ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Κατήγγειλε τον αποκλεισμό του ΚΚΕ

Συνάντηση με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Από τη χτεσινή συνάντηση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε χτες, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ.κ. Νίκο Τέλη και Νίκο Σίμο.

Στη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ έθεσε το ζήτημα του ρόλου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που λειτουργεί ως φορέας κυβερνητικής προπαγάνδας. Βασικό στοιχείο αυτού του ρόλου της αποτελεί σήμερα ο κραυγαλέος αποκλεισμός του ΚΚΕ από τις δεκάδες πολιτικές συζητήσεις που διοργανώνει η ΝΕΤ το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι από την 1 έως και τις 24 Οκτωβρίου, σε δεκάδες βραδινές, πρωινές και μεσημεριανές συζητήσεις που έγιναν, καθώς και στα δελτία ειδήσεων, δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Μία παρουσία υπήρχε μόνο σε μία εκπομπή του Σαββατοκύριακου. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αντιμετωπίζει στον έναν ή στον άλλο βαθμό το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα από το σύνολο των κρατικών και αστικών ΜΜΕ.

Ο αποκλεισμός του ΚΚΕ πλήττει καίρια το δικαίωμα του λαού να ενημερώνεται ολόπλευρα για τις θέσεις και τις δράσεις όλων των κομμάτων. Ειδικά όταν οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές επιλογές του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, το καθεστώς ανασφάλειας εκατοντάδων συμβασιούχων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης και το απαράδεκτο συνεχιζόμενο καθεστώς των διορισμών από την εκάστοτε κυβέρνηση σε κρίσιμες θέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης τομέων δράσης και στο θέμα εκποίησης υποδομών της, στη μη αξιοποίηση του δυναμικού και των δυνατοτήτων της ΕΡΤ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τη δράση και την πάλη του και μέσα και έξω από τη Βουλή για να σπάσει ο αποκλεισμός του από τα ΜΜΕ, για να γίνει το ζήτημα της ολόπλευρης ενημέρωσης του λαού στόχος και υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του ίδιου του λαού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι να μπουν στη μάχη

Εντείνονται οι προετοιμασίες στις Οργανώσεις της ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Αποφασισμένη να υλοποιήσει τους ψηλούς στόχους ενόψει της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος και να καλύψει τα πλάνα της, είναι η ΚΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Ο σχεδιασμός στις Κομματικές Οργανώσεις έχει ήδη πάρει υπόψη του τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, της μείωσης μισθών και συντάξεων για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, την εκτίναξη της ανεργίας και της απλήρωτης δουλειάς.

Χωρίς να υποτιμώνται αυτές οι δυσκολίες, οι ΚΟ σχεδιάζουν ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία και συνδυασμένα ακόμη μια σκληρή πολιτική μάχη. Η συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ ανέδειξε τη σημασία που θα έχει η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης για τη δράση του Κόμματος σε μια περίοδο που ο αποκλεισμός του από τα αστικά ΜΜΕ είναι κραυγαλέος, όπου οι συνθήκες της ταξικής πάλης απαιτούν ενίσχυση της διαφωτιστικής και προπαγανδιστικής δουλειάς του ΚΚΕ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση καθορίστηκαν τα προσωπικά πλάνα, βάζοντας τον πήχη ψηλά. Μπαίνει με χαρτί και μολύβι ο σχεδιασμός στον κλάδο, στη γειτονιά, στα χωριά. Ολοκληρώνεται η προπαγάνδιση της Εξόρμησης με αφίσα και πανό στα χωριά και τις γειτονιές. Στόχος είναι την 1η Νοέμβρη οι ΚΟ να έχουν πιάσουν το 35% του πλάνου.

Οδηγό για την επιτυχία θα αποτελέσει το πλατύ άνοιγμα των ΚΟΒ, η αξιοποίηση στη μάχη των εφεδρειών του Κόμματος, φίλων και οπαδών. Ιεραρχήθηκαν επίσης χώροι δουλειάς όπου δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σκληρές μάχες απέναντι στην εργοδοσία, κλάδοι όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζόμενων, που αποτελούν την ατμομηχανή της παραγωγικής δραστηριότητας. Η Βιομηχανική Ζώνη π.χ. στα Γιάννενα, όπου η απλήρωτη εργασία «σπάει κόκαλα», ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα που έδωσε και δίνει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και απέναντι στην τρομοκρατία των μεγαλοξενοδόχων, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου που με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ βλέπουν να μεγαλώνουν τα αδιέξοδα, αποτελούν ορισμένους τομείς που χτυπιούνται από την ταξική πολιτική.

Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες θα απευθυνθούν θαρρετά, έχοντας επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και ο λαός. Αναδεικνύοντας την ανάγκη η ενίσχυση του ΚΚΕ να γίνει υπόθεση των απλήρωτων εργαζομένων, των ανέργων, όλων όσοι στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα, δίνοντας από το υστέρημά τους στο δικό τους Κόμμα.

Επικουρικά σχεδιάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, όπως λαϊκά γλέντια που έχουν συνάμα και το στοιχείο της ταξικής αλληλεγγύης, με την ατομική συνεισφορά κομματικών μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος σε γειτονιές και χωριά.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη εισαγγελική εξέταση

Συνέντευξη Τύπου χτες στο Βόλο, για την απόπειρα δίωξης του Κόμματος, με αφορμή τη χρήση δημοτικών χώρων για εκδηλώσεις του

Την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί πταισματοδίκης για την πολιτική εκδήλωση του Κόμματος, με θέμα «Γυναίκα και Σοσιαλισμός», που έγινε στη δημοτική αίθουσα «Αχίλλειον», στις 2 Μάρτη 2011, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βόλο εκπρόσωποι της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, απαιτώντας να διακοπεί άμεσα.

Η εξέταση προκλήθηκε ύστερα από παρέμβαση ολιγάριθμης ομάδας «πολιτών», που δρουν σε διατεταγμένη υπηρεσία και προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ, απαιτώντας από το δήμο να μην παραχωρεί χώρους για τις εκδηλώσεις του Κόμματος.

Τα στελέχη του Κόμματος αναφέρθηκαν στην προχτεσινή παρέμβαση αντιπροσωπείας της ΝΕ του ΚΚΕ, τόσο στην εισαγγελέα, όσο και στην αρμόδια πταισματοδίκη, όπου:

  • Τόνισαν ότι θεωρούν απαράδεκτη αυτή την ενέργεια γιατί, ανεξάρτητα από προθέσεις της Εισαγγελίας, ουσιαστικά επιχειρείται η ποινικοποίηση της παραχώρησης δημοτικών χώρων και κατ' επέκταση η ποινικοποίηση της δράσης του ΚΚΕ, αφού η καταγγελία που έγινε στρέφεται αποκλειστικά εναντίον του.
  • Εθεσαν το ερώτημα, γιατί με βάση τις καταγγελίες μιας ολιγάριθμης ομάδας «πολιτών», πραγματοποιείται, με τέτοια φροντίδα, προκαταρκτική εξέταση, όταν σε άλλες περιπτώσεις δεν γίνεται το ανάλογο βήμα. Γιατί δεν υπάρχει ανάλογη άμεση αντιμετώπιση για δεκάδες καταγγελίες των εργατικών συνδικάτων, άλλων φορέων, δημοσιευμάτων (π.χ. για τη μεταφορά των υπολοίπων καισίου από τη Χαλυβουργία, για εργατικά ατυχήματα ή απολύσεις).
  • Υποστήριξαν ότι και μόνο το χυδαίο ύφος της ανακοίνωσης των 7 «πολιτών» και η αναφορά τους περί «σάπιων αιρετών» και «ενός μικρού κόμματος - νταή» θα έπρεπε να τύχει της αντίστροφης μεταχείρισης.
  • Σημείωσαν ότι είναι αβάσιμες και απαράδεκτες «καταγγελίες» τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «περί λειτουργικών εξόδων» της εκδήλωσης, όταν ο νόμος είναι σαφέστατος για την παραχώρηση «ατελώς» δημοτικών χώρων σε κόμματα, οργανώσεις, μαζικούς φορείς κλπ., προκειμένου να πραγματοποιήσουν πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Αλλωστε, σε εκδηλώσεις οποιουδήποτε φορέα συμμετέχει κόσμος που έχει χρυσοπληρώσει τη λειτουργία αυτών των χώρων.
  • Ανέφεραν ότι η θέση του ΚΚΕ είναι πως οι δημοτικοί χώροι ανήκουν στο λαό και στις οργανώσεις του και μπορούν απρόσκοπτα να χρησιμοποιούνται απ' αυτές. Επισήμαναν ακόμα ότι με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, οι δήμοι μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιούνται χώροι και υπηρεσίες κι αυτό βαίνει σε βάρος των πολιτών.

Αξιοποιώντας και το βήμα της συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, το λαό, ανεξάρτητα από διαφορές που ενδεχόμενα έχει με την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ, να σταθούν κοντά στο Κόμμα, το οποίο γνωρίζουν από τους αγώνες που δίνει καθημερινά, να το περιφρουρήσουν από τέτοιου ή άλλου είδους επιθέσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org