ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ξαναχτύπησε η "Αλεπού"

Γυναικόπαιδα είναι τα θύματα των νέων αμερικανικών επιδρομών που έπληξαν, κυρίως, κατοικημένες περιοχές στο Νότιο Ιράκ, στα όρια της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-

Δύο κύματα επιδρομών με στόχο κατοικημένες περιοχές στο Νότιο Ιράκ πραγματοποίησαν, χτες, αμερικανικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων και επιβεβαίωσαν ξένοι ανταποκριτές. Η Βαγδάτη μιλά για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, ενώ το Πεντάγωνο αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων. Επίσημος απολογισμός δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα και μέχρι αργά χτες το βράδυ, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων τηρούσε "σιγήν ιχθύος" σαν να μην έγιναν, καν, οι επιδρομές.

Στις 9.30 και στις 10.10 το πρωί, τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκαν οι αμερικανικές επιδρομές στην περίμετρο της πόλης Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ, μετέδωσε, το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά κύματα και χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι αέρος - εδάφους "SA-3" και βόμβες. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο, στο στόχαστρο των επιδρομών βρέθηκαν η συνοικία αλ Τζουμχουρίγια, το χωριό Αμπού αλ Κασέρ, το αεροδρόμιο της Βασόρας και η πετρελαϊκή περιοχή Βόρεια Ρομεϊλάχ.

Σε δηλώσεις του ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Χουμάν Αμπντέλ Κχαλίφ, υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές επιδρομές έπληξαν μόνο κατοικημένες περιοχές και υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Οπως δήλωσε ο Κχαλίφ, αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός, τα θύματα της επίθεσης υπολογίζεται ότι είναι δεκάδες αθώα γυναικόπαιδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι νεκροί είναι, τουλάχιστον, 12 και οι τραυματίες περισσότεροι από 37, ενώ, όπως υποστήριξε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου "Fox News", που βρέθηκε στην περιοχή, δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, τα σωστικά συνεργεία έψαχναν μέχρι το βράδυ για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και μικρά παιδιά.

Λακωνική η αμερικανική ηγεσία

Λακωνικός και φειδωλός στις δηλώσεις του σχετικά με τις επιδρομές στο Νότιο Ιράκ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες, ο οποίος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις. Ο Μπρίντζες αρκέστηκε να επαληθεύσει ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην περιοχή της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ", όπως πραγματοποιήθηκαν επιδρομές και στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ". Ο Αμερικανός αξιωματούχους ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη είχαν μόνο στρατιωτικούς στόχους, ότι επέστρεψαν ασφαλή στις βάσεις τους και ότι δεν έχει στοιχεία περί πλήγματος κατοικημένων περιοχών.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Φρανκ Λέιχιου, δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν περιπολία στο Νότιο Ιράκ και ενεπλάκησαν με ιρακινά στρατιωτικά αεροσκάφη "Μινγκ", που παραβίαζαν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ακολούθησε μάχη και τα αμερικανικά αεροσκάφη απάντησαν στις απειλητικές ενέργειες των ιρακινών αεροσκαφών και των αντιαεροπορικών. Λίγη ώρα αργότερα, η υποστράτηγος Τζέιν Ρίνελ, επικεφαλής της επιχείρησης ελέγχου της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, δήλωνε, από το Ιντσιρλίκ, ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια περιπολίας. Σύμφωνα με τη Ρίνελ, στις δύο περιπτώσεις τα αμερικανικά αεροσκάφη απάντησαν σε πυρά που δέχτηκαν από τα ιρακινά αντιαεροπορικά, και στην τρίτη το αμερικανικό μαχητικό εγκλωβίστηκε από τα ιρακινά ραντάρ.

Καμία δήλωση για τις νέες επιδρομές δεν έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Σιωπηλοί παρέμειναν και οι συνεργάτες της, ενώ η Ολμπράιτ απέφυγε ακόμη και να σχολιάσει την κριτική που της απηύθυνε ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ο οποίος εξέφρασε την αποστροφή του για τις αμερικανικές επιδρομές, που για άλλη μια φορά είχαν στόχο αθώους πολίτες. Πιθανολογείται ότι οι νέες επιδρομές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που πρόκειται να έχει, αργά χτες το βράδυ, η Ολμπράιτ με το Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακώφ.

Διχασμένος ο αραβικός κόσμος

Ανευ αποτελέσματος έληξε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η οποία εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την Κυριακή. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Σαϊντ αλ Σάχαφ, εγκατέλειψε οργισμένος την αίθουσα συνεδριάσεων, εξαιτίας της άρνησης των υπολοίπων Αράβων υπουργών να υποστηρίξουν τα ιρακινά αιτήματα για άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων, χωρίς καμία συνέχιση των επιθεωρήσεων και για κατηγορηματική καταδίκη των αμερικανο-βρετανικών επιδρομών του περασμένου μήνα. Οι υπόλοιποι Αραβες υπουργοί επέμεναν στην αναζήτηση μέσης οδού για τη συνέχιση, με διαφορετικό τρόπο ή και με βάση χρονοδιαγράμματος, των επιθεωρήσεων και απαίτησαν από την ιρακινή ηγεσία να δεσμευτεί ότι δεν έχει επιθετικές διαθέσεις προς το Κουβέιτ.

Το ρήγμα που παρατηρήθηκε στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς ορισμένες αραβικές ηγεσίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το "μήνυμα που έλαβε η ιρακινή ηγεσία στην προσπάθειά της να εκβιάσει τον αραβικό κόσμο", ενώ άλλες αραβικές ηγεσίες εκτιμούν ότι απέτυχε άλλη μια προσπάθεια επίτευξης ενότητας, με αποτέλεσμα ο αραβικός κόσμος, αυτή τη στιγμή, να είναι διχασμένος και κατά συνέπεια να τηρεί μια στάση που, αν μη τι άλλο, βολεύει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα αρνητικές τις εξελίξεις, ο ηγέτης του Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος, του Κουβέιτ, Αχμέντ Μπισάρα, εκτιμούσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που επιδίωκαν, να διαχωρίσουν την ιρακινή ηγεσία από τον ιρακινό λαό, αλλά να διατηρήσουν αυτά τα δύο μέρη ενωμένα όσον αφορά τις επιπτώσεις των κυρώσεων και των επιθέσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απολύθηκε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σφοδρές κατηγορίες ανταλλάσσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο, προσφάτως απολυθείς, υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος εγκατέλειψε, χθες, τα καθήκοντά του αφήνοντας να διαρρεύσουν οι πληροφορίες ότι έχουν, ήδη, αρχίσει συνομιλίες για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Νότιο Λίβανο. "Προδότη" χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον Γιτζάκ Μορντεχάι, τον οποίο κατηγόρησε ότι έθεσε σε προτεραιότητα τις προσωπικές του φιλοδοξίες και ότι συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση (επειδή υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστεί με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ) για να ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Μορντεχάι επικρίνει σφόδρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι σκέφτεται κυρίως το προσωπικό του συμφέρον και όχι το όφελος της χώρας και γι' αυτό δέχτηκε να "παγώσει" την "ενδιάμεση συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την ισραηλινή ακροδεξιά.

Πάντως, ο Μορντεχάι, ο οποίος εγκατέλειψε χθες επισήμως τα καθήκοντά του, μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο το Σάββατο το βράδυ, παρακολούθησε, χθες, τελετή αποχαιρετισμού στρατιωτικών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Ο πρώην υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι έχουν, ήδη, αρχίσει συζητήσεις με τη λιβανική ηγεσία για αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο και εξέφρασε την ελπίδα να είναι καρποφόρες. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, το οποίο, με ανακοίνωση, τόνισε ότι στο επίκεντρο των μυστικών διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο αποχώρησης από το βόρειο τμήμα της, κατεχόμενης, ζώνης. Την είδηση διέψευσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σελίμ Χος, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τη στάση που θα τηρήσει η ισραηλινή κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Μορντεχάι, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "τελευταίο διαλλακτικό Ισραηλινό αξιωματούχο".

ΗΠΑ
"Η δίκη", πράξη δεύτερη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τους ρεπουμπλικανούς "εισαγγελείς" να έχουν διακηρυγμένη πρόθεση κλήτευσης της Μόνικας Λεβίνσκι, προκειμένου να καταθέσει στη δίκη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, η αμερικανική Γερουσία αντιμετώπιζε χτες την προοπτική ψηφοφοριών οι οποίες μπορεί να "τερματίσουν τη δίκη" ή να "την παρατείνουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα".

Γερουσιαστές "ομολογούσαν" την Κυριακή ότι οι 67 ψήφοι που απαιτούνται για να αποπεμφθεί ο Κλίντον από την προεδρία των ΗΠΑ "είναι περίπου αδύνατο" να συγκεντρωθούν. Και επίσης παραδέχονταν ότι επιζητούν έναν εύσχημο τρόπο εξόδου από το "πολιτικό αδιέξοδο" που έχει προκύψει.

Αυτήν τη βδομάδα αναμενόταν μια σειρά ψηφοφοριών προκειμένου να αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μάρτυρες (κατηγορίας, πρωτίστως) θα κλητευτούν. Αν η εξέλιξη των ψηφοφοριών αποβεί εις βάρος των ρεπουμπλικανών, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σε πολύ συντομότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο η "τελεσίδικη" ψηφοφορία, προκειμένου να αποφασιστεί αν ο Κλίντον θα "επιπληχθεί" ή θα "αποπεμφθεί" ή ο,τιδήποτε άλλο.

Υπέρ αυτού τοποθετούνται τόσο συντηρητικοί ρεπουμπλικανοί, όσο και πάμπολλοι δημοκρατικοί. Ενας γερουσιαστής από το δεύτερο στρατόπεδο έλεγε χτες ότι "90 γερουσιαστές έθεσαν 104 ερωτήματα μέσα σε δύο μέρες... υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε αρκετά, για να λάβουμε βασικές αποφάσεις".

Αλλά οι πιο "ακραίοι" ρεπουμπλικανοί ετοιμάζονται να πιέσουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι εξ αυτών πραγματοποίησαν συνέντευξη με τη Μόνικα Λεβίνσκι, την οποία επιθυμούν να καλέσουν να καταθέσει, γεγονός που τα αμερικανικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν - αναλόγως τοποθέτησης - από "πράξη απελπισίας", μέχρι "δείγμα αποφασιστικότητας". Ιδωμεν.

Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα από αυτά που περιπολούν στη λεγόμενη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων"



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ