ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «RAFALE»
Επισημοποιήθηκε η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Συνοδεία ξανά του «Σαρλ Ντε Γκολ» αναλαμβάνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ γαλλικές δυνάμεις θα επιχειρούν στο Κεντρικό Αιγαίο τους επόμενους μήνες

Eurokinissi

Υπογράφτηκε χτες στην Αθήνα η ελληνογαλλική συμφωνία για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale». Αγορά που γίνεται με προτεραιότητα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, και όχι την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διόλου τυχαία, άλλωστε, μαζί με τις υπογραφές για τα αεροσκάφη επισημοποιήθηκε και η νέα αποστολή που αναλαμβάνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, συνοδεύοντας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε έξοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η σχετική φιέστα έγινε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Αμυνας, με τις υπογραφές να μπαίνουν από στελέχη των δύο μερών (τον πρόεδρο της «Dassault» και τον διευθυντή της ΓΔΑΕΕ), παρουσία των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλί. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλη. Τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της ελληνικής ΠΑ.

Προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, όπως και κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών. Στις κοινές δηλώσεις τους, κατόπιν, o Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι «διμερείς σχέσεις» και «ευρύτερες συνεργασίες» «θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο, τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο». Οπως είπε, άλλωστε, συζήτησαν «τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη το εξήγησε η Παρλί, επιβεβαιώνοντας ότι αεροσκάφη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις στην Ελλάδα το διάστημα από Φλεβάρη έως Απρίλη.

Τα γαλλικά αεροπλάνα με μεταστάθμευση στην Τανάγρα θα επιχειρούν στο Κεντρικό Αιγαίο, με επίκεντρο τη Σκύρο, ενώ θα συμμετάσχουν και στην άσκηση της ελληνικής ΠΑ, «Ηνίοχος», στις 12-22/4, με 4 «Mirage 2000» και 8 «Rafale» στο πλευρό αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία. Στο πλαίσιο της αποστολής «Σκύρος», η ανάπτυξη μακράς εμβέλειας των Γάλλων θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, 4 «Rafale», 2 μεταγωγικά «Atlas» και 1 ιπτάμενο τάνκερ «Phoenix».

Η Παρλί πρόσθεσε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» στα τέλη Φλεβάρη θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από ελληνική φρεγάτα, όπως έγινε και στην προηγούμενη έξοδό του στην ίδια περιοχή, τον περσινό Φλεβάρη.

Τέλος, η Παρλί είπε ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της», καθώς «ψητό» για τους γαλλικούς ομίλους βλέπουν και στο σχέδιο της κυβέρνησης να αγοράσει 4 νέες φρεγάτες, με σκοπό επίσης να ενταχθούν στα ΝΑΤΟικά προτάγματα.

Αργότερα η Παρλί μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είπε εκεί ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», σε μια έμμεση παραδοχή ότι αγοράζουν πανάκριβα όπλα για την επιβολή της ευρωατλαντικής «τάξης και ασφάλειας» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε για την αγορά των γαλλικών μαχητικών ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο - στη "Mare Nostrum", όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της ΕΕ», σε άλλο ένα δείγμα ότι τα όπλα αυτά αξιοποιούνται για τον έλεγχο κρίσιμων γεωστρατηγικά ζωνών, κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο», συνέχισε, η αγορά «γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν το διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών», παραπέμποντας ουσιαστικά στους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Η Παρλί, από την πλευρά της, του θύμισε τα περί «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» για την οποία Μητσοτάκης και Μακρόν είχαν μιλήσει στη συνάντησή τους πέρυσι τέτοιο καιρό στο Παρίσι, λέγοντας ότι η σχέση αυτή «εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας», σκιαγραφώντας τις σκέψεις τους για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα τέτοια σχέδια.

Είπε άλλωστε ότι η αγορά των «Rafale» «θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας», τη δυνατότητα να επιχειρούν από κοινού. Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά» και επανέλαβε τις κοινές δραστηριότητες που θα έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας με τις ελληνικές το επόμενο διάστημα.

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία

Με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από το ΓΕΕΘΑ, 11 με 20/1 διεξήχθη συνεκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σάντας στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΗΓΑΣΟΣ 21».

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (CAB), στοιχεία της οποίας (ελικόπτερα και προσωπικό) έχουν μετασταθμεύσει εδώ και μήνες στο Στεφανοβίκειο, πραγματοποιώντας ασκήσεις σε όλο τον άξονα από το Μυρτώο έως τη Βόρεια Ελλάδα.

Ολα στο πλαίσιο της ετήσιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από το 2014 αναπτύσσει σε όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, από τα Βαλκάνια έως τη Βαλτική, πρόσθετα μάχιμα τμήματα από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της «ΠΗΓΑΣΟΣ 21» πραγματοποιήθηκε σχεδίαση και εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων, με έμφαση σε αντικείμενα εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος και επιθετικές ενέργειες επιπέδου Λόχου, διαδικασίες Τακτικής Φροντίδας Μάχης (TCCC) και εκκένωσης τραυματιών πεδίου μάχης (MEDEVAC). Μετείχαν 5 ελικόπτερα «Black Hawk» των ΗΠΑ (3 UH-60 και 2 HH-60), ελληνικά «Huey» και «Apache», όπως και πεζοπόρα τμήματα και από τις δύο πλευρές.

«H ανωτέρω συνεκπαίδευση για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνει τη συνεχή ενίσχυση των μακροχρόνιων ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών και συνέβαλε στην έτι περαιτέρω επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο», αναφέρεται αρμοδίως από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Ακόμα πιο κατατοπιστικοί για τους στόχους της τέτοιας δραστηριότητας, οι ίδιοι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν πως «η "Pegasus 21" επικεντρώθηκε στη διαλειτουργικότητα με τους Ελληνες συμμάχους μας μέσω του σχεδιασμού και της διεξαγωγής επιχειρήσεων αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ».

Ο, δε, αρμόδιος αξιωματικός τους, λοχαγός Zachary Blevins, τονίζει σε δηλώσεις του: «Αυτή η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της "Atlantic Resolve" προκειμένου να καθησυχάσει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους περί της διαρκούς δέσμευσής μας προς την Ευρώπη», με τους Αμερικανούς να υπογραμμίζουν επίσης ότι «η διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων σε όλη την Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για τις μονάδες της Atlantic Resolve».

Εξ ου και η άσκηση «διερεύνησε πολλές διαφορετικές πτυχές αεροπορικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εκκένωσης τραυματιών πεδίου μάχης», επιβεβαιώνοντας ότι πάνω στην όξυνση των ανταγωνισμών ετοιμάζονται για τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Μάλιστα, μετά την «ΠΗΓΑΣΟΣ» τα πληρώματα των ελικοπτέρων, Ελληνες και Αμερικανοί, μετείχαν σε «πτήσεις εξοικείωσης γύρω από την πόλη του Κιλκίς», ώστε σύμφωνα με τους Αμερικανούς «η επίγεια δύναμη να εξοικειωθεί με τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας μας», να μάθουν δηλαδή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να υπηρετούν μαζί με τα αμερικανικά ελικόπτερα.

Διόλου τυχαία, τη συνεκπαίδευση έσπευσε να χαιρετίσει ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, επισημαίνοντας το πόσο «εντατικά ασκούνται φέτος» οι αμερικανικές δυνάμεις με τις αντίστοιχες ελληνικές.

Εκτός του πρέσβη στη συνεκπαίδευση αναφέρθηκε και o Αμερικανός στρατηγός ε.α. Ben Hodges, πρ. διοικητής των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe), δηλώνοντας επί λέξει ότι «το Κρεμλίνο δεν θα πάρει στα σοβαρά τις αποτρεπτικές μας προσπάθειες, εκτός εάν βλέπουν εξειδικευμένους, πειθαρχημένους και θανατηφόρους αερομεταφορείς του Στρατού (...) αυτή η προσπάθεια στην Ελλάδα είναι μια σημαντική συμβολή στην αποτροπή και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Στο μεταξύ, ενώ οι Αμερικανοί ασκούνταν στη Βόρεια Ελλάδα, μια «ανάσα» από τη Δυτικοβαλκανική, η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 ανοιγόταν στην Ανατολική Μεσόγειο και πραγματοποιούσε κοινή άσκηση με την τουρκική φρεγάτα «Gokova», ενώ κατόπιν, 22 με 24/1 η ναυαρχίδα της δύναμης, ισπανική φρεγάτα «Cristobal Colon», έδενε για επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Μερσίνας, βορειοανατολικά της Κύπρου.

«ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Σε Ελλάδα - ορμητήριο των ΗΠΑ «προσβλέπει» η κυβέρνηση

Την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο απεργάζεται η κυβέρνηση σε στενή διασύνδεση με την Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να τον ευχαριστήσει «για την υποδειγματική συνεργασία που είχαν, καθώς και για την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους», όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», εκφράζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, ο Δένδιας σημειώνει πως προσβλέπει «σε μια συνάντηση με τον νέο Αμερικανό ομόλογό μου Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να συζητήσουμε τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), αλλά και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Προσβλέπουμε σε μια ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διεύρυνση του στρατηγικού τους αποτυπώματος στην περιοχή μας», σημειώνει.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, που ερωτηθείς χτες από τον «Ριζοσπάστη» αν έχει η κυβέρνηση κάποιο χρονοδιάγραμμα επαφών με στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης για την «επικαιροποίηση» της MDCA και πότε να την αναμένουμε, απάντησε: «Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και με άλλα στελέχη που παίρνουν αποφάσεις για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει άριστα τα συγκεκριμένα θέματα και ελπίζουμε στο μέλλον σε πολύ στενή επαφή και σε έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας». Μια επαφή και παρουσία που περνά από την παρουσία ήδη των Αμερικανών σε μια σειρά βάσεις, λιμάνια και άλλες κρίσιμες υποδομές της χώρας, ο αριθμός των οποίων σχεδιάζεται να αυξηθεί κι άλλο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ