ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σταμάτα - ξεκίνα» η «συνταγή» διαχείρισης της πανδημίας

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων επιχείρησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τη στρατηγική συμπίεσης των κρατικών δαπανών για την Υγεία ακόμα και εν καιρώ πανδημίας παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF).

Επικεντρώνοντας στην «ατομική ευθύνη», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο που κερδίζει «για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας», όταν αυτό παραμένει αθωράκιστο μέχρι και σήμερα.

Τη σκυτάλη πήρε το αφήγημα του «διπλασιασμού των ΜΕΘ», όταν είναι άγνωστο πόσοι ασθενείς άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός εντατικής, όταν η Βόρεια Ελλάδα επί δυόμισι μήνες κατέγραφε 100% πληρότητα, παρά την «προσαρμογή των ΜΑΦ σε ΜΕΘ», και όταν υπολείπονται ακόμη 2.500 κρεβάτια.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «αναμένω ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός να αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο» και, με το βλέμμα στραμμένο στο τουριστικό κεφάλαιο, διαφήμισε την πρωτοβουλία «σχετικά με κάποιας μορφής πιστοποιητικό εμβολιασμού», συμπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή - έχουμε εμβολιάσει κοντά στο 2% του πληθυσμού μας - δεν πρόκειται για συζήτηση που αφορά το σήμερα, αλλά θα χρειαστεί να γίνει συντομότερα παρά αργότερα (...) Εως τότε θα βλέπουμε ένα σταμάτα - ξεκίνα»...

Και ενώ η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας με τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ολοένα μετατίθεται χρονικά, ο πρωθυπουργός θεώρησε «σωστό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν εξ ονόματος της χώρας μας, αντί να χρειαστεί να διαπραγματευτούμε εμείς (...) Θα πιέσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα. Αλλά αντιμετωπίζω με κάποιο σκεπτικισμό αυτές τις καθημερινές μετρήσεις πόσων έχουμε εμβολιάσει»...

Δυο μέρες πριν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια το περασμένο Σάββατο, δήλωσε ότι «η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει (...) Θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία και με αυτήν την ταχύτητα».

«Εκτός πεδίου» χώροι δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο ίδιο πνεύμα και προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζονται για το λαό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριζε χτες ξανά ότι η χώρα «εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο» τις μεταλλάξεις του ιού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα».

Επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) προχωρά «στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών σε όλη την Ελλάδα».

Σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» αν το δίκτυο θα αφορά ελέγχους και ιχνηλατήσεις και σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες η κατάσταση είναι τραγική σε ό,τι αφορά τον συγχρωτισμό, αρκέστηκε να απαντήσει ότι το δίκτυο αυτό «αποτελεί γενικότερη παρακολούθηση και ταυτοποίηση των νέων στελεχών των μεταλλάξεων»...

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες έξω από καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.ά., υποστήριξε ότι οι ουρές εμφανίστηκαν ακριβώς επειδή εφαρμόστηκαν τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού εντός των καταστημάτων και ότι ο κόσμος τηρούσε τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες κ.ά.)...

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι «μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία βδομάδα» (μετακίνηση από νομό σε νομό, SMS και έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις κ.λπ.).

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την επόμενη Δευτέρα, και σχετικά με τον εμβολιασμό είπε ότι προχωρά «σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» αλλά «ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Εάν κι εφόσον» για τη συλλογική ανοσία και καμία ενίσχυση για τους εμβολιασμούς

Μια σειρά... «εάν κι εφόσον» επιστρατεύθηκαν για να «απαντηθούν» τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν και στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, με πιο βασικό το πότε σχεδιάζεται να επιτευχθεί ο στόχος της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού. Παράλληλα, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τόσο για τους εμβολιασμούς και την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για τις υπόλοιπες σοβαρές υγειονομικές ανάγκες του λαού που έχουν «απογειωθεί» τους τελευταίους μήνες.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν χτες, ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, το ποσοστό εμβολιασμένων με την πρώτη δόση κινείται μόλις στο 1,6% περίπου του πληθυσμού (168.809 εμβολιασμοί), ενώ και με τη δεύτερη δόση έχουν εμβολιαστεί μόνο 7.780 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 69.000 άνθρωποι άνω των 85 ετών, 10.700 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και 85.000 υγειονομικοί, ενώ άλλοι 25.000 υγειονομικοί περιμένουν να εμβολιαστούν, παρότι είναι εκτεθειμένοι σε υπερτριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν...

«Ο ρυθμός εμβολιασμών εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα και τις παραδόσεις των εμβολίων», επανέλαβε ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων οφείλονται στην εμπορευματοποίηση του εμβολίου, στην υποταγή του στην κερδοφορία επιχειρηματικών κολοσσών και στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στο έδαφος μάλιστα των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων, κατά τη χτεσινή ενημέρωση αποφεύχθηκε να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε επίτευξη του στόχου της συλλογικής ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι. Αντί για αυτό, ο Μ. Θεμιστοκλέους περιορίστηκε να αναφέρει ότι «μέχρι το καλοκαίρι πιστεύουμε ότι θα έχουμε εμβολιάσει ειδικά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, αλλά θα έχουμε πετύχει να έχουμε εμβολιάσει κυρίως αυτούς που είναι πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτοι».

Κι ενώ ήδη με τους σημερινούς πολύ χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού (έχουν φτάσει περίπου τους 17.000 τη μέρα), αναστέλλονται ιατρικές λειτουργίες στα Κέντρα Υγείας και χάνονται χιλιάδες ιατρικά ραντεβού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, τη μετακίνηση υγειονομικών κ.ο.κ., ο Μ. Θεμιστοκλέους ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων». Με την κυβέρνηση βέβαια να μην παίρνει ούτε τώρα κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοσοκομείων και της ΠΦΥ για τους εμβολιασμούς, η «προσαρμογή» και η «αναδιάταξη δυνάμεων» θα σημάνουν ακόμα μεγαλύτερο μπαράζ μετακινήσεων υγειονομικών, ακυρώσεων ιατρικών ραντεβού και αποκλεισμό περισσότερων ανθρώπων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκτινάσσοντας τους συνολικούς δείκτες νοσηρότητας του πληθυσμού.

Με τέτοιους όρους λειτουργούν ήδη τα 143 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν σε δομές ΠΦΥ (σε σύνολο 390 κέντρων). Οσο για τα «μέτρα» που παίρνει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του ιού στα εμβολιαστικά κέντρα που στήθηκαν εντός των νοσοκομείων, συχνά σε ακατάλληλους χώρους, συμπυκνώθηκαν στην προτροπή προς τους εμβολιαζόμενους... να μη φτάνουν αρκετή ώρα πριν το ραντεβού, για να μη δημιουργείται συνωστισμός...

73 νεκροί το περασμένο τριήμερο

Εβδομήντα τρεις νεκροί και 1.375 νέα κρούσματα είναι ο απολογισμός του περασμένου τριημέρου. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 286 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη και το 86,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 152.412 και συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 5.671.

Ενταξη της κολχικίνης στη θεραπεία της Covid-19

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε χτες η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδώρου, η χορήγηση κολχικίνης «δίνει μια προοπτική προς διερεύνηση. Δεν είναι θεραπεία αποδεδειγμένα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του Covid 19».

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από θετικό μοριακό τεστ, ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και θα τη λαμβάνουν οι ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18 - 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός 32 θετικών κρουσμάτων με τη μετάλλαξη του ιού Β.1.1.7. (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας). Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αφορά την αύξηση μέχρι και 70% της μεταδοτικότητας του ιού, χτυπώντας συναγερμό για το ενδεχόμενο να φρακάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα το αθωράκιστο ΕΣΥ.

Από τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) βρέθηκαν ένα θετικό δείγμα του νέου στελέχους με μοριακό τεστ στις 23/12, 3 δείγματα από τις πύλες εισόδου, 4 δείγματα στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β117, 8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης, 17 δείγματα από την Αθήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ