ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Αναταραχή λόγω φημών "υποτίμησης" από την Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Την περίοδο των γιορτών το περιοδικό "Economist" διατύπωνε μια εκτίμηση που έμοιαζε λίγο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία: η οικονομική και νομισματική σταθερότητα της Κίνας, έγραφε, θα τεθεί το 1999 εν αμφιβόλω. Την Κυριακή, η κινεζική εφημερίδα "China Daily Business Weekly" δημοσίευε μια φήμη περί υποτίμησης του γουόν, του κινεζικού εθνικού νομίσματος που η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει δεσμευτεί ότι θα κρατήσει σταθερό. Και χτες οι - ασιατικές κυρίως - αγορές χόρευαν... ροκ εν ρολ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ιεράρχησε το θέμα ως πρώτο στις οικονομικές του ειδήσεις - σημειώνοντας ότι "οι περισσότερες ασιατικές αγορές" έκλεισαν με σημαντικές πτώσεις. Ενδεικτικά, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times έχασε 80,73 μονάδες ή 5,5%, ενώ ανάλογες πτώσεις αναφέρθηκαν στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ (2,45%), των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας, της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Νοτίου Κορέας και της Κουάλα Λουμπούρ. Ανεπηρέαστος εμφανίστηκε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, που ανέβηκε ελαφρά μετά την ανακοίνωση (και νέων) μέτρων, για να ενισχυθούν οι παραπαίουσες ιαπωνικές τράπεζες. Ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones στη Νέα Υόρκη έπεσε 143,41 μονάδες, αλλά το γεγονός δεν αποδόθηκε "και τόσο" στη φημολογία περί γουόν, ή την ανακοίνωση ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας έχει φτάσει σε"απίθανα" επίπεδα (ειδικά σε σχέση με τις ΗΠΑ, στις οποίες οι Ιάπωνες δανείζουν, ώστε οι Αμερικανοί να... αγοράζουν ιαπωνικά προϊόντα), αλλά περισσότερο σε "εγχώριες" ισορροπίες και κινήσεις.Η "βασιμότητα" της φιλολογίας

Η εφημερίδα China Daily, η οποία εκδίδει και την αγγλόφωνη Business Weekly, θεωρείται ως "ιδιαιτέρως αξιόπιστη" πηγή, και τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ την επικαλούνται πως απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης σε οικονομικά ζητήματα. Το Reuters όμως υποσημείωσε ότι "όχι λίγες φορές, στις στήλες της φιλοξενούνται απόψεις, οι οποίες δεν ταυτίζονται πλήρως" με τις θέσεις της κυβέρνησης.

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που έχει χαράξει το οικονομικό επιτελείο του Κινέζου πρωθυπουργού Ζου Ρονγκτζί, στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας, είπε ανώνυμα ότι "το νόμισμα δε θα υποτιμηθεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική του περασμένου χρόνου για σταθερό νόμισμα", διασαφηνίζοντας πως η θέση που δημοσίευσε η Business Weekly κατά την οποία "η υποτίμηση μπορεί να μην είναι και τόσο κακό πράγμα" δεν αντανακλά την επίσημη πολιτική της Κίνας.

Σε πιο επίσημο επίπεδο, "υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για υποτίμηση του γουάν αυτή τη στιγμή", όπως δήλωσε ο Χουανγκ Τζινμπάο, οικονομολόγος της Τράπεζας της Κίνας, κεντρικής τράπεζας ισοτιμιών της χώρας.

"Υπάρχει πιθανότητα περιορισμένων διακυμάνσεων στην ισοτιμία του γουάν, αλλά η Κίνα - σε αντίθεση με τη Βραζιλία - δε χρειάζεται να ανακοινώσει ότι η ισοτιμία με τα ξένα νομίσματα θα κυμαίνεται, διότι η ισοτιμία είχε καθοριστεί από το 1994 στο πλαίσιο μιας ζώνης διακύμανσης", σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ενδεχόμενη υποτίμηση του γουόν θα είχε πολύ σοβαρότερες συνέπειες για την ασιατική οικονομία από εκείνες που οι "συγκυριολόγοι" θα ήθελαν να παραδεχτούν. Εκτός του ότι θα βάθαινε την - κάθε άλλο παρά "απλώς" χρηματοπιστωτική - κρίση, θα προκαλούσε άγριες τριβές με την Ιαπωνία, αφού το γιεν θα δεχόταν μια ανεπιθύμητη "κλοτσιά προς τα πάνω" και τα οφειλόμενα προς το "μεγαλύτερο δανειστή" της Ασίας και του κόσμου ολόκληρου θα αποκτούσαν δυσβάστακτο βάρος...

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προτεραιότητα στην εξεύρεση πολιτικής "λύσης";

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στην τροχιά αναζήτησης πολιτικών λύσεων πρέπει να τεθεί η κρίση στο Κόσσοβο εκτίμησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρόμπιν Κουκ, ανακοινώνοντας πως θα αναζητήσει την υποστήριξη και τη συμβολή των 15 εταίρων της ΕΕ στην εύρεση νέου σχεδίου "ειρήνευσης".

"Θέλουμε να σταματήσουμε να πλήττεται η συμφωνία εκεχειρίας και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μελλοντικών αιματοχυσιών", σημείωσε ο Κουκ σε συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα των προσπαθειών του θα είναι να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε δηλώσεις περί εξεύρεσης "πολιτικής λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο προέβη χτες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως η προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες νέα συνάντηση της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό θα δώσει "νέα δυναμική, νέα ώθηση" στο ζήτημα.

Πάντως, χτες, το κλίμα βάρυνε για μία ακόμη φορά στην Πρίστινα, όπου ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν στο νοτιοδυτικό Κόσσοβο τα πτώματα πέντε δολοφονημένων Κοσσοβάρων Αλβανών.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς αποστολής επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας, Λες Χάους, ανακοίνωσε πως τα θύματα είχαν πυροβοληθεί με αυτόματα όπλα και το όχημα που τους μετέφερε είχε πυρποληθεί. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών των Αλβανών του Κοσσόβου, τα θύματα σκοτώθηκαν την περασμένη Κυριακή από Σέρβους αστυνομικούς στο χωριό Ρακοβίνα. Ωστόσο, η είδηση αυτή δε διασταυρώθηκε από άλλη πλευρά.

Πάντως, ο επικεφαλής των Αμερικανών απεσταλμένων στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Χιλ, προγραμμάτιζε χτες να συναντηθεί με τον αρχηγό του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα και αρχηγούς άλλων κοσσοβάρικων κομμάτων της αντιπολίτευσης. "Βαδίζουμε καθ' οδόν προς μία κατάσταση, όπου πρέπει να έχουμε στο χέρι ορισμένες πολύ καλές ιδέες", είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας παράλληλα πως η διαδικασία των αέναων διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να συνεχίζεται εις το διηνεκές. "Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα" κατέληξε...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανάφλεξη πολιτικής βίας στο Νατάλ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Φόβους για ένα αιματηρό "φούντωμα" πολιτικής βίας στη νοτιοαφρικανική επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ έχει προκαλέσει η δολοφονία του γενικού γραμματέα του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος "Ενωμένο Δημοκρατικό Κίνημα", Σιφίσο Νκαμπίντε, το περασμένο Σάββατο, η δολοφονική απόπειρα κατά στελέχους του ίδιου κόμματος στο Κέιπ Τάουν, αλλά και οι φόνοι 11 υποστηρικτών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου στο Ρίτσμοντ.

Πλήθος οπλισμένων αστυνομικών περιπολεί τις τελευταίες μέρες στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς οι τοπικές αρχές αναμένουν το ξέσπασμα κρουσμάτων πολιτικής βίας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής άγνωστος ένοπλος πυροβόλησε θανάσιμα τον 35χρονο Βουλιντλέλα Ματιγιάσε, ανώτατο στέλεχος του "Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος" στο Κέιπ Τάουν, ενώ νωρίτερα στους δρόμους του Ρίτσμοντ σημειώνονταν επεισοδιακές συμπλοκές μεταξύ νεαρών υποστηριχτών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και του "Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος".

Ο δήμαρχος της πόλης, Αντριου Ραγκαβάλου του "Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου", εξέφρασε την πεποίθηση πως "η κατάσταση στο Ρίτσμοντ μοιάζει με ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή".Πάντως, αξιωματούχοι των τοπικών αστυνομικών αρχών συναντήθηκαν χτες με εκπροσώπους της τοπικής αρχής για να συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας στην πόλη. Για να αντιληφθεί κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, αναγκάστηκε - μετά τη δολοφονία του Νκαμπίντε - να αναβάλει προσωρινά ταξίδι του στο εξωτερικό.Ο αντιπρόεδρος του "Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος" Ραλφ Μέγιερ ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μαντέλα προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση, ενώ ο τοπικός ηγέτης του κόμματος των Ζουλού "ΙΝΚΑΘΑ", Μπεν Νγκουμπάνε, έκανε έκκληση στον πληθυσμό του Ρίτσμοντ να μην επιτρέψει την ανάφλεξη της πολιτικής βίας ορμούμενοι από συναισθηματικές παρορμήσεις.

Ο Νκαμπίντε είχε ιδιαίτερα έντονες σχέσεις με το ΑΕΚ, του οποίου υπήρξε μέλος έως το 1997, οπότε και διαγράφηκε με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της παράταξης, την εποχή του Απαρτχάιντ. Από το Μάη του 1997, οι πολιτικές διαμάχες στο Ρίτσμοντ της επαρχίας Νατάλ έχουν προκαλέσει το θάνατο 104 ανθρώπων.

ΗΠΑ - ΕΕ
Ατελέσφορες οι επαφές για τον "πόλεμο της μπανάνας"

ΓΕΝΕΥΗ. -

Για μια ακόμα φορά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια άμεση συμφωνία για την εκτόνωση της μεταξύ τους σύγκρουσης στον "εμπορικό πόλεμο της μπανάνας". Οι δύο πλευρές συζήτησαν και χτες "ιδιαιτέρως", ενώ υποτίθεται πως παρακολουθούσαν συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρώτο θέμα της ατζέντας συνομιλιών ήταν το αμερικανικό αίτημα για την έγκριση (από τον ΠΟΕ) της επιβολής κυρώσεων, ύψους 520 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πληθώρα προϊόντων που προέρχονται από τις 15 χώρες- μέλη της ΕΕ.

"Αυτό που θα ζητήσουμε σήμερα είναι η εξουσιοδότηση για την επιβολή των κυρώσεων και μετά θα δούμε τι θα συμβεί", είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Ρίτα Χέις, μπαίνοντας χτες στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη. Ο Νάιγκελ Γκάρντερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Σερ Λίον Μπρίταν, εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως θα αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας...

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζουν ότι οι εμπορικές πρακτικές της ΕΕ στο ζήτημα των εισαγωγών μπανάνας ευνοούν τις χώρες της Καραϊβικής και της Βόρειας Αφρικής (πρώην αποικίες χωρών της Ευρώπης) βάσει της συνθήκης του ΛΟΜΕ. Ουσιαστικά, όμως, την τριβή στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκάλεσε η αμερικανική εταιρία εισαγωγής και εκμετάλλευσης μπανανών "ΤΣΙΚΙΤΑ", που φαίνεται να αναζητεί τρόπους για κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς.

Γερμανικό πολεμικό πλοίο σε ετοιμότητα σε λιμάνι της Νότιας Ιταλίας
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org