ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων και αδιεξόδων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, της ανάγκης του να ξεπερνάει με βίαιο τρόπο τις οικονομικές κρίσεις, με το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Αξονα (Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας), όσο και των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, του πρώτου εργατικού - σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία, που ενέπνεε τους λαούς σε όλες τις χώρες και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Το στοιχείο της «εθνικής ενότητας» που, με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον εγκλωβίζουν στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης, του κεφαλαίου. Η ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε «εθνική ενότητα» και ούτε ήταν δυνατό να υπάρξει. Από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Σήμερα, ως «εθνικός στόχος» προβάλλεται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που απαιτεί και προϋποθέτει να συντριβούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στο βωμό της «προσέλκυσης των επενδύσεων», της «εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλεται, ως «εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», η συμμετοχή της Ελλάδας σ' όλους τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί αποφασιστικά αυτούς τους σχεδιασμούς - πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση - με την κατάπτυστη «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, που ενισχύει και επεκτείνει τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Αυτό το σφιχταγκάλιασμα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελεί καμία εγγύηση σταθερότητας, αλλά όπως αποδεικνύει η πολύ πρόσφατη πείρα με το «πράσινο φως» που έδωσαν αυτές οι δυνάμεις για τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία, εμπλέκει τους λαούς της περιοχής σε νέο αιματοκύλισμα, στη δημιουργία νέων στρατιών ξεριζωμένων προσφύγων.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του ναζισμού και του φασισμού.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί ο λαός «κάτω από τη σημαία» των εκμεταλλευτών του, αλλά για να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία, να γίνει ο ίδιος αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

25/10/2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2019
Ξεκινάμε αποφασιστικά με το κουπόνι στο χέρι!

«

Ενισχύεις το ΚΚΕ - Ενισχύεις τον αγώνα για το δίκιο του λαού και της νεολαίας»! Με το σύνθημα αυτό ξεκινάει την 1η Νοέμβρη η μάχη για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος. Το πανηγυρικό, 1ο «κλείσιμο», για το οποίο ήδη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βάζουν ψηλά τον πήχη, ώστε να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα για την υπερκάλυψη των πλάνων, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Μια μάχη που δίνεται σε συνθήκες που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αφού πλήρωσαν την κρίση τους εδώ και δέκα χρόνια, που καλούνται να ξεχάσουν όσα τους ξήλωσαν οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών τους.

Μια μάχη όμως που βρίσκει και το Κόμμα μας να βγαίνει από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, που γέννησαν μεγάλες οικονομικές ανάγκες, τεράστια έξοδα, στα οποία αντεπεξήλθαμε με την αποφασιστική συμβολή μελών, φίλων και οπαδών.

Αναμετρήσεις όμως, στις οποίες συναντηθήκαμε με χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν το Κόμμα για πρώτη φορά, που είχαν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, όμως αποφάσισαν να στρατευτούν με το κάλεσμα του ΚΚΕ, εκτιμώντας τη σταθερότητα, την ανιδιοτέλεια, την πίστη του στο δίκιο και τη δύναμη του λαού.

Υπάρχουν λοιπόν νέες δυνατότητες, ώστε και στη μάχη με το κουπόνι να βρεθούν ακόμα περισσότεροι που θα κάνουν το βήμα, θα ενισχύσουν το ΚΚΕ, έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, καμιά Οργάνωση, κανένα μέλος ή φίλος του Κόμματος να μην πάει με την «πεπατημένη», αντίθετα το «άνοιγμα» στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες να είναι πάρα πολύ πλατύ. Να είναι οι επόμενοι δύο μήνες μια περίοδος μαχητικής δραστηριότητας, κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ άνθρωπο τον άνθρωπο, στήριξης από τη φτωχολογιά, τους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ολοι μαζί, σαν ένας άνθρωπος να μην αφήσουμε πόρτα που δεν θα χτυπήσουμε, γιαπί και εργοστάσιο που δεν θα μιλήσουμε στους εργάτες, γραφείο, σχολείο και μικρομάγαζο που δεν θα πάμε με το κουπόνι, γειτονιά που δεν θα κυκλοφορήσει η νέα αφίσα για την Οικονομική Εξόρμηση. Με πλήρη επίγνωση ότι για να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση, για να δυναμώσει η εκλαΐκευση του Προγράμματος του ΚΚΕ, για να διαδοθεί η πολιτική πρόταση χρειάζεται να είναι επιτυχημένη και αυτή η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Γιατί με πιο ισχυρό το ΚΚΕ γίνεται πιο ισχυρός και ο αγώνας για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, η γραμμή της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Η επιτυχία στη μεγάλη αυτή μάχη θα είναι και μια αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό που κλιμακώνεται, στο χυδαίο ξαναγράψιμο της Ιστορίας από την ΕΕ και τα αστικά επιτελεία. Επίσης, στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων που επιδιώκει να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη των δεσμών του ΚΚΕ με τα λαϊκά στρώματα.

Το πλατύ άνοιγμα και η μαχητικοποίηση νέων δυνάμεων στο πλάι του Κόμματος, η αυταπάρνηση, τα κόκκινα μεροκάματα είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν να υπερνικηθούν οι υπαρκτές δυσκολίες. Φίλοι και οπαδοί, συνεργαζόμενοι και συναγωνιστές, άνθρωποι που διαπιστώνουν την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος, πρέπει να γίνουν «συνδιοργανωτές» της Εξόρμησης. Να συμβάλουν στην πολύμορφη δραστηριότητα που βοηθάει στο άνοιγμα, να δουλέψουν μαζί μας με χαρτί και μολύβι, να εφοδιαστούν με κουπόνια και με σχέδιο να φτάσουμε ακόμα πιο πλατιά στο λαό.

Αναπτύσσοντας την άμιλλα ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις, ώστε να ανέβουν η μαχητικότητα, το πείσμα, το κλίμα προσφοράς από όλους μας και ο συστηματικός έλεγχος για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων μας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος θα τα καταφέρουμε!

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βάζουμε στόχο εκατοντάδες κόκκινα μεροκάματα!

«Η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τιμά τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γ' Διεθνούς, συγκεντρώνοντας κόκκινα μεροκάματα από τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Η Τομεακή Επιτροπή βάζει στόχο τη συγκέντρωση εκατοντάδων κόκκινων μεροκάματων την πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης στο καθιερωμένο "πανηγυρικό κλείσιμο".

Σήμερα, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών Ενωθείτε", που φλόγισε τις καρδιές εκατομμυρίων εργατών από τα χρόνια των πρώτων προσπαθειών για τον συντονισμό των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Επίσης, η ΤΕ προκηρύσσει άμιλλα μεταξύ των ΚΟΒ του Τομέα. Οι πρωτοπόρες ΚΟΒ θα βραβευτούν σε εκδήλωση μετά το τέλος της Εξόρμησης.

Ολοι στη μάχη για την κάλυψη των πλάνων, οι κομμουνιστές στα εργοστάσια θα δώσουν, για μια ακόμη φορά, τον καλύτερό εαυτό τους, για να δυναμώσει το Κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ