ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Με γοργούς ρυθμούς η ΝΑΤΟποίηση
  • Η 71 Ταξιαρχία Πεζικού γίνεται αερομεταφερόμενη και τίθεται στη διάθεση του ΝΑΤΟ
  • Δεν «περπατά» η στρατολόγηση μισθοφόρων

Τα χαμόγελα και οι υποσχέσεις που περιέχονται στα γυαλιστερά διαφημιστικά φυλλάδια δε φαίνεται να πείθουν τους νέους
Τα χαμόγελα και οι υποσχέσεις που περιέχονται στα γυαλιστερά διαφημιστικά φυλλάδια δε φαίνεται να πείθουν τους νέους
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η προσαρμογή του Ελληνικού Στρατού στις νέες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις για συγκρότηση ταχυκίνητων αερομεταφερόμενων μονάδων. Αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο στρατόπεδο «Ανθυπολοχαγού Χατζηιωάννου» στη Νέα Σάντα του Νομού Κιλκίς, η τελετή μετονομασίας της 71 Ταξιαρχίας Πεζικού σε 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Η Ταξιαρχία αυτή, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, «μπορεί να εκτελέσει αποστολές τόσο σε εθνικό, όσο και σε συμμαχικό επίπεδο». Γίνεται έτσι προφανής ο πραγματικός σκοπός αυτής της μετεξέλιξης.

Να σημειωθεί ότι το Β' Σώμα Στρατού, που έχει έδρα στη Βέροια, και στο οποίο υπάγεται και η 71η ΤΑΞΠΖ, αποτελεί στο σύνολό του Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης που έχει τεθεί στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Η 71η ΤΑΞΠΖ, συγκροτήθηκε στις 28 Οκτώβρη του 1940 στη Δράμα, ενώ από την 1 Γενάρη του 1998 υπάγεται οργανικά στο Β` Σώμα Στρατού. Η αναδιοργάνωση της 71ης ΤΑΞΠΖ σε αερομεταφερόμενη αποφασίστηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο την 1 Δεκέμβρη 2000. Η Ταξιαρχία με τη νέα μορφή της αποτελείται από τη Διοίκηση, το Επιτελείο, τρία αερομεταφερόμενα Τάγματα Πεζικού, μια αερομεταφερόμενη Μοίρα Πυροβολικού, μία αερομεταφερόμενη Πυροβολαρχία Αντιαεροπορικού Πυροβολικού καθώς και λοιπές μονάδες υποστήριξης μάχης και διοικητικής μέριμνας. Το σύνολο του προσωπικού της ταξιαρχίας φθάνει τους 1.500 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, επαγγελματίες και στρατεύσιμους.

Δε βρίσκουν εύκολα μισθοφόρους

Στο μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τη «σοδειά» που θα φέρει η υπό εξέλιξη εκστρατεία στρατολόγησης Επαγγελματιών Οπλιτών, στα πλαίσια της συγκρότησης του επαγγελματικού τμήματος σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Ηδη έχει γίνει η προκήρυξη για περίπου 6.000 θέσεις, εκ των οποίων οι περίπου 4.500 στο Στρατό Ξηράς, όπου αντιμετωπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η απροθυμία που εκδηλώνεται αποδίδεται στις εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά τις 11 Σεπτέμβρη και στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε πολεμικές επιχειρήσεις των δυνάμεων αυτών εκτός Ελλάδας. Ετσι κι αν ακόμα υπάρχει αριθμός αιτήσεων σε βαθμό που να καλύπτει τις θέσεις, δε θα υπάρχουν, όπως εκτιμάται, περιθώρια επιλογής των καλύτερων από τους υποψήφιους. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται η προκήρυξη των 4.500 θέσεων για τον Στρατό Ξηράς να σπάσει σε δύο ή περισσότερους διαγωνισμούς και να παραταθεί η διαδικασία.


ΚΝΕ
«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας»

Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της Οργάνωσης στους νέους στρατευμένους

Από παλιότερη εξόρμηση της ΚΝΕ σε Κέντρα Νεοσυλλέκτων
Από παλιότερη εξόρμηση της ΚΝΕ σε Κέντρα Νεοσυλλέκτων
Σε κάθε νέο στρατευμένο απευθύνεται η ΚΝΕ με μια σημαντική καμπάνια ενημέρωσης, εξορμώντας στα στρατόπεδα της χώρας. Και στην εποχή που διανύουμε, η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο στρατός μας προσαρμόζεται στις επιθετικές ανάγκες του ιμπεριαλισμού, ενώ αλλάζοντας το αμυντικό δόγμα της χώρας θα κληθεί να στραφεί και κατά του «εσωτερικού εχθρού», που δεν είναι άλλος στα μάτια της άρχουσας τάξης από το λαϊκό κίνημα.

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας!!!» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που οι νέοι κομμουνιστές μοιράζουν στους φαντάρους μας κι εξηγεί πως ο πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την τρομοκρατία, ενώ γίνεται για μοίρασμα αγορών, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. «Η ελληνική κυβέρνηση μας θέλει ετοιμοπόλεμους, για να στηρίξουμε και εμείς το νέο παγκόσμιο στρατιωτικό νόμο που επιβάλλει η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ», αλλά και «να στρέψουμε τα όπλα προς το εσωτερικό της χώρας (!) να λειτουργήσουμε σαν μηχανισμός καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η προκήρυξη της ΚΝΕ και εξηγεί ότι σ' αυτό το πλαίσιο η θητεία γίνεται «σε ένα στρατό που αλλάζει».

Ποιος είναι αυτός ο νέος στρατός; Οι νέοι κομμουνιστές λένε ότι «σαν βασική του αποστολή δεν είναι πια η άμυνα της χώρας, η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Η κυβέρνηση, άλλωστε, είναι η ίδια που είχε συμφωνήσει σε βίαιες αλλαγές συνόρων στην περιοχή (βλ. Γιουγκοσλαβία), που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραδίδοντας υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ τον εναέριο χώρο του Αιγαίου».

Βασική αποστολή του στρατού θα είναι πια, όπως λέει η προκήρυξη οι «"ειρηνευτικές" αποστολές εκτός συνόρων των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, αυτών που ματοκύλισαν πριν δυο χρόνια τα Βαλκάνια». Ενώ προσθέτει εύστοχα ότι το στράτευμα «αναλαμβάνει ρόλο ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό" με πρόσχημα τον "εθνικό κίνδυνο" της "τρομοκρατίας" κατ' εντολή ΗΠΑ (που βέβαια στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο όρος τρομοκρατία συνοδεύεται από φωτογραφία πορείας του Πολυτεχνείου έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ)».

«Για αυτούς τους λόγους θέλουνε στρατό μισθοφορικό», εξηγεί η ΚΝΕ και προσθέτει ότι «οι νέοι της πατρίδας μας δε δέχονται να πολεμήσουν ενάντια σε άλλους λαούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών», «αυτό δε γίνεται δεκτό ούτε από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς σε σημείο, ώστε να τους υποχρεώνουν με διαταγή να μετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές» και «οι ένστολοι νέοι της πατρίδας μας δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν όργανα καταστολής του λαϊκού κινήματος».

Ο περιορισμός των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων θα έχει «άμεσες επιπτώσεις στο ήδη αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων», τονίζει η Κομμουνιστική Νεολαία.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που εγκρίνονται νέα κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα, «οι συνθήκες ζωής δυσκολεύουν, ενώ η θητεία είναι διάλειμμα από την ανεργία και την ανασφάλεια, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες κόβονται, ενώ καλούμαστε να βγάλουμε το μήνα μας με 3.000 μισθό!»

Απέναντι σ' όλα αυτά, οι νέοι κομμουνιστές καλούν τους στρατευμένους «μαζί με το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουμε το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα!» και πολύ χαρακτηριστικά περιγράφεται στην προκήρυξη: «Ο δικός μας "πόλεμος" είναι...

  • Η πάλη ενάντια στη συμμετοχή με κάθε τρόπο της χώρας μας σε αυτά τα σχέδια. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Η πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων
  • Η πάλη για ένα στρατό δημοκρατικό, για 12μηνη θητεία για όλους, χωρίς μισθοφόρους
  • Η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων και αναγκών
  • Η πάλη για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους, έναν κόσμο που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι λαοί».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ