ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Εφόδιο στην οργάνωση των αγώνων

Ενας γόνιμος διάλογος - συμβολή στην κριτική των σχεδίων της κυβέρνησης στην υγεία, αλλά και στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια σε αυτά τα διαλυτικά μέτρα, αναπτύχθηκε στη χτεσινή εκδήλωση που παρουσιάστηκαν οι Θέσεις του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Την παρουσίαση των Θέσεων έκανε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε η Νικολλέτα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η Ν. Μεθωνιού, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν, «γεμίζοντας» ασφυκτικά την αίθουσα του «Τιτάνια», υπογράμμισε: «Εχει μια ιδιαίτερη σημασία η σημερινή μας εκδήλωση, γιατί βρισκόμαστε ταυτόχρονα και μέσα σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 31.10.2000, ενάντια σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης».

Το προεδρείο της εκδήλωσης αποτέλεσαν η Ν. Μεθωνιού, ο Π. Κοσιώνης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ιπ. Κοκκκινόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και η Φούλη Μιχαλάκου παιδίατρος, ενώ την ημερίδα παρακολούθησαν και οι Δημήτρης Γόντικας και Ορέστης Κολοζώφ, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Πατάκης, βουλευτής του Κόμματος, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης από τους Αλέκα Ζορμπαλά, Τ. Μαστρογιαννόπουλο και Αλ. Βερναρδάκη και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Επιχείρηση μείωσης των αντιδράσεων

Ο Σπ. Στριφτάρης ξεκίνησε την ομιλία του με σχόλιο για τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού υγείας Αλ. Παπαδόπουλου. «Ολοι, είπε, καταλαβαίνουμε γιατί ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα κάνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε δύο φάσεις. Προφανώς για να συναντήσει λιγότερες αντιδράσεις».

Το πρόβλημα της υγείας είναι πολιτικό και ταξικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης και κατέληξε τονίζοντας: Η αντιμετώπιση των σχεδίων της κυβέρνησης δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στην υγεία, αλλά όλων των εργαζομένων. Πρέπει, συνέχισε, να αναπτυχθεί πάλη για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, αλλά και αν γίνουν πράξη να μείνουν στα χαρτιά και γρήγορα να καταργηθούν.

Μετά την εισήγηση του βουλευτή του ΚΚΕ έγιναν ερωτήσεις και ακολούθησαν παρεμβάσεις. Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης μίλησε η Αλ. Ζορμπαλά, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοβελισμός των μεταναστών από τα νοσοκομεία αναδεικνύει τον ανάλγητο χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης. Η υγεία τόνισε είναι δημόσιο αγαθό, που κατ' αποκλειστικότητα ανήκει στο κράτος.

Ο Κ. Κωτσόπουλος, σύμβουλος της Νομαρχίας Αθηνών, μετέφερε στην εκδήλωση το χαιρετισμό της νομάρχη Αθηνών Ελ. Μπεσμπέα. Οι διαπιστώσεις είπε είναι κοινές και ευχόμαστε κάτι να αλλάξει.

Ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη σύντομη, αλλά μεστή παρέμβασή του υπογράμμισε: Αυτό το σχέδιο είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα, αφού έχει ως αντικείμενο την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Ενα νοσοκομείο, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, με την κάθετη δομή του στέκεται σωστά απέναντι στον άρρωστο πολίτη. Στη συνέχεια, φέρνοντας ως παράδειγμα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου ορισμένοι τομείς έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως η καθαριότητα, είπε: Ογδόντα καθαρίστριες με έναν «Γκιούλεκα» επικεφαλής τρέχουν πάνω κάτω χωρίς καμιά ασφάλιση και με μισθούς πείνας. Μέχρι τώρα οι εξαγγελίες του Αλ. Παπαδόπουλου, συνέχισε, πέρα από όλα τα άλλα, έχουν την αντίληψη του υπερσυγκεντρωτισμού και τις «εξοικονόμησης πόρων» με στοιχεία οικονομικού ρατσισμού. Και ο Π. Κοσιώνης κατέληξε: Μπορεί μια κυβέρνηση που κάνει συνεχώς ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων του δημοσίου να δημιουργήσει ένα σύστημα υγείας που να εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό;

Ο Δ. Βαρέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, εξέφρασε τη διαφωνία του με το σχέδιο όπως είναι, ενώ χαρακτήρισε το ΟΔΙΠΥ νεφελώδες υπεργραφειοκρατικό μοντέλο.

Παρεμβάσεις ακόμα έκαναν οι Β. Τουμπέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Ι. Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης του ΕΚΑΒ, η Μ. Πολίτη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο κέντρο βρεφών «Η Μητέρα», ο Γ. Παναγιωτόπουλος, ορθοπεδικός, πρώην διευθυντής του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Θ. Γιαννόπουλος, διευθυντής του βιοχημικού εργαστηρίου στο Τζάνειο. Η Κ. Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Ζ. Σώκου, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Η. Τσιώρας, μέλος της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ και εργαζόμενος στον Ευαγγελισμό, η Εφη Γκόρνυ, η Ελ. Τουλάτου, πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη», η Αθ. Κολίγιαννη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Ελπίδα Ζωής» και ο Π. Σπύρου, εργαζόμενος του «Αγ. Σοφία».


ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Ενιαίο, δημόσιο σύστημα Υγείας

Η εισήγηση στην εκδήλωση

Σπ. Στριφτάρης
Σπ. Στριφτάρης
Πολλοί μίλησαν για τολμηρές τομές στον τομέα της Υγείας, άλλοι για τολμηρή μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος για νοικοκύρεμα και αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας είπε ο Σπ. Στριφτάρης, αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για την Υγεία με τον τίτλο «Υγεία του πολίτη».

Εμείς, συνέχισε, λέμε καθαρά, ότι οι αλλαγές εντάσσονται στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας και κοινωνικής πολιτικής, με κατεύθυνση ανατροπής των όποιων κατακτήσεων των εργαζομένων. Μάλιστα, βρισκόμαστε προς το τέλος αυτών των αναδιαρθρώσεων, που η γενική τους κατεύθυνση είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο, να επενδύει εκεί που το συμφέρει και κερδίζει περισσότερα».

Ενας τέτοιος τομέας, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης, είναι και η παροχή υπηρεσιών υγείας και για δύο βασικούς λόγους γίνεται επικερδής:

1. Είναι η συνειδητή υποβάθμιση από την κυβέρνηση του δημόσιου συστήματος που εκφράζεται με την ανεπάρκεια κρατικής χρηματοδότησης που γεννά ένα σωρό προβλήματα όπως:

- Τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό, μηχανολογικό και ιατρικό εξοπλισμό. Ελλείψεις σε κλίνες και κλινικές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι λίστες αναμονής με όλες τις συνέπειες.

- Πολυκερματισμό της όποιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

-Ανυπαρξία προληπτικής και σχολικής ιατρικής.

- Ελλειψη υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς

- Απουσία οδοντιατρικής φροντίδας και πρόληψης.

- Ενίσχυση των φαινομένων διαφθοράς

- Αθλιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό για να περιοριστούμε στα πιο χτυπητά.

Ολα αυτά σπρώχνουν τον κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα και να γιατί εμείς λέμε ότι ο δημόσιος τομέας δουλεύει για τον ιδιωτικό.


2. Ενας δεύτερος λόγος είναι το ότι αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αφού η επιστήμη και τεχνική επιτρέπει σήμερα καλύτερη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία.

Αυτά τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και προβλήθηκαν σαν μεταρρύθμιση - μετεξέλιξη του ΕΣΥ, είναι στενά δεμένα με την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Μ' αυτά τα μέτρα και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την απαλλαγή της εργοδοσίας από την εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, ο καθένας καταλαβαίνει ότι τα βάρη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν φυσικά να ανταποκριθούν στα νοσήλια και φάρμακα και γι' αυτό θα προσαρμοστούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις δυνατότητες των ταμείων.

Να γιατί λέμε ότι θα δημιουργηθούν πτωχοκομεία για τους ασφαλισμένους σ' ένα από τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Οργανισμού Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), τα χρήματα των οποίων θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Και επειδή αυτές οι παροχές θα είναι υποβαθμισμένες και ελάχιστες, ο κάθε εργαζόμενος θα σπρώχνεται στην ιδιωτική ασφάλιση, για να συμπληρώνει αυτό που δεν μπορεί να του δώσει ο δημόσιος τομέας, ο οποίος θα παρέχει και υπηρεσίες σε ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έρχονται να επισφραγίσουν τη ριζική στροφή στη φιλοσοφία του υγειονομικού συστήματος που έχει αρχίσει πριν δέκα περίπου χρόνια και θέλει τον ασθενή όχι σαν πάσχοντα που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας, αλλά σαν πελάτη υγείας. Και αυτό είναι φανερό από το δομή και λειτουργία του ΟΔΙΠΥ, αφού θα βγάζει στη δημοπρασία τις υπηρεσίες που πουλάει και μάλιστα με μειοδοτικό διαγωνισμό. Αυτό ο κ.υπουργός το λέει εξοικονόμηση πόρων.

Οι καταλυτικές παρεμβάσεις

Κατά τη γνώμη μας πέντε είναι οι καταλυτικές παρεμβάσεις που παραδίδουν το δημόσιο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ο Σπ. Στριφτάρης.

1. Η περιφερειακή, λεγόμενη, συγκρότηση με τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ).

Είναι η απαρχή της διάσπασης του ενιαίου της παροχής υπηρεσιών υγείας για όλο το λαό. Με τη δυνατότητα κάθε ΠΕΣΥ να δημιουργεί ΑΕ για τη διαχείριση προμηθειών και τη διαχείριση υπηρεσιών, μπαίνει η αδιαφάνεια και η ρεμούλα στο σύστημα υγείας. Οπως θα διοικείται (1 Πρόεδρος, γενικός διευθυντής και δυο αναπληρωτές) χωρίς καμιά παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και των εργαζομένων θα δυναμώσει ο αυταρχισμός και ο κυβερνητικός έλεγχος.

Οχι φυσικά ότι μέχρι τώρα δε γινόταν τέτοια πράγματα, αλλά πιο εύκολα ελέγχονται τα ΝΠΔΔ από τις ΑΕ. Εδώ πρέπει να τονίσω γι' άλλη μια φορά ότι εμείς σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε αυτό που υπάρχει σήμερα, αλλά εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι καταργούνται και τα προσχήματα.

2. Η δεύτερη παρέμβαση είναι η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ ως ΝΠΙΔ, που θα διαχειρίζεται χρήματα και του δημοσίου.

Εδώ αποτυπώνεται η μετατροπή του ασθενούς σε πελάτη υπηρεσιών υγείας, αφού ο ΟΔΙΠΥ με κριτήρια αγοράς, δηλ. μειοδοτικούς διαγωνισμούς θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Και οι αγοραζόμενες υπηρεσίες υγείας θα είναι ανάλογες με την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου, ενώ δε θα 'χουν καμιά ελπίδα οι ανασφάλιστοι και αλλοδαποί, αφού θα πληρώνουν την κάθε ιατρική πράξη.

3. Αλλαγές στα Νοσοκομεία

Καταργείται η νομική τους μορφή από ΝΠΔΔ και υπάγονται στα ΠΕΣΥ. Ετσι ένα ΠΕΣΥ μπορεί να αποφασίζει να κλείσει ένα νοσοκομείο, μια κλινική ενός νοσοκομείου, να συγχωνεύσει κλίνες και κλινικές, ακόμη και νοσοκομεία, να μετακινεί προσωπικό με κύριο αιτιολογικό την εξοικονόμηση πόρων και όχι μόνο.

Διοικείται μονοπρόσωπα από εκλεκτό της κυβέρνησης χωρίς κανέναν έλεγχο κοινωνικό ή εργατικό.

Αγοράζει υπηρεσίες υγείας ο διοικητής του από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ενοικιάζει και κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Δίνει το δικαίωμα στους διευθυντές, υποδιευθυντές και επιμελητές..... να κάνουν ιατρεία το απόγευμα στο νοσοκομείο, νομιμοποιώντας έτσι το φακελάκι.

4. Καθιέρωση του προσωπικού γιατρού

Για την κυβέρνηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Για τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου προορίζουν τα πολυατρεία του ΙΚΑ. Ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να στέλνει τον ασθενή στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο γιατρός θα είναι μέσα στη σύνθλιψη της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" που κανέναν δεν αφήνει αδιάφθορο.

5. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις

Είναι καθαρό ότι θα προωθηθούν "ευέλικτες", λεγόμενες, μορφές εργασίας, παρ' όλο που αναφέρεται ότι οι μέχρι σήμερα υπηρετούντες δε θα δεχτούν.

Οταν, όμως, πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν θα παρέχονται από ΑΕ που θα δημιουργούν τα ΠΕΣΥ ποιες θα 'ναι οι εργασιακές σχέσεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών προσωπικού, του προσωπικού καθαριότητας, τροφοδοσίας, κλπ.

6. Υποβαθμίζονται τα πτυχία των Ιατρικών Σχολών και αποσυνδέονται με την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λαϊκή ευημερία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, μπορούν να υπάρξουν μόνο σε μια σχεδιασμένη λαϊκή οικονομία, γιατί εκεί υπάρχει αντικειμενική βάση για την εδραίωσή τους, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης.

Αυτή η λαϊκή οικονομία, συνέχισε, μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας πρώτα απ' όλα με τη δράση των εργαζομένων, με την εμπειρία, τη γνώση, την ενεργητικότητά τους. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μπορούν να αναπτύξουν την παραγωγή της χώρας, τον πλούτο του λαού. Και γι' αυτό το λόγο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την καλή υγεία του λαού μας, για την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής, της Δημόσιας Υγείας, της σχολικής ιατρικής, της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Σε μια λαϊκή οικονομία, στην οποία τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της κοινωνίας, ο τομέας της βασικής έρευνας αναπτύσσεται και διαθέτει τα αποτελέσματά του για τη λαϊκή ευημερία.

Δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας, στην έγκαιρη και πλατιά εφαρμογή των επιτευγμάτων τους, τόσο στην παραγωγή όσο και στις υπηρεσίες αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, δηλαδή στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στη Στέγη και στο Περιβάλλον.

Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπου ανήκει η Υγεία.

Για τη φιλολαϊκή ανάπτυξη, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της Εργατικής Τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, βασικός παράγοντας είναι οι κοινωνικές δαπάνες, οι αμοιβές, οι συντάξεις, η μόρφωση, η υγεία, η πρόνοια, η ανάπαυση, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και η δημιουργική αξιοποίησή του, οι συγκοινωνίες, ο πολιτισμός, ο λαϊκός αθλητισμός, να είναι υποχρέωση του κράτους.

Το σύστημα ασφάλισης που προτείνουμε περιλαμβάνει τη σύνταξη, τις υπηρεσίες Υγείας, τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τα επιδόματα, είναι Δημόσιο, παρέχεται δωρεάν από το κράτος και αφορά τους μισθωτούς/τές, τους αυτοαπασχολούμενους/νες, τους αγρότες - αγρότισσες, τους αλλοδαπούς εργάτες και εργάτριες, και όλα τα προστατευόμενα μέλη της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Εχει εθνικό σχεδιασμό. Λειτουργεί με λαϊκό έλεγχο και λαϊκή συμμετοχή.

Είναι ενιαίο, δηλαδή στηρίζεται σε ενιαία γενικά κριτήρια απέναντι στους εργαζόμενους, στις κοινές τους γενικές ανάγκες, γιατί η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις. Ομως προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες με βάση τον κλάδο, το είδος του επαγγέλματος (βαριά και ανθυγιεινά), το φύλο και την ηλικία.

Εξασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς και αντιμετωπίζει τις επαγγελματικές ασθένειες.

Καταργεί την ανισότητα και τις διακρίσεις των υγειονομικών παροχών και διασφαλίζει για το λαό ισότιμη παροχή στον τομέα της υγείας, της μητρότητας, της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα και στηρίζει ολόπλευρα τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το δημόσιο - κρατικό Σύστημα Υγείας καλύπτει όλον τον πληθυσμό (τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους) πλήρως και εφ' όρου ζωής, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της επιστήμης. Υποστηρίζουμε ένα σύστημα στο οποίο κανείς δε θα είναι χωρίς ασφάλιση και ο καθένας που το χρειάζεται θα μπορεί να κάνει χρήση δωρεάν όλων των ιατρικών και κοινωνικών παροχών, όπως: ιατρικές εξετάσεις (σε όλες τις ειδικότητες και σε όλα τα επίπεδα, πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο), παραμονή στο νοσοκομείο, εγχειρήσεις, άλλες θεραπείες, φυσιοθεραπείες και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τη φυσική - ιατρική αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, παροχή οπτικών, ορθοπεδικών και άλλων υλικοτεχνικών βοηθημάτων για όσους έχουν ανάγκη.

Για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών δεν τίθενται περιορισμοί στην ποιότητα και τη χρονική διάρκειά τους. Αυτό που απαιτείται είναι η ιατρική γνωμάτευση, δηλαδή η ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, ιατρική γνώμη και κρίση του αρμόδιου οικογενειακού ή άλλης ειδικότητας γιατρού.

Το ενιαίο, δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, με υπηρεσίες στους χώρους εργασίας, κατοικίας, εκπαίδευσης (γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι, στρατιωτικοί γιατροί).

Συνδέει οργανικά όλες τις βαθμίδες Υγείας: πρωτοβάθμια, με τον οικογενειακό γιατρό και το Κέντρο Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια μέσω των νοσοκομείων στους νομούς και στις περιφέρειες.

Στα ΚΥ μπορεί ο ασθενής να επισκεφθεί γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Επίσης, να υποβληθεί σε φυσιοθεραπείες, οδοντοθεραπείες ή σε κάποιες μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας. Επίσης υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας για την προστασία της υγείας όλου του λαού με την άσκηση προληπτικού εμβολιασμού και προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλο τον πληθυσμό και προσαρμόζεται με βάση το φύλο, την ηλικία και το είδος της εργασίας.

Ιδιαίτερη θέση σ' αυτό το δημόσιο Σύστημα Υγείας καταλαμβάνει η προστασία της μητέρας και του παιδιού, ενώ εντάσσονται σ' αυτό τα γυναικολογικά ιατρεία, τα γυναικολογικά συμβουλευτικά κέντρα, τα παιδιατρικά τμήματα που ως υπηρεσίες λειτουργούν στο ΚΥ και τα μαιευτήρια ή κρατικές μαιευτικές κλινικές των νοσοκομείων και τα παιδιατρικά νοσοκομεία ή παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό του κρατικού συστήματος υγείας έχει μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, είναι ικανοποιητικά αμειβόμενο και με παροχές που ισχύουν για τους εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επίσης, λειτουργεί Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκου για την παρασκευή ή εισαγωγή και έλεγχο όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Οι στόχοι του μαζικού κινήματος

Οι στόχοι του μαζικού κινήματος, είπε ο Σπ. Στριφτάρης, μπορεί να είναι:

  • Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία, που θα καταργεί την εισφορά των εργαζομένων, θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αλλοδαπούς εργάτες, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους και στα προστατευόμενα μέλη της λαϊκής οικογένειας.
  • Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.
  • Να προστατευτεί η δημόσια Υγεία με μέτρα πρόληψης που να συνδέονται οργανικά με όλες τις βαθμίδες Υγείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και με εξασφάλιση ανάλογων υπηρεσιών στους χώρους εργασίας, κατοικίας και στους χώρους εκπαίδευσης.
  • Να αναπτυχθεί η κρατική βιομηχανία φαρμάκου και υγειονομικού υλικού.
  • Να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία που υπολειτουργούν, ιδιαίτερα στην παραμεθόριο.
  • Να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υγείας κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο.
  • Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας οι υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και να στελεχωθούν με ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Να πληρωθούν όλα τα κενά των οργανικών θέσεων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ικανοποιητικά αμειβόμενο και με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο κρατικό Σύστημα Υγείας.
  • Να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, την επέκταση των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων.

Και ο Σπ. Στριφτάρης κατέληξε: «Επείγει άμεσα ο συντονισμός όλων των εργαζομένων για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της πάλης για την ανατροπή της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της. Στα περί «διαλόγου» και «κοινωνικής συναίνεσης» ο λαός μας πρέπει να γυρίσει τις πλάτες. Μόνο η ενωμένη πάλη αποτελεί απάντηση στη θύελλα. Το πρόβλημα της Υγείας είναι πολιτικό και ταξικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ