ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2010
Σελ. /40
Μπλόκο σ' όλη την πολιτική τους

Μπλόκο σε χιλιάδες ΙΧ που ήθελαν να ανέβουν στην Πάρνηθα έστησε την Κυριακή ο χιονιάς, αλλά δεν είδαμε κανένα ρεπορτάζ για το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά δεν καθάριζαν το δρόμο. Δύο ώρες κλειστό το τελεφερίκ, εκατοντάδες παιδιά στην παγωνιά, αλλά κανένα ρεπορτάζ για το καζίνο που κρατάει τα κουμπιά.

Και δε μιλάμε για το μπλόκο στην ίδια τη ζωή που στήνει καθημερινά η πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των μονοπωλίων και βυθίζει στα τάρταρα την πλειοψηφία του κόσμου που ζει από το μεροκάματό του. Σ' αυτό είναι που δεν αναφέρεται απολύτως κανένα ρεπορτάζ (ο «Ριζοσπάστης» δεν περιλαμβάνεται στην καταγραφή, γιατί πολύ απλά από την ίδια την ύπαρξή του είναι συστατικό της ίδιας της ταξικής αντιπαράθεσης με καθαρή τη θέση του στην πλευρά των εργατών και των άλλων ανθρώπων του μόχθου, δεν καταγράφει, παίρνει μέρος στη μάχη).

Στον αντίποδα: Παρά τα μπλόκα, ανοιχτοί οι δρόμοι για κυκλοφορία σ' όλη τη χώρα μέσα από τις παρακάμψεις, στη σειρά, όμως, τα ρεπορτάζ για την «αντικοινωνική» στάση των αγροτών.

Κάτι δεν πάει καλά, ε;

Κι είναι αυτό ακριβώς που επιτρέπει στον κάθε Πάγκαλο να εμφανίζεται ως πλειοψηφία.

Πού την βρήκε; Αυτός και η τάξη του, η αστική, είναι η κοινωνική μειοψηφία. Εχουν όμως πλειοψηφία στη Βουλή και ελέω εκλογικού νόμου και γιατί έχουν καταφέρει να εγκλωβίζουν - χειραγωγούν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Αυτή, η πλαστή κατά βάση πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική, και είναι πολλοί, μπορούν να ανατρέψουν την εκλογική επιλογή τους, κάνοντας ταξική επιλογή με συμμετοχή στους αγώνες, φτάνοντας τη διεκδίκησή τους ως και το πολιτικό επίπεδο. Ανατρέποντας τη δοτή πλειοψηφία στην πράξη, όπως ακριβώς οι εργάτες που δεν αναγνωρίζουν στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ δικαίωμα να μιλάνε στο όνομα των εργατών και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Οπως οι αγρότες που κάνουνε στην άκρη τα φιλαράκια της Μπατζελή στη ΓΕΣΑΣΕ και στην ΠΑΣΕΓΕΣ και συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.

Αφήνοντας, τελικά, την αστική τάξη με τον Πάγκαλό της να κοκορεύεται για τον εμφύλιο σαν κάτι που τέλειωσε, την ώρα που αυτός είναι διαρκής με άλλα όπλα και τον διεξάγουν οι κεφαλαιοκράτες, το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους σαν αυτή που συμμετέχει ο Πάγκαλος. Εκτός κι αν η καθημερινή επίθεση της αστικής τάξης στα λαϊκά στρώματα είναι ράντισμα με ροδοπέταλα. Τον πραγματικό εμφύλιο που συνεχίζεται ξορκίζουν με εξυπναδούλες που δηλώνουν για μια ακόμη φορά τι είναι αυτό που τους τρομάζει: Η ώρα που οι από κάτω δε θα αντέχουν καθόλου αυτούς που κάθονται στο σβέρκο τους.

Απ' όσα δήλωσε η κ. Μπατζελή εμείς κρατήσαμε το φόντο πίσω της την ώρα που μίλαγε στο Ζάππειο: Στάχυα ολόφορτα καρπό.

Μόνο που ακριβώς αυτήν την παραγωγή την απαγόρευσε στη χώρα μας η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες κυβερνήσεις του, την απαγόρευσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ που ακολούθησαν και επιμένει να την απαγορεύει το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή κυβέρνησή του.

Αυτό που πρέπει να κρατήσεις απ' όλο το θέατρο περί διαλόγου είναι η ανοιχτή απειλή των «αγορών» προς την κυβέρνησή τους: «Αν δεν το κάνετε μόνοι σας, θα αναλάβουμε οι ίδιοι κι αυτό δεν σας συμφέρει σαν πολιτικό κατεστημένο».

Τι είναι αυτό που ζητάνε; «Σκληρά αλλά δίκαια μέτρα».

Δηλαδή, να πεινάσουν οι βιομήχανοι μαζί με τους εργάτες; Και σε τι «να βάλει πλάτη η κοινωνία»; Στην αυτοκτονία της;

Εχουν θράσος. Ολοι μαζί κι ένας ένας ξεχωριστά. Ενας τύπος που μετέφερε όλη την παραγωγή του εργοστασίου του στη Βουλγαρία, απειλούσε στα κανάλια γιατί του μπλόκαραν το εμπόρευμα στα σύνορα οι αγρότες και κινδύνευε, έλεγε, με χρεοκοπία. Τι περίμενε δηλαδή; Να τους κλείνει το σπίτι και να του λένε κι ευχαριστώ;

Ας αφήσουνε τα σάπια, για να μιλήσουμε λίγο στη γλώσσα τους. Ο μόνος που χρεοκοπεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι τα λαϊκά στρώματα. Κι απ' αυτή τη χρεοκοπία δεν έχουν άλλο δρόμο για να ξεφύγουν από τον κλιμακούμενο αγώνα τους για το μπλοκάρισμα του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ασχετο: Τι προβλέπει ο Αμερικανός πρέσβης; Οτι «θα πάθουν κακό άνθρωποι» από την «τρομοκρατία». Πού το στηρίζει; Πουθενά, απλά το προβλέπει κι όταν κάτι τέτοιοι τύποι προβλέπουν, είναι σαν την αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οφείλει να επιβεβαιώσει τον εαυτό της. Εκτός κι αν δεν είναι προφητεία, αλλά σχέδιο.

Ενα αθώο σχέδιο, σαν κι αυτά που διδάσκονται στις σχολές πολέμου, όπως αυτό που εμφανίζεται ως σενάριο των γειτόνων για τον Εβρο.

Το πράγμα μπερδεύει όταν στο χορό μπαίνουν και πραγματικά δεδομένα: Το κάψιμο της συναγωγής στην Κρήτη, για παράδειγμα. Οπου με αφορμή αυτό μαθαίνουμε σαν αυτονόητο ότι η Μοσάντ έχει μόνιμα εγκαταστημένο κλιμάκιο στην Κρήτη. Κι ότι αυτό το κλιμάκιο, λέει, ανακάλυψε πως τη φωτιά τη βάλανε δύο Αμερικανοί που υπηρετούν στη βάση, δύο Βρετανοί επίσης του ΝΑΤΟ κι ένας Ελληνας που τροφοδοτούσε τις βάσεις.

Παράξενος χειμώνας μπαίνει, που λέει και το τραγούδι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΣΦΙΞΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΕΝΤΟΛΗ: «Το ΚΚΕ για ακόμη μια φορά λειτουργεί διχαστικά (...) Υποστηρίζει μια ομάδα εκβιαστών (...) Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τα μπλόκα με τη βία αν χρειάζεται, να τους συλλάβει και να τους απαγγείλει κατηγορίες (...) Και ο πολιτικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει τη στάση του ΚΚΕ και να το κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό του εκβιασμού» (η εντολή μέσα από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ «ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ»: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ποιοι αγρότες; Πόσα είναι τα τρακτέρ; Είναι εσχάτη μειοψηφία. Δεν ξεπερνούν τα 500-600 (...) Είναι προφανές ότι εντάσσεται η τακτική ορισμένων κομμουνιστών αγροτών στη λογική της κυρίας Παπαρήγα "έχουμε πόλεμο". Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν μια τραγωδία την προηγούμενη φορά, αυτήν την φορά τείνει να είναι τραγωκωμωδία» (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ «ΓΚΟΥΤΣΙ» ΦΟΡΕΜΑ: «Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση (...) Είναι αχταρμάς που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού, με τον οποίο συντονίζονται συνδικαλιστές του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας (...) Ορισμένοι από αυτούς μοιάζουν με τραμπούκους» (η υπουργός Γεωργίας, κ. Μπατζελή, σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ: «Να πείσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι παίρνει τις αποφάσεις (...) Κατόπιν πρέπει οι αγορές να δουν ότι αυτές οι αποφάσεις παίρνουν άμεσα τη μορφή νόμων και πράξεων. Και μετά πρέπει όλοι εμείς, ως κοινωνία, να αποδείξουμε ότι έχουμε την ωριμότητα να αποδεχθούμε σκληρά, αλλά δίκαια μέτρα (...) Αν ο πρωθυπουργός δεν τολμήσει και η ελληνική κοινωνία δεν "βάλει πλάτη", κάποιος άλλος - με τη μορφή της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ - θα έλθει να μας επιβάλει τα αναγκαία για την επιβίωσή μας. Με καταστροφικές συνέπειες για το πολιτικό κατεστημένο» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ για την απεργία στις 10 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Μπλακάουτ από 4.000 τρακτέρ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύνδρομο «Τιτανικού» ενώ η χώρα απειλείται με πτώχευση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλακ - άουτ σε διάλογο - δρόμους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΔΙΩΞΕ άρον άρον τον κουμπάρο της

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ τη στάση τους οι αγρότες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Αχταρμάς αναρχοσυνδικαλισμού οι άνθρωποι στα μπλόκα»

Η ΧΩΡΑ: Τα ομόλογα τινάζουν στον αέρα τα Ταμεία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ επιταχύνει την χρεωκοπία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σήμερα το κρίσιμο τεστ για τον δανεισμό

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Αντ' αυτού ο Μπορίσοφ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εκτακτος νόμος για έχοντες & κατέχοντες

Η ΑΥΓΗ: Ωρα ευθύνης για όλους μας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η δημοσιονομική κρίση προκαλεί ασφυξία στην αγορά

ΕΘΝΟΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΟ και κόντρες για τα μπλόκα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα σενάριο

«Σενάρια ακόμη και κατάληψης εδάφους στο βόρειο τμήμα του Εβρου ώστε να προκληθεί ένταση με την Ελλάδα και να εξασφαλισθεί "αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό" είχαν επεξεργασθεί οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στο περίφημο πια "Σεμινάριο" που έγινε 5-7 Μαρτίου 2003 στην έδρα της Α' Στρατιάς» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Μια πρόβλεψη

«Υπάρχει νευρικότητα γιατί ύστερα από τόση πρόοδο που έκανε η Ελλάδα για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, υπάρχει πάλι αύξηση. Και αυτή τη φορά, η τρομοκρατία φαίνεται να είναι λιγότερο προσεκτική (...) Φοβόμαστε ότι άνθρωποι θα πάθουν κακό (...) Ελπίζω η απροσεξία που δείχνουν να προκαλέσει και τη σύλληψή τους» (ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Σπέκχαρντ, στα ΝΕΑ).

Ορισμένα δεδομένα

«Σοβαρότατες πολιτικές διαστάσεις με εξαιρετικά ύποπτες και σκοτεινές πτυχές έχει πάρει πλέον η υπόθεση του διπλού εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά (...) Εγινε γνωστό ότι οι δράστες είναι δύο Αμερικανοί από τη "διευκόλυνση" (δηλαδή τη βάση) των ΗΠΑ στη Σούδα, δύο Βρετανοί από τη βάση του ΝΑΤΟ εκεί και ένας Ελληνας ο οποίος είχε σχέση με την τροφοδοσία της βάσης (...) Στην αναγνώριση των δραστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο το κλιμάκιο της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ που βρίσκεται μόνιμα στην Κρήτη, το οποίο "εισέβαλε" στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά και απαίτησε από τους Ελληνες αστυνομικούς να μαζέψουν το οπτικό υλικό από όλες τις κάμερες των καταστημάτων, βάσει του οποίου όντως αποκαλύφθηκαν οι Αμερικανοί και Βρετανοί δράστες μαζί με τον Ελληνα» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ