ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Χοντραίνει και πάει το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα δυναμώνει το παζάρι ανάμεσα στην Τουρκία και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στο φόντο και της προχτεσινής απόφασης της Αγκυρας να αναβάλει συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με εκπροσώπους της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ζητήματα που συνδέονται με την άρση των «ενδοιασμών» της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Παρά τη δυσαρέσκεια και τις επικρίσεις που μια σειρά από δυτικά επιτελεία διατύπωσαν μετά τις πρόσθετες δυσκολίες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραιτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Χτες το απόγευμα, το υπουργείο Αμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι - για πρώτη φορά από το 2019 - θα επιτρέψει εξαγωγές προϊόντων στην Τουρκία που αφορούν την παραγωγή στρατιωτικού υλικού. Οπως εξήγησε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου, Ρίικα Πιτκάνενμ, η συγκεκριμένη άδεια θα αφορά εξαγωγές προϊόντων χάλυβα.

Είχαν προηγηθεί, την Τρίτη, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος - ενώ η χώρα του έχει γίνει αποδέκτης οργισμένων κατηγοριών από την κυβέρνηση Ερντογάν - είπε ότι «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, θα γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ» και ότι «θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», μιλώντας για «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη σουηδική υποψηφιότητα και ζητώντας «ηρεμία» σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό είναι το ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο - εν καιρώ και ανάλογα με τις εξελίξεις - να προχωρήσει χωριστά η ενταξιακή πορεία κάθε χώρας, κάτι που χτες έσπευσε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προσπαθώντας να προσπεράσει το θέμα, ο Νεντ Πράις μίλησε για «υποθετικό» και όχι «ζωντανό ερώτημα αυτή τη στιγμή» και περιορίστηκε να σημειώσει ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει» είναι η ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία σπεύδει να διαμηνύσει τη διάθεσή της να διατηρήσει ρυθμιστικό ρόλο σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, παζαρεύοντας και έτσι τους όρους συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φλεβάρη θα οργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Νικολάους Μέγερ - Λάντρουτ. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε για «μια αρκετά σημαντική εκδήλωση», στην οποία αναμένεται να συζητηθούν «οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου», ενώ χαρακτήρισε την ημερομηνία κήρυξης του πολέμου (24 Φλεβάρη 2022) «μια σημαντική καθοριστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία» και συσχέτισε τη σημασία του συγκεκριμένου πολέμου για την κατάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας με τη «στιγμή της ριζικής αλλαγής» που προκάλεσαν για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Για «αύξηση της έντασης στην περιοχή» κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες συνεδρίασε στη γείτονα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, εξετάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τις επιφυλάξεις για την είσοδο ειδικά της Σουηδίας σε αυτό κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις για όλα τα ανοιχτά θέματα, από το Αιγαίο και τη Συρία μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο.

Σε σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνεται ότι «οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική και οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος πέρα από την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας», ενώ σημειώνεται πως «οποιοδήποτε τετελεσμένο στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα επιτρέπεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται ξανά ότι «όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Ενώ με πρόσχημα τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σουηδία, όπου κάηκε το Κοράνι, σημειώνει: «Οσοι ενθαρρύνουν και προστατεύουν ενέργειες που υπονομεύουν αξίες, όπως η ανεξιθρησκεία, είναι συνένοχοι σε εγκλήματα μίσους».

Η δε τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 48 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ενώ ακολούθησαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Συνεχίστηκε το «τουρνέ» Δένδια στην Αφρική

Στο μεταξύ, στη Μοζαμβίκη βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συνεχίζοντας να γράφει μίλια στην Αφρική για τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στο Μαπούτο έβαλε ως τομείς διμερούς συνεργασίας «θέματα Ενέργειας, ναυτιλίας, διαχείρισης νερού», ενώ τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τις ελληνικές επενδύσεις στη Μοζαμβίκη», με «χαρτί» και τον ρόλο της Αθήνας ως «γέφυρας» προς τις ευρωενωσιακές πρωτεύουσες, μιλώντας για «διευκόλυνση της σχέσης μεταξύ Μοζαμβίκης και ΕΕ».

Αλλωστε, θύμισε και τις «υπηρεσίες» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμβάλλουν «σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Μοζαμβίκης», στο πλαίσιο της «Εκπαιδευτικής Αποστολής» EUTM Mozambique της ΕΕ, παραπέμποντας στη συμμετοχή 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Αργότερα, εξάλλου, είχε συνάντηση με τον διοικητή της ευρωενωσιακής αποστολής, καθώς και με δύο στελέχη της αποστολής από την Ελλάδα.

Παραπέρα, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Μοζαμβίκη έχει επικυρώσει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στέλνοντας ξανά σήμα στην Αγκυρα για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, όπως αυτό κόβεται και ράβεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχεδιασμοί, καθώς και μπίζνες του κεφαλαίου.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Συνεδριάζει για πλειστηριασμούς

Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της δυνατότητας των λεγόμενων «servicers», των «κορακιών» στα οποία έχουν μεταβιβαστεί δις. «κόκκινων» δανείων να επισπεύδουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος της λαϊκής περιουσίας.

Για το ζήτημα αυτό έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις των Τμημάτων του Αρείου Πάγου, γιατί η πώληση των απαιτήσεων από τα δάνεια που οι τράπεζες πούλησαν στα funds μπορεί να γίνει είτε μέσω του ν. 3156/2003, που προβλέπει την τιτλοποίηση απαιτήσεων και την ανάθεση της διαχείρισής τους σε πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα που όπως υποστηρίζεται δεν μπορούν να κάνουν πράξεις στα δικαστήρια, είτε μέσω του ν. 4354/2015, με τον οποίο προβλέφθηκε η ίδρυση των Εταιρειών Διαχειρίσεως Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με τον οποίο καθιερώνεται ρητά η «κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση» των εταιρειών διαχείρισης να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες.

Η επίλυση του ζητήματος έχει ευρύτερες οικονομικές διαστάσεις που σχετίζονται με το «σχέδιο Ηρακλής» και τον κίνδυνο τερματισμού του, το δημόσιο χρέος, την πληρωμή ομολόγων και φυσικά το κονταροχτύπημα funds για τα κέρδη από το ξεζούμισμα των λαϊκών σπιτιών, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν σηκώσει ήδη «κουρνιαχτό» για το ποιος... προστάτεψε τους οφειλέτες, την ώρα που με τους διαδοχικούς τους νόμους νομοθέτησαν το fast track ξεσπίτωμα του λαού και τους κάθε είδους εκβιασμούς.

Αρση ασυλίας Πάτση

Στο μεταξύ χτες την άρση ασυλίας του βουλευτή Ανδ. Πάτση αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής (ψήφισαν και οι 274 παρόντες βουλευτές) κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα, προκειμένου από εκεί και πέρα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για τα αδικήματα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ' εξακολούθηση και της συμμετοχής σε εταιρεία της αλλοδαπής κατ' εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον βουλευτή της ΝΔ (που διαγράφηκε κατόπιν εορτής) ο οποίος καταγγέλθηκε πως, αξιοποιώντας κατάλληλα τη διαχρονική εγκληματική πολιτική που πνίγει στα χρέη εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και βγάζει το σπίτι τους και το βιος τους στο σφυρί, είχε αγοράσει μέσω εταιρειών «κόκκινα» δάνεια αξίας 63 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για τη γνωστή μέθοδο, των «κορακιών» που καταληστεύουν τους χρεωμένους εδώ και χρόνια, μέσω μιας διαδικασίας που έχουν νομιμοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Η Ολομέλεια, με 272 ψήφους κατά και 2 υπέρ, απέρριψε την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Ν. Μανωλάκου, η οποία αφορούσε μήνυση που του έχει υποβάλει συνυποψήφιά του στην εκλογική περιφέρεια της Α' Πειραιώς με κατηγορίες για ηθική αυτουργία, έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, παράβαση καθήκοντος και συκοφαντική δυσφήμηση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ
Η διοίκηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Χρυσής Αυγής αρνήθηκε την παραχώρηση αίθουσας στο ΚΚΕ

ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ: «Υπάρχουν όρια στην ξεφτίλα;»

«Η κατρακύλα και ο εξευτελισμός της ομάδας που διοικεί το Εργατικό Κέντρο Πύργου δεν έχουν σταματημό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, που έκαναν τη συγκεκριμένη διοίκηση πανελλαδικά γνωστή για τη διακομματική συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Χρυσής Αυγής, αυτή συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα και τις παραδόσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του νομού, φτάνοντας στο σημείο να αρνηθεί την παραχώρηση της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης.

Πρόκειται για αίθουσα που όλα τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν για διάφορες εκδηλώσεις τους, με την ΤΕ να διερωτάται σκωπτικά:

«Αλήθεια, τι σκοπό έχουν; Να μετατρέψουν το Εργατικό Κέντρο σε κλειστό κλαμπ που θα έχουν πρόσβαση οι ίδιοι και τα φασισταριά ή να κάνουμε δήλωση μετανοίας που αναδείξαμε τη στάση τους και τον ρόλο τους; Αλλωστε, αυτήν την πορεία έχουν όλα αυτά τα χρόνια γι' αυτό και οι πραγματικοί εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει προ πολλού τις πλάτες και καταφεύγουν σε νόθες διαδικασίες για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους».

Οπως τονίζει η ΤΕ, «αυτοί μια χαρά τα βρίσκουν μεταξύ τους κάτω από τα τραπέζια και συνεχίζουν να στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική», και καυτηριάζει: «Αλήθεια, τυχαίο είναι το γεγονός ότι όλοι μαζί επέλεξαν το στέλεχος της ΝΔ να είναι εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου στη ΓΣΕΕ και για να διασφαλίσουν την εκλογή στην ουσία δεν κατέβασαν άλλον υποψήφιο;».

Υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά να αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική και να καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές όλους αυτούς που ευθύνονται για όσα βιώνουν καθημερινά, καταλήγει: «Αλήθεια, έχουν περάσει τόσες μέρες από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου και οι λαλίστατοι κατά τ' άλλα βουλευτές του νομού και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν βγάλει κουβέντα για τη συνεργασία τους με τη Χρυσή Αυγή στο Εργατικό Κέντρο Πύργου. Μάλλον δεν ήταν κάποιο "στραβοπάτημα" αλλά συνειδητή απόφασή τους για τον ρόλο που θέλουν να παίξει το Εργατικό Κέντρο Πύργου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ