ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιβεβαίωσε τις αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα της Συρίας

Από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Στην αναζήτηση ισορροπιών ανάμεσα στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας αναλώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με βασικό πεδίο την επόμενη μέρα στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Κλείνοντας την Παρασκευή τη Σύνοδο, και ενώ είχαν προηγηθεί μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναγνώρισε μεν ότι «οι σύμμαχοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα», αλλά εντέλει «καλωσόρισε» την πρόταση της Γερμανίας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία με «αυξημένη διεθνή εμπλοκή».

Ωστόσο, δεν φαίνεται να πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «μένει ακόμα δουλειά να γίνει, να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να διασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική υποστήριξη». Αντίστοιχα, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι η Αγκελα Μέρκελ ενδέχεται να συζητήσει το γερμανικό σχέδιο με την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (4/12, Λονδίνο).

Το θέμα συζήτησε και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μ. Εσπερ, σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ. Αργότερα, ο Αμερικανός διπλωμάτης υπερασπιζόταν με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την απόφαση Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Απέφυγε, ωστόσο, να πάρει θέση για την πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας, λέγοντας ότι θέλει πρώτα να μελετήσει το περιεχόμενό της...

Σταθερά στο κάδρο η Κίνα

Παραπέρα, σε ένα άλλο θέμα που επίσης γεννά αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, τις σχέσεις με την Κίνα, οι υπουργοί δρομολόγησαν τη θέσπιση πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «πέμπτης γενιάς» (5G) καθώς, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, εντείνονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με κινεζικούς ομίλους και το «μπάσιμό» τους στα δίκτυα μιας σειράς μελών του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη συμμετοχή της «Huawei» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G καθώς λένε πως η τεχνολογία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία.

Ο ίδιος ο Εσπερ χαρακτήρισε την Κίνα «στρατηγικό ανταγωνιστή» τους. «Ισως κάποιοι σύμμαχοί μας καθυστερούν να το αντιληφθούν αυτό. Αλλά για μας είναι μια πολύ σοβαρή μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση», είπε, έχοντας κατά νου και το γεγονός ότι π.χ. η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στην κινεζική «Huawei» να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δικτύου 5G.

Αλλά και ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», δήλωσε πως η Κίνα φέρνει το Σύμφωνο αντιμέτωπο με αρκετές προκλήσεις, όχι μόνο στο πεδίο των τεχνολογιών 5G, αλλά και εξαιτίας του μεγέθους του στρατιωτικού της προϋπολογισμού - του δεύτερου μεγαλύτερου στον πλανήτη - και της αυξανόμενης διεθνούς επιρροής της.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αυξήσουν κι άλλο τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό EUROCONTROL, επικύρωσαν την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση, από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας, των αεροσκαφών, που εκτελώντας αποστολές του ΝΑΤΟ διέρχονται από τον εναέριο χώρο των ευρωπαϊκών χωρών της λυκοσυμμαχίας (σχέδιο «Rapid Air Mobility»).

Σημειωτέον, στο περιθώριο της συνόδου υπήρξε και συνάντηση Ακάρ με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας. Ν. Παναγιωτόπουλο. Κατά πληροφορίες, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Συρία, με τον Ακάρ να ενημερώνει για την κατάσταση στην περιοχή και τους στόχους της Αγκυρας.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστούν τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που «τρέχουν» με στήριξη των ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωνε αργότερα ότι συμφώνησαν για τα ΜΟΕ, αλλά ζήτησε η Τουρκία να αποφεύγει την πρόκληση «έντασης». Ο ίδιος είχε συνάντηση και με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Βόρεια Μακεδονία κ.ά.


ΦΛΩΡΙΝΑ
Νέα ΝΑΤΟική δομή στο ανενεργό πεδίο βολής;

Εντονη ανησυχία προκαλούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του ανενεργού Πεδίου Βολής στη Φλώρινα, μεταξύ των χωριών Λόφοι, Μελίτη, Βεύη, Αχλάδα και Κέλλη. Πρόκειται για το πεδίο βολής βαρέων όπλων, όπου ασκούνταν άρματα μάχης του πυροβολικού και το οποίο έκλεισε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες φορέων της περιοχής, αφού ήταν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους.

Μεγάλες κινητοποιήσεις είχαν γίνει τον Οκτώβρη του 2008, με αίτημα την οριστική απομάκρυνσή του από τις κατοικημένες περιοχές, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο ακόμα και για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ασκήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικές ιστοσελίδες, υπάρχει και πάλι κινητικότητα γύρω από το Πεδίο Βολής, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εξετάζουν την αξιοποίησή του. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής θεωρείται «πρότυπο» και τηρεί «υψηλές προδιαγραφές σε επίπεδο Βαλκανίων», κάτι που το καθιστά «ελκυστικό» για υψηλής σημασίας διακλαδικές και ΝΑΤΟικές ασκήσεις!

Τις πολύ σοβαρές αυτές εξελίξεις ανέδειξε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Θανάσης Χαστάς, με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, μάλιστα, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν, επιβεβαίωσε ότι πριν από δύο μήνες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου έγινε ενημέρωση ότι ο στρατός σκοπεύει να επαναλειτουργήσει και μάλιστα να επεκτείνει (!) το Πεδίο Βολής.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και αφορούν το λαό της περιοχής που έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια σ' αυτήν την υποδομή: Ποιο είναι το ακριβές σχέδιο για το ανενεργό πεδίο βολής; Τι σημαίνει ότι «σχεδιάζεται επέκτασή του»; Τι δραστηριότητες σκοπεύει το υπουργείο Αμυνας να αναπτύξει στην περιοχή και πόση σχέση έχουν αυτά τα σχέδια με τη Συμφωνία για τις βάσεις;
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org