποτε ήταν στενότερη», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, «αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα» συμπλήρωσε, βάζοντας ως επιπλέον θέματα που θέλουν να συνεργαστούν, πέραν της «θαλάσσιας ασφάλειας», την υβριδική άμυνα και κυβερνοάμυνα και την αύξηση των κοινών ασκήσεων.

«Εχουμε μια πλήρη ατζέντα μπροστά μας. Και σε έναν απρόβλεπτο κόσμο, το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται για το μέλλον με αποφασιστικότητα και σκοπό» κατέληξε...

Στις 15 και 16 Νοέμβρη η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Μετά τις σχετικές «διαρροές» των προηγούμενων ημερών, χτες, με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, γνωστοποιήθηκε και επισήμως ότι «κατόπιν προσκλήσεως που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2016».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ίδιο θέμα, ο Μπ. Ομπάμα έρχεται για «να επαναβεβαιώσει την υποστήριξή μας στις τρέχουσες προσπάθειες να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της βιωσιμότητας και της επανόδου στην ευημερία».

«Επιπλέον», τονίζεται, «ο Πρόεδρος θα κάνει καθαρή την εκτίμησή μας για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Είναι σαφές ότι η επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα, σε ένα από τα τελευταία ταξίδια του στο εξωτερικό ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, συνδέεται άμεσα τόσο με τις εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές κόντρες - με την παρέμβαση των ΗΠΑ και σε κόντρα κυρίως με την πλευρά της Γερμανίας - για την πορεία της Ευρωζώνης, όσο και με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στους οποίους διεκδικεί ενεργό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω ενισχύονται από το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου στις 17 και 18 Νοέμβρη θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ