ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Τα ψηφισμένα και τα επόμενα...

«Ωραία» τακτική λανσάρουν τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν στα κανάλια, συνεπικουρούμενοι και από ορισμένους δημοσιογράφους που σιγοντάρουν από δίπλα.

«Πού το είδατε το Φορολογικό των αγροτών; Φέραμε εμείς κανένα Φορολογικό; Ασφαλιστικό φέρνουμε τώρα!» λένε σε εκπροσώπους των αγωνιζόμενων αγροτών, όποτε ανάμεσα στα αιτήματά τους αναφέρουν και την πάλη να μην περάσει ο διπλασιασμός στο συντελεστή φορολογίας των εισοδημάτων τους, δηλαδή από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και τελικά στο 26% για τα εισοδήματα του 2017. Να μη μιλάνε, δηλαδή, οι αγρότες για το βάρβαρο μέτρο που έχει ήδη υπογράψει «με το νι και με το σίγμα» η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, απλά και μόνο επειδή επιλέγει να το φέρει σε επόμενη φάση...

Κι από πάνω; «Αυτά πού τα θυμηθήκατε τώρα; Αυτά είναι ήδη ψηφισμένα πράγματα, πώς να παρθούν πίσω;» συμπληρώνουν την ίδια ώρα τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι αγρότες αναφέρονται στην πάλη τους ενάντια στην πλήρη κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 1/10/2016, καθώς και ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που ισχύει ήδη από τον Ιούλη του 2015. Αρα; Να μη μιλάνε οι αγρότες γι' αυτά που έρχονται, αλλά να μη μιλάνε ούτε και για τα βάρβαρα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αφού... «ό,τι έγινε, έγινε»!

... στο ίδιο αντιλαϊκό παζλ

Βολική για την κυβέρνηση η... «σαλαμοποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής της για λογαριασμό του κεφαλαίου, για να ελαχιστοποιούνται οι αντιδράσεις και κυρίως για να κρύβεται ο ενιαίος χαρακτήρας της (στη συγκεκριμένη περίπτωση π.χ. να «κουκουλώνεται» το γεγονός ότι πρόκειται για μια βαθιά ταξική πολιτική που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς)...

Μόνο που δε θα τους περάσει!

Οι αγρότες, όπως και συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, μπορούν και πρέπει να την βάζουν ενιαία στο στόχαστρό τους: Με πάλη για ανάκτηση των απωλειών τους, κατάργηση των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων, τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της, πάλη ενάντια στα ήδη υπογεγραμμένα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου, τόσο αυτά που έρχονται σε αυτήν τη φάση, όσο και αυτά που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, και πάνω από όλα με την πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Ενοχοποιεί τους αγρότες

Να ενοχοποιήσει τους αγρότες ότι οι συντάξεις τους κοστίζουν στο κράτος και πως το 90% καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό επιχείρησε ο πρωθυπουργός, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τι δεν είπε, όμως; Οτι όπως συνέβη και με τα Ταμεία των υπόλοιπων ασφαλισμένων, το αστικό κράτος για δεκαετίες λεηλάτησε τους πόρους του ΟΓΑ. Διότι, ναι μεν οι αγρότες δεν κατέβαλλαν από το 1961 μέχρι το 1988 απευθείας εισφορές, όμως συνέβαλλαν αποφασιστικά στα οικονομικά του ΟΓΑ. Ετσι οι αγρότες ακόμα και αυτές τις γλίσχρες συντάξεις των 338,4 ευρώ καθαρά που λαμβάνουν σήμερα (οι παλιοί ασφαλισμένοι), τις έχουν πληρώσει. Δεν τους χαρίζονται. Για δεκαετίες, το κράτος εισέπραττε το 5% επί της αξίας της παραγωγής τους. Εισέπραττε το χαρτόσημο, εισέπραττε υπέρ ΟΓΑ από τα ετήσια καλλιεργητικά δάνεια των αγροτών. Τι έγιναν όλοι αυτοί οι πόροι;

... για να τους χτυπήσει

Μετά το 1988 νομοθετήθηκε εισφορά για την «πρόσθετη ασφάλιση» και μετά το 1997 επιβλήθηκε γενική εισφορά με κλίμακες. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες εξαιρέθηκαν από το ΕΚΑΣ, αν και οι συντάξεις τους ήταν οι χαμηλότερες. Ο ΟΓΑ - αν και ασφαλιστικός οργανισμός - δεν δίνει συντάξεις χηρείας στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συζύγων λαμβάνει σύνταξη, ενώ και οι αγρότες επιβαρύνθηκαν με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους τριπλασιάζει τις εισφορές, με προοπτική η επιβάρυνση να είναι ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένονται δυσμενείς αλλαγές στο «φορολογητέο εισόδημά τους». Και επιπλέον τους θεωρεί κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκεί που τους χρωστά τους παίρνει και το βόδι!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1500 Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1699 Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς σφραγίζει τη λήξη του αυστρο-οθωμανικού πολέμου (1683 - 1699) που σήμανε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας σε μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης και την άνοδο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

1821 Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα, όπου ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους την απόφαση της Φιλικής Εταιρείας για έναρξη της Επανάστασης. O Παπαφλέσσας βρέθηκε αντιμέτωπος με επιφυλάξεις και άρνηση πολλών κοτζαμπάσηδων να συμμετέχουν.

1821 Αρχίζει στο Λάιμπαχ (τη σημερινή Λιουμπλιάνα) το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, που κατέληξε στις 12 Μάη με τη διακοίνωση πως «Οι Ηγεμόνες... θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, πάσαν υποτιθέμενην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην διά κινήματος ή ανοικτής βίας».

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

1920 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1924 Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, που ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1924 Η Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του Β. Ι. Λένιν, 5 μέρες μετά το θάνατό του.

1934 Συνέρχεται στη Μόσχα το 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) που διήρκεσε έως τις 10/2, που διαπίστωσε ότι μέσα από την επιτυχή εκπλήρωση του πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου η ΕΣΣΔ μετατράπηκε από χώρα καθυστερημένη και αγροτική σε ισχυρή βιομηχανική και κολχόζνικη δύναμη, ενώ ενέκρινε και το δεύτερο Πεντάχρονο Πλάνο.

1936 Βουλευτικές εκλογές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έλαβε 73.411 ψήφους (5,76%) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Οι βενιζελικοί έλαβαν 43,86%, οι αντιβενιζελικοί 47,33% και το Αγροτικό Κόμμα του Σοφιανόπουλου 1,02%.

1939 Οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, το πιο ισχυρό προπύργιο της Δημοκρατικής Ισπανίας. Τρεις μήνες αργότερα θα πέσει και η Μαδρίτη.

1942 Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1944 Πραγματοποιείται μεγάλη απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων στην Αθήνα με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων και την παύση της τρομοκρατίας.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός ξεκινά μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσης της 4ης Γερμανικής Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία, που θα ολοκληρωθεί 2 μήνες αργότερα με την πλήρη συντριβή της.

1950 Τίθεται σε ισχύ το πρώτο σύνταγμα της Ινδίας. Η Ινδία γίνεται Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Ρατζέντρα Πράσαντ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org