ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμία απάντηση στα αιτήματα των αγροτών
  • Ο υπουργός Γεωργίας χτες μετά τη συνάντηση με την ΠΑΣΕ δήλωσε μόνο ότι θα απαντήσει... γραπτώς στα αιτήματα που του τέθηκαν μέχρι τις 6 Φλεβάρη
  • Αγωνιστικά προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, με αφετηρία την 1η του Φλεβάρη και αύριο σε ευρεία σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας θα κανονιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των νέων κινητοποιήσεων

Ενα μεγάλο "τίποτα" ήταν η απάντηση του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη στο σύνολο των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, που του έθεσε χτες η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή,στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας. Ο Γ. Ανωμερίτης είπε, απλώς, ότι θα... εξετάσει τα αιτήματα και μέχρι τις 6 του Φλεβάρη θα απαντήσει... γραπτώς. Ετσι, μετά και τη χτεσινή συνάντηση, έσβησαν και οι όποιες ψευδαισθήσεις υπήρχαν ότι κάτι μπορεί ν' αλλάξει με το νέο υπουργό. Αναπόφευκτα, ο μόνος δρόμος που μένει για τους αγρότες, όπως δήλωσαν χτες μετά τη συνάντηση και τα μέλη της ΠΑΣΕ, είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ τόνισαν, χτες, πως οι αγρότες της Θεσσαλίας προχωρούν με βάση το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχουν αποφασίσει και την 1η του Φλεβάρη τα τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες των χωριών, ενώ προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με προχωρημένες μορφές αγώνα.Αύριο, επίσης, στις 6 μμ, στο Δημαρχείο Παλαμά Καρδίτσας, θα γίνει ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των αγροτικών συλλόγων, καθώς και πλήθος αγροτών απ' όλη τη Θεσσαλία και θα καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των κινητοποιήσεων. Η επιλογή του υπουργού Γεωργίας, να μη δόσει καμία συγκεκριμένη απάντηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων που του έθεσε με σχετικό υπόμνημα η ΠΑΣΕ, αποκαλύπτει την εμμονή της κυβέρνησης να συνεχίσει την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Και ο ελιγμός του Γ. Ανωμερίτη, που ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι τις 6 του Φλεβάρη για ν' απαντήσει, δείχνει ότι ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση συνολικά επιδιώκουν να "ροκανίσουν" το χρόνο και να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες. Γιατί τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών είναι γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια, όπως επίσης είναι γνωστά στον υπουργό Γεωργίας εδώ και μήνες. Για παράδειγμα, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στα σιτηρά ο υπουργός το γνώριζε και από την περιοδεία του στη Θεσσαλία και από Ερωτήσεις κομμάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά μέχρι τώρα δεν πήρε καμία θέση και δεν έδωσε καμιά απάντηση. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Θα το κάνει αυτό τώρα, μέσα σε δέκα μέρες;

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης χτες, ο υπουργός Γεωργίας έκανε μόνο λόγο για μείωση των επιτοκίων και άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει κάποια ρύθμιση των αγροτικών χρεών, προσθέτοντας, όμως, ότι η ΑΤΕ είναι Ανώνυμη Εταιρία και δεν ελέγχεται από το υπουργείο Γεωργίας. Από τα όσα είπε σχετικά, προκύπτει ότι η όποια ρύθμιση ανακοινωθεί, αν ανακοινωθεί τελικά, θα είναι σε ατομικό επίπεδο και με τραπεζικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι πάλι δε θα υπάρξει καμία λύση για το πρόβλημα αυτό, αφού παρόμοιες τραπεζικές ρυθμίσεις έγιναν και στο παρελθόν και καμία δεν απέδωσε. Γιατί ρύθμιση που δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι ρύθμιση, αφού είναι φανερό ότι η ΑΤΕ από μόνη της δεν μπορεί να λύσει, με γενναίο τρόπο όπως απαιτούν οι περιστάσεις, το μεγάλο πρόβλημα των αγροτικών χρεών.

Προπέτασμα διαλόγου...

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Γεωργίας, προφανώς μη έχοντας κάτι συγκεκριμένο να δηλώσει, είπε: "Υπήρξε ένας δημιουργικός διάλογος, ανοιχτός, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί". Για να προσθέσει, επί λέξει, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι απαντήσεις έδωσε και τι αποτέλεσμα υπήρξε: "Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου θα είναι η επόμενη γραπτή απάντηση, στο γραπτό υπόμνημα το οποίο πήραμε".

"Ο αγώνας συνεχίζεται"

Στη συνέχεια, Θ. Κοκκινούλης.μιλώντας εκ μέρους της ΠΑΣΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Δυστυχώς, καμία απάντηση δεν πήραμε από τον υπουργό Γεωργίας στη σημερινή συνάντηση για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, και όχι μόνο. Μετά απ' αυτό, η ΠΑΣΕ προχωρά απαρέγκλιτα στο πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που έχει προκαθορίσει, σύμφωνα με το οποίο από την 1η Φλεβάρη ξεκινούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών".

Επίσης, με δήλωσή του στο "Ρ" ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε: ""Φως στο τούνελ" δεν υπάρχει, αφού ο υπουργός Γεωργίας, για μια ακόμα φορά, ανέπτυξε τη γενική στρατηγική - πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Γεωργίας στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αν και αναγνώρισε - φραστικά μόνο - τα προβλήματα των αγροτών, δε δεσμεύτηκε για τη λύση κανενός απ' αυτά. Επομένως, οι τυχόν κινήσεις, που θα γίνουν απ' την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας στο διάστημα των κινητοποιήσεών μας, θα είναι ουσιαστικά παραπλανητικές και όχι με σκοπό να λύσουν τα προβλήματά μας. Και αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλεται από την ΕΕ και την ΟΝΕ, εμείς, σαν αγρότες, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό".

Για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους

Το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΑΣΕ στον υπουργό Γεωργίας

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) των αγροτών έδωσε χτες - κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους - στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη ένα υπόμνημα, όπου εκτίθενται τα βασικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Ολόκληρο το υπόμνημα έχει ως εξής:

"Εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Δυστυχώς, οι πολιτικές που δημιούργησαν τα προβλήματα όχι μόνο δεν άλλαξαν για να αντιμετωπιστούν, αλλά συνεχίστηκε η επίθεση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με μια σειρά νόμους και οδηγίες της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Συνεχίζεται ο περιορισμός στην καλλιέργεια και την κτηνοτροφία, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας μεγαλώνουν και επεκτείνονται, η κατάσταση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κύριε υπουργέ, σας επισημαίνουμε τα πιο καίρια προβλήματα και ζητάμε να δώσετε λύσεις για να ανακουφιστούν οικονομικά οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Βαμβάκι

1. Να επιστραφεί όλο το ποσό που παρακρατήθηκε για πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 στρέμματα στους βαμβακοπαραγωγούς, για την περίοδο 1998 - '99.

2. Να καλυφθούν οι απώλειες από την ισοτιμία πράσινης δραχμής και ΕΥΡΩ.

3. Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι στην υπό διαπραγμάτευση ΚΟΑ βαμβακιού θα υπερασπίσει την αύξηση του πλαφόν σε 1.500.000 τόνους σύσπορο με όλα τα μέσα, ακόμα και με την απειθαρχία και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

4. Να επανέλθει η προστασία των μικρών και μεσαίων βαμβακοπαραγωγών.α) Να μην ισχύσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας όταν ξεπερνιέται το πλαφόν των 1.500.000 τόνων στη χώρα μας για τα πρώτα 100 στρέμματα στους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και τα 40 πρώτα στρέμματα στους ετεροεπαγγελματίες που έχουν εισόδημα κατώτερο του ορίου φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο.

β) Στην περίπτωση που αυτό δε γίνεται δεκτό από την ΕΕ, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστεί με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

5. Να καταργηθεί το πριμ ρίσκου και ποιοτικών χαρακτηριστικών που δίνεται στους εκκοκκιστές και να μεταφερθεί στους βαμβακοπαραγωγούς.

Ρύθμιση όλων των χρεών στην ΑΤΕ

1. Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων.

Τα υπόλοιπα να εξοφληθούν με τους όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και όχι επιτόκιο μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού.

2. Αμεση μείωση του επιτοκίου της ΑΤΕ στο 8% από 18% που είναι σήμερα.

Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

1. Αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στο 6% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής και 7% για προϊόντα ζωικής παραγωγής.

2. Ελεγχος στις τιμές και πάταξη της αισχροκέρδειας στα μέσα και εφόδια που παράγουν οι βιομήχανοι και διακινούν οι μεγαλέμποροι, μείωση των τιμών στα παραπάνω εφόδια που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

3. Χορήγηση πετρελαίου χωρίς δασμούς στους αγρότες.

5. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων της Θεσσαλίας.

α) Ολοκλήρωση των έργων κεφαλής του Αχελώου και των παράλληλων έργων (αρδευτικά και κανάλια).

β) Ολοκλήρωση του έργου Σμόκοβου (σήραγγα Λεονταρίου - Αρδευτικά).

γ) Αρδευτικά Πηνειού και αρδευτικά Κάρλας.

Μητρώο
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το μητρώο αγροτών για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Να αποκλειστούν με φορολογικές ρυθμίσεις όσοι ασκούν το αγροτικό επάγγελμα ως δεύτερο και χρησιμοποιούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για πλουτισμό ή αποθεματοποίηση.
Νέοι αγρότες
  • Να ελαχιστοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη νέων αγροτών στα κίνητρα και στα σχέδια βελτίωσης.
Κτηνοτροφία
  • Να λαμβάνουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι εξισωτικές αποζημιώσεις όπως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.
  • Να καταργηθεί ο περιορισμός στις επιδοτήσεις στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους αιγών και προβάτων.
  • Να συνεχιστεί η απόσυρση φέτας.
  • Να αναπληρώσει η κυβέρνηση την απώλεια εισοδήματος στους κτηνοτρόφους που μειώθηκε εξαιτίας της ισοτιμίας πράσινης δραχμής και ΕΥΡΩ.
Σιτάρι
  • Να κάνει παρέμβαση το κράτος για την απορρόφηση των σιτηρών που βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών με τιμή 55 δραχμές το κιλό. Να καταργηθούν οι ζώνες καλλιέργειας στα σιτηρά, καλαμπόκι κλπ.
Δίκες
  • Να φέρει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση για ψήφιση την τροπολογία για την παραγραφή των υποτιθέμενων αδικημάτων των αγροτών στις κινητοποιήσεις και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δίκες ως μέσο εκφοβισμού τους".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απέκλεισαν το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ

Προθεσμία μέχρι τέλος Γενάρη δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στον υπουργό Γεωργίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Διαφορετικά, προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους από τις αρχές Φλεβάρη και για όσο αντέξουν. Χτες το πρωί οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στην οδό Αριστοτέλους, το οποίο απέκλεισαν για περίπου μία ώρα, καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο την τοκογλυφική πολιτική της Τράπεζας που σε συνάρτηση με τις καταστροφικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης, οι αγροτοκτηνοτρόφοι Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής,προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της περιοχής τους στις 31 Γενάρη στη Νέα Απολλωνία με τη συνεργασία και του Δήμου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί και οι αγρότες έχουν κληθεί να πάρουν μέρος με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, αλλά και κάθε άλλο μέσο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι περιοδείες των μελών της Συντονιστικής στα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και οι συγκεντρώσεις στα κεφαλοχώρια. Αύριο στις 7μ.μ. έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση σταΛαγκαδίκια και το Σάββατο στην Κριθιά,ενώ ο κύκλος ενημέρωσης των αγροτών θα συνεχιστεί και τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, ώστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές μορφές δράσης.

Ηδη τα χωριά μοιάζουν με καζάνι που βράζει. Οι αγρότες, με κάθε τρόπο, διαδηλώνουν την απόφασή τους να μη σταθούν άπραγοι μπροστά στα νέα δεινά, που σωρεύονται σε βάρος τους με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ. Στη συγκέντρωση που έγινε το Σαββατόβραδο στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ζερβοχωρίων Ν. Καράβατος, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, για να μην περάσει, - όπως είπε - αμαχητί, χωρίς αντίσταση η πολιτική της ΕΕ που προβλέπει την καταδίκη τους. Ενώ δήλωσε πως ο Δήμος θα σταθεί ηθικός και υλικός συμπαραστάτης σε όποια μορφή δράσης και αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

"Με μια φωνή, ενωμένοι πρέπει να διεκδικήσουμε το μόχθο μας. Δεν μπορεί να αποφασίζουν συνέχεια για μας χωρίς να μας ρωτάνε", είπε ο Ηλ. Μπρόζος μιλώντας εκ μέρους της ΣΕΑ και στη συνέχεια ενημέρωσε αναλυτικά για τα νέα δεινά που προμηνύονται στις βασικότερες καλλιέργειες της περιοχής, όπως στάρια, καπνό, επιλέξιμα στην κτηνοτροφία, κλπ. Επίσης αναφέρθηκε στο περιβόητο μητρώο αγροτών, αλλά και στην "Ατζέντα 2000", περιγράφοντας με απλά λόγια το τι θα σημάνει για το σύνολο της αγροτιάς: "με τη διεύρυνση της ΕΕ, θα μοιραζόμαστε την ίδια πίτα 26 χώρες αντί 15 που είναι σήμερα τα κράτη - μέλη".

"Εχουμε ημερομηνία λήξης, με βάση τα σχέδιά τους. Το 2001 θα πρέπει να μειωθούμε στο 6 - 7% και όσοι δε θέλουν να το πιστέψουν εθελοτυφλούν. Εκεί στοχεύει, άλλωστε, κάθε πτυχή της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ", προειδοποίησε ο Σωτ. Γραβαλάς μέλος της ΣΕΑ και κάλεσε τους ξωμάχους της υπαίθρου να διεκδικήσουν αγωνιστικά: μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών από ΑΤΕ με παράλληλη κατάργηση συμβατικών τόκων και τόκων υπερημερίας, την κατάργηση των ποσοστώσεων στα καπνά και να μην ισχύσει η ποιοτική σύνθεση στην καταβολή του πριμ. Για τα σιτηρά να ισχύσει το παλιό καθεστώς, τα αποθεματικά να αποδοθούν στους αγρότες και να μην ισχύσει η ζωνοποίηση και τέλος για την κτηνοτροφία αύξηση της επιδότησης στις 12.500 δρχ. κατά κεφαλή, αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων και τιμές γάλακτος λίγο πάνω από το κόστος παραγωγής.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φλεβάρη δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά την άρνηση του υπουργού Γεωργίας να δώσει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους

Ο υπουργός Γεωργίας τα "άκουσε" χτες από τα μέλη της ΠΑΣΕ, αλλά απ' ό,τι φάνηκε τα αιτήματα των αγροτών "από το ένα αυτί του μπήκαν κι από το άλλο βγήκαν"

Στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας βγαίνουν τα τρακτέρ την 1η του Φλεβάρη



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ