ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Ο λαός να επαγρυπνεί απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις

Ανακοίνωση με αφορμή τις διερευνητικές επαφές και τη συμφωνία για τα «Ραφάλ»

Την έντονη ανησυχία της για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, καθώς και για την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στην οποία σημειώνει:

«Η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται στο έδαφος της ολοένα κλιμακούμενης επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού και του φυσικού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Οι διαρκείς παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου, οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, η δημιουργία τετελεσμένων όλο το προηγούμενο διάστημα με την παρουσία του "Ορούτς Ρεϊς", η ανακίνηση ζητημάτων μειονότητας στη Θράκη, αλλά και οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για "εφ' όλης της ύλης διαπραγματεύσεις", φανερώνουν το επικίνδυνο πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι διερευνητικές επαφές. Αποκαλύπτουν πως στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών από πλευράς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να ανακοπεί η ρωσική και κινεζική παρέμβαση στην περιοχή και να παραμείνει πάση θυσία η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας παίζονται στα χαρτιά, με τράπουλα σημαδεμένη.

Στο φόντο αυτό, η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, που επισκέπτεται τη χώρα μας για να υπογράψει τη συμφωνία αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών "Ραφάλ", αλλά και να προχωρήσει τις συζητήσεις για νέους εξοπλισμούς, έρχεται να προστεθεί στη μακρά κι επικίνδυνη αλυσίδα της εμπλοκής. Φανερώνει πως οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι με τους πολεμικούς, με το κόστος τους να καλείται να το πληρώσει ο λαός με τον ιδρώτα και το αίμα του. Τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα μας για εξοπλισμούς δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα. Είναι ενταγμένα κι εξυπηρετούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, στους οποίους η χώρα μας επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο, βάζοντας το λαό μας σε κινδύνους.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, καλούμε το λαό μας σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση! Να μην περάσουν η επανάπαυση και ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως δήθεν προστάτες της "ασφάλειας και της σταθερότητας" στην περιοχή. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ξήλωμα των ευρωατλαντικών βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!».

«Αντιρρήσεις» και «συμβουλές» με κοινό παρονομαστή τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Είτε διατυπώνουν ενστάσεις για χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από τις διερευνητικές, είτε χειροκροτούν την επανέναρξη των επαφών, είτε ζητούν πιο ενεργές πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η «εθνική γραμμή», όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων και παραγόντων τοποθετείται επιζητώντας με κάθε τρόπο την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εκφράζει τη διαφωνία του για την έναρξη των διερευνητικών, καθώς εκτιμάει ότι έτσι ακυρώνεται «κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» από την ΕΕ. Τάσσεται επίσης εναντίον της προσφυγής στη Χάγη, καθώς προβλέπει ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Ελλάδα «παραιτείται από όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο». Αφήνει αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, όπως άλλωστε κάνουν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη, λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου». Στην ίδια λογική, της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και της εμπλοκής των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που είναι άλλωστε και ο πυρήνας της στρατηγικής της αστικής τάξης, ο Αντ. Σαμαράς προτάσσει τη συγκρότηση «ισχυρών συμμαχιών». Και ξεχωρίζει συμφωνίες όπως αυτές με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (τα τριμερή και τετραμερή σχήματα), με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ. Ζητάει επίσης ενίσχυση της συμμαχίας με τη Γαλλία, «με την οποία εκκρεμεί συμφωνία αμυντικής αρωγής», όπως λέει.

Ο πρώην πρωθυπουργός προαναγγέλλει, επίσης, ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή, καθώς χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών - που τώρα η ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα - «μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα».

Σχετικά με την τοποθέτηση Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, μίλησε για «γνωστές θέσεις» που έχει ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσε ότι «συνιστούν διεθνή υποχρέωση» της χώρας.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πολιτική ομηρία» του Κυρ. Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι έτσι πλήττονται τα «εθνικά συμφέροντα». Στην ίδια λογική και ο Π. Χρηστίδης του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει ότι «διαφωνίες» στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως του Σαμαρά, είναι «ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, με άρθρο της στα «Νέα», η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει ότι η Ελλάδα πάει στις διερευνητικές «από θέση ισχύος» και από αυτήν την άποψη ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για τις επαφές αυτές. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, επιμένοντας στην ενεργό ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τεκμηριώνει την παραπάνω «ισχύ» της χώρας σε σχέση με την Τουρκία με το ότι τα «ελληνοτουρκικά ζητήματα» έχουν αναχθεί σε «ευρωτουρκικά». Η «αναγωγή» αυτή βέβαια αξιοποιείται από την Τουρκία, που έτσι κι αλλιώς διεξάγει ένα σύνθετο παζάρι συνολικά με την ΕΕ βάζοντας σ' αυτό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ντ. Μπακογιάννη επικαλείται τις «συμμαχίες εντός ΝΑΤΟ» και τις «σχέσεις με τον αραβικό κόσμο», δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα εντός ΝΑΤΟ στην περιοχή, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των ΗΠΑ - ΕΕ με Κίνα και Ρωσία.

Την προσήλωση στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή δείχνει ως «κλειδί» και ο Ευ. Βενιζέλος, που σε άρθρο του στα «Νέα» συνδέει την επανέναρξη των διερευνητικών με την εκλογή Μπάιντεν, ενώ όπως λέει η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει στο «αν είναι θεμελιωδώς δυτική χώρα». Υπερασπιζόμενος τη διαδικασία των διερευνητικών και προκειμένου να μην υπονομευτούν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προτείνει να οργανωθούν κι άλλες «παράλληλες επαφές», «που έχουν δοκιμαστεί», όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλες ΝΑΤΟικές διαδικασίες, δηλαδή όλα εκείνα που εξέθρεψαν τις τουρκικές αμφισβητήσεις και τα γκριζαρίσματα.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη, που τον περασμένο Ιούλη απομακρύνθηκε από επιστημονικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ, ύστερα από δηλώσεις του για «μαξιμαλιστικές θέσεις» και «απομακρυσμένο Καστελόριζο». Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών, έσπευσε να προτείνει εύρος χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ. για τα νησιά του Αιγαίου, ώστε να απεμπλακεί η συζήτηση για την αιγιαλίτιδα. Οπως είπε, το θέμα αυτό δεν μπορεί να «μείνει ανοιχτό», ώστε να λυθεί η «κύρια διαφορά», αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

ΣΥΡΙΖΑ
Στηρίζει ανεπιφύλακτα τις διερευνητικές

Πλάτη και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επανέλαβε για πολλοστή φορά χτες, αφήνοντας προφανώς έξω απ' το κάδρο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, το ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται τα παζάρια ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως εστιάζει στους κυβερνητικούς χειρισμούς και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στις διερευνητικές «χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο», αλλά και για «κακοφωνία», σε μια σαφή αναφορά στις θέσεις Σαμαρά.

Σε ό,τι αφορά τον χτεσινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων, για το εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», «αποστρατιωτικοποίησης» και «περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης», πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία και για το ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Παρεμβαίνοντας άλλωστε στη σχετική συζήτηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι το κόμμα του «στηρίζει ανεπιφύλακτα» τις διερευνητικές επαφές, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για τη μη εξασφάλιση ενός «πλαισίου κυρώσεων», που θα λειτουργούσαν ως «εγγύηση ότι θα συζητήσει σοβαρά η Τουρκία». Ο ίδιος επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή», δηλαδή ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η «διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας», ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό δεν φτάνει για τις διερευνητικές», καθώς «θα πρέπει να προχωρήσουμε τη συζήτηση στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας». Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «ναυάγιο», ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε επεξεργασία «εθνικής στρατηγικής» και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν δέχεται να «διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και εθνική στρατηγική σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ