ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με διεκδικήσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας απέναντι στον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς της περιοχής, σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο Μενίδι, σε μια περιοχή που είναι στο «κόκκινο» της επιδημιολογικής εικόνας και έχει τεθεί σε αυστηρό lockdown, προχωρούν σε μια σειρά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 9 το πρωί. Θα ακολουθήσει κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών την Παρασκευή 29 Γενάρη, στις 4.30 μ.μ. Θα συμμετάσχουν επίσης στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη στις 4 μ.μ.

Την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων πήραν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής και Νήσων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

«Για τα κέρδη τους παίζουν κορόνα - γράμματα τις ζωές μας. Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς» είναι ο τίτλος του καλέσματος των σωματείων, που αναδεικνύουν ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, «με μία πολύ μεγάλη βιομηχανική ζώνη που συγκεντρώνει εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που μεταφέρονται καθημερινά από άλλους δήμους της Αττικής για να δουλέψουν».

Σημειώνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων «επιβεβαιώνει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζεται ένα "πινγκ πονγκ" του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, με τα σωματεία να εξηγούν:

  • Δεν γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ) διατηρούνται συνειδητά υποστελεχωμένοι ώστε να είναι εξαφανισμένοι από τους χώρους εργασίας και ενώ τα κρούσματα σε πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς είναι δεκάδες.
  • Σε πολλές επιχειρήσεις η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» με εξαντλητικά ωράρια, διαμορφώνοντας όρους μεγαλύτερης μετάδοσης του ιού, λόγω της εξασθένισης του οργανισμού των εργαζομένων, αλλά και των περισσότερων ωρών παραμονής τους στο χώρο δουλειάς. Την ίδια στιγμή πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού οι επιχειρήσεις όπου απασχολούνται τους έχουν θέσει σε αναστολή ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Στη ΦΕΙΔΑΣ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από 3 μήνες. Στην PRODIS η εργοδοσία προχώρησε σε 3 απολύσεις με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις που έχει στις πωλήσεις της.
  • Δεν έχουν παρθεί μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ ώστε να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στη δουλειά.

Την ώρα που δεκάδες κρούσματα καταγράφονται σε σχολεία και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση παίρνει μόνο μέτρα σκληρού lockdown με αστυνόμευση της περιοχής και συνεχίζει την καραμέλα της "ατομικής ευθύνης".

Τα μέτρα που παίρνει δεν έχουν κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Τα σωματεία αναδεικνύουν επίσης την αδυναμία του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες, με τις δομές Υγείας στην περιοχή να παραπαίουν.

Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και διενέργεια ελέγχων, επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Επίσης καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος. Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κ.λπ.) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Πύκνωση δρομολογίων και συχνές απολυμάνσεις σε λεωφορεία και πούλμαν εταιρειών. Θωράκιση του μοναδικού Κέντρου Υγείας της περιοχής, με ταυτόχρονη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα Σωματεία διεκδικούν μέτρα, όπως 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού και ατομικά μέσα προστασίας σε όλα τα σχολεία.

Τα σωματεία καλούν σε ενίσχυση της δράσης στους χώρους δουλειάς αξιοποιώντας όλους τους τρόπους: Συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών. «Στήνουμε Επιτροπές στο χώρο δουλειάς και απαιτούμε να παρθούν μέτρα. Συνεχίζουμε τη δράση για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, παλεύουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα», τονίζουν στο κάλεσμά τους.

ΕΥΒΟΙΑ
Μαζική διασπορά σε εγκαταστάσεις εταιρείας τροφίμων

Καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας

Για επιβεβαίωση, με τον χειρότερο τρόπο, των φόβων που είχε εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, μετά τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην επιχείρηση «Μιμίκος - HQF» (όμιλος Φιλίππου) στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας.

Πρόκειται για μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ότι οι μαζικοί χώροι δουλειάς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ενώ παράλληλα καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «χαλάρωσης της ατομικής ευθύνης», στο οποίο ακόμα και σήμερα κυβέρνηση και τοπικές αρχές συνεχίζουν να αποδίδουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας όσο και στη γειτονική Βοιωτία.

«Η εργοδοσία και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός φέρουν ακέραιη την ευθύνη. Εδώ και μήνες διεκδικούμε με κάθε τρόπο μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους του κλάδου και ειδικά στη "Μιμίκος", που είναι ο μεγαλύτερος», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, προσθέτοντας ότι ο αριθμός κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα ανέρχεται σε 25 έως 35, καθώς δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση.

Επίσης, το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του παραθέτει με ημερομηνίες μια σειρά από παρεμβάσεις που είχε κάνει τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας και πρόληψης στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος», με τελευταία στις 18 Γενάρη, στις οποίες τόσο από την εργοδοσία όσο και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία κεντρικά και περιφερειακά όλο αυτό το διάστημα σφύριζαν αδιάφορα. Δεν απάντησαν ποτέ στις επιστολές του Συνδικάτου μας, ενώ ειδικά με την Πολιτική Προστασία μάταια προσπαθήσαμε να βγάλουμε άκρη, έστω τηλεφωνικά», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, όπως επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των μισθολογικών αποδοχών σε όσους νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα, ενίσχυση των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ της Ευβοίας.

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Να σταματήσουν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι να κουνάνε το δάχτυλο στους κατοίκους και να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης στα εργοστάσια και συνολικά στην Εύβοια, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή.

«Από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας διά στόματος κ. Χαρδαλιά, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους Χαλκιδέων και Διρφύων - Μεσσαπίων και άλλους τοπικούς "παράγοντες", τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Χαλκίδας, της Αρτάκης και της ευρύτερης περιοχής χόρτασαν νουθεσίες για την ατομική τους ευθύνη στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας και προσθέτει:

«Πίσω από την ατομική ευθύνη προσπαθούν να κρύψουν τη δική τους τεράστια ευθύνη γιατί, ενώ είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο, δεν θωράκισαν τις δομές Υγείας, δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, δεν ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εργατικών σωματείων. Αφησαν τους μεγαλοεργοδότες ανεξέλεγκτους και τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία».

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, στελέχωση των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών, ενίσχυση όλων των δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες, ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που τίθενται εκτός εργασίας.

Σήμερα η διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΚ Λάρισας

Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς την περίοδο της πανδημίας. Πώς οργανώνουμε και διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της ζωής μας». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom (πληροφορίες στο τηλ. 2410.250.708).

Τέσσερα κρούσματα στον δήμο Κορυδαλλού

Τέσσερις εργαζόμενοι στον δήμο Κορυδαλλού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τη βδομάδα που πέρασε, δύο στο δημαρχείο και δύο στην καθαριότητα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος προχώρησε σε άμεση παρέμβαση στη δημοτική αρχή. Οπως σημειώνει το Σωματείο, «στο μεν δημαρχείο έγινε απολύμανση, στο δε αμαξοστάσιο πέρα από τους χώρους συνάθροισης έγινε και στα οχήματα. Επιπλέον έγιναν τεστ σε όσους εργαζόμενους ήταν επαφές των συναδέλφων που νοσούν, χωρίς ευτυχώς να διαπιστωθεί διασπορά». Με αφορμή τα κρούσματα, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν όλα τα μέτρα προστασίας, παροχή επιπλέον ΜΑΠ, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.

  • Σε τρίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) προχωρά σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, απαιτώντας από όλες τις δημοτικές αρχές του νομού και την κυβέρνηση άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του κλάδου στους χώρους δουλειάς.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ