ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
Το «δίκαιο» που εφαρμόζεται

Γρηγοριάδης Κώστας

«Με τη γνωμάτευση του νομικού τμήματος του ΝΑΤΟ, που είδε το φως της δημοσιότητας, δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις». Αυτό δήλωσε περιχαρής χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης, επιχειρώντας να εξαγνίσει το ΝΑΤΟ για τη στάση του στην πρόσφατη άσκηση «Destined Glory» και να εμφανίσει την Τουρκία ως «ταραχοποιό». Η γνωμάτευση αυτή αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι όροι αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, μετά από τη σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι η γνωμάτευση αυτή έχει ημερομηνία 8 Οκτώβρη, ενώ η «εμπλοκή» στην άσκηση σημειώθηκε τουλάχιστον μια βδομάδα αργότερα. Δηλαδή, παρόλο που οι «σύμμαχοι» και η Αγκυρα τη γνώριζαν έγκαιρα, εντούτοις δε δίστασαν να την πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων και να κάνουν αυτό που ήθελαν. Είναι, λοιπόν, αστείος ο ισχυρισμός του εκπροσώπου ότι «για μια ακόμη φορά, γίνονται γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας που αποτελούν τμήμα του Διεθνούς Δικαίου». Το ΝΑΤΟ έχει αποδείξει στην πράξη πολλές φορές ότι το μόνο δίκαιο που εφαρμόζει είναι αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, το δίκαιο της «νέας τάξης».

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Η απαράδεκτη φασίζουσα συμπεριφορά του Γυμνασιάρχη, Αρη Συράκη, στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, που έφτασε στο σημείο να αποβάλει 35 συνολικά μαθητές του, επειδή έκαναν αποχή για να συμμετάσχουν σε μαθητικό συλλαλητήριο στην πόλη, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς της περιοχής. Στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι μαθητές των λυκείων έχουν προγραμματίσει να εκδηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους μαθητές του Γυμνασίου, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία έξω από το σχολείο...

Η αλληλεγγύη αυτή είναι αναμενόμενη και απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις. Ομως οι μαθητές φαίνεται βρήκαν στον αγώνα τους έναν αναπάντεχο «συμπαραστάτη». Πρόκειται για το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το γνωστό συναινετικό, όργανο -σφραγίδα, που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική της υποταγής των νέων στους μονόδρομους της ΕΕ και των επιλογών του κεφαλαίου. Το ίδιο αυτό όργανο δεν είχε βρει μια κουβέντα να πει όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καθιέρωσε την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών. Τώρα καταγγέλλει τις μαζικές αποβολές - έστω και με τη συνοδεία υπονοουμένων. Δε λέμε, κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Επιβεβαιώνει ... διαψεύδοντας

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε χτεσινά δημοσιεύματα που συσχέτιζαν τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με μια σειρά από ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την αρχή του 2001.

Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, είναι αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε παλιότερους νόμους, διαβεβαίωνε ο υπουργός, φοβούμενος μήπως παρεξηγηθεί η κυβέρνησή του. Και φυσικά έλεγε την αλήθεια, σχετικά με τα δημοσιεύματα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Τα μέτρα αυτά, που έχουν σχέση με τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων, με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά έξι μήνες για διάφορες κατηγορίες, μείωση του ποσού των δώρων που υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές και διάφορα άλλα, βασίζονται στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποτελούν, στην πραγματικότητα, ένα μικρό δείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια αντιασφαλιστική πολιτική που ταυτίζεται με αυτή της ΝΔ. Μια πολιτική που τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αλλωστε, τα μέτρα που αυτή τη στιγμή παίρνονται - η διοχέτευση της περιουσίας των ταμείων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, το ΕΚΑΣ που δίνεται σαν φιλοδώρημα και το θεωρούν «αύξηση των συντάξεων»(!) - έχουν ήδη δυσκολέψει τα πράγματα. Το Γενάρη θα ανοίξει νέος αντιασφαλιστικός κύκλος...

Πυκνώνουν οι γραμμές του αγώνα

Associated Press

Οι πάνοπλες και πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις, όπως και η βία που χρησιμοποίησαν, καθώς και οι συλλήψεις, που έκαναν (φωτό), δε στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν τις μαχητικές διαδηλώσεις Καναδών εργαζομένων, ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση». Οι διαδηλώσεις έγιναν στο Μόντρεαλ και πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την εκεί συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Πριν ελάχιστα μόλις χρόνια κι ενώ οι κάθε λογής οπαδοί του διεθνούς ιμπεριαλισμού πανηγύριζαν τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης, ήταν αδιανόητη, για πολλούς, η οποιαδήποτε έκφραση μαζικής και μαχητικής αμφισβήτησης του «παντοδύναμου» ιμπεριαλισμού. Αλλα φανερώνει η πραγματικότητα, όμως, και πυκνώνουν συνεχώς οι γραμμές όσων αμφισβητούν και αντιμάχονται τη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Αδικίες και αδικούμενοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΑΝΤΕΣ πληροφορηθήκαμε χτες (αφού τα βραδινά δελτία των τηλεοπτικών καναλιών φρόντισαν να μας ενημερώσουν) ότι παθαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά ο τραγουδιστής Στέφανος Κορκολής. Βλέπετε, η ανακρίτρια τού επέβαλε περιοριστικούς όρους και δεν μπορεί να πάει στο εξωτερικό, όπου έχει συναυλίες, λόγω της κατηγορίας που του προσάπτεται για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Ως γνωστόν, τον τελευταίο καιρό, εκκρεμούν 100άδες δίκες μαθητών και αγροτών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, αντίστοιχα. Ομως, αυτές δεν έτυχαν της ίδιας προσοχής και προβολής... Τι να γίνει, οι μαθητές και οι αγρότες διαμαρτύρονταν, βλέπετε, και προσπαθούσαν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, αντί να επιδίδονται σε ...άλλες ασχολίες, όπως αυτές που καταμαρτυρούν στον κ. Κορκολή!

Φυσικά, ο ίδιος δεν προβληματίστηκε καν, αν οι μαθητές θα πάνε στο μάθημά τους, ή αν οι αγρότες θα πάνε στο χωράφι τους, για να θρέψουν την οικογένειά τους. Κατά τα άλλα, ζητά συμπαράσταση ηθική μέσω των καναλιών από τους μαθητές, τους αγρότες, τους μεροκαματιάρηδες. Ηθος και ύφος ενός άλλου κόσμου, βλέπετε...

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ να σας πούμε ότι, χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, θεώρησε φυσιολογικό το φαινόμενο της αποβολής 35 μαθητών στο 1ο Γυμνάσιο της Λάρισας, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση που έγινε στην πόλη.

Μήπως πρέπει να του θυμίσει κατ' αρχήν κάποιος ότι ...έχει αλλάξει υπουργείο και δε βρίσκεται πια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ούτε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο παράδοσης του Οτσαλάν, για την οποία αποπέμφθηκε από την κυβέρνησή του ως υπεύθυνος; `Η ότι οι μαθητές δεν είναι φυλακισμένοι για να τους επιβάλλονται ποινές, ούτε οι γυμνασιάρχες είναι δεσμοφύλακες (όσο κι αν ο συγκεκριμένος του 1ου Γυμνασίου Λάρισας πολύ θα το ήθελε);

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για τα όσα λέει το υπουργείο περί του ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ «χαλάνε» το καλό κλίμα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και όλα τα σχετικά, ίσως θα ήταν καλό να μας ορίσει το τι ακριβώς εννοεί ως καλό κλίμα!

Γιατί αν εννοεί το να υπάρχουν στα σχολεία μαθητές, που να κάθονται ήσυχα, περιμένοντας επί 6 χρόνια το πότε θα περάσουν τους εξεταστικούς δαιδάλους και στη συνέχεια να περάσουν στην ανεργία ως «πρόβατα επί σφαγήν», τότε, ναι, έχει δίκιο. Αυτό το «καλό κλίμα» πρέπει να χαλάσει.

Ατέλειωτος κατήφορος

Ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι γνωστός. Οπως, επίσης, γνωστό είναι το γεγονός πως η υλοποίησή τους είναι ένας μονόδρομος αντιλαϊκών μέτρων και μεθοδεύσεων, που λειτουργούν πάντα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας και του τόπου συνολικά. Κι όμως, καθημερινά αποκαλύπτονται νέες πλευρές του αποκρουστικού προσώπου αυτής της πορείας, που, στο όνομα της ενίσχυσης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα.

Η είδηση δεν ήταν αρκούντως «γαργαλιστική» και γι' αυτό πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, ενώ απουσίασε πλήρως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ. Το παρουσίασαν προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης και η διοίκηση της εταιρίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, λοιπόν, αυτό και στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσα στην επόμενη πενταετία, τα κέρδη της επιχείρησης θα αυξηθούν κατά...2.250%! Το πώς θα εξασφαλιστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής. Ας είναι καλά τα τιμολόγια και οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που δεν εμπίπτουν σε ειδικές διατάξεις. Δηλαδή, αν αφαιρέσουμε τους πελάτες τύπου ΠΕΣΙΝΕ και τους μεγαλοβιομήχανους, οι οικιακοί καταναλωτές, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες και οι έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν από το υστέρημά τους, τα μελλοντικά κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Με δυο λόγια, η κυβέρνηση παραδίνει, προκαταβολικά, τα εκατομμύρια των πελατών της ΔΕΗ, σε ομηρία των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου που από την επόμενη χρονιά θα αποκτήσουν, μέσω του Χρηματιστηρίου, μετοχές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Αυτή είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν αποβλέπει μόνο στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας σε Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες και στις πολυεθνικές. Προϋποθέτει την εκ των προτέρων εξασφάλιση των υψηλών κερδών για κάθε επίδοξο μνηστήρα, αποδεικνύοντας ότι τα βαρύγδουπα περί αποτελεσματικότητας της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» είναι κούφια λόγια, όταν οι εκπρόσωποι της... πρωτοβουλίας αυτής (η άρχουσα τάξη, δηλαδή) δεν έχει την ολόπλευρη στήριξη και την πλήρη συνδρομή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Τα παραδείγματα, από τις μεθοδεύσεις που συνόδευσαν το ξεπούλημα μονάδων στρατηγικής σημασίας, δεν είναι πλέον μόνο θεωρητικά. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είχε σαν αποτέλεσμα ν' αυξηθεί το κόστος της αστικής μονάδας κατά 300% μέσα σε τρία χρόνια. Η μετοχοποίηση των Ελληνικών Διυλιστηρίων ταυτίστηκε με την πολιτική της απόλυτης νομιμοποίησης της υψηλής κερδοφορίας τους, είτε αυξάνονται είτε πέφτουν οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο. Το ξεπούλημα μονάδων όπως η «Πειραϊκή - Πατραϊκή» ή η ΣΟΦΤΕΞ αποδείχτηκε συνώνυμο των μαζικών απολύσεων και της παραγωγικής απραξίας. Το πέρασμα κρατικών τραπεζών σε ιδιωτικούς ομίλους, έγινε μαζί με την κατηγορηματική αμφισβήτηση και κατάργηση των καταχτήσεων των εργαζομένων από τους νέους ιδιοκτήτες. Η προοπτική, και μόνο, εισόδου της Αγροτικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο οδήγησε στην πλήρη, ουσιαστικά, κατάργηση των χρηματοδοτήσεων προς τους μικρούς αγρότες και την ενεργοποίηση των περιβόητων «αναγκαστικών μέτρων» και των κατασχέσεων.

Αυτά όλα βέβαια είναι στοιχεία αδιάφορα για τους κυβερνώντες. Το αντίθετο μάλιστα. Στο μέτρο που ικανοποιείται ο κεντρικός στόχος, η εξασφάλιση και διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων για όλο και μεγαλύτερα καπιταλιστικά υπερκέρδη, ο κατήφορος της εφαρμοζόμενης πολιτικής δεν αναμένεται να σταματήσει, αν τα θύματα της δεν πουν το δικό τους αποφασιστικό «ως εδώ και μη παρέκει»!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ