ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Αποφάσεις και προετοιμασία φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 3 Νοέμβρη.

-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους μαθητές.

-- Διήμερο εκδηλώσεων της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τη μάχη της Νάουσας.

-- Αρθρο με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά.


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ξεσηκωμός στις 3 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα

Περίπου 40 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν πάρει μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα για τα παμφοιτητικά - πανσπουδαστικά συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 3 Νοέμβρη. Περίπου 40 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν πάρει μέχρι στιγμής απόφαση συμμετοχής. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 2 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Φυσικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, Πληροφορικής ΧΑΣΟΟ, Γεωγραφίας ΧΑΣΟΟ να καλούν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους σε ξεσηκωμό, καθώς «οι σχολές μας ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης (...) Πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για τις σπουδές μας (...) Γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (...) Υποβαθμίζονται οι σπουδές μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το κάλεσμα των Σπουδαστικών Συλλόγων ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΑΣΠΑΙΤΕ, κι αποκαλύπτουν ότι πίσω από τη μετονομασία των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών» «κυβέρνηση και διοικήσεις παίζουν ακόμη μια φορά επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος μας. Τα ΤΕΙ θα πάρουν τη νέα ονομασία αφού κλείσουν ή συγχωνεύσουν τα τμήματα εκείνα που δεν περάσουν την αξιολόγηση, τα τμήματα εκείνα δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται στην "πιάτσα" της αγοράς. Η νέα ονομασία συνδέεται, δηλαδή, με το νέο σχέδιο καταργήσεων - συγχωνεύσεων».


Οι σπουδαστικοί σύλλογοι περιγράφουν την κατάσταση στα ΤΕΙ «κυριολεκτικά εκρηκτική. Μετά από τόσο κόπο για να μπορέσουμε να μπούμε στο ΤΕΙ συναντάμε μια κατάσταση πραγματικού χάους, τα προβλήματα σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας είναι πολλά: Εχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Συγκεκριμένα, μόνο τα τελευταία 2 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 50%. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα, που καθυστερούν σπουδαστές από το να πάρουν το πτυχίο τους, χάνοντας ολόκληρα εξάμηνα. Στα εργαστήρια και στις θεωρίες οι σπουδαστές είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. Αλλες φορές εργαστήρια γίνονται θεωρητικά, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε για δουλειά με όλο και λιγότερα εφόδια. Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς, με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο). Η κατάσταση με τη στέγαση ειδικά για τα ΤΕΙ είναι προκλητική. Ενδεικτικό είναι ότι για όλα τα ΤΕΙ της Αττικής δεν υπάρχει καν εστία. Μας χρησιμοποιούν για τζάμπα εργαζόμενους και παιδιά για όλα τα θελήματα όταν βγαίνουμε για πρακτική άσκηση. Είναι πολλές οι περιπτώσεις σπουδαστών που καταγγέλλουν απλήρωτα εξαντλητικά ωράρια. Αλλος δρόμος δεν μας έμεινε, γιατί θέλουμε να δουλέψουμε με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στο αντικείμενό μας».

Και καταλήγει η ανακοίνωση των σπουδαστικών συλλόγων: «Μετά το ΤΕΙ μας περιμένουν η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία και η δουλειά χωρίς δικαιώματα: Το 30% των αποφοίτων εργάζονται με μισθούς μικρότερους από 586 ευρώ. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές με ατομικές συμβάσεις που δεν εξασφαλίζουν ούτε βασικά δικαιώματα, όπως οι άδειες, η Ασφάλιση και άλλα απαραίτητα. Μάλιστα, με τα νέα μέτρα για τα Εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός πέφτει κάτω και από τα 500 ευρώ. Το 33% των αποφοίτων είναι άνεργοι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό όσων δουλεύουν το κάνουν σε επαγγέλματα που καμιά σχέση δεν έχουν με το αντικείμενό τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην κατάργηση ακόμα και του ελάχιστου επιδόματος που δινόταν στους ανέργους».

Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι τονίζουν ότι «οι αγωνίες και τα προβλήματά μας είναι κοινά (...) Να είναι κοινή και η απάντησή μας. Θέλουμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό μας. Εχουμε μεράκι να δουλέψουμε στο επιστημονικό μας αντικείμενο, να προσφέρουμε στην κοινωνική πρόοδο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά το πτυχίο! Ολα όσα έχουμε σήμερα ανάγκη στις σπουδές και τη ζωή μας, δεν θα μας τα χαρίσουν, θα τα κατακτήσουμε. Με τη λογική τού "τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει" αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι τα πράγματα άλλαζαν αλλά εις βάρος μας. Με τη λογική του ατομικού δρόμου, μένουμε ο καθένας μόνος του, ενώ όσοι μας επιτίθενται είναι οργανωμένοι. Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες που στοχεύουν τον πραγματικό ένοχο για όσα ζούμε. Κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και όλοι οι υποστηρικτές της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής ήρθε η ώρα να νιώσουν την οργή μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και τον συντονισμό (...) Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα με το εργατικό κίνημα και όλο το λαό. Μαζί με τα ταξικά σωματεία των εργαζομένων, τα μπλόκα των αγροτών και όλο το λαό καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να καθυστερήσουμε μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης από το λαό και τη νεολαία. Αυτά φοβούνται κυβέρνηση - κουαρτέτο και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Γι' αυτό προχωράνε στη θέσπιση νόμων που περιορίζουν τη δράση των σωματείων και των συλλόγων».

Αποφάσεις μέχρι στιγμής έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι:Φυσικό Αθήνας ΕΚΠΑ, Φιλοσοφική Αθήνας, Δάσκαλοι Αθήνας ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγοί Αθήνας ΕΚΠΑ, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Αθήνας ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών Αθήνας ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΧΑΣΟΟ, Γεωγραφία ΧΑΣΟΟ, Φοιτητική Εστία Αθηνών, Νέα Φοιτητική Εστία ΕΜΠ, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, Γεωλογικό ΑΠΘ, Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Φαρμακευτική Πάτρας, Νηπιαγωγοί Πάτρας, Μηχανικοί Η/Υ Πάτρας, Διοίκηση Επιχειρήσεων Πάτρας, Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Μαθηματικό Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΤΕΙ Πύργου, Φυσικό Ιωαννίνων, Χημικό Ιωαννίνων, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Καλαμάτας, Γεωπονική Βόλου, Μηχανολόγοι Βόλου, Κοινωνική Διοίκηση Κομοτηνής, Εστίες Ξάνθης, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Φυσικό Ηρακλείου, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ