ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψηλά η σημαία του αγώνα
  • Την απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων επιβεβαίωσε η πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών, προχτές Κυριακή
  • Παραστάσεις, δήθεν, διαλόγου στήνει η κυβέρνηση, με στόχο την αναχαίτιση των αγώνων και τη διάσπαση του κινήματος

Δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα οι μαθητές που συνεχίζουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν όλη τη χώρα και έκαναν τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους εδώ και τρεις μήνες να έχουν μείνει στα χαρτιά. Μετά την "παράσταση" διαλόγου που έστησε το περασμένο Σάββατο το υπουργείο Παιδείας, με τους επιλεγμένους από τις υπηρεσίες του προέδρου 15μελών συμβουλίων σχολείων της Αθήνας, σειρά είχε χτες νέα προσπάθεια διάσπασης, αυτή τη φορά με προσκαλεσμένους στο διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλαν δύο μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προχτές Κυριακή έγινε σε αίθουσα του Οργανισμού Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το σχεδιασμό ενεργειών, έτσι ώστε να "σπάσουν" οι καταλήψεις σε τουλάχιστον 100 σχολεία της Αττικής.

Η προχτεσινή πανελλαδική συνάντηση των εκπροσώπων των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων από δεκάδες πόλεις της χώρας επιβεβαίωσε την πρόθεση των μαθητών, να συνεχίσουν τον αγώνα για ανατροπή της "μεταρρύθμισης" που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και για την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου σχολείου, δημόσιου και δωρεάν, για όλα τα παιδιά. Νέα συλλαλητήρια έχουν εξαγγείλει οι μαθητές για την Πέμπτη 28 Γενάρη σε μεγάλες πόλεις και πανελλαδικό συλλαλητήριο με κάθοδο των μαθητών στην Αθήνα στις 5 Φλεβάρη με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενώ, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους, αποφασίζουν για συνέχιση του αγώνα τους.

Ο "διάλογος" - φιέστα που έστησε το υπουργείο Παιδείας το Σάββατο 23 Γενάρη, καλώντας επιλεκτικά εκπροσώπους 15μελών όπως ήταν αναμενόμενο δεν έπεισε τους μαθητές, οι οποίοι καταγγέλλουν αυτές τις προσπάθειες και απαντούν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους και προγραμματίζουν και για σήμερα αποκλεισμούς δρόμων, σύμφωνα και με την απόφαση της πανελλαδικής τους συνάντησης. Χτες, μαθητές από σχολεία του Αλίμου έκλεισαν τη λεωφόρο Ποσειδώνος, της Ηλιούπολης το δρόμο μπροστά στο Δημαρχείο, οι μαθητές του ΕΠΛ Ηλιούπολης τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, από σχολεία της Κηφισιάς τη λεωφόρο Κηφισίας, το 1ο Λύκειο Βούλας το δρόμο έξω από το σχολείο τους, της Καλλιθέας τη διασταύρωση Κατεχάκη και Θησέως, μαθητές από Ν. Φιλαδέλφεια την Εθνική Οδό στο ύψος της "Ρενό".

Χτες, δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν 24ωρη απεργία ενώ σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Γενάρη προσανατολίζονται οι καθηγητές.

Σκηνοθετημένος διάλογος για αναχαίτιση των αγώνων

"Απεγνωσμένη προσπάθεια" του υπουργείου Παιδείας "να εγκλωβίσει την ΟΛΜΕ σε ένα σκηνοθετημένο διάλογο, όπου αντικειμενικός του στόχος είναι η αναχαίτιση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας, η παραπλάνηση, ο αποπροσανατολισμός και η διάσπαση της αγωνιστικής ενότητας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων", χαρακτηρίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" την πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η ηγεσία του υπουργείου στην ΟΛΜΕ, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, τη συνάντηση απασχόλησε το ζήτημα των εξετάσεων στη Β Λυκείου. Η συνάντηση κράτησε περίπου 6 ώρες και θα συνεχιστεί σήμερα στις 11 π.μ. Αμέσως μετά ο Γερ. Αρσένης περιορίστηκε να δηλώσει ότι "ήταν ένας πλούσιος διάλογος σε ήπιο τόνο" και ότι οι δύο πλευρές "κατέθεσαν τις απόψεις τους". Αρνήθηκε δε να απαντήσει στην ερώτηση αν είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ χαρακτήρισε "θετικό" το διάλογο και ότι αυτός πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους φορείς, ενώ σημείωσε ότι "το πρόγραμμα της ΟΛΜΕ συνεχίζεται κανονικά, δεν αλλάζει τίποτα, τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια"...

Η πρόσκληση για διάλογο έφτασε στην ΟΛΜΕ την Κυριακή και σ' αυτή αναφερόταν: "Η ένταση στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας σχολείων και εγκυμονεί κινδύνους για μαθητές. Πιστεύω ότι συμφωνείτε κι εσείς ότι επιβάλλεται η αποτροπή καταστάσεων και φαινομένων που συνθέτουν αρνητική εικόνα για τη δημόσια παιδεία και τη χώρα γενικότερα. Σας καλώ λοιπόν, για μια ακόμα φορά σε διάλογο".

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνάντησης αποχώρησαν ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣάββας Σάββας και των "Παρεμβάσεων" Θ. Βουρεκάς.

Δήλωση του εκπροσώπου της ΔΕΕ

Αμέσως μετά ο Σ. Σάββας έκανε την εξής δήλωση:

"Η νέα πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε ο κ. υπουργός, χαρακτηρίζεται από την απεγνωσμένη προσπάθειά του να εγκλωβίσει την ΟΛΜΕ σε ένα σκηνοθετημένο διάλογο, όπου αντικειμενικός του στόχος είναι η αναχαίτιση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας, η παραπλάνηση, ο αποπροσανατολισμός και η διάσπαση της αγωνιστικής ενότητας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση διαλόγου με έμμεσο αλλά σαφή και απροκάλυπτο τρόπο, ανασύρει τη θεωρία "περί επίκλησης εθνικού κινδύνου" εξαιτίας της έντασης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, θέλοντας μέσω της τρομοκράτησης να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όσων αγωνίζονται.

Η νέα πρόταση διαλόγου γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου:

  • Σύσσωμη η κυβέρνηση ενεργοποιεί όλο το οπλοστάσιο του κατασταλτικού μηχανισμού της.
  • Συκοφαντεί με τον πιο αήθη τρόπο τους εκπαιδευτικούς.
  • Υποδαυλίζει και παροτρύνει τις συγκρούσεις στα σχολεία μέσω της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού.
  • Επιχειρεί να διασπάσει το μαθητικό κίνημα, αναγορεύοντας ως προνομιακούς συνομιλητές, όχι τους πραγματικούς εκπροσώπους του μαθητικού κινήματος, αλλά επιλεγμένους μαθητές, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του ΥΠΕΠΘ.

Επειδή γίνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από τον περιβόητο διάλογο, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο διάλογος έχει σημασία και αξία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο υπουργός δε θα υλοποιεί τους νόμους 2525 και 2640.

Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για μια "καλοστημένη παγίδα" που επιχειρεί να εγκλωβίσει και να διασπάσει τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά το διάλογο, πρέπει να δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, δημιουργώντας τους όρους και το κατάλληλο κλίμα, για τη διενέργεια ενός ισότιμου και ουσιαστικού διαλόγου που θα περιλαμβάνει:

α) Ολους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

β) Τα αιτήματα του κινήματος της Παιδείας.

Η συνέχιση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί, ότι δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για διάλογο ουσίας.

Αντίθετα, δείχνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, ότι ο "δήθεν διάλογος" αξιοποιείται από το ΥΠΕΠΘ για παραπλάνηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και για διάσπαση του κοινού αγωνιστικού μετώπου των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας".

Αγωνιστικές διαθέσεις

Είναι ενδεικτικό των διαθέσεων που υπάρχουν στον κλάδο των καθηγητών ότι την ώρα που τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ συζητούσαν με τον υπουργό Παιδείας, η ΕΛΜΕ Πειραιά στη γενική της συνέλευση έπαιρνε απόφαση για απεργία διαρκείας ενώ πέρα από το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει, με ψήφους της πλειοψηφίας, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ Πειραιά πρόσθεσε τα αιτήματα για καθιέρωση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους και αναβάθμιση των ΤΕΛ και ΤΕΣ στην προοπτική αυτή και αποδέσμευση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Απαγορεύεται η συνάθροιση"

Σε αστυνομικό κλοιό τέθηκε η διοίκηση της ΓΣΕΕ και άλλοι συνδικαλιστές, που πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική στο μέγαρο Μαξίμου

Περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περιορισμένοι στο απέναντι πεζοδρόμιο απ' το μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκαν χτες το απόγευμα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αλλά και συνδικαλιστές από δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιεκπαιδευτική πολιτική και τακτική της κυβέρνησης, ενώ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, αλλά και ο υπεύθυνος ασφαλείας του, δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι "απαγορεύεται η συνάθροιση"!!!

Κλούβες και δεκάδες αστυνομικοί είχαν παραταχθεί επίσης στη διασταύρωση της οδού Ηρώδου Αττικού και Βασ. Σοφίας, απαγορεύοντας να περάσουν άλλοι συνδικαλιστές, ενώ αστυνομικοί και ΜΑΤ ήταν ακροβολισμένοι σε όλα τα γύρω στενά.

Μετά τον υπεύθυνο ασφαλείας του πρωθυπουργού, εμφανίστηκε μια... υπάλληλος για να τους επαναλάβει την άρνηση του πρωθυπουργού. Οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν την αστυνομοκρατία και δήλωσαν πως θα παραμείνουν στο χώρο, μέχρι να τους δεχτεί κυβερνητικό στέλεχος.

Αφού πέρασε αρκετή ώρα, εμφανίστηκε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος δέχτηκε ολιγομελή αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ για λίγα λεπτά και στο πεζοδρόμιο, για να τους πει πως δεν μπορεί να τους δεχτεί ο πρωθυπουργός, γιατί "η δεοντολογία δεν επιτρέπει να υπερβούμε τον υπουργό Παιδείας, δεν μπορούμε να τον ξεπεράσουμε"! Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των μαθητών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και απαίτησαν να κλειστεί ραντεβού, για να συζητήσουν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός τελικά σημείωσε πως θα μεταφέρει το αίτημα και θα απαντήσει στη ΓΣΕΕ σήμερα.

Ο Γ. Μαυρίκος,αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στη συνέχεια απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, επισήμανε: "Συναντηθήκαμε με τον Γ. Πασχαλίδη και του είπαμε ότι σκοπός μας δεν είναι να κουβεντιάσουμε μαζί σου, αλλά με τον πρωθυπουργό. Καταγγείλαμε την αστυνομοκρατία που υπάρχει εδώ και που απαγορεύουν μας είπαν τις συγκεντρώσεις πάνω από 25 άτομα. Μας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μας δεχτεί, πιθανά να θεώρησε ότι εκπροσωπήθηκε από τα ΜΑΤ. Είπαμε επίσης ότι είμαστε με τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα, κόντρα στην πολιτική και στην πρακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο θα μας κλείσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Αρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την τετράωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και να έχουμε μαζική παρουσία στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια".

Ο Γ. Μανώλης γ. γραμματέας ΓΣΕΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αστυνομοκρατία και κάλεσε στη στάση εργασίας και το συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με αντικείμενο την κατάσταση στην παιδεία. Για το ίδιο θέμα και προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή στην τετράωρη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ, συνεδριάζει σήμερα και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ.

Σε αστυνομικό κλοιό και υπό περιορισμό τέθηκαν χτες μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ και άλλοι συνδικαλιστές, ενώ τους δηλώθηκε πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org