ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Συνέπειες που φτάνουν μέχρι και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής

Από προχτεσινή κινητοποίηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
Από προχτεσινή κινητοποίηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
Ενας ασθενής με κυστική ίνωση χρειάζεται περίπου 3.000-5.000 ευρώ το μήνα για τη θεραπεία του, διαφορετικά η κατάστασή του επιδεινώνεται άμεσα και πεθαίνει. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία και Φάρμακο αλωνίζουν και ταυτόχρονα οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας «προσαρμόζονται» σε αυτή την πραγματικότητα, λειτουργώντας και οι ίδιες σαν μαγαζιά που πουλάνε θεραπεία και εξετάσεις. Τελικά, όποιος έχει, αγοράζει και ζει.

Με αυτή την πραγματικότητα του εμπορίου φαρμάκων και του «εξορθολογισμού» στις κρατικές δαπάνες Υγείας έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι περίπου 800 ασθενείς της χώρας με κυστική ίνωση. Για να έχει το κράτος να δίνει όλο και περισσότερα στους κλινικάρχες, στους φαρμακοβιομήχανους, στους μεγαλεμπόρους και προμηθευτές των νοσοκομείων «κόβει» διαρκώς από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Το υπουργείο Υγείας ονομάζει το κλείσιμο τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων «εξοικονόμηση» και «συνένωση δυνάμεων». Τι συμβαίνει όμως για τους ασθενείς, όταν ένα τμήμα νοσοκομείου καταργείται;

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έκλεισε μέσα στο Σεπτέμβρη - αφού αποδεκατίστηκε από προσωπικό - η 10η Πνευμονολογική Κλινική, όπου λειτουργούσε και το τμήμα της Κυστικής Ινωσης και στο εξής όλοι οι ενήλικες ασθενείς παρακολουθούνται από το «Σισμανόγλειο». Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Δημήτρης Κοντοπίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κυστικής Νόσου, «ο μέσος όρος ζωής των ασθενών θα μπορούσε να ξεπερνάει τα 40 χρόνια, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας αναβαθμισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας έχει πέσει στα 20 χρόνια. Δεν υπάρχουν γιατροί και δομές, οι ασθενείς από την επαρχία ταξιδεύουν στην Αθήνα. Στην Αθήνα υπάρχουν 5-7 κρεβάτια στο "Σισμανόγλειο" για πάνω από 200 ενήλικες ασθενείς όλης της χώρας και ο εξειδικευμένος γιατρός εξετάζει για 2 ώρες μια φορά τη βδομάδα».

Και συμπληρώνει ο Γιάννης Σπίνος, πρόεδρος του συλλόγου: «Οταν δεν υπάρχουν κρεβάτια να κάνεις τη θεραπεία σου, όταν έχεις πρόβλημα αλλά ο γιατρός μπορεί να σε δει μετά από 6 μήνες, είσαι χωρίς οξυγόνο με 40 πυρετό και σου λένε ότι θα μπει στο νοσοκομείο κάποιος άλλος που πεθαίνει... Οσοι έχουν κυστική ίνωση χρειάζονται κάποιες τακτικές θεραπείες, που, αν δεν τις κάνουν, επιδεινώνεται η υγεία τους, άμα τις κάνουν κρατιούνται σε ένα στάνταρ επίπεδο. Το "Σισμανόγλειο" αναγκάζεται να δεχτεί τα πιο επείγοντα περιστατικά, τα τακτικά δεν μπαίνουν, οπότε καταλήγουν αργά ή γρήγορα στα ...επείγοντα. Αφήνονται να φτάσουν στο έσχατο σημείο για να τους δεχτούν. Αυτό όμως τους κατατρώει την υγεία». Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος δεν καλύπτουν το απαραίτητο ποσό για όσα φάρμακα υψηλού κόστους χρειάζονται και μπορεί να δώσει στο νοσοκομείο λίγα κομμάτια για εκατοντάδες ασθενείς και όποιος προλάβει!

Και οι δυο υπογραμμίζουν την αξία του προγεννητικού ελέγχου των ζευγαριών, καθώς το γονίδιο της κυστικής ίνωσης μπορεί να εντοπιστεί.

Πανάκριβη, απρόσιτη η θεραπεία

Αν κάποιος ασθενής είναι ασφαλισμένος ή έχει βιβλιάριο απορίας, λίγο - πολύ έχει πρόσβαση στην πανάκριβη θεραπεία, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν από το σύλλογο οι ανασφάλιστοι. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, αφού αν κάποιος για 1 μήνα δεν πάρει τη θεραπεία, κινδυνεύει με άμεσο θάνατο. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που είναι σε προχωρημένο στάδιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρουν για μια μέρα τα φάρμακά τους. Οπως λένε ο Δημήτρης και ο Γιάννης, «τα εισπνεόμενα φάρμακα, που παίρνουμε πρωί - μεσημέρι - βράδυ, μπορεί να κοστίζουν και 2.000-3.000 ευρώ. Κάτι άλλα βρογχοδιασταλτικά ή για το πάγκρεας - αν δεν τα πάρεις δεν μπορείς ούτε να φας - είναι επίσης πανάκριβα. Τους τελευταίους μήνες, που οι φαρμακοποιοί έδιναν φάρμακα μόνο αν πλήρωνες τοις μετρητοίς, είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Ανταλλάσσαμε μεταξύ μας φάρμακα μέσω διαδικτύου και το υπουργείο Υγείας, αντί να εξασφαλίσει τα φάρμακα, μας είπε ότι αυτό απαγορεύεται! Η "λύση" που πρότεινε ήταν να πληρώσουμε και θα πάρουμε πίσω τα χρήματα! Και σκέψου ότι σε μια οικογένεια μπορεί να είναι δύο και τρία παιδιά, δηλαδή 15.000 ευρώ το μήνα!».

Οσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν και δεν τους τα έδινε ο φαρμακοποιός με πίστωση, αναγκάζονταν να πάρουν μόνο κάποια «φθηνά» βρογχοδιασταλτικά και τα παγκρεατικά ένζυμα - αυτά έχουν 200-300 ευρώ το μήνα - για να τα βγάλουν πέρα. «Ετσι, όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, χάνεις χρόνια ζωής. Αλλά και τα 300 ευρώ, όταν μιλάμε για φτωχή οικογένεια, είναι πολλά», υπογραμμίζουν.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο Μεταξάς και το λαϊκό «ΟΧΙ»

Η 28η του Οκτώβρη είναι γνωστή ως επέτειος που σύσσωμος ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του για να υπερασπίσει την πατρίδα από την ιμπεριαλιστική εισβολή του ιταλικού φασισμού στα 1940 και ενώ μαινόταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτή η επέτειος έγινε τη στιγμή που το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα έγραψε στη συνέχεια τις πιο λαμπρές σελίδες της επαναστατικής πάλης. Αλλωστε, την πρώτη επέτειο του «ΟΧΙ» στα 1941, ο λαός της Αθήνας την τίμησε με παρέλαση, αψηφώντας τους Γερμανούς. Το ΟΧΙ του λαού εκφράστηκε και μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές, με την παλλαϊκή ένοπλη Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ. Αυτό όταν ένα μέρος των αστών συμμάχησε με τους Γερμανούς και πολέμησε το λαϊκό κίνημα της αντίστασης, ελληνικές ήταν οι κατοχικές κυβερνήσεις ιδεολογικοί πρόγονοι της «Χρυσής Αυγής» όπως και ο Μεταξάς, ενώ ένα άλλο τμήμα των αστών εγκατέλειψε την Ελλάδα και διέφυγε στη Μέση Ανατολή.

Αλλά δεν είναι μόνον ο ηρωικός λαϊκός αγώνας για την εθνική απελευθέρωση, στην οποία ηγήθηκε η εργατική τάξη, με επικεφαλής το κόμμα της, το ΚΚΕ. Η πάλη συνεχίστηκε με τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, όταν ο αστικός κόσμος μαζί με τους Αγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους του χτύπησαν ένοπλα το λαό, προκειμένου να ξανασυγκροτήσουν το αστικό κράτος, αφού δεν είχαν κανένα λαϊκό έρεισμα. Η συνέχεια αυτής της ένοπλης δράσης κατά του λαϊκού κινήματος οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο και τη μεγαλειώδη επαναστατική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τη μεγάλη τρίχρονη εποποιία. Ο ΔΣΕ ιδρύθηκε στις 28 του Οκτώβρη 1946.

***

Με την ιταλική στρατιωτική εισβολή, το τότε καθεστώς της άρχουσας τάξης, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, αν και είχε ιδεολογική ταύτιση με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των φασιστικών κρατών, συντάχτηκε με τον άλλο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό με επικεφαλής την Αγγλία. Γιατί αυτό επέβαλλαν τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης. Το κεφάλαιο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι εφοπλιστές, είχε δεσμούς άρρηκτης διαπλοκής κυρίως με το βρετανικό. Τους είχε ιστορικά αναπτύξει, αμέσως μετά τη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους (μετά την επανάσταση του 1821). Η δικτατορία του Μεταξά, που βεβαίως υπηρετούσε πιστότατα τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, έκανε επιλογές συμμάχων όχι με βάση την ιδεολογία του Μεταξά, αλλά με βάση τα συμφέροντα και τις επιλογές συμμάχων της αστικής τάξης. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Μεταξάς στο «Τετράδιο των σκέψεων», που κρατούσε παράλληλα με το ημερολόγιό του, στις 6/5/1940 έγραφε: «Είναι φυσικό, κράτη παραθαλάσσια σαν εμάς να είμεθα φιλικά με τους Αγγλους και κράτη μεσόγεια σαν τη Βουλγαρία, με τους Γερμανούς. Η διαφορά των πολιτευμάτων δεν παίζει ρόλο, γιατί και το Αγγλικό το δρόμο μας θα ακολουθήση. Γι' αυτό είναι τραγική η θέσις της Ιταλίας... Και η Ιταλία στο βάθος, τη φιλία προς την Αγγλία ζητά. Μόνο που αυτή ακολουθεί το δρόμο του μεγάλου, ενώ εμείς είμαστε μικροί»(Ι. Μεταξά: «Το προσωπικό του ημερολόγιο», τόμος Δ', σελ. 467). Ακόμη πιο σαφής ήταν ο Μεταξάς όταν εξηγούσε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην Αγγλία - και σ' ό,τι αφορούσε την περιβόητη ουδετερότητα - μιλώντας στις αρχές Μάη του '40 με το Βρετανό δημοσιογράφο Αρθουρ Μάρτον και ενώ ήδη η Γερμανία είχε εξαπολύσει τον πόλεμο: «Είμεθα ουδέτεροι εφ' όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτε δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία και, τις περισσότερες φορές, ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας. Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης»(«Τα μυστικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις», εκδόσεις «Πάπυρος», σελ. 76).

Επίσης, στις 3 Μαρτίου του 1934, μιλώντας στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, έλεγε: «Αν και είναι βεβαίως παράτολμον εις την πολιτική να δημιουργή κανείς δόγματα, η Ελλάς δύναται να θέση ως δόγμα πολιτικόν ότι εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να ευρεθή εις στρατόπεδον αντίθετον εκείνου εις το οποίον θα ευρίσκετο η Αγγλία. Δυνάμεθα τούτο να το θεωρήσωμεν ως δόγμα. Εγώ τουλάχιστον το ασπάζομαι»(Ιωάννου Μεταξά «Ημερολόγιο», εκδόσεις «Γκοβόστης», τόμος Δ', σελ. 77).

***

Επομένως, η άρχουσα τάξη τασσόταν στον πόλεμο με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και όχι με το γερμανικό, γι' αυτό εμφανίστηκε στην ιστορία ότι αντιστάθηκε στην εισβολή. Βεβαίως, η «Χρυσή Αυγή» υμνεί το Μεταξά για το «Οχι». Τον υμνεί γιατί είναι ιδεολογικός της πρόγονος, αλλά και για τη στάση του υποτίθεται ενάντια στον εισβολέα, όταν αυτό καθορίστηκε από την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου σε έναν πόλεμο που ξεπήδησε μέσα από τους οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής με πρωταρχικό στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Επίσης, σε προχτεσινό δημοσίευμά της η «Χρυσή Αυγή» κάνοντας γκεμπελίστικη προπαγάνδα γράφει ότι το ανοιχτό γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη «Προς το λαό της Ελλάδας», γραμμένο από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας, που καλούσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο φασισμό και τον εισβολέα, είναι πλαστό. Ετσι οι σημερινοί απόγονοι του Μεταξά αλλά και των Ελλήνων δοσίλογων και ταγματασφαλιτών, ωμοί αντικομμουνιστές, πασχίζουν να περάσουν το ναζιστικό τους μήνυμα στηρίζοντας τους καπιταλιστές. Να τους απομονώσει ο λαός και γι' αυτό.


Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ