ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
1962: Εισβολή της Κίνας στην Ινδία

Καθημερινές ήταν οι διαδηλώσεις στην Ινδία, με τις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν απ' την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Καθημερινές ήταν οι διαδηλώσεις στην Ινδία, με τις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν απ' την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Το 1962, η μεθοριακή διένεξη μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας φτάνει στο αποκορύφωμά της. Ηδη, από το 1956, η Κίνα, επιδιώκοντας τη συνένωση των νοτιοανατολικών της περιοχών με το Θιβέτ, καταλαμβάνει τμήμα εδάφους στη βορειοδυτική Ινδία. Το Πεκίνο δεν παραιτήθηκε από το στόχο του να ολοκληρώσει την κατάκτηση του Θιβέτ. Το 1962, ήταν πιθανόν η καταλληλότερη χρονιά για κάτι τέτοιο και ειδικότερα τη στιγμή της κορύφωσης της «κρίσης των πυραύλων» στην Κούβα, όταν η παγκόσμια ειρήνη κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Στις 13 Σεπτέμβρη 1962, τα πρώτα κινεζικά στρατιωτικά αποσπάσματα εισβάλλουν στο ινδικό έδαφος και περικυκλώνουν ινδικό φυλάκιο στην περιοχή Ταβάνγκ στα Ιμαλάια. Αρχίζουν οι μάχες. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο στρατός της Ινδίας καταφέρνει να ελέγξει την κατάσταση και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του, κρατώντας τους Κινέζους στη μεθοριακή γραμμή. Στις 11 Οκτώβρη, οι κινεζικές δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά και επιχειρούν νέα επίθεση, για να προωθηθούν στο ινδικό έδαφος. Μόνον για εκείνη τη μέρα, οι απώλειες και από τις δύο πλευρές ξεπερνούν τους πενήντα νεκρούς.

Στις 26 Οκτώβρη, η κυβέρνηση της Ινδίας κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης των κινεζικών στρατευμάτων στο ινδικό έδαφος. Στο μεταξύ, η σινο-ινδική σύγκρουση παίρνει διαστάσεις διεθνούς, αλλά και εσωτερικής, κρίσης στην Ινδία.

Στην εύθραυστη Ινδία του 1962, το δεξιό κόμμα των ινδουιστών, αλλά και φοιτητές, πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές πορείες κατά της κυβέρνησης. Το Νέο Δελχί μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο μάχης μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών. Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις προελαύνουν, οι διαδηλώσεις από αντικυβερνητικές μετατρέπονται σε συλλαλητήρια υπέρ του πολέμου, ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει αδιάλλακτη στάση.

Στις 20 Νοέμβρη του 1962, η Κίνα διατάσσει κατάπαυση του πυρός και ζητεί διαπραγματεύσεις με την Ινδία, αφού προηγουμένως προελαύνει στο ινδικό έδαφος, με κατεύθυνση το κρατίδιο του Ασάμ. Αρχικά, η ινδική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση, στη συνέχεια όμως, και υπό το βάρος των εξελίξεων, την αποδέχεται. Η κρίση λήγει με κατάπαυση του πυρός το Δεκέμβρη, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού ζητεί βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


Επιμέλεια
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


ΠΡΟΣΩΠΑ

1916 Γεννιέται ο Φρανσουά Μιτεράν. Γάλλος πολιτικός. Ο Μιτεράν, επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας από τη δεκαετία του '60. Ωστόσο, εκλέγεται Πρόεδρος το 1981 και έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1995. Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της στροφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας προς την κατεύθυνση του νεοφιλελευθερισμού. Εγκαταλείποντας και τα τελευταία προσχήματα των Σοσιαλιστών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ο Μιτεράν έδωσε τα διαπιστευτήρια της σοσιαλδημοκρατίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έγιναν οι προνομιακοί διαχειριστές του συστήματος, παραγκωνίζοντας τις παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Ο Φρ. Μιτεράν ήταν ακόμη από τους πρωτεργάτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που προσδιόρισε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι αμφιλεγόμενος και κατηγορήθηκε για συνεργασία με το καθεστώς του Βισί. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπηρέτησε το καθεστώς, αλλά το έκανε για να βοηθήσει την Αντίσταση.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1905 Η Σουηδία και η Νορβηγία υπογράφουν Συνθήκη Διαχωρισμού, ενώ ο Οσκαρ ο 2ος παραιτείται από το θρόνο του. Η Νορβηγία ανεξαρτητοποιείται.

1912 Στις 11 το βράδυ, ο Ταξίν πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη απελευθερώσει τα ελληνικά στρατεύματα.

1978 Εως τα μέσα του 1979, θα έχει υπογραφεί η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και έως την 1η Γενάρη του 1981 θα υλοποιηθεί. Αυτά ανακοινώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ την ίδια μέρα υπέρ της ένταξης τάσσονται ο Γάλλος πρωθυπουργός Ρεϊμόν Μπαρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντε Γκερενκό.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλωνία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι αυτών των δύο περιοχών. Η ΕΤΕ, όμως, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

1979 Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος.

1984 Καρδιά μπαμπουίνου μεταμοσχεύεται σε κοριτσάκι ηλικίας μόλις 14 ημερών, το οποίο ήταν καταδικασμένο να πεθάνει μέσα σε λίγες μέρες, λόγω εκ γενετής ανωμαλίας της καρδιάς. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λόμα Λίντα, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.


Καιρός

Για σήμερα στη Δυτική και στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις, τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί και στην υπόλοιπη Ελλάδα βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 10 έως 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ