ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουν την αποφασιστική μάχη της απεργίας στις 14 Νοέμβρη

Με όλες τους τις δυνάμεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, ξεδιπλώνοντας καθημερινή δράση, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσοντας αντίστοιχη δράση, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες εκεί που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του απεργιακού αγώνα (ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα παρουσιάζονται στο σημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Απέναντι στους μηχανισμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας, προετοιμάζεται η επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ., ενώ στον Πειραιά θα γίνει στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ, στο λιμάνι, επίσης στις 10.30 π.μ.

Οργώνουν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με το απεργιακό κάλεσμα

Τα ναυπηγεία και τους χώρους δουλειάς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης οργώνουν καθημερινά οι δυνάμεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει παντού για την προετοιμασία και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Οσον αφορά τη Ζώνη, μέχρι χτες είχαν γίνει συγκεντρώσεις στα ναυπηγεία «ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ», «ΚΑΝΕΛΟΣ», «ΦΡΑΤΖΗΣ», «ΧΑΛΚΙΤΗΣ», ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα δρομολογηθεί το επόμενο πρόγραμμα περιοδειών.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το Συνδικάτο μέχρι τη μέρα της απεργίας συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί αγωνιστικοί σταθμοί:

Από την περιοδεία και τη συγκέντρωση στο Ναυπηγείο «Χαλκίτης»
Από την περιοδεία και τη συγκέντρωση στο Ναυπηγείο «Χαλκίτης»
Στις 7 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Μία μέρα μετά, στις 8 Νοέμβρη, οργανώνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τους ανέργους, αλλά και για όσους πέρσι συγκέντρωσαν κάτω από 50 ένσημα, σφράγισμα των βιβλιαρίων, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μεταλλεργάτες με μηδενικά ένσημα.

Οπως επισήμανε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου, Ακης Αντωνίου,«η ανεργία από το καλοκαίρι και μετά έχει "χτυπήσει κόκκινο", καθώς υπολογίζεται κοντά στο 80%. Ολοι οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει ότι είναι θύματα των ανταγωνισμών που παίζονται στις πλάτες τους ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους - όπως μεταξύ της κινεζικής COSCO και της αμερικανικής ONEX - για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της Ναυπηγοεπισκευής. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που όπως λέει η κυβέρνηση θα φέρουν οι μεγάλες επενδύσεις, για τις οποίες μας λένε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει "να βάλουν τα κεφάλια μέσα" για να μη χαλάσουν το φιλοεπενδυτικό κλίμα».

Ενδεικτικό των ανταγωνισμών αυτών είναι το ότι, για παράδειγμα η COSCO, για να πάρει το κομμάτι της ναυπηγοεπισκευής που διεκδικεί (π.χ. άδεια ναυπηγείου, την δεξαμενή Νο 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά), ως μέτρο πίεσης, μεταξύ άλλων, έχει επιλέξει και το να μην εκδίδει άδειες για επισκευή πλοίων, παρότι οι ντόκοι της Ζώνης είναι άδειοι...

Αναδεικνύοντας την ουσία αυτών των εξελίξεων, το Συνδικάτο καλεί τους εργάτες της Ζώνης να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους, να δώσουν αποφασιστική απάντηση με την απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Ναυτεργατικά σωματεία: Καλούν την ΠΝΟ να πάρει απόφαση για την απεργία

Πολύμορφη είναι η δράση που αναπτύσσουν και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ για την προετοιμασία της απεργίας.

Καθημερινές είναι οι συσκέψεις μέσα στα καράβια, οι εξορμήσεις και οι περιοδείες.

Στο μεταξύ, μετά από το αίτημα των τριών ταξικών σωματείων σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της απεργίας στις 14 Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ συναντήθηκαν την Τετάρτη 24/10 με τον υπουργό Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, και του έθεσαν όλο το διεκδικητικό πλαίσιο που βάζει μπροστά τις ανάγκες των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, στην προκειμένη περίπτωση των εφοπλιστών. Μεταξύ άλλων τα τρία σωματεία διεκδικούν: Υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ. Πλήρη, σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων στις οποίες στηρίζεται η δομή της ΠΝΟ, εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων κ.ά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία αναφορικά με τη συνάντηση στο υπουργείο, επισημαίνουν πως «με στοιχεία αναδείχτηκε ότι η πρωτοκαθεδρία των εφοπλιστών είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, των προνομίων και επιδοτήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους, που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ διαρκώς οξύνονται τα προβλήματα σε βάρος των ναυτεργατών».

Καλούν τα σωματεία, τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους «να οργανώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς τον απεργιακό αγώνα για τις 14 Νοέμβρη, να διεκδικήσουμε με αγωνιστική αισιοδοξία, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες

Με καθημερινές πρωτοβουλίες προετοιμάζουν την απεργία Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στις δεκάδες πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών περιλαμβάνονται συνελεύσεις, συσκέψεις αλλά και κινητοποιήσεις:

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 30/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας καλεί σε συνέλευση την Τρίτη 30/10, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγίου Τρύφωνα (Αρχιπελάγους και Αθανάτου).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις τις εξής μέρες: Τρίτη 30/10 στο Καταφύγι (8 μ.μ., παλιό Δημοτικό), Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1/11, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Επιχειρεί να εμποδίσει και να υπονομεύσει την οργάνωση της απεργίας

Να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις

Η στάση παρεμπόδισης και υπονόμευσης της απεργίας που κρατούν οι ποικιλώνυμες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, απορρίπτοντας σε δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις την πρόταση για απεργία στις 14 Νοέμβρη με την ίδια μάλιστα «επιχειρηματολογία», επιβεβαιώνει ότι ανεξαρτήτως «αποχρώσεων» έχουν αναλάβει κοινή αποστολή από κεφάλαιο και κυβέρνηση, να κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν εμπόδια στην άνοδο της οργάνωσης και της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η στάση που κράτησαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα Εργατικά Κέντρα Θήβας και Ηρακλείου, όπως και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ).

Στο ΕΚ Θήβας

Σε συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Θήβας τον περασμένο Σεπτέμβρη, η ΔΑΣ είχε προτείνει να γίνει απεργία στις 8 Νοέμβρη αλλά η πλειοψηφία αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα. Στις 23/10 η ΔΑΣ πρότεινε ξανά απεργία, αυτήν την φορά στις 14 Νοέμβρη, «ώστε να είναι ενιαία και συντονισμένη η απάντηση της εργατικής τάξης, αφού στο μεσοδιάστημα τέτοια απόφαση πήρε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας μας, της Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ και τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που αρχικά είχαν αποφασίσει απεργία στις 8 Νοέμβρη. Σε αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί τις προηγούμενες μέρες και μια σειρά επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της δύναμης του ΕΚΘ».

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της πλειοψηφίας ωστόσο ήταν ξεκάθαρα απεργοσπαστικές: «Ο πρόεδρος του ΕΚΘ και επικεφαλής της παράταξης ΣΑΕΚΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε νέα υπονομευτική και διασπαστική πρόταση για απεργία στις 8 Νοέμβρη, ενώ οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν ως εξής: ΣΑΕΚΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ): "Οσοι έχουν πάρει απόφαση μέχρι τώρα ανήκουν στο ΠΑΜΕ". ΔΑΚΕ (ΝΔ): "Καταψηφίζουμε για 14 Νοέμβρη, γιατί δεν είναι υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ". ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ): "Θα απεργήσουμε όποτε προκηρυχθεί απεργία από το ΕΚΘ ή τη ΓΣΕΕ"».

Τελικά, καταψήφισαν την πρόταση της ΔΑΣ και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έθεσαν καν σε ψηφοφορία τη δική τους προσχηματική πρόταση για 8 Νοέμβρη...

Στο ΕΚ Ηρακλείου

Στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, «ο πρόεδρος του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ) και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ όπου συνυπάρχουν αρμονικά συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, στο κάλεσμα της ΔΑΣ και 7 εργατικών σωματείων του νομού για απεργία 14 Νοέμβρη απάντησαν αρνητικά, στοιχήθηκαν με τη γραμμή της ΓΣΕΕ, αναμάσησαν για ακόμη μια φορά την καραμέλα του "περιμένουμε το τριτοβάθμιο όργανο να αποφασίσει"», όπως σημειώνει η ΔΑΣ ΕΚΗ.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία ετοιμάζεται να κάνει συνέδριο με διαδικασίες - εξπρές, καθώς «τα συνέδρια από κορυφαία διαδικασία που αφορά όλη την εργατική τάξη του νομού, (...) έχουν μετατραπεί και στο νομό μας σε συνέδρια ψηφοκαταμέτρησης για την ανακύκλωση του εργατοπατερισμού».

Στον ΠΑΣΕΝΤ

Ανάλογη στάση κράτησε και η παράταξη «Ενιαίο» (ΣΥΡΙΖΑ) που έχει την πλειοψηφία της διοίκησης στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ).

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22/10 (η οποία πραγματοποιήθηκε επτά μήνες μετά το προηγούμενο ΔΣ και ύστερα από πιέσεις της ΔΑΣ), η ΔΑΣ ζήτησε «από το ΔΣ να καλέσει σε Γενική Συνέλευση το σωματείο και να πάρει απόφαση για απεργία στις 14 Νοέμβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας».

Η πλειοψηφία δεν πήρε θέση απέναντι στις προτάσεις της ΔΑΣ, αφού «ο μοναδικός τους καημός ήταν να επιτεθούν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να οριστεί τυπικά η ημερομηνία για τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μπροστά στις αρχαιρεσίες. Ακόμα και αυτή η Γενική Συνέλευση ορίστηκε μία μέρα μετά την απεργία, για να μη συζητήσουν οι εργαζόμενοι ουσιαστικά την οργάνωση της πάλης τους».

Ακόμα, η ΔΑΣ αναφέρεται σε τοποθέτηση μέλους του ΔΣ που ανήκει στην πλειοψηφία, το οποίο ειρωνεύτηκε εργαζόμενους σε τουριστικό γραφείο που κατάφεραν την εφαρμογή της ΣΣΕ, ενώ επιτέθηκε στο Σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), λέγοντας ότι «με τη στάση τους και τις απεργιακές μάχες που έδωσαν για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και την υπογραφή ΣΣΕ δημιούργησαν ένταση με τον κίνδυνο αστυνομικής παρέμβασης».

Στο σύνολό τους οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις και να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη.

Νέα διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του ΠΑΜΕ

Σήμερα Παρασκευή στις 2 μ.μ. «ανεβαίνει» η δεύτερη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του ΠΑΜΕ με θέμα την απεργία στις 14 Νοέμβρη. Στο στούντιο φιλοξενούνται οι Γιώργος Βλάχος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, και Βάλσαμος Συρίγος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouΤube (pamehellas) και στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (www.pamehellas.gr).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου για την απεργία και το Συνέδριο του ΕΚΘ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 12 μ. στο ΕΚΘ, για την απεργία στις 14 Νοέμβρη καθώς και για τις εξελίξεις μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ