ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει πάνω από το πτώμα των εργασιακών δικαιωμάτων

Θρασύτατα ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε χτες στη Βουλή σαν επιτυχία το συμβιβασμό με την τρόικα

Στο χέρι του λαού είναι με οργάνωση και κλιμάκωση της ταξικής πάλης να εμποδίσει τα μέτρα, παλεύοντας ενάντια στη στρατηγική που τα επιβάλλει
Στο χέρι του λαού είναι με οργάνωση και κλιμάκωση της ταξικής πάλης να εμποδίσει τα μέτρα, παλεύοντας ενάντια στη στρατηγική που τα επιβάλλει
Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, για να ισχυριστεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων, που συναποφασίζει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, αποτελεί «επιτυχία», ισχυριζόμενος ψευδώς ότι με τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών».

Ενημερώνοντας την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Γ. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στα Εργασιακά, παρουσιάζοντας ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός πως ορισμένες αντεργατικές ανατροπές δε θα προωθηθούν στην παρούσα φάση, αλλά μετατίθενται κατά μερικούς μήνες. Ο ίδιος κλιμάκωσε τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, λέγοντας πως όσο δύσκολα και επώδυνα κι αν είναι τα μέτρα, συνδέονται με την παραμονή στο ευρώ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας...

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά τη συμφωνία με την τρόικα δεν μειώνεται περαιτέρω ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός, δεν θίγονται τώρα οι ωριμάνσεις (τριετίες), ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση θα μειωθεί σε 4 αντί για 3 μήνες, όπως ήταν η αρχική πρόταση και η μείωση των αποζημιώσεων δε θα είναι όσο μεγάλη ζητήθηκε αρχικά. Δηλαδή, μετά τα 16 χρόνια απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη η αποζημίωση θα είναι 12 μεικτοί μισθοί και 2.000 για κάθε χρόνο πάνω από τα 16 χρόνια.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί οριστικά την ΕΓΣΣΕ, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε πως παρότι ο κατώτατος μισθός πλέον θα καθορίζεται με νόμο, «οι κοινωνικοί εταίροι» θα μπορούν να διαπραγματεύονται για καλύτερες αποδοχές «εάν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες».

Την κόλαση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στο σύνολο, σημείωσε, τα μέτρα υπηρετούν τη στρατηγική απόφαση της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να επενδύσει η πλουτοκρατία τα λιμνάζοντα κεφάλαιά της και να επανεκκινήσει η καπιταλιστική οικονομία, με τα εργατικά δικαιώματα στα Τάρταρα.

Τι συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα

Οι χτεσινοί πανηγυρισμοί του Γ. Βρούτση στη Βουλή, γίνονται διπλά προκλητικοί για τους εργαζόμενους και το λαό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντικατάστασή της από τον ελάχιστο μισθό που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, καταργείται το επίδομα γάμου οριστικά και οι παροχές που κατοχυρώνονται σε αυτή (π.χ. άδειες). Σε ό,τι αφορά τις ωριμάνσεις (τριετίες), αρχικά «παγώνουν», με στόχο σε μια επόμενη φάση να καταργηθούν και αυτές για τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ οι νέοι δεν μπορούν να τις κατοχυρώσουν ποτέ. Ετσι ο μισθός των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μικτά για τους κάτω των 25, γίνεται ο μόνιμος μισθός τουλάχιστον για μια ολόκληρη γενιά εργατοϋπαλλήλων. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι καταλήξουν σε συμφωνία που προβλέπει κάποιο καλύτερο καθεστώς στην ΕΓΣΣΕ, αυτό δεν μπορεί να έχει καθολική ισχύ, αλλά θα εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

2. Περικόπτονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μέσα από τη μείωση εκ νέου του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 3 ή 4 μήνες (μάξιμουμ) και ανάλογη μείωση σε όλη την κλίμακα. Η οροφή της αποζημίωσης - στην πράξη - δε θα ξεπερνά τους 12 μήνες, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων θα γίνεται με προειδοποίηση. Σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ακόμα και όταν απολυθούν χωρίς προειδοποίηση, τίθεται πλαφόν στο ύψος των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών μέχρι τα 1.800 έως 2.000 ευρώ, για τα χρόνια πέραν του 16ου. Γίνεται ένας τεχνητός διαχωρισμός σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους σε σχέση με την αποζημίωση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δε θα υπάρχει χρονική «ωρίμανση» για όσους έχουν λιγότερα από 16 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας «παγώνει». Ετσι, όταν ο εργαζόμενος αυτός απολυθεί στο μέλλον, χωρίς προειδοποίηση, ακόμα και αν έχει συμπληρώσει 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, η αποζημίωσή του δε θα ξεπερνά τους 12 τακτικούς μισθούς. Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές παρεμβάσεις προϊδεάζουν για σχέδιο οριστικής κατάργησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

3. Καταργείται το 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο και δίνεται η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία, στην οποία οι επιχειρήσεις θα κατανέμουν το χρόνο εργασίας χωρίς να επιβαρύνονται με προσαύξηση λόγω υπερωριών. Ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες (σύμφωνα και με σχετική Ευρωενωσιακή Οδηγία) και συνολικά ο ημερήσιος χρόνος εργασίας αποδεσμεύεται από το χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για 13 ώρες δουλειάς τη μέρα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακόμα και οι άδειες προσαρμόζονται απόλυτα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τα ωράρια εργασίας, οι υπερωρίες, τα δελτία απασχόλησης προσωπικού στις οικοδομές δε θα δίνονται για προέγκριση, αλλά θα υποβάλλονται εκ των υστέρων, δημιουργώντας άλλη μια πηγή ανασφάλιστης εργασίας και κάθε είδους σφετερισμού σε βάρος των εργαζομένων.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Την άλλη Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία

Την έγκριση της Βουλής στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ζητάνε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Με τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των (τεσσάρων) άρθρων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, εκτός από τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, προβλέπει ακόμα σειρά μέτρων, συμπληρωματικών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής, όπως η εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει το νομοθέτημα, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής και επί των άρθρων. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί τα 3 κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν επιμέρους ενστάσεις που δεν αναιρούν την ουσία, αφού συμφωνούν απόλυτα στη στρατηγική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας υπέρ των μονοπωλίων.

Χτες συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την πρόθεση να καταψηφίσουν το σκέλος που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά ζητούν «πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να υπάρχει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και η άποψή της να είναι δεσμευτική».

Για το θέμα αυτό, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε χτες με τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος είχε καταθέσει νωρίτερα τροπολογία, ώστε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να ενημερώνεται πριν από κάθε ιδιωτικοποίηση, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ να μη δεσμεύεται από τη θέση της Επιτροπής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναζητούν σκληρότερους όρους ταξικής εκμετάλλευσης

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα Εργασιακά και τις λεγόμενες διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων: «Το πρώτο πράγμα είναι ότι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ (αυτό είναι η τρόικα και έχει ξεχαστεί) είναι ακριβώς να ανατρέψουν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, γιατί εκεί είναι το ψωμί, εκεί είναι το κέρδος. Εχετε δει να γίνεται καυγάς για άλλα ζητήματα; Κυρίως γίνεται εκεί.

Αρα αυτό το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι προσπαθούν να βρουν νέους πιο σκληρούς όρους ταξικής εκμετάλλευσης. Οι διαφωνίες υπάρχουν γιατί υπάρχει ένας λαός που κινητοποιείται, γιατί φοβούνται τη λαϊκή ψήφο. Είναι οι γνωστές διαφωνίες - διαφωνίες επιμέρους θα έλεγα - μπροστά σε ένα κίνημα που δυναμώνει. Το θέμα είναι το εξής σ' αυτή την περίπτωση: Απ' τη στιγμή που θεωρούν ότι μονόδρομος είναι το ευρώ, η Ευρωζώνη και κυρίως η ΕΕ, απ' τη στιγμή που θεωρούν ότι μονόδρομος είναι η δόση, τότε οι διαφωνίες και των δύο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαπάτηση του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ