ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Αθωράκιστοι μπροστά στον κίνδυνο

Σημαντικές καταγγελίες σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα την επικινδυνότητα βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Αθωράκιστη παραμένει η χώρα μας μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης έκτασης ατυχημάτων από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν κατά τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα "Επικινδυνότητα βιομηχανικών εγκαταστάσεων":

  • Μειώνονται σοβαρά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη και σ' αυτές που χαρακτηρίζονται, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, ως εξαιρετικά επικίνδυνες. Οπως μάλιστα αναφέρθηκε στην εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής, ο αριθμός αυτών των ελέγχων και επιθεωρήσεων υποδιπλασιάστηκε την περίοδο 1985 - 1994, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία!
  • Στην Ελλάδα υπάρχουν 52 επιχειρήσεις που εντάσσονται στις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας "Σεβέζο", αλλά παρότι έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ και στη χώρα μας, η εφαρμογή της έχει καθυστερήσει σημαντικά, όπως υπογράμμισε ο εργονόμος μηχανικός, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Θόδωρος Κουκουλάκης.
  • Από τους ιδιοκτήτες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παρατηρείται προσπάθεια απόκρυψης ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων των επικίνδυνων ουσιών που κατέχουν, με στόχο να αποφύγουν την υπαγωγή τους στις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας και να εφαρμόσουν σχέδια ασφαλείας, συχνά μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αποκρύψουν ακόμη και ατυχήματα που συνέβησαν! Αυτό το κατάγγειλε ο Γιώργος Μουζάκης, χημικός μηχανικός, στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο ίδιος επισήμανε ότι η αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχων των εγκαταστάσεων και των μέτρων ασφαλείας έχει περάσει στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως παρατηρούνται σε μεγαλύτερη έκταση οι ίδιες διοικητικές αδυναμίες και προβλήματα μηχανοργάνωσης που ισχύουν και στα υπουργεία, με συνέπεια η αρμοδιότητα να μην ασκείται όπως θα έπρεπε.
  • Ενώ παρατηρείται αυτή η σημαντική καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, από τις 3 Φλεβάρη 1999 (δηλαδή σε δυο βδομάδες) η χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία "Σεβέζο 2", που θεσπίζει νέες και πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές. Με τη νέα Οδηγία, συγκεκριμένα, παύει να ισχύει λίστα βιομηχανικών δραστηριοτήτων και στη θέση τους καθορίζονται κατώτερα και ανώτερα όρια χρήσης, παραγωγής ή και αποθήκευσης επικίνδυνων ουσιών, όπως το LPG, τοξικές και εύφλεκτες ύλες. Επίσης επιβάλλεται κατά περίπτωση σχεδιασμός χρήσεων γης (με επαρκείς αποστάσεις, πρόσθετα τεχνικά μέτρα) και καθορίζεται ο τρόπος των επιθεωρήσεων των εγκαταστάσεων αυτών, που θα πρέπει απαραίτητα να γίνονται με συχνότητα μια φορά το χρόνο. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα σχέδια ασφαλείας των εγκαταστάσεων, θα πρέπει να αναθεωρούνται κάθε 5 χρόνια.

Πέρα από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σημαντικό είναι και το πρόβλημα της μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων στη χώρα μας, για την οποία δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Ιωάννης Μουρμούρης, στη χώρα μας διακινούνται κάθε χρόνο 38,8 εκατομμύρια τόνοι επικίνδυνων φορτίων. Από τη συνολική ποσότητα ο σιδηρόδρομος μεταφέρει μόλις το 1,8%, οδικώς μεταφέρεται το 30% και από τη θάλασσα περίπου το 50%.Στη χώρα μας από το 1979 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 6 ατυχήματα μεγάλης έκτασης:

- Την 1/10/79 έκρηξη δυναμίτιδας στο πλοίο "Πανορμίτης" στο λιμάνι της Σούδας, με επτά νεκρούς και 140 τραυματίες.

- Το 1986 πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις JET OIL στη Θεσσαλονίκη.

- Το 1989 πυρκαγιά στον προβλήτα των ΕΛΔΑ στον Ασπρόπυργο, από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης, που κάλυψε μια έκταση 500 τ.μ.

- Στις 16/1/1992 πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας Λιπασμάτων στον Πειραιά που προκλήθηκε από υπερθέρμανση σιδηρών βαρελιών τα οποία περιείχαν οργανοφωσφορική ένωση.

- Το Γενάρη του 1992 πτώση αεροσκάφους τύπου "Αλμπατρος" σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας.

- Την 1/9/1992 το ατύχημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, που προήλθε από πυρκαγιά σε μονάδα διύλισης, με 13 νεκρούς και 15 τραυματίες, που εντελώς τυχαία δεν επεκτάθηκε στις γειτονικές κατοικημένες περιοχές.

Αντίθετα, σε όλο τον κόσμο τέτοια ατυχήματα παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, αφού τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί 330 ατυχήματα μεγάλης έκτασης.

"Το γεγονός ότι τέτοια ατυχήματα δε συμβαίνουν συχνά στη χώρα μας, προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό και τη στάση κάθε αρμόδιου που... ζει με την ελπίδα ότι δε θα συμβεί στη δική του θητεία ένα ατύχημα μεγάλης έκτασης", τόνισε με αρκετή δόση ειρωνείας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας. Αυτός είναι ο λόγος - πρόσθεσε - που οι υπουργικές αποφάσεις του 1989 και 1993 παραμένουν στα χαρτιά, ενώ δε λαμβάνονται τα μέτρα που επιβάλλονται σε κάθε περίπτωση.

Μετά από αρκετή καθυστέρηση, αυτήν την περίοδο εκπονούνται με τη φροντίδα των νομαρχιών οι μελέτες αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης για τις βιομηχανικές περιοχές του Θριασίου, της Θεσσαλονίκης και του Περάματος. Οπως τόνισαν όμως οι επιστήμονες, πέρα από την εκπόνηση σχεδίων, την οργάνωση ειδικών υπηρεσιών και τις επιθεωρήσεις, είναι ανάγκη να προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των εργαζομένων σε όλες τις φάσεις της πρόληψης, του ελέγχου και της καταστολής και φυσικά η εκπαίδευση και συνεχής κατάρτιση των εκπροσώπων των εργαζομένων.

ΠΕΝΤΕΛΗ
Να μείνει οικοσύστημα

Η μεγάλη ζήτηση οδηγεί στην καταστροφή

Διήμερο με θέμα: "Δασοπροστασία του Πεντελικού Ορους", διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ενωση Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανάπλασης του Πεντελικού Ορους. Το διήμερο έγινε στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Ν. Πεντέλης.

"Η αξία του Πεντελικού είναι ίση με το ενεργητικό κεφάλαιο των 100 πρώτων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια", τόνισε ο δασολόγος Α. Ραλλάτος, αναπτύσσοντας την εισήγησή του, που είχε θέμα τις προοπτικές δασοπροστασίας της Πεντέλης. "Γι' αυτό η περιοχή αυτή έχει μεγάλη ζήτηση που όμως οδηγεί στην καταστροφή της αξίας της. Μέσα από αυτή την καταστροφή κάποιοι κερδίζουν...".

"Η χώρα μας", πρόσθεσε, "έχει μια ιδιομορφία που συνδέει το πρόβλημα των πυρκαγιών με τα άλλα προβλήματα που αφορούν τα δάση και είναι το ιδιοκτησιακό, το Δασικό Κτηματολόγιο και ο σχεδιασμός χρήσεων γης... Οι φωτιές στα δάση συνδέονται στενά με τη δασική πολιτική που ασκείται χρόνια στην Ελλάδα... Δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην καταστολή των πυρκαγιών κι όχι στην πρόληψη. Χρειάζεται διαφορετικός αντιπυρικός σχεδιασμός".

Ο Α. Ραλλάτος υπογράμμισε ότι το Πεντελικό πρέπει να μείνει οικοσύστημα όπως είναι σήμερα και να αναβαθμιστεί. Δεν πρέπει να γίνει ένα τεχνικό τοπίο με διάφορες δραστηριότητες σαν το ...Πεδίον του Αρεως. "Χρειάζεται οι κοινωνικοί φορείς να πιέσουν τους αρμόδιους για να διαφυλαχτεί η κατάσταση το βουνό και να βελτιωθεί".

Παρουσιάζοντας την εισήγησή του με θέμα το νομικό καθεστώς προστασίας των δασών, ο δασολόγος Η. Αποστολίδης ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις για να λειτουργούν τα λατομεία ακόμα και στη νότια πλευρά του βουνού. Το "παζλ" των πιέσεων που ασκούνται στην Πεντέλη συμπληρώνουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, που προσπαθούν με πλάγια μέσα να κτίσουν μέσα στο δάσος, οι κατοικίες που κτίστηκαν με παράνομα σχέδια πόλης, άλλα και ορισμένοι δήμοι που πιέζουν για αλλαγή χρήσεων γης.

Στο διήμερο μίλησαν επίσης ο οικονομολόγος Θ. Αποστολόπουλος και ο καθηγητής του ΕΜΠ Μ. Σταθερόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Παλιάς και Νέας Πεντέλης.

Τσιφλίκι του το ταχυδρομείο;

Την ποινή των 7 ημερών πρόστιμο σε συνδικαλιστή και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων, επέβαλε ο προϊστάμενος του Ταχυδρομείου Κυψέλης κ. Χρήστου. Ο συνδικαλιστής κλήθηκε σε απολογία και τιμωρήθηκε με το αδίκημα της "απρεπούς συμπεριφοράς", ενώ στην ουσία τιμωρείται η συνδικαλιστική του δράση και όπως σημειώνουν με καταγγελία τους όλοι οι συνάδελφοί του στο συγκεκριμένο τμήμα, "ο πραγματικός λόγος που διώκεται, είναι γιατί υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ταχυδρομικών και των ίδιων των ΕΛΤΑ".

Σύμφωνα με την αναφορά - καταγγελία των εργαζομένων προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αθήνας, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος, αν και τιμωρεί συνδικαλιστές για δήθεν "απρεπή συμπεριφορά", είναι ο ίδιος προσωποποίηση της χυδαιότητας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς και ζητάνε την άμεση απομάκρυνσή του. "Καθημερινά είμαστε υποχρεωμένοι ν' ακούμε χυδαίες και υβριστικές εκφράσεις που εκστομίζονται από τον προϊστάμενο και απευθύνονται σε εργαζόμενους με 25 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 50 χρόνων, χωρίς να σέβεται κανέναν, καταπατώντας την προσωπικότητά μας και κάθε έννοια ηθικής, σεβασμού και ευγένειας".

Στην καθημερινή άσκηση των "καθηκόντων του", εκτός των χυδαίων εκφράσεων περιλαμβάνονται και οι συνεχείς απειλές, ο εκφοβισμός των εργαζομένων και η τρομοκρατία, με αποτέλεσμα στο γραφείο να έχει δημιουργηθεί ένα άκρως αρνητικό εργασιακό κλίμα.

Αλήθεια, τι λέει για όλα τα παραπάνω, που επώνυμα καταγγέλλουν 21 εργαζόμενοι του ταχυδρομικού γραφείου, η διοίκηση των ΕΛΤΑ;

Το θανατηφόρο ατύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ, το Σεμπτέμβρη του 1992, δεν έγινε "μάθημα" για τους αρμοδίους

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Το "Μέγαρο" δεν είναι δημοτικός χώρος...

Οχι στα μαθήματα υποταγής που δίνει ο δήμαρχος

Την άρνησή του να συμμετάσχει σε άλλη μια φιέστα, που διοργανώνει η δημοτική αρχή της Αθήνας στο Μέγαρο Μουσικής, εκδήλωσε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης" και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Λεων. Αυδής.

Με γράμμα του στον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο,ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης" αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών της Αθήνας, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, στις 6 του Φλεβάρη.

Οπως τονίζει στο γράμμα του ο επικεφαλής, η επιλογή του Μεγάρου Μουσικής αντί κάποιου δημοτικού χώρου, εμφανίζει το Δήμο Αθηναίων αλληλέγγυο με τον Λαμπράκη, "που καταβροχθίζει και καταστρέφει σταδιακά το Πάρκο Ελευθερίας και προσπαθεί να ηγεμονεύσει στην πολιτιστική ζωή της χώρας".

Επίσης, ο Λεων. Αυδής υπογραμμίζει πως η επιλογή αυτού του χώρου παρέχει ακόμα στους μαθητές δίδαγμα υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα. Τέλος, υπενθυμίζει πως κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, παραχωρήθηκαν στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ακόμα 1.450 τμ ελεύθερου χώρου, που υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη δημιουργία πρασίνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ