ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Χρειάζονται την υπομονή του Ιώβ!

Κατατέθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματά τους

"Ιώβειο" υπομονή πρέπει να διαθέτουν οι παλιννοστούντες πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση μέχρι να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας, αφού λόγω της έλλειψης υπηρεσιών που διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις χορήγησης βίζας 32.000 και πλέον ομογενείς αντιμετωπίζουν το φάσμα της απέλασης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν απελαθεί. Το θέμα έρχεται στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου και Μπάμπη Αγγουράκη, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών,Εργασίας και Μακεδονίας - Θράκης, αν προτίθενται να πάρουν και τι μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι 32.000 και πλέον ομογενείς νεοπρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ενωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά της διαμονής, εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού οι ρυθμοί, με τους οποίους χορηγείται η βίζα παλιννόστησης, είναι πολύ αργοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1997, οπότε και άρχισε η χορήγηση της βίζας, μόνο 8.000 περίπου ομογενείς την έλαβαν, ενώ, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις των 32.000 και πλέον που περιμένουν. Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την απομάκρυνση του γγ του ΥΠΕΞ και τη διακοπή εδώ και τρεις μήνες του γραφείου στην Αθήνα που ήταν στελεχωμένο με ένα διπλωμάτη, αφού η χορήγηση βίζας γίνεται μόνο από το γραφείο της Θεσσαλονίκης όπου και αυτό είναι στελεχωμένο από έναν υπάλληλο του ΥΠΕΞ.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε βάρος των ομογενών νεοπροσφύγων, όταν είναι γνωστό ότι το 1997 το ελληνικό κράτος αποφάσισε να καταγράψει και να νομιμοποιήσει τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας, χορηγώντας λευκή και πράσινη κάρτα, δικαίωμα διαμονής, εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Από τα δύο Προεδρικά Διατάγματα εξαιρέθηκαν οι ομογενείς από τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, με αποτέλεσμα να στερούνται τα παραπάνω δικαιώματα έως ότου αποκτήσουν θεώρηση παλιννόστησης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι δέκα χρόνια μετά τον ερχομό των πρώτων ομογενών από τις χώρες της ΕΣΣΔ, που άρχισε με την ενθάρρυνση των ελληνικών κυβερνήσεων, φαίνεται καθαρά πως η βασική αιτία του είναι η ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, οφείλεται στην έλλειψη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, καθώς και στην υπαγωγή στους στο ΥΠΕΞ.

Τέλος, ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν και πότε ώστε:

  • Να δημιουργηθούν και άλλα γραφεία θεώρησης παλιννόστησης για να επισπευστούν οι ρυθμοί χορήγησής τους. Επίσης να δοθεί το δικαίωμα σ' όσους απορρίπτονται, να μπορούν να προμηθευτούν λευκή και πράσινη κάρτα αλλοδαπού. Ο ΟΑΕΔ να δέχεται τις αιτήσεις τους, μια και έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής τους.
  • Να πάψουν να θεωρούνται αλλοδαποί και να καθυστερεί αδικαιολόγητα ο καθορισμός της ιθαγένειάς τους.
  • Να βοηθηθούν για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.
  • Να αντιμετωπίσει νομοθετικά τα προβλήματά τους με την ψήφιση σχετικού νόμου και να πάψουν να υπάγονται στο ΥΠΕΞ.
  • Να χορηγείται και σ' αυτούς το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς τριετούς ισχύος, όπως γίνεται με τους ομογενείς από την Αλβανία.
Σημαντική σύσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Φιλοξενήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ζάππειο

Αντιπροσωπείες 36 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, από τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική συναντήθηκαν, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Γενάρη στην Αθήνα στο Ζάππειο, και συζήτησαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία διεθνούς διάσκεψης με θέμα: "Η κρίση του καπιταλισμού, η "παγκοσμιοποίηση" και η απάντηση του εργατικού κινήματος". Να σημειωθεί ότι αρκετά ακόμα κόμματα από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία, που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση εξέφρασαν την υποστήριξή τους γενικότερα στους στόχους μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Η συνάντηση αυτή έγινε με πρόσκληση του ΚΚΕ και αποτελεί συνέχεια της Διεθνούς Σύσκεψης της Αθήνας που οργάνωσε το Μάη (22 - 24) του 1998 στην επέτειο των 80 χρόνων του Κόμματος και των 150 χρόνων του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου". Στην προπαρασκευαστική αυτή σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που έγινε το Σαββατοκύριακο συγκεκριμενοποιήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την επίσημη, πλέον, συνάντηση που αποφασίστηκε να γίνει στις 21 - 23/5/99 στην Αθήνα, αλλά και τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν από όλες τις ηπείρους.

Ενα πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της προπαρασκευαστικής αυτής σύσκεψης είναι η απόφαση για τη δημιουργία και έκδοση ενημερωτικού δελτίου με ντοκουμέντα και άλλα υλικά που αφορούν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Υιοθετήθηκε, ακόμα, το δίκτυο SOLINT - NET. Δηλαδή, η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός δικτύου του "Ιντερνετ" για την ανταλλαγή ντοκουμέντων των κομμάτων και τη γρήγορη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν στην αλληλεγγύη και κοινή δράση μεταξύ τους.

Κακοστημένη παγίδα

Μόνο ειρωνικά μειδιάματα και καγχασμούς προκαλεί ο πόνος που κατέλαβε τις τελευταίες μέρες την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα της "αντιπροσώπευσης" των μαθητών και κατ' επέκταση της ανάδειξης "φερέγγυου συνομιλητή" στο διάλογο μαζί της. Δεν μπορεί κανείς, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να μην εξοργιστεί, αφού είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι αυτή η κυβέρνηση σκέφτεται το "διάλογο" και την "αντιπροσώπευση" των μαθητών, αφού εξάντλησε πάνω τους, πάνω στο μεγαλειώδη και ηρωικό αγώνα τους, ό,τι διέθετε το αντιλαϊκό οπλοστάσιό της: Από τη συκοφαντία και την προβοκάτσια μέχρι την επιστράτευση των εισαγγελέων και των μηχανισμών καταστολής. Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ανακάλυψη ζητήματος "αντιπροσώπευσης" πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στο διάλογο που θέλει τάχα να κάνει και τον οποίο εξάλλου δεν έκανε ούτε εδώ και σαράντα μέρες που διαρκεί ο αγώνας των μαθητών, ούτε βέβαια πριν την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το κίνημα των μαθητών είναι πολύ περισσότερο δημοκρατικό απ' όσο αντέχει η κυβέρνηση Σημίτη. Οι μαθητές χάραξαν την πορεία του αγώνα, το δρόμο της αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μέσα από γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες επαναλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια του πολυήμερου αγώνα τους: Μαζικές γενικές συνελεύσεις ανά σχολείο, δημιουργία συντονιστικών οργάνων μεταξύ κοντινών σχολείων ανά πόλη ή περιοχή, αλλά και πανελλαδικό συντονιστικό με εκπροσώπους από τις περισσότερες πόλεις της χώρας. Αυτή ακριβώς η κατάκτηση των δημοκρατικών διαδικασιών από τους μαθητές είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που ο αγώνας τους άντεξε και αντέχει. Γιατί, σχεδόν καθημερινά, αναζωογονείται από τη βούληση που εκφράζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο δεύτερος λόγος που η κυβέρνηση ανακάλυψε την "αντιπροσωπευτικότητα" των μαθητών είναι ότι πασχίζει να τη φέρει στα μέτρα της. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι θέλει να παρέμβει στο μαθητικό κίνημα, ώστε να δημιουργήσει "όργανα" χειραγώγησης και ασφυκτικού ελέγχου του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολύ θέλγεται από τα πρότυπα της "αντιπροσώπευσης" της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων, που αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους, παίζουν ρόλο κυματοθραύστη στην αγωνιστική έκφρασή τους.

Η κυβέρνηση, αφού κυριολεκτικά έσπασε τα μούτρα της πάνω στα μπλόκα του αγώνα των μαθητών, έχει βγάλει τα συμπεράσματα που χρειάζεται για την αντιμετώπιση ανάλογων "κρίσεων" και στο μέλλον. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι όποια "λύση" και αν δοθεί τώρα για "να εκτονωθεί η αναταραχή", έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο - γι' αυτή και την πολιτική της - προηγούμενο, που δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον. Πολύ περισσότερο που δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθειά της - που δεν είναι μόνο δική της - να επιβάλλει την ουσία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να υψώσει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Οι μαθητές έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν αρκετή ωριμότητα και απροσδόκητη δύναμη για να μην πέσουν σε τέτοιες κακοστημένες παγίδες της κυβέρνησης Σημίτη. Αλλωστε έχει καταντήσει τόσο ανυπόληπτη στη συνείδησή τους, ώστε οποιαδήποτε απόπειρα χειραγώγησης των αγώνων τους θα πέσει σίγουρα στο κενό. Η περίοδος που το κυβερνών κόμμα έστηνε μηχανισμούς συναίνεσης της αντιλαϊκής πολιτικής του έχει περάσει ανεπιστρεπτί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ