ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΗΠΑ
Αμερικάνικος, και όχι εισαγόμενος, ο άνθρακας;

Μια από τις ύποπτες επιστολές που έφτασε στα γραφεία του NBC

Associated Press

Μια από τις ύποπτες επιστολές που έφτασε στα γραφεία του NBC
Η χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου βακίλου άνθρακα που περιείχε η επιστολή με παραλήπτη τον επικεφαλής της Γερουσίας, Τομ Ντασλ, φαίνεται πως δεν είναι ούτε η ΕΣΣΔ, ούτε το Ιράκ... Τα δημοσιεύματα του Τύπου (εφημερίδες «Ουάσιγκτον Ποστ», «Ντέιλι Τέλεγραφ» και περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ») φωτογραφίζουν ως χώρα προέλευσης τις ίδιες τις ΗΠΑ...

Η «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αποκαλύπτει σε χτεσινό ρεπορτάζ πως ο τύπος άνθρακα που περιείχε η επιστολή με παραλήπτη τον επικεφαλής της Γερουσίας, Τομ Ντασλ, «θα μπορούσε να είχε προέλευση τις ΗΠΑ»! Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, ο συγκεκριμένος τύπος άνθρακα που είχε επεξεργαστεί με χημικό πρόσθετο, γίνεται μόνον στις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και το Ιράκ, εντούτοις, σημειώνει ο ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος τα στοιχεία δείχνουν πως είναι απίθανο να προέρχεται απ' την πρώην ΕΣΣΔ και το Ιράκ.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγραφ» ο τύπος άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις με επιστολές στις ΗΠΑ κατά συντριπτικό ποσοστό δεν προέρχεται απ' το Ιράκ ή την πρώην ΕΣΣΔ αλλά από τις ακόλουθες τρεις χώρες: είτε απ' τις ΗΠΑ, είτε απ' τα εργαστήρια βρετανικού στρατού στο Πόρτον Ντάουν στο Γουίλτσάιρ, ή από αποθήκη φύλαξης βακίλων άνθρακα στη Νότια Αφρική...

Παντού οι άνθρωποι με τις ειδικές στολές...

Associated Press

Παντού οι άνθρωποι με τις ειδικές στολές...
Προχτεσινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού κόμβου της έκδοσης «Νιου Σάιντιστ» αναφέρει πως τα βακτήρια άνθρακα που χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ είναι κατά πάσα πιθανότητα ποικιλία που οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν βιολογικά όπλα με άνθρακα στη δεκαετία του '60 ή κάτι παραπλήσιο. Θεωρείται πάντως βέβαιο πως δεν πρόκειται για είδος άνθρακα που είχαν παραγάγει κατά το παρελθόν το Ιράκ ή η πρώην ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με ειδικούς βιολογικών όπλων που επικαλείται το «Νιου Σάιεντιστ» ούτε το είδος (φαίνεται να ανήκει στην ποικιλία «Ames»), ούτε η φυσική μορφή άνθρακα είναι ιδιαίτερα εξεζητημένα. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τις συγκριτικές επιστημονικές αναλύσεις που έγιναν με δείγμα βακτηρίων άνθρακα που περιείχαν οι επιστολές με δείγματα απ' τη συλλογή ποικιλιών άνθρακα απ' όλο τον κόσμο που φυλάσσονται στις ΗΠΑ. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για είδος βακτηρίων άνθρακα τύπου «Ames» που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για τη μαζική παραγωγή όπλων με άνθρακα απ' τις αρχές της δεκαετίας του '60 έως το 1969.

Τέλος, χτες, ο Δρ. Τζέφρι Κόπλαν, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Αποτροπής Ασθενειών που εδρεύει στην Ατλάντα, αποκάλυψε, στη διάρκεια χτεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης, πως παρά τις έρευνες ομοσπονδιακών εργαστηρίων, δεν είναι σε θέση να πει εάν οι σπόροι άνθρακα που βρέθηκαν σε διάφορα μέρη στις ΗΠΑ προέρχονταν απ' το ίδιο μέρος(!).

«Τέσσερις μολύνθηκαν σκόπιμα με άνθρακα»

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε χτες πως οι τέσσερις από τους δώδεκα ανθρώπους που μολύνθηκαν από το βακτήριο του άνθρακα στις ΗΠΑ, εκτέθηκαν σκόπιμα σε αυτό μέσω της αλληλογραφίας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου, δυο κρούσματα στη Φλόριντα και δυο στη Νέα Υόρκη «ήταν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα άνθρακα που συνδέονται με σκόπιμη έκθεση στο βακτήριο αυτό στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν μια νέα απειλή για τη δημόσια υγεία».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σκόπιμης έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα είναι, σύμφωνα με το CDC, ο 63χρονος φωτογράφος στη Φλώριδα (που πέθανε στις 5 Οκτώβρη), ένας 73χρονος συνάδελφός του (επίσης στη Φλώριδα), μία 38χρονη γυναίκα και ένα βρέφος 7 μηνών που προσεβλήθησαν από άνθρακα στα γραφεία τηλεοπτικών δικτύων στη Νέα Υόρκη.

Εφθασε η ώρα της «ανταμοιβής»

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία οικονομική βοήθεια προς χώρες - «συμμάχους» των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Με ψήφους 96 υπέρ έναντι 2 κατά, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε το βράδυ της Τετάρτης νομοσχέδιο σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας σε τρίτες χώρες, κυρίως στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, αφού πρώτα οι Ρεπουμπλικάνοι ήραν τις αντιρρήσεις που είχαν προβάλει, όσον αφορά σε κάποιες αραβικές χώρες.

Με το νομοσχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε θα χορηγηθούν περίπου 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2002 που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη. Το Ισραήλ, η χώρα που θα επωφεληθεί περισσότερο, θα λάβει 2,04 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και άλλα 720 εκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια, ενώ στην Αίγυπτο θα δοθούν 1,3 δισεκατομμύρια και 655 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεση στρατιωτική βοήθεια στις «χώρες - συμμάχους» των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς και 255 εκατομμύρια δολάρια ως αρωγή για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Λιγότερο σοβαρός ο άνθρακας κι από κρυολόγημα»

ΑΒΑΝΑ.- «Αν μελετηθεί, όπως πρέπει, ο άνθρακας είναι λιγότερο σοβαρός και από το κρυολόγημα» είπε στη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του στο Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, σχολιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη μαζική υστερία που έχει καταλάβει τις ΗΠΑ με αφορμή μερικά κρούσματα άνθρακα.

Και ο Κουβανός ηγέτης πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα για να κάνουν το βακτήριο να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα... Η σκόπιμη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος αυτού του είδους είναι ένα απαράδεκτο έγκλημα. Ομως, δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει όργανο πανικού»...

Νέα προειδοποίηση FBI για «πιθανές επιθέσεις»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επικείμενη, πλην ακαθόριστη, επίθεση σε βάρος Αμερικανών εντός ή εκτός ΗΠΑ «εντός των επόμενων ημερών», προέβλεψε εν είδει προειδοποίησης ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, μιλώντας χτες στη διάσκεψη δημάρχων των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Ο διευθυντής του FBI δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια ανάλογη προειδοποίηση που είχε απευθύνει στις 11 Οκτώβρη η υπηρεσία, οπότε λίγο μετά, (περασμένο Σαββατοκύριακο), ανακοινώθηκαν αρκετά κρούσματα ατόμων που προσβλήθηκαν από άνθρακα, μεταξύ αυτών και δύο ταχυδρομικοί υπάλληλοι που πέθαναν το βράδυ της Δευτέρας από πνευμονικής μορφής άνθρακα. Ο Μίλερ είπε πως ίσως οι πληροφορίες που είχε τότε το FBI να αναφέρονταν σε εκείνες ακριβώς τις περιπτώσεις ατόμων που προσβλήθηκαν από άνθρακα...

Ωστόσο, ο Μίλερ επέμεινε πως δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» που να συνδέουν αυτά τα κρούσματα με την προειδοποίηση της 11ης Οκτώβρη...«Πρέπει να δώσω έμφαση στο γεγονός πως δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν πως οι επιθέσεις με άνθρακα ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης τρομοκρατίας... Δεν είναι σαφές εάν οι λίγες επιβεβαιωμένες εκθέσεις ατόμων σε άνθρακα είχαν ως κίνητρο την οργανωμένη τρομοκρατία... Αλλά αυτές οι επιθέσεις σαφώς εννοούσαν να τρομοκρατήσουν τη χώρα που ήδη βρίσκεται στα άκρα. Ομως, ανταποκρινόμαστε σε καθεμία περίπτωση με ταχύτητα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ