ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θερμή υποδοχή προσφυγόπουλων από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Από τη θερμή υποδοχή των προσφυγόπουλων

MotionTeam

Από τη θερμή υποδοχή των προσφυγόπουλων
Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης επιφύλαξαν χτες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, αποδεικνύοντας την απλόχερη αλληλεγγύη του λαού μας και δίνοντας άλλη μια έμπρακτη απάντηση στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που στοχοποιούν ανήλικα ξεριζωμένα παιδιά.

Στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών πρόκειται να φοιτήσουν 14 προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Ιράκ που διαμένουν στο γκέτο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της SOFTEX. Χτες έφτασαν τα πρώτα 4 παιδιά και τις επόμενες μέρες αναμένονται και τα υπόλοιπα.

Πολλά παιδιά του Γυμνασίου, μετά το τέλος των μαθημάτων τους, παρέμειναν στο σχολείο για να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που όμως καθυστέρησαν να φτάσουν. Μια μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου εκτύπωσε χαρτάκια που γράφουν σε Ελληνικά και Αραβικά «σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας».

Στην υποδοχή των προσφυγόπουλων βρέθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, που μοίρασε στα παιδιά σακούλες με γραφική ύλη και γλυκά, τα οποία συγκέντρωσε με τη στήριξη του λαού της περιοχής. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της Γ' ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης - Συκεών.

Στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης πρόκειται να φοιτήσουν συνολικά 28 παιδιά. Από αυτά, τα 3 ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα και χτες αναμένονταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και άλλα. Στην υποδοχή τους παραβρέθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, που είχε ετοιμάσει και σακούλες με δωράκια για τα παιδιά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον Ν. Τζιτζή, διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει ένας φιλόλογος, ενώ σήμερα αναμένονται να έρθουν άλλοι δύο εκπαιδευτικοί.

Ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης - Συκεών, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός αγκαλιάζει με αγάπη και αλληλεγγύη αυτά τα παιδιά, τα οποία ήρθανε από χώρες που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει ρημάξει τα σπίτια τους, έχει ρημάξει τις ζωές τους. Εμείς απαιτούμε μέτρα για την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στις χώρες προορισμού. Καλούμε το λαό να ξεσηκωθεί για να σταματήσουν οι βάρβαροι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που οδηγούν στον ξεριζωμό και την προσφυγιά».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος της ΟΓΕ), σε ανακοίνωσή του την οποία θα κυκλοφορήσει και στα Αράβικα τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καλούμε όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να απομονώσουν το ρατσιστικό - φασιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται μεθοδευμένα. Εχθρός μας δεν είναι ο λαός της Συρίας και κανένας λαός. Κοινός εχθρός και του ελληνικού και του συριακού λαού είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Οι Συκιές κατοικήθηκαν πρώτη φορά από αυτούς τους πρόσφυγες. Το χώμα που πατάμε είναι ποτισμένο με το αίμα του ηρωικού ΕΛΑΣ, που πέρασε από εδώ και έδωσε μάχες για να απελευθερώσει την πόλη από τους ναζί Γερμανούς κατακτητές. Αυτούς που η Χρυσή Αυγή σήμερα τιμά! Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι με ονόματα εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στις Συκιές, στο Γεντί Κουλέ, μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες Ελληνες πραγματικοί πατριώτες. Πολλοί από αυτούς ήταν πρόσφυγες!».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης και διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης για τους πρόσφυγες

Σήμερα στις 4.30 μ.μ., στην Π. Τσαλδάρη & 25ης Μαρτίου

Συγκέντρωση, με αίτημα την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, πραγματοποιεί σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου, στις 4.30 μ.μ. στην Π. Τσαλδάρη και 25ης Μαρτίου. Την ίδια ώρα, άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συνεδριάζει με θέμα την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί το λαό με τη μαζική του συμμετοχή να διεκδικήσει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών και την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και για να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί επίσης βήμα καταδίκης και απομόνωσης των ρατσιστικών - φασιστικών φωνών που προσπαθούν να σπείρουν οι νεοναζί χρυσαυγίτες στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις. «Ο λαός του Περιστερίου γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά. Γνωρίζει καλά ότι για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά τη φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς», αναφέρει στο κάλεσμά της η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου.

Οργανώνοντας, μάλιστα, θερμή υποδοχή των προσφύγων - μαθητών, η Λαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τη συλλογή σχολικής ύλης που θα παραδώσει στα προσφυγόπουλα με την έναρξη των μαθημάτων. Οι κάτοικοι του Περιστερίου μπορούν καθημερινά να προσφέρουν στυλό, τετράδια, τσάντες κ.λπ., από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου & 40 Εκκλησιών).

  • Ανάλογη συγκέντρωση και διαδήλωση διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, το Σάββατο Σάββατο 28 Γενάρη, στις 11 π.μ., Θηβών & Ιερά Οδό, με συνθήματα: «Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ελληνες εργάτες, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια και τους πολέμους που κάνουν με θύματα τους λαούς. Για ζωή δίχως εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».
Πληθαίνουν οι αποφάσεις φοιτητικών Συλλόγων

Πληθαίνουν οι αποφάσεις φοιτητικών Συλλόγων που καταδικάζουν την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε γονείς, δασκάλους και εκλεγμένους συνδικαλιστές στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για λειτουργία του σχολείου ως δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Αναλυτικά, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι:

Στην Αττική: Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλοσοφικής, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, Πολιτικού, Νομικής, Φυσικού, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων και Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, Οικοτρόφων ΦΕΑ.

Στη Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, Γεωλογικού, Ιστορικού, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, Γερμανικής Φιλολογίας, Οικονομικών Επιστημών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πολλοί είναι και οι Σύλλογοι που, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, παίρνουν πρωτοβουλίες για συλλογή σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα τα οποία και θα τους παραδώσουν σε χώρους όπου και θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματά τους.

Σήμερα η σύσκεψη στο Πέραμα

Στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής συνδικαλιστικές, μαζικές οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Περάματος. Σκοπός της σύσκεψης είναι να δοθεί συνέχεια στις πρωτοβουλίες και τη δράση των εργατικών συνδικάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφυγόπουλων στη μόρφωση και την απομόνωση των εγκληματιών νεοναζί της Χρυσής Αυγής από κάθε σχολείο και εργατογειτονιά. Θα συζητηθεί η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών, που είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Ψήφισμα καλωσορίσματος των προσφυγόπουλων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, προχτές Τρίτη 24 Γενάρη, κατατέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υιοθετήθηκε ψήφισμα που καλεί το λαό της πόλης και όλης της Δυτικής Αθήνας να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Το ψήφισμα καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Ικονίου στο Πέραμα και καλεί σε απομόνωση των φασιστικών - ρατσιστικών φωνών που προσπαθούν να χύσουν δηλητήριο και να καλλιεργήσουν το μίσος. Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από στέλεχος των ΑΝΕΛ, ενώ η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε ξεχωριστό κείμενο σχετικό με το θέμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org