ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
Είναι η ώρα...

Παραμονές του μεγάλου «Οχι», ο αντίπαλος πλασάρει νέους όρους για την περιγραφή της ταξικής αντιπαράθεσης: «Οξεία υλική στέρηση», «γραφειοκρατία των συμβάσεων», «υπερβάλλουσα αύξηση εργατικού κόστους», «σκουλαρίκια και χαϊμαλιά».

Με λυμένα τα φρένα οι καπιταλιστές και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός τους έχουν ξεχυθεί σε μια ξέφρενη κούρσα για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προβάλλονται για ένα νέο κύκλο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πιο κυνικά δε θα μπορούσε να το πει ο εθνικός τραπεζίτης: Τώρα που βουλιάξαμε τους μισθούς, τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό για να έχουμε νέα συσσώρευση κερδών.

Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ούτε για το γεγονός ότι εκφράζει απόλυτα καθαρά την τάξη του, ούτε γιατί πεντακάθαρα ομολογεί ότι η καπιταλιστική κρίση, ως κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που ψάχνανε τρόπο να επενδυθούν για να ξαναρχίσει ο κύκλος της μεγάλης κερδοφορίας, είναι τελικά και μια νέα ευκαιρία για το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Το πρόβλημα το έχουν όσοι ακόμα και τώρα συνεχίζουν να μιλάνε για «ανθρώπινο καπιταλισμό», για διαχείριση της κρίσης έτσι ώστε και η πίτα - κέρδη να είναι ολόκληρη και οι εργάτες χορτάτοι.

Συνειδητά εμπαίζουν την εργατική τάξη. Συνειδητά επιτρέπουν στην αστική τάξη να έχει το πάνω χέρι και ωμά να διακηρύσσει ότι είναι «σκουλαρίκια και χαϊμαλιά» αυτά που κατακτήθηκαν με ποταμούς αίματος, να αξιώνει, μάλιστα, στο όνομα της εργατικής τάξης («Καθημερινή») να αντιμετωπίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις σαν μια «γραφειοκρατία» που πρέπει να εξαλειφθεί, ανεβάζοντας την πρόκληση ως το επίπεδο να διαχωρίζουν τη δουλειά των ανθρώπων σε τίμια και άτιμη!

Το αποτέλεσμα της άγριας καταλήστευσης της εργατικής δύναμης καταγράφεται καθημερινά πλέον στις στατιστικές του ίδιου του αστικού συστήματος, σε βαθμό, μάλιστα, που δεν ξέρεις αν οι σχετικές αναφορές είναι μόνο μια καταγραφή, ή μια έκφραση ηδονής απ' αυτούς που ξεσκίζουν καθημερινά τους εργάτες. Τα νούμερα που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την ίδια την ΕΕ ως στοιχεία υποστήριξης ενός προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι εφιαλτικά. Η ανάγνωσή τους, όμως, είναι διπλή: Ως απειλή για να οδηγηθούν στην υποταγή και όσοι ακόμα δεν έχουν εκπέσει στο επίπεδο του «φτωχού». Αλλά και ως πρόκληση για οργανωμένη απάντηση απ' όσους στη θέση του κάθε αριθμού βλέπουν φυσικά πρόσωπα, ανθρώπους που κάτω από άλλες συνθήκες είναι ικανοί να στύψουνε την πέτρα και στους οποίους τελικά όχι μόνο δεν αξίζει μια ζωή στα γόνατα, αλλά πρέπει να τους ανήκουν τα πάντα, όλα όσα η εργατική δύναμη παράγει.

***

Εχει γραφτεί αρκετές φορές το «ως εδώ και μη παρέκει». Κι όμως, προ πολλού έχει ξεπεραστεί το όριο των ανοχών. Η είδηση για τη «Φορντ» που έκλεισε το εργοστάσιο στο Βέλγιο προσθέτοντας 4.300 άνεργους στους 5.600 που είχε πετάξει στο δρόμο η «Πεζό», χωρίς καν να έχει γίνει μια απεργία, είναι αποκαλυπτική για το γεγονός ότι οι καπιταλιστές κάνουν τα κουμάντα τους με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη τους.

Το γεγονός ότι στη «Φορντ», όπως παλιότερα στην «Οπελ» και στη «Φολκσβάγκεν» οι εργάτες δέχτηκαν μειώσεις μισθών για να μην απολυθούν, στην αντιστροφή του δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθούν οι εργάτες:

Καμιά συζήτηση με τους καπιταλιστές. Πρέπει να φύγουν απ' τη μέση.

Καμιά ανοχή στην ΕΕ, πρέπει να βγούμε εκτός.

Οπως σωστά επισημαίνει το ΠΑΜΕ στην προκήρυξή του για την 28η Οκτώβρη, δε φτάνει η οργή. Είναι η ώρα της πιο σφιχτής, της πιο καλά μελετημένης οργάνωσης, είναι η ώρα που οι εργάτες πρέπει - είναι όρος επιβίωσης - να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να βάλουν στόχο να ζήσουν χωρίς τους κηφήνες.


ΜΕ ΛΥΜΕΝΑ ΤΑ ΦΡΕΝΑ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΕΡΔΗ: «"Tο κόστος εργασίας στην Ελλάδα επανήλθε σε εύλογα επίπεδα", επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς (...) "Οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αυξάνουν την ευελιξία, σε επίπεδο ανάλογο ανταγωνιστικών χωρών και έχουν ήδη οδηγήσει σε διόρθωση της υπερβάλλουσας αύξησης του εργασιακού κόστους, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ετσι, η συγκριτική θέση της χώρας - σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους - έχει ήδη επανέλθει σε εύλογα επίπεδα»" ανέφερε (...) τόνισε ότι η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την επανασυσσώρευση κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης (...) αναφερόμενος στα επώδυνα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, σημείωσε τις ευκαιρίες, που, όπως είπε, μπορούν να προκύψουν μέσα απ΄ αυτά» (πηγή ΑΜΠΕ).

«ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΪΜΑΛΙΑ»: «Διαπραγματευτικό και επικοινωνιακό μπαλάκι του πιγκ πογκ (...) χαρακτήρισε τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ (...) επικέντρωσε στην ανάγκη μείωσης του μέσου εργατικού κόστους και με τη χαρακτηριστική φράση "θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα σκουλαρίκια και τα χαϊμαλιά από τις συμβάσεις" σημείωσε ότι η ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς που δεν μπορεί να ισχύσει σήμερα» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ: «Η εργατική τάξη χρειάζεται μια εντελώς νέα εκπροσώπηση (...) η σχέση εργασίας δεν είναι μια νομική διατύπωση. Η εργασία τυλίχτηκε στη γραφειοκρατία των συμβάσεων (...) το ζητούμενο τώρα είναι να γράψουμε τους νέους κανόνες αποτίμησης της τίμιας δουλειάς» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΟΞΕΙΑ ΥΛΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ»: «Το τμήμα του πληθυσμού της ΕΕ που δεν έχει τα μέσα για να φάει μια μέρα στις δύο ένα γεύμα με κρέας, πουλερικά ή ψάρι (ή τα αντίστοιχα φαγητά των χορτοφάγων) ανερχόταν σε 8,7% το 2010, δηλαδή σε πάνω από 43 εκατομμύρια πρόσωπα, και οι πρώτοι διαθέσιμοι αριθμοί για το 2011 δείχνουν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί (...) περίπου 40 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από "οξεία υλική στέρηση", δηλαδή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων κατάλληλης ποιότητας. Περίπου 116 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (...) 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άστεγοι στην Ευρώπη το 2009-2010. Το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε πρόσφατα (...) Πιο ανησυχητικό ακόμη είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες με παιδιά, οι νέοι και τα πρόσωπα που προέρχονται από τη μετανάστευση είναι ολοένα και περισσότεροι μεταξύ των αστέγων. Στην ΕΕ ζουν 25,4 εκατ. παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επίσης 5,7 εκατ. παιδιά δεν έχουν τα μέσα να φορέσουν καινούρια ρούχα και 4,7 εκατ. δεν έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια στο μέγεθός τους» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΕΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακές ανατροπές

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι περικοπές που περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα

ΤΑ ΝΕΑ: Η τελική συμφωνία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Σφράγισαν τα μέτρα

ΕΘΝΟΣ: Ολα σε ένα, συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στον «αέρα» η συμφωνία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μετ' εμποδίων η συμφωνία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σχέδιο διετούς επιμήκυνσης στη σκιά πολιτικής διαφωνίας

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ελληνική ιλαροτραγωδία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στις φοροαπαλλαγές

Η ΑΥΓΗ: Φθηνά κόλπα μήπως και διασωθούν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομολογία ενοχής για τη λίστα Λαγκάρντ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Προσοχή κυκλοφορούν ελεύθεροι

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα δικά μας ΟΧΙ

«Τιμάμε το ΟΧΙ. Με λαϊκή συμμαχία και πάλη για να βάλουμε τέλος στο δρόμο της εξαθλίωσης (...) Η τιμή σ' αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα των αμέτρητων θυσιών, κατά των ναζιστών και των ντόπιων συνεργατών τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο με εκδηλώσεις, αλλά πρώτα απ' όλα από τη θέση και τη δράση του καθένα και της καθεμιάς από εμάς απέναντι στα μέτρα που εξοντώνουν και καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας μόνιμα στην εξαθλίωση για να προστατευτούν τα συμφέροντα, τα αμύθητα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, Ελλήνων και ξένων, που χρόνια τώρα καταλήστευσαν το λαό και τη χώρα. Εχουμε χρέος μας σήμερα να πούμε τα δικά μας ΟΧΙ.

***

- Δεν θα αποδεχτούμε να μείνουν παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς χωρίς θέρμανση.

- Δεν θα αποδεχτούμε να μείνει λαϊκή οικογένεια που έχει ανέργους και χαμηλο-αμειβόμενους χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

- Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό που αξιώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους: Να καταδικαστούμε εμείς και τα παιδιά μας να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, 6 μέρες, με μισθούς πείνας 350 ευρώ, ανασφάλιστοι, με σύνταξη - επίδομα στα βαθιά γεράματα, χωρίς στοιχειώδεις παροχές Υγείας - Παιδείας. Να κλείνουν μικρομάγαζα και μικρές επιχειρήσεις από τη φοροκαταιγίδα».

Οργάνωση παντού

«Αυτό το ΟΧΙ σήμερα δεν λέγεται μόνο με οργή και αγανάκτηση για όσα ζούμε. Χρειάζεται να βρεθεί ο ένας δίπλα στον άλλο, ο εργαζόμενος με τον άνεργο, τον μικρό επαγγελματία - έμπορο που έκλεισε ή κλείνει, τον αγρότη, τη γυναίκα, το νέο. Ο καθένας να οργανωθεί, να δράσει στο χώρο δουλειάς με το σωματείο του και όλοι μαζί στη γειτονιά, για να αποκρούσουμε τα μέτρα της εξαθλίωσης. Χρειάζεται οργάνωση παντού, αλληλεγγύη και συνειδητοποίηση ότι μας έχουν εξαπολύσει πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξης. Απέναντί μας δεν είναι μόνο τα κόμματα που κυβερνούν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά ολόκληρη η πλουτοκρατία και η ΕΕ. Αυτοί έχουν φέρει την τρόικα. Αυτούς υπηρετεί.

Γι' αυτό το ΟΧΙ στα μνημόνια και στην εξαθλίωση έχει νόημα μόνο αν είναι ταυτόχρονα και ΟΧΙ στην ΕΕ. ΟΧΙ! Καμία θυσία για τη λυκοσυμμαχία τους. Αποδέσμευση από την ΕΕ! Μονομερής διαγραφή του χρέους. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Καμία εμπλοκή - συμμετοχή της χώρας στους νέους πολέμους που σχεδιάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Συρίας και του Ιράν.

***

(...) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ! Πρέπει τώρα να εμπιστευτούμε την οργανωμένη εργατική - λαϊκή δύναμη και συμμαχία. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τα δεσμά της ΕΕ, χωρίς εκμεταλλευτές και την εξουσία τους, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας» (αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την 28η Οκτώβρη / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ