ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G20
Αντίσταση κατά της «παγκοσμιοποίησης»

Η αστυνομική βία δε σταμάτησε τους διαδηλωτές

Associated Press

Η αστυνομική βία δε σταμάτησε τους διαδηλωτές
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Οι οικονομικοί ηγέτες των ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών άρχισαν χτες τις διαβουλεύσεις και τις συνομιλίες με τους ομολόγους τους από αναπτυσσόμενα κράτη, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, που λαμβάνει χώρα στο Μόντρεαλ, προκειμένου να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί μία μελλοντική χρηματιστηριακή και οικονομική κρίση. Ωστόσο, και αυτή η σύνοδος επισκιάζεται από τις διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης», αφού οι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της καναδικής πόλης από την παραμονή της συνόδου.

Η ομάδα G20 σχηματοποιήθηκε - αν και ανεπισήμως ακόμη - πριν από δύο χρόνια, μεσούσης της κρίσης του 1998, που σαν γρίπη εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους, αρχής γενομένης από την Ασία, με στόχο να «φέρει πιο κοντά» ή ακόμη και να συντονίσει τις ενέργειες των οικονομιών των ισχυρών κρατών με τις αναδυόμενες οικονομίες. Στο μεταξύ, ο Καναδάς, ως οικοδεσπότης της συνόδου, ασκεί πιέσεις για τη θέσπιση ενός «φιλόδοξου», όπως χαρακτηρίστηκε, σχεδίου για «παγκόσμια αναθεώρηση» του οικονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει: Τρόπο διαχείρισης των διεθνών ισοτιμιών, ελέγχου της ροής κεφαλαίου, προσεκτική διαχείριση του εξωτερικού χρέους, ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση και λύση μίας ενδεχόμενης κρίσης και τη θέσπιση διεθνών στάνταρντ και κωδικών σε περιοχές- κλειδιά της οικονομίας, όπως διαφάνεια, διάδοση στατιστικών στοιχείων και πολιτική του οικονομικού τομέα των χωρών.

Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι προτάσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των εκατοντάδων διαδηλωτών, που θέλησαν να «προϋπαντήσουν» τους μετέχοντες στη σύνοδο, καταγγέλλοντας ότι μοναδικός στόχος είναι η επιβολή των στάνταρντ των δυτικών οικονομιών στις αναπτυσσόμενες χώρες προς όφελος των πολυεθνικών. Πιστοί στο ραντεβού, που θέλει οποιαδήποτε σύνοδο πιστωτού ιδρύματος ή οργανισμού να γίνεται σημείο καταγγελίας κατά της πολιτικής που παράγει πείνα και εξαθλίωση στον πλανήτη, της λαίλαπας της «παγκοσμιοποίησης», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύνοδο και δε δίστασαν να συγκρουστούν και με την Αστυνομία. Χτες τα επεισόδια δεν έλειψαν, το ίδιο και οι συλλήψεις. Ανάλογο και το προχτεσινό σκηνικό, όπου 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.

Στη σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την G7 - ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς - η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία. Η ΕΕ καθώς και ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, διευθυντής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, δίνουν επίσης το «παρών» στη σύνοδο.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Χάνει έδαφος το κυβερνών κόμμα

ΚΑΪΡΟ.-

Χωρίς να έχει χάσει τον πόλεμο, το κυβερνών «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» - (NDP) του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, είδε τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται σημαντικά, κατά την πρώτη φάση του προχτεσινού δεύτερου γύρου των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της αιγυπτιακής επικράτειας. Ενας δεύτερος γύρος που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ μελών της εκτός νόμου φουνταμενταλιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και της αστυνομίας, στο Ασμούν, που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο...

Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα ανατρέπουν κατά πολύ το εκλογικό σκηνικό καθώς το κυβερνών κόμμα υπέστη μεγάλη ήττα αφού απέτυχαν πολλά ηγετικά στελέχη του να επανεκλεγούν. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος που έχασαν την έδρα τους, είναι οι πρόεδροι τριών επιτροπών του απερχόμενου αιγυπτιακού κοινοβουλίου: ο Μοχάμεντ Αμπντάλα (Εξωτερικών Υποθέσεων), ο Μαχμούντ Αμπου αλ-Νασρ (Προϋπολογισμού) και ο Αμπντέλ Ρεχίμ αλ-Γκουλ (Νεολαίας).

Η συρρίκνωση είναι ακόμη πιο εμφανής καθώς οι υποψήφιοι του NDP κατόρθωσαν να κερδίσουν μόλις 38 από τις 120 επίμαχες έδρες της πρώτης φάσης - σε σύνολο 454 εδρών. Σε αντίθεση, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κέρδισαν 78 έδρες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος που στη συνέχεια είναι πιθανό να συμμετάσχουν και πάλι στην κοινοβουλευτική ομάδα του NDP. Τέλος, επτά έδρες κέρδισαν οι Ισλαμιστές, από τους οποίους οι έξι είναι μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Ο έβδομος είναι δικηγόρος, ανεξάρτητος υποψήφιος από την Αλεξάνδρεια.

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, μπορεί το NDP να έχει σημαντικές απώλειες σε έδρες κατά την πρώτη από τις τρεις φάσεις των επαναληπτικών εκλογών, αλλά το αποτέλεσμα αυτό δε σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία του στη Βουλή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο διεξάγονται για πρώτη φορά υπό δικαστική εποπτεία και θα ολοκληρωθούν σε δύο γύρους και σε τρεις φάσεις που η καθεμιά θα καλύπτει το 1/3 του εκλογικού σώματος, καθώς ο αριθμός των δικαστών δεν ήταν αρκετός για να καλύψει επαρκώς όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη στις 18 Οκτώβρη και σε αυτόν μόνο τριάντα υποψήφιοι συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και εκλέχτηκαν. Ο δεύτερος γύρος χωρίζεται σε τρεις φάσεις, η πρώτη πραγματοποιήθηκε προχτές, 24 Οκτώβρη, η δεύτερη θα γίνει στις 29 Οκτώβρη και η τρίτη στις 8 Νοέμβρη.


ΡΩΣΙΑ
Πορεία διαμαρτυρίας των θυμάτων του Τσερνόμπιλ

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ ).-

Εκατόν οκτώ μετέχοντες στο κίνημα για την εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ από τις περιοχές Τούλα, Ριαζάν και Λιπέτσκ ξεκίνησαν στις 24 Οκτώβρη πορεία διαμαρτυρίας προς τη Μόσχα. Πρόκειται για ένα μέρος της ευρείας κλίμακας κινητοποίησης διαμαρτυρίας ενάντια στο σχέδιο τροποποιήσεων του «Νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την κοινωνική προστασία των πολιτών που υπέστησαν την επίδραση της ραδιενέργειας ως συνέπεια της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ». Σύμφωνα με το νόμο αυτό, τα ήδη πενιχρά βοηθήματα των πληγέντων μειώνονται κατά 50%-70%. Οι συντάξεις τους δε φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να εργάζονται. Οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στην Κόκκινη Πλατεία.

Ακόμα επί Σοβιετικής Ενωσης είχε παρθεί απόφαση για την ευρεία υποστήριξη και φροντίδα στους ανθρώπους που έχασαν την υγεία τους από τις συνέπειες της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ το 1986. Μετά όμως την καταστροφή της ΕΣΣΔ και την απαρχή των «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», η οικονομία έφτασε σε θλιβερή κατάσταση. Τώρα η κυβέρνηση ηγείται της επίθεσης στα δικαιώματα των ανθρώπων και «με σκοπό την εξοικονόμηση κρατικών πόρων» προσπαθεί να περικόψει στο μέγιστο τα κοινωνικά προγράμματα. Οι «Τσερνομπιλικοί», όπως αποκαλούνται οι συμμετέχοντες στην εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ, δε σκοπεύουν να δεχτούν τις ενέργειες των αρχών που τους καταδικάζουν στο θάνατο.

Την ίδια μέρα που ανάπηροι ξεκίνησαν την πορεία τους, στη Μόσχα, στη συνεδρίαση του συμβουλίου του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, το τακτικό μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας, διευθυντής του Επιστημονικού -Ερευνητικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Υγιεινής, Οικονομίας και Διεύθυνσης της Υγιεινής «Ν. Α. Σεμάσκο», Ολέγκ Στσέπιν, δήλωσε ότι σε κάθε 8 γεννήσεις στη Ρωσία αντιστοιχούν 14 θάνατοι. Μεταξύ των αιτιών της θνησιμότητας περιλαμβάνονται ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, τραύματα, διαταραχές του συστήματος κυκλοφορίας του αίματος... Εκτός απ' αυτό, σύμφωνα με τον Στσέπιν, πέρσι αυξήθηκε κατά 1,5% ο αριθμός των θανάτων σε νοσοκομεία, εξαιτίας της καθυστερημένης εισαγωγής των ασθενών σε νοσοκομείο και της έλλειψης φαρμάκων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ