ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Χτίζουν» συνεργασία με δεδομένες όμως και τις αντιθέσεις

Από τη σινο-ρωσική συνάντηση
Από τη σινο-ρωσική συνάντηση
Ενέργεια, εμπορικές σχέσεις και στρατηγική συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κίνα, τη βδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανοιχτές προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερα συμβόλαια. Ο Ντ. Μεντβέντεφ βρέθηκε στο Πεκίνο με αφορμή τη 18η Τακτική Συνάντηση Κίνας - Ρωσίας, ωστόσο το ταξίδι του εστίασε στο κλείσιμο βαρύνουσας σημασίας ενεργειακών συμφωνιών, καθώς η αστική τάξη της Ρωσίας στηρίζει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της, με το Πεκίνο να είναι ένας πάντα συμφέρων αποδέκτης, δεδομένων των τεράστιων και αστείρευτων ενεργειακών αναγκών της Κίνας, ενώ και οι δύο βλέπουν την ανάγκη να ανταγωνιστούν πρώτα και κύρια τις ΗΠΑ, που έχουν στόχο την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και του Ειρηνικού.

Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες

Από την Τρίτη, πρώτη μέρα του διήμερου ταξιδιού του Ρώσου πρωθυπουργού στην Κίνα, ανακοινώθηκε ότι Πεκίνο και Μόσχα έχουν φτάσει πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών. Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, η ρωσική «Gazprom» έχει ήδη συμφωνήσει σε μία πρώτη τιμή με την «Κινεζική Εταιρεία Πετρελαίου», λύνοντας το αδιέξοδο που παρουσιαζόταν επί σειρά ετών, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Την πεποίθησή του ότι όλες οι υπό συζήτηση συμφωνίες με την Κίνα θα καταλήξουν πολύ σύντομα να υπογραφούν και επίσημα, τόνισε ο Ντ. Μεντβέντεφ. Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν είναι η επέκταση της συνεργασίας της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Ρόσνεφτ» με κινεζικές εταιρείες, όπως με την «Sinopec» για προμήθεια 10 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως για 10 χρόνια, με το συμβόλαιο να αφορά σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η «Novatek» ανακοίνωσε συμφωνία 15 ετών με τη CNPC για την παροχή φυσικού αερίου. Ακόμη, Μόσχα και Πεκίνο θα συνεργαστούν και για την κατασκευή διυλιστηρίου έξω από την κινεζική πρωτεύουσα, στην πόλη Τιανζίν.

Ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική - όπως τη χαρακτήρισε - συνεργασία των δύο χωρών έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ, ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση των ενεργειακών συμφωνιών των δύο πλευρών, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και επέκταση της διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Στην ίδια ρότα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ.

Οι συμφωνίες Κίνας - Ρωσίας αποτελούν συνέχεια μίας πολιτικής με συγκεκριμένες στοχεύσεις και για τις δύο χώρες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ασίας, κάτι βέβαια που ανησυχεί άλλους ανταγωνιστές στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Συνεργασία και στον αμυντικό τομέα

Κίνα και Ρωσία προωθούν επίσης με γοργούς ρυθμούς και τη στρατιωτική τους συνεργασία. Οι δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι προχώρησαν στις μεγαλύτερες ναυτικές ασκήσεις που έχουν ποτέ πραγματοποιήσει από κοινού στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η άσκηση, που είχε την κωδική ονομασία «Κοινή Θάλασσα-2013», περιελάμβανε τη συμμετοχή 18 φρεγατών, ενός υποβρυχίου, τριών αεροσκαφών, πέντε στρατιωτικών ελικοπτέρων και δύο ομάδων ειδικών δυνάμεων.

Την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων γυμνασίων ακολούθησαν και κοινά «αντιτρομοκρατικά γυμνάσια» ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις του ρωσικού και κινεζικού στρατού στα Ουράλια Ορη, τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 15 Αυγούστου, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τις σχέσεις Πεκίνου και Μόσχας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάρτη που ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Κίνας ο Σι Τζίνπινγκ, ανακοινώθηκε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών με ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί για το 2013, προβλεπόταν σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, κατά 10,7%, σε ύψος 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρέχουσα χρονιά. Ο νέος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε ριζική ανανέωση και του ναυτικού της χώρας προκειμένου να «θωρακίσει» την ασφάλεια της χώρας από τη θάλασσα, με αιχμή τις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Σινικής Θάλασσας και τις αμφισβητήσεις που δέχεται, καθώς και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στο σύνολο της περιοχής του Ειρηνικού.

Αντίστοιχα, σε εκσυγχρονισμό της πολεμικής της μηχανής προχωρά και η Ρωσία, που, σύμφωνα με εισήγηση της επιτροπής άμυνας του Κοινοβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών που αφορούν στα πυρηνικά όπλα, στον προϋπολογισμό για τα έτη 2014 έως 2016. Συγκεκριμένα, η Μόσχα σχεδιάζει να αυξήσει κατά 50% τις πυρηνικές της δαπάνες τα επόμενα τρία χρόνια, φτάνοντας, από τα 29 δισεκατομμύρια ρούβλια που είναι σήμερα, στα 46 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,4 δισ. δολάρια). Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει 60% αύξηση των δαπανών στο σύνολο του αμυντικού τομέα, που θα φτάσει το 2016 τα 3,38 τρισ. ρούβλια από 2,1 τρισεκατομμύρια που είναι σήμερα.

Παραμένουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Ρωσία και Κίνα συμμετέχουν σε σχηματισμούς όπως οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), καθώς και στην «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης», όπου προσπαθούν να διαδραματίσουν ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ είναι και οι δύο μέλη του G20. Υπάρχουν σαφώς ζητήματα όπου, λόγω και των κοινών συμφερόντων τους, Μόσχα και Πεκίνο εμφανίζονται να ακολουθούν κοινή γραμμή (π.χ., Λιβύη, όπου μονοπώλια και από τις δύο χώρες έχασαν σημαντικά συμβόλαια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων προθύμων, Συρία, Ιράν), ωστόσο, μεταξύ τους δε λείπουν οι ανταγωνισμοί. Είναι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων τους για τον έλεγχο του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Κεντρικής Ασίας, για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου και αερίου (όπου τα μονοπώλιά τους έχουν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα) και άλλες πλευρές, π.χ. στον τομέα του Διαστήματος. Πρόκειται για εκείνη την πλευρά της σύνθετης πραγματικότητας που εμποδίζει την παραπέρα εμβάθυνση των σχέσεων Κίνας - Ρωσίας και την οποία μελετούν πολύ καλά και υπολογίζουν σ' αυτήν οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρώτα απ' όλα οι ΗΠΑ.

Ετσι, το πιθανό «κοινό μέτωπο», η διάρκειά του και η συνέχειά του μένει να φανεί αν και πόσο θα προχωρήσει. Αλλωστε, αυτός είναι ο ιμπεριαλιστικός κόσμος, περιλαμβάνει «άξονες» και λυκοσυμμαχίες και ταυτόχρονα αντιθέσεις.


Α. Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ