ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1962: Εισβολή της Κίνας στην Ινδία

Καθημερινές ήταν οι διαδηλώσεις στην Ινδία, με τις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν απ' την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Καθημερινές ήταν οι διαδηλώσεις στην Ινδία, με τις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν απ' την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Το 1962, η μεθοριακή διένεξη μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας φθάνει στο αποκορύφωμά της. Ηδη, από το 1956, η Κίνα, επιδιώκοντας τη συνένωση των νοτιοανατολικών της περιοχών με το Θιβέτ, καταλαμβάνει τμήμα εδάφους στη βορειοδυτική Ινδία. Το Πεκίνο δεν παραιτήθηκε από το στόχο του να ολοκληρώσει την κατάκτηση του Θιβέτ. Το 1962, ήταν πιθανόν η καταλληλότερη χρονιά για κάτι τέτοιο και ειδικότερα τη στιγμή της κορύφωσης της «κρίσης των πυραύλων» στην Κούβα, όταν η παγκόσμια ειρήνη κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Στις 13 Σεπτέμβρη 1962, τα πρώτα κινεζικά στρατιωτικά αποσπάσματα εισβάλλουν στο ινδικό έδαφος και περικυκλώνουν ινδικό φυλάκιο στην περιοχή Ταβάνγκ στα Ιμαλάια. Αρχίζουν οι μάχες. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο στρατός της Ινδίας καταφέρνει να ελέγξει την κατάσταση και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του, κρατώντας τους Κινέζους στη μεθοριακή γραμμή. Στις 11 Οκτώβρη, οι κινεζικές δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά και επιχειρούν νέα επίθεση για να προωθηθούν στο ινδικό έδαφος. Μόνον για εκείνη τη μέρα, οι απώλειες και από τις δυο πλευρές ξεπερνούν τους πενήντα νεκρούς.

Στις 26 Οκτώβρη, η κυβέρνηση της Ινδίας κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης των κινεζικών στρατευμάτων στο ινδικό έδαφος. Στο μεταξύ, η σινο-ινδική σύγκρουση παίρνει διαστάσεις διεθνούς, αλλά και εσωτερικής κρίσης στην Ινδία.

Στην εύθραυστη Ινδία του 1962, το δεξιό κόμμα των ινδουιστών, αλλά και φοιτητές πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές πορείες κατά της κυβέρνησης. Το Νέο Δελχί μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο μάχης μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών. Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις προελαύνουν, οι διαδηλώσεις από αντικυβερνητικές μετατρέπονται σε συλλαλητήρια υπέρ του πολέμου, ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει αδιάλλακτη στάση.

Στις 20 Νοέμβρη του 1962, η Κίνα διατάσσει κατάπαυση του πυρός και ζητεί διαπραγματεύσεις με την Ινδία, αφού προηγουμένως προελαύνει στο ινδικό έδαφος, με κατεύθυνση το κρατίδιο του Ασάμ. Αρχικά, η ινδική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση, στη συνέχεια όμως, και υπό το βάρος των εξελίξεων, την αποδέχεται. Η κρίση λήγει με κατάπαυση του πυρός το Δεκέμβρη, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού ζητεί βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-22, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 6-24, στο Αιγαίο από 10-21 και στη Θεσσαλονίκη από 3-21 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-23 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1916 Γεννιέται ο Φρανσουά Μιτεράν. Γάλλος πολιτικός. Ο Μιτεράν, επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας από τη δεκαετία του '60. Ωστόσο, εκλέγεται Πρόεδρος το 1981 και έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1995. Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της στροφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας προς την κατεύθυνση του νεοφιλελευθερισμού. Εγκαταλείποντας και τα τελευταία προσχήματα των Σοσιαλιστών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ο Μιτεράν έδωσε τα διαπιστευτήρια της σοσιαλδημοκρατίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έγιναν οι προνομιακοί διαχειριστές του συστήματος, παραγκωνίζοντας τις παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Ο Φρ. Μιτεράν ήταν ακόμη από τους πρωτεργάτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που προσδιόρισε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ο «Ριζοσπάστης» την παρουσίαση των εισηγήσεων στην πρόσφατη ημερίδα του ΚΜΕ, δημοσιεύει την εισήγηση της Δώρας Μόσχου, μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιας Διδάκτορος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (σελίδες 12 - 14)

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ επιχείρησε να περάσει χτες ο Κ. Καραμανλής απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, που τον εμφανίζουν άμεσα εμπλεκόμενο ...στη διαπλοκή (σελίδα 16)

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ παράδοσης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, στους ιδιώτες προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, όπως είχε πρόσφατα επιβεβαιώσει, με δηλώσεις του, και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής (σελίδα 24)

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ που η ΑΤΕ λειτουργούσε σαν τραπεζικός οργανισμός για τη χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομίας τελειώνει, οριστικά και αμετάκλητα, καθώς η ιδιωτικοποιημένη Αγροτική Τράπεζα μετατρέπεται σε μια καθαρά εμπορική τράπεζα (σελίδα 27)

ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις για τον υποτιθέμενο «διάλογο», που ξεκινά η κυβέρνηση για αλλαγές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με «χλιαρή», όμως, τη βούληση για ουσιαστική αντίδραση σε επιλογές που θίγουν το ρόλο του θεσμού, προσέρχονται οι αιρετοί της Αττικής στο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στις 2 - 5 του Νοέμβρη, στην Κω (σελίδα 28)

ΓΙΑ ΤΗΝ περίπτωση της εταιρίας «Τσιμέντα Χαλκίδος», που βρίσκεται στην Αυλίδα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), επειδή οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι Αγγλοι βρίσκονται ως ιδιοκτήτες της πάλαι ποτέ ελληνικής εταιρίας (σελίδα 33)

ΑΛΛΑΖΕΙ ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός χάρτης τη νέα τηλεοπτική περίοδο, με τη συνεχή ροή δελτίων ειδήσεων, ενώ οι λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες εξακολουθούν - δυστυχώς - να ελκύουν το παιδικό κοινό, με σχετική μείωση στο γυναικείο (σελίδα 35)

ΡΕΛΑΝΣ για τις ήττες τους στην πρώτη αγωνιστική των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους στο μπάσκετ, θα προσπαθήσουν να κάνουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που αγωνίζονται στη δεύτερη αγωνιστική των διοργανώσεων όπου συμμετέχουν (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1905 Η Σουηδία και η Νορβηγία υπογράφουν Συνθήκη Διαχωρισμού, ενώ ο Οσκαρ ο 2ος παραιτείται από το θρόνο του. Η Νορβηγία ανεξαρτητοποιείται.

1912 Στις 11 το βράδυ, ο Ταξίν πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη απελευθερώσει τα ελληνικά στρατεύματα.

1978 Εως τα μέσα του 1979, θα έχει υπογραφεί η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και έως την 1η Γενάρη του 1981 θα υλοποιηθεί. Αυτά ανακοινώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ την ίδια μέρα υπέρ της ένταξης τάσσονται ο Γάλλος πρωθυπουργός Ρεϊμόν Μπαρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντε Γκερενκό.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι αυτών των δύο περιοχών. Η ΕΤΕ, όμως, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

  • Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος.

1984 Καρδιά μπαμπουίνου μεταμοσχεύεται σε κοριτσάκι ηλικίας μόλις 14 ημερών, το οποίο ήταν καταδικασμένο να πεθάνει μέσα σε λίγες μέρες, λόγω εκ γενετής ανωμαλίας της καρδιάς. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ