ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις τζιχαντιστών και Ισραηλινών

Το σπίτι που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά αεροσκάφη και ξεκληρίστηκε μια τετραμελής οικογένεια
Το σπίτι που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά αεροσκάφη και ξεκληρίστηκε μια τετραμελής οικογένεια
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εξαρση γνωρίζουν τις τελευταίες μέρες οι επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε βάρος δυνάμεων του στρατού στη Συρία.

Την Κυριακή, τρεις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε ενέδρα στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).

Παρότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτη του 2019, όταν το «χαλιφάτο» του στη Συρία και στο Ιράκ κατέρρευσε έπειτα από σειρά στρατιωτικών ηττών, το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την αχανή έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς έως την Ντέιρ Εζόρ. Τις τελευταίες λίγες βδομάδες ωστόσο η οργάνωση όσο και το Ισραήλ δείχνουν «ενθαρρυμένα».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν περιοχή της κεντρικής Συρίας, και μία τετραμελής οικογένεια (γονείς με τα δύο της παιδιά) ξεκληρίστηκε, τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις άμαχοι και ισοπεδώθηκαν τρεις κατοικίες. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έκαναν τις επιδρομές παραβιάζοντας (ως συνήθως...) τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Το πρακτορείο ΑΡ παρατήρησε πάντως πως ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση στη Συρία αφότου ανέλαβε την Τετάρτη τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η προηγούμενη ισραηλινή επίθεση έγινε στις 13 Γενάρη και φαίνεται πως έγινε σε συντονισμό με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ανέφεραν πως οι επιθέσεις των Ισραηλινών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 57 Σύρων και ξένων στρατιωτικών και πολλές δεκάδες τραυματίες.

  • Νέο χαρτονόμισμα 5.000 λιρών Συρίας κυκλοφόρησε την Κυριακή από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αντανακλώντας τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία της εμπόλεμης χώρας, που δοκιμάζεται εδώ και 10 χρόνια από τον καταστροφικό πόλεμο. Η ισοτιμία της λίρας προς το αμερικανικό δολάριο είναι ένα δολάριο προς 1.250 λίρες.
ΚΙΝΑ
Ανασύρθηκαν ζωντανοί 11 μεταλλωρύχοι

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν τελικά την Κυριακή να ανασύρουν ζωντανούς 11 από τους μεταλλωρύχους που είχαν εγκλωβιστεί (από τις 11 Γενάρη!) 350 μέτρα κάτω από τη γη, στο ορυχείο χρυσού Χουσάν στη βορειοανατολική επαρχία Σαντόγκ της Κίνας.

Την περασμένη Παρασκευή οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν άλλες 15 μέρες για την ανάσυρσή τους, γιατί μια μάζα μπάζων πάχους περίπου 100 μέτρων και βάρους 70 τόνων έφραζε το σημείο όπου είχαν παγιδευτεί. Τελικά, όμως, διαπιστώθηκε ότι μεταλλικοί σωλήνες είχαν κρατήσει ανοιχτό ένα φρεάτιο εξαερισμού και από κάτω υπήρχαν κοιλώματα που έκαναν δυνατή την έξοδό τους. Οι 10 από τους εργάτες είναι καλά στην υγεία τους ενώ ο 11ος διακομίσθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο καθώς είχε εξασθενήσει σοβαρά.

Δυστυχώς, χτες το πρωί, ανασύρθηκαν νεκροί οι 9 από τους άλλους 11 μεταλλωρύχους, με τους οποίους δεν υπήρχε καμία επικοινωνία.

Τα αίτια της έκρηξης στο ορυχείο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Διάφορα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αυτό βρισκόταν υπό κατασκευή και οι διαχειριστές του συνελήφθησαν επειδή δήλωσαν το ατύχημα ...24 ώρες μετά την έκρηξη.

Τα δυστυχήματα στα ορυχεία της Κίνας είναι συχνά, αφού η ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής έχει οδηγήσει στην κυριαρχία των νόμων που λογαριάζουν τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών ως κόστος που πρέπει να περικόπτεται. Το 2020 η Εθνική Διοίκηση για την Ασφάλεια των Ορυχείων κατέγραψε 573 θανάτους που σχετίζονται με ορυχεία.

ΙΡΑΝ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Δηλώσεις για έναρξη συνομιλιών

ΝΤΟΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Λίγες μέρες μετά την πρόταση του Καταριανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, να μεσολαβήσει για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις σχέσεις χωρών του Κόλπου με το Ιράν, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών Σαίντ Χατιμπζαντέ, που εκτίμησε πως θα μπορούσαν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να ξεκινήσουν συνομιλίες ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία.

«Εάν η Σαουδική Αραβία σοβαρολογεί όταν λέει πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις στην εξωτερική πολιτική και συνειδητοποιήσει ότι μέσω της συνεργασίας μπορεί να βρεθεί τρόπος επίλυσης περιφερειακών προβλημάτων, τότε η πρώτη χώρα που θα καλωσόριζε μία τέτοια αλλαγή θα ήταν το Ιράν», είπε ο Ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε ότι σε τέτοια περίπτωση η χώρα του πρόθυμα θα συμμετείχε σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, o Χατιμπζαντέ δέχτηκε ότι η Σαουδική Αραβία «είναι πιθανό να έχει κάποιους φόβους» για την κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν αυτοί οι φόβοι να συζητηθούν και να επιτευχθεί καθιέρωση ειρήνης στα Στενά Ορμούζ. Εδειξε ωστόσο να θέτει ως προϋπόθεση την άρση της αξίωσης των Σαουδαράβων για «περιορισμό» της γεωπολιτικής περιφερειακής επιρροής του Ιράν.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, στη διάρκεια δηλώσεων στο δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», ανήγγειλε ότι σύντομα θα ξανανοίξει (μετά από περίπου 3,5 χρόνια) η πρεσβεία της χώρας του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας για αποκλιμάκωση στις σχέσεις του Κατάρ με το λεγόμενο αραβικό «κουαρτέτο» (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος). Οι σχέσεις αυτές ως γνωστόν είχαν «παγώσει», με πρόσχημα τη στήριξη που παρείχε το Κατάρ στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και αιτία τη σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στο εμιράτο και το ανταγωνιστικό Ιράν.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τόνισε ότι η εξέλιξη δρομολογείται μετά τη διακήρυξη της Αλ Ούλα, που υπέγραψαν πριν μερικές βδομάδες στη σύνοδο χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με στόχο την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων που είχαν διαρραγεί τον Ιούνη του 2017.

ΙΤΑΛΙΑ
Ο Κόντε ψάχνει συμμάχους

Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση (του Δημοκρατικού Κόμματος, των «Πέντε Αστεριών» και του LeU) έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σε Βουλή και Γερουσία, χωρίς ωστόσο την απαιτούμενη πλειοψηφία (στη δεύτερη περίπτωση) και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται σε εντατικές επαφές αναζητώντας συμμάχους.

Την περασμένη βδομάδα, οι Ματέο Σαλβίνι, Τζιόρτζια Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της «Λέγκα», των «Αδελφών της Ιταλίας» και της «Φόρτσα Ιτάλια», συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ζήτησαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την πλειοψηφία».

Από τη μεριά του, ο Κόντε συνέχιζε και χτες επαφές με διάφορες πολιτικές δυνάμεις, ενώ «τρέχουν» σενάρια ακόμα και για επιστροφή της «Ζωντανής Ιταλίας» (του κόμματος του Μ. Ρέντσι που αποχώρησε πριν δυο βδομάδες από τον κυβερνητικό συνασπισμό) στην κυβέρνηση, υπό νέο σχήμα. Αλλωστε, η «Ζωντανή Ιταλία» δεν καταψήφισε την κυβέρνηση, αλλά ψήφισε «παρών» και στις δύο ψηφοφορίες.

Οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται (όπως έδειξε άλλωστε και η αποχώρηση της «Ζωντανής Ιταλίας» από την κυβέρνηση), με φόντο την προσπάθεια της ιταλικής αστικής τάξης να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην 3η καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικά επιτελεία προβλέπουν ότι το χρέος της χώρας θα ανέλθει σε νέο ρεκόρ 158,5% του ΑΕΠ. Η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς η Ιταλία είναι μέλος και του G7, ενώ τα δάνεια των ιταλικών τραπεζών μεγαλώνουν διαρκώς, διατηρώντας πολύ χαμηλή απόδοση.

Στο επίκεντρο του παζαριού βρίσκεται η αξιοποίηση των χρημάτων που η χώρα περιμένει από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλωστε, και η «Ζωντανή Ιταλία» αποχώρησε από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απουσία φιλόδοξου προγράμματος. Σημειωτέον πάντως ότι κατά τις ψηφοφορίες σε Βουλή και Γερουσία δεν καταψήφισε, αλλά επέλεξε το «παρών». Μεταξύ άλλων, η «Ζωντανή Ιταλία» (και όχι μόνο) ζητά περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία και την πράσινη ενέργεια.

TAΪΒΑΝ
Αντιδράσεις μετά από πτήσεις κινεζικών μαχητικών

Πτήση πάνω από την Ταϊβάν έκαναν το Σάββατο οκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας, στον νοτιοδυτικό τομέα της περιοχής, που οι αρχές της Ταϊπέι περιγράφουν ως ζώνη εναέριας αναγνώρισής τους. Αντιδρώντας, η ταϊβανέζικη πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν ανέπτυξε πυραύλους για την «επιτήρηση» των παραβιάσεων. Σύμφωνα με ΜΜΕ, τα βομβαρδιστικά ήταν τύπου H-6K, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα. Η εμφάνιση των κινεζικών αεροσκαφών θεωρήθηκε ιδιαίτερα «ενισχυμένη», αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τέτοιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν συνήθως δύο αεροσκάφη.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εκστρατεία «εκφοβισμού» της Ταϊβάν και κατηγόρησε το Πεκίνο για χρήση «στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης». Πρόσθεσε ότι αντί να προσπαθεί να «εκφοβίσει» την Ταϊβάν, το Πεκίνο θα έπρεπε να επιδιώξει να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνησή της, ενώ χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στους γείτονές της.

Από τη μεριά του Πεκίνου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επέκρινε έντονα την τοποθέτηση της Ουάσιγκτον αλλά και τη νέα εμφάνιση αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), λέγοντας ότι αυτό «δεν βοηθά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» και χαρακτήρισε τη νέα άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου «επίδειξη δύναμης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ