ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις και διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά

Κοινή επιστολή των 5 επιχειρησιακών Σωματείων προς τα αρμόδια υπουργεία

Από πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Από πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να τους ρίξει στην παγίδα της συναίνεσης στις απολύσεις τους απορρίπτουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, απέναντι στην προσπάθεια για επαναφορά του «αντικοινωνικού πακέτου - διαβατηρίου ανεργίας».

«Ως προς την πρόταση που με σαφήνεια μας ζητήσατε να συναινέσουμε, σας δηλώνουμε με την ίδια σαφήνεια ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στις απολύσεις μας», τονίζουν τα 5 Επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Και προσθέτουν: «Επίσης με σαφήνεια τοποθετούμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν θα βρεθεί ή όχι επενδυτής. Σας θυμίζουμε πως και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι "το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν προοπτικές", "μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη" κ.λπ., τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν. Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες. Θεωρούμε αντίφαση να τις αναγνωρίζετε και την ίδια στιγμή να λέτε πως αν δεν βρεθεί επενδυτής η λύση είναι να κλείσει».

Η κοινή επιστολή των Σωματείων αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση στα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και εκπροσώπους των Σωματείων, όπου από την πλευρά του υπουργείου παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του υπουργείου ξεκαθαρίστηκε ότι το επόμενο διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα απολυθούν και ζήτησε τη συναίνεσή τους και την αποδοχή ενός «πακέτου» μέτρων, όπως η νομοθετική ρύθμιση για καταβολή αποζημιώσεων, η επιδότηση της ανεργίας για κάποιους μήνες και η ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει τα 59 έτη. Παράλληλα, προσδιόρισε ότι ένας μικρός αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί με νέες συμβάσεις στον ειδικό διαχειριστή και μέχρι να έρθει ο ανάδοχος, επιχειρώντας έτσι να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων.

«Μας προτείνατε με σαφήνεια να συναινέσουμε, να δεχτούμε να απολυθούμε. Από την πλευρά μας θεωρούμε ατυχή διατύπωση το "πνεύμα" διλήμματος από την πλευρά σας. Δεν νομίζουμε να είναι δυνατόν ότι υπάρχει κυβέρνηση που μπορεί να αφήνει να εννοηθεί ότι "εάν συναινέσετε θα πάρετε αποζημιώσεις, αν όχι θα με πιάσει πείσμα και δεν θα σας δώσω"», τονίζουν στην επιστολή τους τα Σωματεία. Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο ερώτημα που κατέθεσαν για το τι θα γίνει αν δεν καρποφορήσουν οι διαγωνισμοί, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, ενώ υπογραμμίζουν ότι σε μια σειρά από ερωτήματα που έγιναν πάνω στις προτάσεις δεν υπήρξαν διευκρινίσεις.

Να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου μαζί σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αυτό είναι το δικαίωμα στην εργασία είτε αυτό είναι η καταβολή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από την εργασία μας στη ΛΑΡΚΟ. Από αυτήν την άποψη θεωρούμε αναγκαίο ότι πρέπει να γίνει διάλογος με όλα τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρουν στην επιστολή τους τα Σωματεία, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

«Σας καλούμε να πάρετε σοβαρά υπόψη ότι οι τιμές του σιδηρονικελίου είναι τέτοιες (19.000 δολάρια ο τόνος και η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παράξει 1.600 τόνους το μήνα) που σήμερα επιτρέπουν η ΛΑΡΚΟ να παράγει, να εργαζόμαστε όλοι, να μην "μπαίνει μέσα", να είναι κερδοφόρα και να πληρωνόμαστε από την παραγωγή της. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να απολυθούμε. Στο κάτω κάτω της γραφής εάν και εφόσον βρεθεί ανάδοχος, οι εργαζόμενοι θα είμαστε στην εργασία μας και θα διαπραγματευτούμε μαζί του», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα επιχειρησιακά Σωματεία, ιεραρχώντας ψηλά τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καλούν τα αρμόδια υπουργεία, ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που έχει οριστεί για τις 29 Γενάρη, να υποβάλουν γραπτώς, ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τη συνολική πρότασή τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Υπάλληλοι και μέσα λείπουν στο e-ΕΦΚΑ, όχι... ο «project manager»

Απάντηση στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων

Με νέα παρέμβασή του για το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων που καθημερινά χειροτερεύει, με τις υποθέσεις πλέον που εκκρεμούν να ξεπερνούν τις 350.000 (!), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) απαντά στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός παρουσίασε ως «λύση» την τοποθέτηση ιδιώτη «project manager» στον e-ΕΦΚΑ.

«Δεν λείπει ο ρroject manager στον e-ΕΦΚΑ. Υπάλληλοι και μέσα λείπουν», υπογραμμίζει ο ΣΥΑΤ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:

«Ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Εργασίας βρήκαν τι φταίει για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις στον e-ΕΦΚΑ: Η έλλειψη project manager από τον ιδιωτικό τομέα!

-- Τι θα κάνει δηλαδή περισσότερο ο κύριος με τη βαρύγδουπη ιδιότητα από αυτό που κάνουν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητής και οι 4 υποδιοικητές στον e-ΕΦΚΑ;

-- Τι διαφορετικό θα κάνει από τους δεκάδες συμβούλους και παρασυμβούλους και ειδικούς συνεργάτες, που έχουν προσλάβει από τον "ιδιωτικό τομέα" στον e-ΕΦΚΑ;

-- Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι από τον e-ΕΦΚΑ αποχώρησαν το 2020 για συνταξιοδότηση 557 εργαζόμενοι και το 2021 αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός;

-- Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού κ.λπ. βρίσκονται στην "λίθινη εποχή" και προσπαθούν να ανταποκριθούν στα "βουνά" των υποθέσεων που τους ανατίθενται μέσα σε τρισάθλιες συνθήκες και χωρίς στοιχειώδη μέσα;

-- Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση το χάος που δημιουργήθηκε με τις διαδοχικές ενοποιήσεις και ιδιαίτερα με τη δημιουργία του κατ' ευφημισμόν e - "ηλεκτρονικού" ΕΦΚΑ: Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις (αποδιοργανώσεις λέμε εμείς) τμημάτων και υπηρεσιών, οι αλλαγές αντικειμένων και το πηγαινέλα αρμοδιοτήτων, π.χ. την μία μέρα οι συντάξεις του e-ΕΦΚΑ αγροτών βγαίνουν στην Πατησίων και την άλλη στέλνονται σε άσχετα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, την μία μέρα οι αρμοδιότητες των συντάξεων των μη μισθωτών βρίσκονται στις υπηρεσίες του τ. ΟΑΕΕ και την άλλη είναι αρμοδιότητα των υποκαταστημάτων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ...

Σίγουρα όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει... και ξέρει ότι για να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις αυτό που λείπει από τον e-ΕΦΚΑ δεν είναι ο project manager, αλλά υπάλληλοι και εκσυγχρονισμός των υποδομών.

Αυτόν τον θέλει για να ετοιμάσει την παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και όχι για να λύσει δήθεν το πρόβλημα των αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατά χιλιάδες αυξάνονται και από τον φόβο των επικείμενων αλλαγών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και αυτή που αναμένεται να ψηφιστεί».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, διεκδικώντας τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, προχωρούν σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου προσπαθεί εδώ και δέκα μήνες να επιβιώσει με δραματικά συρρικνωμένο ή ακόμα και χωρίς καθόλου εισόδημα. Είτε σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων, είτε στην ανεργία, η ανασφάλεια για το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψουν στη δουλειά βασανίζει χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Αττική, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και άλλα σωματεία του Τουρισμού προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 29/1, στις 11 π.μ. «Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο με την ανέχεια και την εξαθλίωση. Να διασφαλιστούν τώρα το εισόδημά μας, η δουλειά μας, η υγεία μας», τονίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του.

«Ολοι και όλες αντιμετωπίζουμε τα αδιέξοδα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης που δίνει τα πάντα για τη μεγαλοεργοδοσία, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στους χώρους δουλειάς», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. «Κάθε ένας από μας που παίρνει απόφαση να συμβάλει, να γραφτεί στο Συνδικάτο, στο σωματείο του, κάθε μαζική κινητοποίηση, αποτελεί στοιχείο ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες μέσα στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες του κλάδου», στους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που από κοινού με τους εργοδότες και την κυβέρνηση «επιδιώκουν να επικρατήσει η λογική του συμβιβασμού με τη φτώχεια και την ανέχεια ως η μόνη "ρεαλιστική", "υπεύθυνη" επιλογή».

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων προχωρά σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., και θα καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά του. Καλεί και άλλα σωματεία που έχουν μέλη τους εποχικά εργαζομένους - εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και στα τουριστικά γραφεία - καθώς και το Παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και να στηρίξουν τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό Ζακύνθου καλεί σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 5/2, στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

ΦΩΚΙΔΑ
Στάση εργασίας στα μεταλλεία βωξίτη

Στην προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας σε κάθε βάρδια στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων βωξίτη της «ΙΜΕΡΥΣ» για την Πέμπτη 28/1, προχώρησαν το επιχειρησιακό Σωματείο, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας απαιτώντας να σταματήσει η μονομερής επιβολή της εξαήμερης εργασίας και διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου. Απαιτούν να σταματήσει η εφαρμογή του «κυλιόμενου ωραρίου» που έχει ως αποτέλεσμα την εξαήμερη εργασία και την κατάργηση του 5ήμερου Δευτέρα - Παρασκευή. Απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία μάλιστα διαμήνυσε ότι θα επιδιώξει να βγάλει παράνομη τη στάση εργασίας, το επιχειρησιακό Σωματείο τονίζει ότι αν δεν σταματήσει η μονομερής επιβολή της εξαήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ