ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί μπαίνουν σε μεγάλους άμεσους κινδύνους

Ψήφισμα για την Αζοφική ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα (φωτ. αρχείου)

Copyright © NATO/HQ MARCOM - f

Η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα (φωτ. αρχείου)
Ψήφισμα σε βάρος της Ρωσίας για την κλιμάκωση της «επιθετικότητάς» της στη Θάλασσα του Αζόφ (κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας) εξέδωσε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το ψήφισμα καταδικάζει τους ελέγχους που κάνει ο ρωσικός στόλος σε εμπορικά πλοία, τόσο ουκρανικά όσο και άλλων εθνικοτήτων, πολλά με σημαία κρατών - μελών της ΕΕ, ερμηνεύοντας τους ελέγχους ως προσπάθεια της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία, εφόσον η πλειοψηφία από αυτά κινείται προς και από ουκρανικά λιμάνια.

Εκφράζει «ανησυχία» ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση, μέσα και από την στρατιωτικοποίηση της ευρύτερης περιοχής και της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Καταδικάζει άλλωστε την οικοδόμηση της γέφυρας του Kερχ, που ενώνει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, ενώ «επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών στην κατασκευή της γέφυρας του Kερχ, η οποία, με τη συμμετοχή αυτή, εν γνώσει ή εν αγνοία τους υπονόμευσε το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ».

Στο «ψητό» για το κεφάλαιο, το ψήφισμα «εκφράζει τη λύπη του για την παράνομη άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ουκρανικό έδαφος. Υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο να καταλάβει η Ρωσία τα υφιστάμενα ουκρανικά πετρέλαια και πεδία φυσικού αερίου στη Αζοφική Θάλασσα μόλις επιτύχει το στόχο της μετατροπής της σε εσωτερική λίμνη εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Καλεί την Κομισιόν να παράσχει «πλήρη αξιολόγηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον de facto αποκλεισμό (σ.σ. των ουκρανικών λιμένων) και να εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους υποστήριξης των μεταφορέων και των λιμένων που έχουν πληγεί αρνητικά, ιδίως ενισχύοντας τη δέσμευση της ΕΕ στη Μαριούπολη και στο Μπέρντιανσκ (...) προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη αυτών των πόλεων και της ευρύτερης νοτιοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας», σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί ευρωενωσιακά κεφάλαια.

Διέξοδος ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους

Με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος κατήγγειλε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Θάλασσας του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας, που έχουν πηγές και αγωγούς Ενέργειας, αλλά και καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Λίγες μέρες μετά το ΝΑΤΟ, η κατάσταση στη Θάλασσα του Αζόφ και στη Μαύρη Θάλασσα συζητιέται και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ηταν αναμενόμενο.

Είναι περιοχή με πηγές και αγωγούς Ενέργειας αλλά και καθοριστικό ρόλο στη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από ΕΕ - ΗΠΑ, και με ΝΑΤΟική βάση, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους που κλιμακώνονται, και με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των πυρηνικών όπλων.

Στη "μεγάλη εικόνα", στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η επέμβαση των ΕυρωΝΑΤΟικών στην Ουκρανία, με κυβέρνηση που στηρίζεται και από ναζιστές. Στα Βαλκάνια, με ενίσχυση της παρουσίας τους με την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ συνεχίζεται η αλλαγή συνόρων, όπως στο Κόσσοβο, προσκαλείται ο ΝΑΤΟικός στόλος στο Αιγαίο, δημιουργούνται κι άλλες στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα μαχαίρια βγήκαν. Οι λαοί μπαίνουν σε μεγάλους άμεσους κινδύνους.

Μοναδική λύση η αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας τους ενάντια στη λεηλασία των μονοπωλίων, που μια σπίθα τους αρκεί για να ρίξουν τους λαούς σε γενικευμένη σύρραξη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοινώσεις και εφησυχασμός μετά τις δηλώσεις Ακάρ

Ανακοίνωση σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, περί των δικαιωμάτων της γείτονα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξέδωσε χτες το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας: «Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς Δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς Δικαίου Τουρκία. Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση».

Το ΥΠΕΞ καταλήγει: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής. Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Την ίδια ώρα, ο αν. υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της ανάδειξης των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - κεφαλαίου σε παράγοντα τάχα «σταθερότητας» δήλωνε ότι «η χώρα αναγνωρίζεται από όλους ως πυλώνας σταθερότητας και όσον αφορά την ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το στίγμα ότι μόνο η ειρηνική συνύπαρξη είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στους λαούς της περιοχής. Βεβαίως, αυξάνει την ένταση πολλές φορές η Τουρκία είτε διά των λόγων είτε, πολλές φορές, διά ενεργειών. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον κανενός αυτή η αύξηση της έντασης, δεν βοηθάει τις οικονομίες των δύο χωρών».

Για τα 12 ν.μ. και την ΑΟΖ είπε: «Εμείς λέμε ότι το δικαίωμα αυτό το ασκούμε και - ως προς την ΑΟΖ - διαμορφώνουμε το πεδίο εκεί που μπορούμε και έχουμε συμφωνήσει, εκεί που υπάρχουν σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, το ασκούμε αυτό το δικαίωμα (...) Από κει και πέρα αναγνωρίζουμε πλήρως τη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα. Δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και ταυτόχρονα θα γίνει μια συζήτηση για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

Ερωτηθείς, δε, αν υπάρχει ένα «τραπέζι διαλόγου» με τη γείτονα, απάντησε: «Αυτό ισχύει. Από κει και πέρα όμως δεν θα καθυστερήσουμε το δικαίωμα που έχουμε με τις συνεννοήσεις που γίνονται με τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα και να ασκείται και να δίνει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης, όπως και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει και η χώρα και άλλες χώρες».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατευμένων

Για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατευσίμων μέσα από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σ' όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην ελληνική εμπλοκή.

Ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης, που υπηρετεί σε Τάγμα Υποστήριξης, μας είπε:

«Κάθε μέρα κλιμακώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητούνται δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες, ενώ στα ελληνικά νησιά είναι καθημερινό φαινόμενο οι εναέριες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά. Και όλα αυτά με τις πλάτες του ΝΑΤΟ που παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ συμμάχων.

Την ίδια ώρα, Ελληνες στρατιωτικοί συμμετέχουν σε δεκάδες ασκήσεις και αποστολές εκτός συνόρων, που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας.

Αυτές είναι οι συμμαχίες που χτίζονται εντός ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μηχανεύεται σενάρια και στήνει πολεμικά σχέδια για το μακελειό των λαών σε κάθε άκρη της Γης. Με το αίμα των λαών χαράζουν τα νέα σύνορα και διασφαλίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οσο λοιπόν οι νέοι στρατευμένοι και οι οικογένειές μας ματώνουν για να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση περηφανεύεται για την πρωτιά που έχει σε ΝΑΤΟικές δαπάνες. Βρίσκει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ για να αιματοκυλάει τους λαούς. Ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για αναβαθμίσεις, αγορές, μετατροπές τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά σχήματα και σώματα. Και την ίδια ώρα γίνεται "πάρτι" εξοπλισμών με τις πολεμικές βιομηχανίες του ΝΑΤΟ.

Οι νέοι στρατευμένοι καμία σχέση δεν πρέπει να έχουμε με τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τα συμφέροντά μας ταυτίζονται με τα συμφέροντα των οικογενειών μας, του ελληνικού λαού και όχι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα. Να μην ανοίξει καμία νέα. Κανένας Ελληνας φαντάρος ή μόνιμος σε ΝΑΤΟικές αποστολές ή ασκήσεις στο εξωτερικό».

***

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος, στρατιώτης σε Τάγμα Μηχανικού, δήλωσε:

«Η μετατροπή της χώρας μας σε εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την επέκταση των "βάσεων του θανάτου" δεν συνοδεύεται σε καμία περίπτωση με την ασφάλεια του λαού μας και των γειτονικών λαών.

Ισα ίσα, σε μια περίοδο που στη γύρω μας περιοχή εκτυλίσσονται ποικίλα και μάλιστα ανταγωνιστικά σχέδια μεγάλων εταιρειών και καπιταλιστικών κρατών, η παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς βάζει το λαό μας ακόμη πιο μέσα στο "μάτι του κυκλώνα".

Οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ είναι ορμητήρια θανάτου που σκορπάνε τη φρίκη εδώ και δεκαετίες.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εμπόδισε σε τίποτα την τουρκική προκλητικότητα και το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου ή την τουρκική επέμβαση στην Κύπρο το 1974;

Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει το σύνθημα:

Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές στο εξωτερικό.

Να δυναμώσουν η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς ενάντια στο σύστημα που γεννάει τον πόλεμο και τις επεμβάσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ