ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προπαγάνδα για τα επικίνδυνα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας

Eurokinissi

Την ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει ταχέως όλη τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, πληθαίνουν οι φιέστες όπου προπαγανδίζονται τα επικίνδυνα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, π.χ. η παραπέρα ανάπτυξη του πυρηνικού και συμβατικού του οπλοστασίου στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο στρατηγικών ζωνών όπως η Ανατολική Μεσόγειος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η «συζήτηση στρογγυλής τράπεζας» που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μουσικής «σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης» SEESOX, «με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ (NATO Public Diplomacy Division) και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων» του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Η επιστροφή της γεωπολιτικής»

Τίτλος της φιέστας ήταν: «Μπορεί η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας;». Πρώτος ομιλητής ο Ρίτσαρντ Κάπλαν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, που ανέλυσε την «επιστροφή της γεωπολιτικής» στο διεθνή διάλογο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η "γεωπολιτική" ήταν πάντα εκεί όσον αφορά τη Ρωσία», με την «εξάπλωση του ΝΑΤΟ σε μια σειρά χώρες», την ανάπτυξη πυραύλων «Patriot» στην Πολωνία στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τη «δυτική επέμβαση» σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία και αλλού, όλα κινήσεις που, όπως είπε, είχαν και έχουν συνέπειες για τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής στηλίτευσε κινήσεις της Μόσχας, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ στο κάδρο έβαλε και κινήσεις της Κίνας, στις θάλασσες στα νότιά της. Ως πιθανές απειλές χαρακτήρισε, επίσης, τη μετανάστευση, τις κλιματολογικές αλλαγές (με συνέπειες, όπως είπε, στη διαθέσιμη τροφή και νερό), αλλά και τη διάδοση πυρηνικών, εστιάζοντας σε κινήσεις της Β. Κορέας και του Ιράκ. Παράλληλα, αν και δήλωσε «ανήσυχος» για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (Συμφωνία γνωστή ως INF) και «προβληματισμένος» για το τι μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια αυτή η αποδέσμευση, έσπευσε να αναπαραγάγει τα αμερικανοΝΑΤΟικά προσχήματα, αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση Τραμπ ένα «δίκιο» γι' αυτό, κάνοντας λόγο για προκλητικές κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας.

Ακολούθησε ο Λούκας Κέλο, αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, που ανέλυσε τις «Απειλές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο», καταγγέλλοντας χώρες όπως η Ρωσία και η Β. Κορέα για τέτοιες επιθέσεις, που όπως είπε μπορεί να μην προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες, αλλά είχαν «σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες». Εστίασε στη Ρωσία λέγοντας ότι έχει εξελίξει τον κυβερνοπόλεμο, όχι μόνο με όσα προκάλεσε σε συστήματα της Εσθονίας, αλλά και διοργανώνοντας εκστρατείες προπαγάνδας και «παραπληροφόρησης».

ΝΑΤΟ: Και με πυρηνικά σε ζώνες στρατηγικής σημασίας

Η Ινώ Αφεντούλη, διευθύντρια Προγράμματος στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, αναλύοντας «Το νέο περιβάλλον ασφαλείας: η άποψη του ΝΑΤΟ», μεταξύ άλλων είπε ότι ήδη από το 2001 με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχαμε μια αλλαγή του παγκόσμιου περιβάλλοντος, αφού έγινε ευρύτερα αισθητό ότι δεν ζούμε «το τέλος της Ιστορίας». Επίσης, ότι από το 2014 και μετά με την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία» έχουμε πια ένα άλλο «παράδειγμα» στις συμπεριφορές στις διεθνείς σχέσεις, «με αναχώρηση της Ρωσίας από ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες». Κατά το γνωστό ΝΑΤΟικό αφήγημα που παρουσιάζει την επιθετική πολιτική της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ως τάχα «άμυνα», κατηγόρησε τη Ρωσία ως ένα καθεστώς που σπεύδει να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του, με μια νέα επιθετική στάση, με προπαγάνδα και εκστρατείες παραπληροφόρησης, γεγονός που, όπως είπε, αναγκάζει το ΝΑΤΟ να αναπτύξει τις ικανότητές του σε ό,τι αφορά την «αποτροπή» ανάμεσα σε άλλα και με ένα μείγμα «πυρηνικών και συμβατικών δυνατοτήτων».

Απειλές διέγνωσε και στο νότιο μέτωπο, Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, λόγω της «τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δίνει σχεδιασμένη «βοήθεια» σε Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα είναι περιοχές στρατηγικής σημασίας για την Ασφάλεια, για τη διασφάλιση της οποίας χρειάζεται, όπως είπε, η στενή συνεργασία με την ΕΕ.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για το αν μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, έσπευσε να πει ότι η ρωσική κοινωνία είναι το πρώτο θύμα της κυβέρνησης Πούτιν, ο οποίος, όπως είπε το στέλεχος του ΝΑΤΟ, «κρατά τη ρωσική κοινωνία αποκομμένη από τους δυτικούς θεσμούς». Στηλίτευσε επίσης το ρωσικό «αφήγημα» ότι η Ρωσία αντιδρά στη δυτική επιθετικότητα.

Αυτόνομη στρατιωτικά ΕΕ, συμπληρωματική στο ΝΑΤΟ

Η Μαριλένα Κοππά, αν. καθηγήτρια στο Πάντειο, ανέλυσε το θέμα της «Ευρώπης και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας», παραπέμποντας και αυτή σε «κινδύνους» όπως ο «ρωσικός αναθεωρητισμός» στην Ανατολική Ευρώπη, η τρομοκρατία, τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά και η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, αλλά και στο γεγονός ότι κρατά το κλειδί των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Σε ένα τέτοιο «σύνθετο περιβάλλον», αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕ να αναπτύξει τις Ενοπλες Δυνάμεις της με νέα μέσα κ.λπ., σημειώνοντας πάντως ότι την ίδια ώρα που προσπαθεί να γίνει πιο «αυτόνομη» στρατιωτικά, πληθαίνουν από ευρωπαϊκά κράτη οι διακηρύξεις ότι παραμένουν αφοσιωμένα στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρθηκε στο στόχο να γίνει η ΕΕ ένας «παγκόσμιος παίκτης» και σε αυτόν τον τομέα, προσπερνώντας δυσκολίες όπως η «έλλειψη κοινής στρατηγικής» ή η πολυδιάσπαση μέσων και συστημάτων και οι «αντικρουόμενες απόψεις», αναγνωρίζοντας ως θετικά ότι αυξάνονται τα διαθέσιμα κονδύλια για την ανάπτυξη τέτοιων μέσων, «η επιθυμία υπάρχει» και «η συγκυρία είναι η κατάλληλη».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το διαγωνισμό πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου και το Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, κατά την οποία:

Πρώτον: Θα ανακοινωθούν τα βραβεία του διαγωνισμού πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου, που προκηρύχθηκε προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος.

Δεύτερον: Θα γίνει η επίσημη προβολή του νέου Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη και ώρα 18.30 (ώρα προσέλευσης έως 18.15), στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, στην Αίθουσα Συνεδρίων.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ