ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Νέα κινητοποίηση χτες για την προστασία των ανέργων

Δυναμώνουν οι βάσεις του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων

Από τη χτεσινή πορεία
Από τη χτεσινή πορεία
Νέα κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων - τρίτη κατά σειρά - οργάνωσαν χτες πρωτοβάθμια Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων στο κέντρο της Αθήνας.

Στη χτεσινή κινητοποίηση στην Ομόνοια συμμετείχαν μια σειρά από συνδικάτα, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Επιτροπές Ανέργων (π.χ. Μενιδίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού), ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, κ.λπ. Σε μια σύντομη ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Τασιούλας σημείωσε ότι για να αποδώσει καρπούς η μάχη για την προστασία των ανέργων και στη συνολικότερη προσπάθεια οργάνωσης, πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να δοθεί η μάχη από όλους όσοι συσπειρώνονται σε αυτήν την προσπάθεια, να ενταχθούν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη. Βεβαίως, όπως τόνισε, σε αυτήν την προσπάθεια η συγκυβέρνηση προσπαθεί να βάλει εμπόδια με διάφορα κόλπα και τερτίπια.

Οι συγκεντρωμένοι συγκροτημένα με τα πανό τους προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της Αθήνας, διασχίζοντας τις οδούς Σταδίου, Εδουάρδου Λο και Πανεπιστημίου για να καταλήξουν και πάλι στην Ομόνοια. Ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν: «Πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». «Στις λίστες ανεργίας είναι οι εργάτες στις λίστες της Λαγκάρντ οι κεφαλαιοκράτες», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη βδομάδα, με νέα κινητοποίηση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.


Οι άνεργοι, όπως αναφέρονται και στο υπόμνημα των συνδικάτων διεκδικούν:

  • Να μην καταργηθούν τα εποχιακά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, να δοθούν σε όλους τους ανέργους των κλάδων που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται πια στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, με παράλληλη κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας και ουσιαστική αύξησή του.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα φορολογικά βάρη και κάθε λογής χαράτσια.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από Δημόσιο και τράπεζες στους ανέργους, με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής προς τράπεζες.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση (σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς ένσημα).
  • Επιδότηση των ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σίτιση σε αυτούς για τα παιδιά των ανέργων.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Ενας από τους άμεσους στόχους πάλης που τέθηκε στην προχτεσινή συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Γαλατσίου για την προστασία των ανέργων, είναι να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη και να έχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε χτές και στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Λαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ανέργων μαζί. Η πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια. Δηλαδή, εάν ο δήμος δε δεχτεί να κόψει τα δημοτικά τέλη από τους ανέργους, θα αφαιρούνται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως έγινε με το χαράτσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Γαλάτσι έχει 10.000 ανέργους. Ακόμα έγινε αναφορά στην ανάγκη αποτροπής της κατάσχεσης σπιτιών, γιατί πολλές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου. Στις προτεραιότητες της Επιτροπής είναι και η συγκρότηση τριών Επιτροπών, με πρώτη μια υγειονομική. Στη συνέλευση έγινε και απολογισμός δράσης στον ένα χρόνο λειτουργίας της Λαϊκής Επιτροπής. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΠΑΜΕ η Αλ. Μπαλού υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Εμείς θέλουμε μια Λαϊκή Επιτροπή ή ένα Συνδικάτο που θα συμβάλλει στους αγώνες και όχι μια Λαϊκή Επιτροπή που θα συμβάλλει στη ζητιανιά και στην ελεημοσύνη».

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα οργανώνει σήμερα στις 9 π.μ. η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, προτάσσοντας μεταξύ άλλων αιτήματα όπως την παροχή πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανέργους. Επίσης, καλεί σε δράση για τη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων και επικοινωνία γι' αυτό στα τηλέφωνα 6932734890 και 6979446301.

ΙΛΙΟΝ: Σύσκεψη με ανέργους διοργανώνει την Τετάρτη 31 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα, η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Μενελάου και Χρυσηίδος).

ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ: Κινητοποίηση στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στα Θυμαράκια έκαναν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 3ου-4ου Διαμερίσματος μαζί με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας που δραστηριοποιείται σε αυτή. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επιχείρησαν συνάντηση με το διευθυντή για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά τους, όμως απουσίαζε. Δεκάδες ασφαλισμένοι και ασθενείς μετέφεραν σε κουβέντες με την Επιτροπή την αγανάκτησή τους για τις περικοπές σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, για τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, το κόστος στα τηλεφωνικά ραντεβού, την αναμονή μηνών μέχρι να δουν κάποιο γιατρό.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση μιας συνταξιούχου στον «Ρ»: «Περίμενα περίπου 8 μήνες για ένα ραντεβού σε αγγειολόγο. Οταν έφτασε η ημέρα για το ραντεβού μαθαίνω στα ιατρεία του ΙΚΑ ότι ο γιατρός απουσιάζει. Η απάντηση ήταν να κλείσω νέο ραντεβού. Δηλαδή να περιμένω άλλους 8 μήνες; Αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με τα αγγεία μου. Δηλαδή τι, πρέπει να πάθω έμφραγμα μήπως και τελικά εξυπηρετηθώ; Τόσα χρόνια πλήρωνα το ΙΚΑ για ποιο λόγο;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Κατάμεστη ήταν προχτές η Αίθουσα στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, όπου πραγματοποίησε ανοιχτή συνέλευση η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης. Στη συνέλευση οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ξεχωριστή συγκέντρωση την Κυριακή 28/10 στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και την Τρίτη 30/10 στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της περιοχής, να πραγματοποιήσουν σύσκεψη με φορείς και σωματεία της πόλης για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης στους δήμους. Επίσης, την ίδια ημέρα θα συζητηθούν πρωτοβουλίες για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους και τη φοροληστεία.


ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
Σκοτώθηκε 37χρονος εργάτης

Εργαζόμενος της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, σκοτώθηκε χτες την ώρα της δουλειάς, όταν έχασε τον έλεγχο του τρίκυκλου οχήματος που οδηγούσε και συγκρούστηκε με φορτηγό. Πρόκειται για τον 37χρονο Θόδωρο Τσελέπη, πατέρα 3 παιδιών.

Ο νεκρός εργάτης είχε αναλάβει από την υπηρεσία του να πάει με το μικρό τρίκυκλο όχημα στα Διαβατά του Δήμου Δέλτα, προκειμένου να παραλάβει λουλούδια. Για να πάει στον κοντινό Δήμο, βγήκε στον παράλληλο δρόμο της Εγνατίας Οδού, σε δρόμο δηλαδή όπου τα οχήματα κινούνται με μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που επιτρέπονται μέσα στα όρια της πόλης.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι συνάδελφοί του σημειώνουν ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες που έγινε το τροχαίο δυστύχημα, ευθύνη έχει η υπηρεσία του Δήμου που έστειλε τον συνάδελφό τους να πραγματοποιήσει εργασία εκτός των ορίων του Δήμου με ακατάλληλο όχημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ