ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εικόνα κινητικότητας και διάσπασης
  • Την ύπαρξη πολιτικού κενού διαπιστώνει ο Κ. Μητσοτάκης, δικαιολογώντας κόμμα Αβραμόπουλου
  • Επιμένει στο παιχνίδι εντυπώσεων, μέσω των ΜΜΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος
  • Στην τελική ευθεία για κόμμα ο Στ. Μάνος

Εντονη κινητικότητα σε όλες τις "πτέρυγες" και ομάδες της κεντροδεξιάς έχει πυροδοτήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προς τα έξω εικόνας διάλυσης και διάσπασης.

Τη στιγμή που η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική της επιδεικτικής αδιαφορίας απέναντι στο υπό ίδρυση κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης, μέσω "διαρροών", διαπιστώνει ότι υπάρχει πολιτικό κενό που μπορεί να καλυφθεί από το νέο κόμμα και προτείνει επανίδρυση της ΝΔ, όπως και η Ντ. Μπακογιάννη. Παράλληλα, ο Στ. Μάνος εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία του δικού του κόμματος, φιλοδοξώντας να εμφανιστεί και στις ευρωεκλογές, ενώ ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει την "τελευταία μάχη" στις ευρωεκλογές.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης, όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει τα περί επανίδρυσης της ΝΔ, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι "δεν έχω τίποτα ακόμα να πω, θα μιλήσω όταν θα πρέπει". Ωστόσο, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε τις θέσεις του για τις εξελίξεις στην παράταξη, μιλώντας σε συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα προχωρήσει σε κόμμα ο Αβραμόπουλος, διαπίστωσε ότι υπάρχει σήμερα πολιτικό κενό, που κάποιος αργά ή γρήγορα θα το καλύψει. Μάλιστα, απέδωσε τις ευθύνες για την ύπαρξη κενού στα λάθη της ηγεσίας της ΝΔ (διαγραφές, ασάφεια στην πολιτική, κ.ά.). Ξεχωριστή σημασία αποκτά η επισήμανση του Κ. Μητσοτάκη ότι "ο Αβραμόπουλος δεν είναι Σαμαράς, ο οποίος έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ". Παράλληλα, πρότεινε ως μοναδική λύση, για την ανασύνταξη της παράταξης, την επανίδρυση της ΝΔ, μέσα από ένα ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο, στο οποίο, όμως, δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Τότε, τόνισε, μπορεί να επιστρέψουν όλοι οι διαγραμμένοι (Μάνος, Σουφλιάς, κλπ.).

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες της Ντ. Μπακογιάννη το Σαββατοκύριακο. Διαπίστωσε ότι "η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός της φιλελεύθερης παράταξης δεν εξασφαλίζει προοπτική νίκης και εξουσίας", συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια "το σύνολο των δυνάμεων που εκφράζουν την κεντροδεξιά στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων". Πρόβλεψε, μάλιστα, ότι αν συμβεί αυτό "τότε θα οδηγηθούμε σε ριζική αλλαγή της δομής του πολιτικού συστήματος".

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος επιμένει στην τακτική του παιχνιδιού των εντυπώσεων, μέσω των φιλικών ΜΜΕ, που εξόφθαλμα και με ποικίλους τρόπους τον παροτρύνουν να προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματος, δημιουργώντας και το"κατάλληλο κλίμα". Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τελετή ορκωμοσίας στο Δήμο Αθηναίων, που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη στην Παλαιά Βουλή, όπου δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έμμεση αναφορά ή νύξη για τις προθέσεις του.

Στο μεταξύ, χτες ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Αγγ. Μοσχονάς επισκέφθηκε τη Ρηγίλλης, όπου είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες με τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Το περιεχόμενο της συνάντησης κρατήθηκε μυστικό, αλλά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος επιχείρησε να εξασφαλίσει, προφανώς με κάποια "ανταλλάγματα", την υποστήριξη της Ρηγίλλης για το δημαρχιακό αξίωμα, στην περίπτωση αποχώρησης του Αβραμόπουλου. Πάντως, από την πλευρά της Ρηγίλλης, εκδηλώνεται πρόθεση για μια συνάντηση μεταξύ Καραμανλή - Αβραμόπουλου για να "ξεκαθαρίσει η κατάσταση", αλλά η συνάντηση θέλει να γίνει με "πρωτοβουλία" του δημάρχου και όχι από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ αποφεύγουν να "εκτεθούν" με επιθέσεις κατά του Δ. Αβραμόπουλου, περιμένοντας να "ξεκαθαρίσει το σκηνικό".

Ο Στ. Μάνος

Χτες το βράδυ, ο Στ. Μάνος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του υπό ίδρυση κόμματός του σε πολυπληθές ακροατήριο οπαδών του, επιχειρώντας να πείσει ότι οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποστηρίζει αποτελούν την εναλλακτική λύση στο σημερινό πολιτικό σύστημα! Δικαιολογώντας την ανάγκη για την κίνησή του, τόνισε ότι "το σημερινό πολιτικό σύστημα δε διορθώνεται, χρειάζεται ανατροπή". Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε την ανάγκη ύπαρξης "πρώτης ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού", για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις εντός της ΟΝΕ. "Στόχος μας, τόνισε, δεν είναι να ιδρύσουμε ένα ακόμα πολιτικό κόμμα, αλλά να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική δύναμη, που θα διεκδικήσει στις προσεχείς εθνικές εκλογές τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού".

Η ΝΔ είναι "κόμμα γηρασμένο" διαπίστωσε χτες, μιλώντας στο "Κανάλι 5", ο Α. Ανδριανόπουλος, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει θέμα Αβραμόπουλου η ευθύνη ανήκει στη ΝΔ.


ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
"Ισορροπίες" για διακήρυξη και ευρωψηφοδέλτιο

Σε εσωκομματικές εκλογές πανελλαδικά (6,7 και 8 Μάρτη) παρέπεμψε ο ΣΥΝ το ζήτημα της συγκρότησης του Ευρωψηφοδελτίου του, αφήνοντας ανοιχτό και το πρόβλημα ερμηνείας των σχετικών καταστατικών διατάξεων για τις προϋποθέσεις επιλογής των δύο σημερινών ευρωβουλευτών του, αφού δεν έγινε δυνατό να υπάρξει "πολιτική συμφωνία" στην ΠΓ του Κόμματος. Ετσι, στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του Ν. Κωσταντόπουλος, αφού παραδέχτηκε την αδυναμία πολιτικής συμφωνίας, παρέπεμψε το ζήτημα της ανανέωσης του ευρωψηφοδελτίου στην ψήφο των ίδιων των οπαδών του ΣΥΝ. Οι δύο ευρωβουλευτές του Κόμματος, Μ. Παπαγιαννάκης και Αλ. Αλαβάνος απλώς, ανέφεραν πως θα ακολουθήσουν όποια απόφαση πάρει η ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητά τους, χωρίς να διευκρινίσουν τη δική τους θέση...

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συζήτησε και ενέκρινε το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης για τις Ευρωεκλογές που παρουσίασε η ΠΓ. Στο σχέδιο εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΝ, απλώς προβάλλεται η "Ευρωπαϊστική" πολιτική του κόμματος και οι διεργασίες για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της ΟΝΕ (των πολυεθνικών), ενώ προτείνεται η δημιουργία πολιτικών θεσμών και δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων που θα ασκήσουν κοινές πολιτικές. Σε κείμενο - αντιεισήγησή του ο Μ. Παπαγιαννάκης από την άλλη ζήτησε "καθαρές λύσεις" (και τοποθετήσεις) σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ χαρακτηρίζει ιστορικό βήμα την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ...

Τελικά, όλοι, στην ΚΠΕ, ενέκριναν το σχέδιο της ΠΓ, παρ' όλο που αρκετοί στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν πως δεν πρόκειται παρά για ένα κείμενο που προσπαθεί να εξισορροπήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ουσία και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της ΟΝΕ. Από ορισμένους επισημάνθηκε πως στο σχέδιο σκόπιμα - για να μην τρομάξουν οι οπαδοί της άκριτης καπιταλιστικής ενοποίησης - δεν αποτυπώνονται οι αρνητικές εξελίξεις και ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων στη μέχρι τώρα πορεία της ΕΕ και αποσιωπάται η χειρότερη προοπτική π.χ. της ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, για να μη φανεί πού οδηγεί σήμερα η Ενοποίηση και ποιους υπηρετεί. Επίσης, ότι "η ΟΝΕ οικοδομείται σήμερα πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων" ή πως "η ΟΝΕ είναι ένας μηχανισμός κατά της πολιτικής και της κοινωνικής Ευρώπης. Κι αυτή δε βελτιώνεται και χρειάζεται ρήξη μ' αυτήν την ΟΝΕ" κλπ.

Αναφερόμενος στο θέμα των ευρωεκλογών ο Ν. Κωσταντόπουλος,είπε πως ο ΣΥΝ ζητά από το λαό να στείλει διπλό μήνυμα: "Ν' αλλάξουμε την Ευρώπη, ν' αλλάξει η Ελλάδα, για στροφή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που σημαίνει επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης, αλλαγή του κοινωνικού περιεχομένου της οικονομικής πολιτικής", της ΟΝΕ! Οσον αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης, ειπώθηκε πως "πρέπει να επιδιώκει την πραγματική σύγκλιση και να μην είναι διαρκώς προσαρμοσμένη στους ονομαστικούς δείκτες και στη διεκπεραίωση των αποφασιζόμενων...".

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση για τα ζητήματα της κατάρτισης του Ευρωψηφοδελτίου, σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων, την ενδεχόμενη επανεκλογή των σημερινών ευρωβουλευτών και την ανανέωση της ευρωλίστας. Πολλοί παραδέχτηκαν απογοητευμένοι, "ότι δε μπορούμε σήμερα να προωθήσουμε την ανανέωση αφού δε μπόρεσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία"! Επίσης, αντιπαράθεση έγινε για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα του διορισμού νέας Διοίκησης και Διεύθυνσης στην "Αυγή" ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΠΓ του ΣΥΝ.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ, εκτός από τις εσωκομματικές εκλογές για την Ευρωλίστα, αποφάσισε να συγκληθεί στις 27 - 28 Φεβρουαρίου το "Διαρκές Συνέδριο" για την τελική έγκριση της εκλογικής διακήρυξης. Ενώ η σύγκληση του 3ου τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος αποφασίστηκε για το Νοέμβριο του 1999.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ