ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εκκολάπτουν τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση που εκκολάπτεται στα κυβερνητικά επιτελεία, δεν είναι «κεραυνός εν αιθερία». Επιβεβαιώνει -και μάλιστα πολύ γρήγορα- την προειδοποίηση που απηύθυνε πριν λίγους μήνες το ΚΚΕ, για τα νέα βάσανα που περιμένουν ασφαλισμένους και συνταξιούχους, τα νέα μέτρα που θα έρχονταν και την ανάγκη γενικού λαϊκού ξεσηκωμού για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την οργάνωση άμεσα της πάλης για την αποτροπή τους.

Δεν επρόκειτο βέβαια για κάποια «μαντική ικανότητα». Οποιος θέλει να δει ξεκάθαρα την πραγματικότητα, όποιος αναγνωρίζει ότι η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι μέρος της γενικότερης διαχρονικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, σε βάρος της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της, που βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ πριν την κρίση, κορυφώθηκε μετά το ξέσπασμά της και συνεχίζει να εντείνεται, δεν μπορούσε να αποδεχτεί τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ότι δήθεν «το Ασφαλιστικό λύθηκε» και πως δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις. Ούτε ότι όλα αυτά έγιναν και γίνονται για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων και από την ευαισθησία των κυβερνήσεων να «διασφαλίσουν» συντάξεις και στις νέες γενιές.

Ετσι, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 και μερικές ημέρες πριν αρχίσει το καινούριο εξαμηνιαίο «θέατρο» και ενώ συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με την τρόικα, άρχισαν και τα όργανα...

Η αυλαία άρχισε να σηκώνεται την περασμένη εβδομάδα με την τοποθέτηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, όπου επανέφερε το ζήτημα νέων «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Με τον τρόπο αυτό, φωτογραφίζονται πλέον και ομολογούνται τα σχέδια για νέες περικοπές που δρομολογούν στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ενώ προαναγγέλλονται και μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη σκόπιμα χαρακτηρίζουν «πρόωρες συντάξεις», αφού οι προϋποθέσεις που ισχύουν για αυτές τις ομάδες και ιδιαίτερα για τους παλιούς εργαζόμενους, δεν ταυτίζονται με τα γενικά συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία έχουν αυξηθεί.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εργασίας σε Επιτροπή της Βουλής όπου ενημερώνοντας για το Ασφαλιστικό είπε χαρακτηριστικά: «Αναφέρομαι στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων ή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που είναι άλλη μια μεγάλη ανισότητα και στρέβλωση, μια από τις βαθιές πληγές του συστήματος. Ολο αυτό, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αυτό δε σημαίνει κάτι για τις περικοπές συντάξεων ή οτιδήποτε. Δείχνει τις αδυναμίες του συστήματος...».

Συντάξεις πείνας για την πλειοψηφία

Αν κάτι κάνει εντύπωση σε αυτές τις τοποθετήσεις, είναι η καταπληκτική επανάληψη -σαν να παίζει εδώ και 20 χρόνια η ίδια μαγνητοταινία- των γνωστών και επαναλαμβανόμενων προσχημάτων από τους εκπρόσωπους της εκάστοτε κυβέρνησης. «Κοινωνική αδικία που αποκαθίσταται», «ανισότητα» και «στρέβλωση» που πρέπει να διορθωθούν. Και έτσι, κάθε φορά οι «αδικίες» αποκαθίστανται πάντα σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και πάντα μένει ένα υπόλοιπο, μέχρι την επόμενη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων και τις νέες ανατροπές.

Ετσι και τώρα. Παρά τον ισχυρισμό του Γ. Βρούτση, ότι η τοποθέτησή του δε σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, τα θύματα έχουν στοχοποιηθεί με απόλυτη ακρίβεια. «Φωτογραφίζεται» η ομάδα των ασφαλισμένων πάνω στους οποίους θα επιπέσουν τα νέα μέτρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, μαζί με το ΤΕΒΕ, θα φτάσουν τις 250.000. Αυτοί αποτελούν τον πρώτο στόχο για να μειωθούν οι συντάξεις τους, χωρίς να αποκλείεται και κάποια αύξηση στα χρόνια συνταξιοδότησης, για να συγκρατηθεί η έξοδός τους προς τη σύνταξη.

Δίπλα στις ανατροπές που ετοιμάζονται, παίρνουν σειρά να εφαρμοστούν μέσα στο 2014 διατάξεις που ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως η δραστική περικοπή των εφάπαξ από 1/1/2014, η αφαίρεση του ΕΚΑΣ απ' όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, η αιματηρή μείωση στις επικουρικές σε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/6/2014, στη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού τους, που ως ρήτρα περιλαμβάνει το μηδενικό έλλειμμα των επικουρικών Ταμείων. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μία κατάσταση που ήδη είναι αφόρητη.

Τα τελευταία στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, όπως παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο των εργαζομένων του Ιδρύματος, δείχνουν ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος τους ζει έναν ανυπόφορο κοινωνικό Γολγοθά. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Δεκέμβρη του 2012, όπου ενσωματώθηκαν και οι τελευταίες μειώσεις του νόμου 4051 του ίδιου έτους:

  • Από τους 1.039.591 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 513.609 (49,4%) παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.
  • Ακόμα 254.140 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη από 500 έως 700 ευρώ, που σημαίνει ότι 767.749 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, το 73,8% του συνόλου, δηλαδή οι 3 στους 4 σχεδόν, επιβιώνουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια ή στα όρια της στατιστικής φτώχειας.
  • Τέλος, 113.597 συνταξιούχοι λαμβάνουν ως κύρια σύνταξη ποσά από 700 έως 1.000 ευρώ και μόνο 158.245 συνταξιούχοι έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Αν στους 767.749 συνταξιούχους του ΙΚΑ προσθέσουμε και τους 736.705 συνταξιούχους του ΟΓΑ, που οι συντάξεις τους βρίσκονται μεταξύ 340 και 500 ευρώ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τα 2,7 του συνόλου έχουν οδηγηθεί στον Καιάδα της φτώχειας και της ανέχειας. Και αυτό χωρίς να αναφερθούμε στους χαμηλοσυνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων και χωρίς να υπολογίσουμε ότι, πλέον, όλοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 συντάξεις και όχι 14, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Υποχρηματοδότηση - μοχλός ανατροπών

Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής ο Γ. Βρούτσης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση κατά 2,1 δισ. ευρώ, ισχυρίστηκε ότι η μείωση αυτή δε θα καλυφθεί από νέες περικοπές αλλά από τη «βελτίωση» στη συλλογή των εισφορών. Το τι συμβαίνει όμως με την εισφοροδιαφυγή και ποια είναι τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα, το δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα:

  • Από 14,219 δισ. ευρώ έσοδα το 2009, τα έσοδα του ΙΚΑ έπεσαν στα 9,786 δισ. το 2012, δηλαδή έχει απώλειες 5,413 δισ. ευρώ (38%).
  • Το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης, τα έσοδα του Ταμείου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο, παρουσιάζουν παραπέρα μείωση κατά 7% και ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται για φέτος σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ρυθμιστεί μόνο 1,792 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα καταβληθούν μέχρι τέλους. Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμάει ότι από τα 8 δισ. μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα μισά, ενώ τα 1,678 δισ. ευρώ τα χρωστάνε επιχειρήσεις που πλέον δε λειτουργούν!

Την ίδια πορεία έχουν και οι έλεγχοι μέσω των οποίων ο υπουργός Εργασίας υποτίθεται ότι θα βελτιώσει την εισφοροσυλλογή. Ετσι, από τους 73.204 επιτόπιους ελέγχους των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΥΠΕΑ) το 2009, πέρυσι διενεργήθηκαν μόλις 37.175 επιτόπιοι έλεγχοι, δηλαδή οι μισοί.


Γ. ΖΑΧ.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση

Από την περασμένη άνοιξη, το ΚΚΕ ανέδειξε την απόκρουση της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό σε ζήτημα αιχμής για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Ανοιξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, παρουσίασε τις θέσεις του, τις εμπλούτισε με την πείρα της συζήτησης και των εξελίξεων. Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση. Είναι ανάγκη, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση. Με οργάνωση, ενότητα και αγώνα οι εργατοϋπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι γυναίκες να διεκδικήσουν:

  • Ολα τα λεφτά των Ταμείων, να διασφαλιστούν τώρα οι συντάξεις. Να μη μειωθούν παροχές και συντάξεις.
  • Το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης να το σηκώσουν τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να διασφαλιστεί η σύνταξη από το κράτος με αναπλήρωση των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, φύλο, ηλικία, ειδικά για τα ΑμΕΑ.
  • Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου.
  • Να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ