ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Οι ελιγμοί δεν κρύβουν την ενιαία αντιλαϊκή γραμμή

Επίδειξη πυγμής από τη ΝΔ, να σώσει τα προσχήματα προσπαθεί η ΔΗΜΑΡ

Επίδειξη της πυγμής του να τσακίσει το λαό, κάνει στο κεφάλαιο και τους δανειστές το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να επιταχύνει τη φαστ τρακ ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών που σφαγιάζουν άγρια το λαό, για να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το μήνυμα που εξέπεμπε χθες το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί και οι όποιες επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ για μέρος των εργασιακών, δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο ή να καθυστερήσουν την ψήφιση των μέτρων και συνολικά την προώθηση του σχεδίου διάσωσης της πλουτοκρατίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για διαβουλεύσεις με την τρόικα. Με τον ίδιο στόχο, κλιμακώνεται ο εκβιασμός του λαού, με τα ψευτοδιλήμματα όπως «δόση ή κατάρρευση», ενώ διαμηνύεται ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα της ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Οπως όλα δείχνουν, έχει οριστικοποιηθεί ότι στο διάστημα 5-7 Νοέμβρη θα περάσει από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο με το σύνολο των «προαπαιτούμενων μέτρων» και «διαρθρωτικών αλλαγών», ενώ ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στο διάστημα μεταξύ 8-12 του ίδιου μήνα. Δηλαδή, θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup που θα συζητήσει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Συνεννοήσεις στο παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθεια να ψηφιστούν τα μέτρα από τους βουλευτές και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, προκειμένου να χειραγωγήσει ευκολότερα τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού.

Γι' αυτό επιδιώκει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στα παζάρια που θα γίνουν τις επόμενες μέρες με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του Euro Working Group (ξεκίνησε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), προκειμένου να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ τα προσχήματα που ζητάει.

Το κλίμα που επικρατεί, μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά από συνεργασία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό. Οπως είπε ο Γ. Στουρνάρας οι εντολές που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Euro Working Group, είναι «να πει ότι η κυβέρνηση προχωρά», καθώς και ότι «είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα βουλευτές εμβέλειας του Φώτη του Κουβέλη, τελικά θα συναινέσουν».

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, θα έρθουν στη Βουλή «με ένα άρθρο», επισημαίνοντας ότι το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα της ΔΗΜΑΡ να εξαιρεθούν τα εργασιακά από το πακέτο και να ψηφιστούν αργότερα. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα τότε. Και έχουν δίκιο».

Από την άλλη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω συμβιβασμοί με την τρόικα για τα εργασιακά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Ερωτηθείς αν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εικόνα ότι θα συναινέσει τελικά η ΔΗΜΑΡ, απάντησε ότι «δεν το γνωρίζει», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί γιατί «ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι τριών κομμάτων και δεν είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή».

Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει περισσότερο χρόνο στη ΔΗΜΑΡ «να υπερβεί τις εσωτερικές αναταράξεις» και να υπερψηφίσει τα μέτρα.

Κυνικές ομολογίες

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η Εκτελεστική της Επιτροπή, που συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το απόγευμα, αναζητούσε εναγωνίως διόδους για να ξεφύγει από το «αδιέξοδο» στο οποίο έχει περιέλθει, θέλοντας από τη μια να σώσει τα προσχήματα και από την άλλη να ψηφίσει τα μέτρα και να διασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή. Χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή είναι τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος είχε χθες μια ακόμα συνάντηση με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

«Εμείς την κυβέρνηση δεν θα την ρίξουμε με τίποτα», διαβεβαίωσε και παραδέχθηκε ωμά: «Εμείς ζητάμε, πάρ' το πίσω όλο το πακέτο για τα εργασιακά ή πάρε πίσω ένα κομμάτι για τα εργασιακά και άφησε αστερίσκους ή να τα φέρει σε περισσότερα από ένα άρθρο για να διευκολυνθούμε στην ψήφιση» (!), είπε κυνικά, σπεύδοντας μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, άσχετα αν καταψηφίσουμε τα εργασιακά» (!)

«Μπορεί να είμαστε στην κόντρα επάνω, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βλέπουμε και την πολιτική σταθερότητα της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

ΠΑΣΟΚ
Τα δίνει όλα για να ψηφιστούν τα μέτρα

Πλήρης συμφωνία Βενιζέλου - Σαμαρά για το αντιλαϊκό πακέτο

Την κατάθεση σε ένα πολυνομοσχέδιο - σκούπα των σαρωτικών δημοσιονομικών μέτρων και των αντιλαϊκών - αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, μετά την τελική συμφωνία των Ε. Βενιζέλου και Α. Σαμαρά να ψηφιστούν τα μέτρα το αργότερο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε από τον Ε. Βενιζέλο και έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, έλεγαν ότι οι δυο αρχηγοί δεσμεύτηκαν να μετατρέψουν την ψηφοφορία σε «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση, ζητώντας «κομματική πειθαρχία» από τους βουλευτές τους.

Χτες το απόγευμα υπήρξε συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, ο Ε. Βενιζέλος ανέλαβε ρόλο «μεσολαβητή» για να διασφαλιστεί η υπερψήφιση των μέτρων και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φ. Κουβέλη, ζητώντας ρητή δέσμευση της ΔΗΜΑΡ για την υπερψήφιση του συνολικού πακέτου.

«Η ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ψήφιση των μέτρων σε ένα άρθρο αν υπάρξουν βελτιώσεις», σημείωναν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθώντας μάλιστα να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να παρέχουν «διευκολύνσεις» στη ΔΗΜΑΡ, ώστε να ελιχθεί και να ψηφίσει τα μέτρα, οι ίδιοι έλεγαν ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται, παρότι ήδη έχουν επιτευχθεί σημαντικές βελτιώσεις στα εργασιακά».

Ο Ε. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο κι όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, η μεταξύ τους συζήτηση για τις εργασιακές ανατροπές «έγινε σε καλό κλίμα»!

Σπρώχνουν για νέο «κούρεμα»

Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του ΔΝΤ και μεγαλοτραπεζίτες. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσ. Νταλάρα, που ήταν ο βασικός εκπρόσωπος των τραπεζιτών στον προηγούμενο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λάελ Μπράιναρντ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει το θέμα της «βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» και θα προτείνει νέα «αναδιάρθρωση», με διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΙΚ
Την άλλη Τρίτη η ονομαστική

Με τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των (τεσσάρων) άρθρων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει σειρά μέτρων, συμπληρωματικών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής. Ανάμεσά τους, ο περιορισμός του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις πρώην ΔΕΚΟ, η εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει το νομοθέτημα, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί τα 3 κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ δε λείπουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι διαφωνίες - για το θεαθήναι - σε επιμέρους διατάξεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη είναι κενές από κοινοβουλευτικές εργασίες, γεγονός που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να «περάσει» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχεδίου, τα περίφημα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ.

ΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών

Εκδήλωση την Τετάρτη 31/10, στον ένα χρόνο από την έναρξη του 9μηνου απεργιακού τους αγώνα

Μεγάλη εκδήλωση, για να τιμήσει τους ηρωικούς χαλυβουργούς και τις οικογένειές τους, στον ένα χρόνο από την έναρξη του 9μηνου απεργιακού αγώνα τους, διοργανώνει η ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας.

Αύριο στις Βρυξέλλες

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Βελγίου - Ολλανδίας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στη 1.30 μ.μ. στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (οδός Rue de Suede 37 - Saint Gilles). Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Συμπεράσματα από τον 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών - Διδάγματα και εμπειρίες». Θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Κατσιάβας, Γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Δελής απολυμένος από την «Ελληνική Χαλυβουργία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ