ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ενωμένοι - αποφασισμένοι σε νέο αγωνιστικό δεκαπενθήμερο
  • Με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαθητών από 37 πόλεις έγινε την Κυριακή 24 του Γενάρη η συνάντηση των εκπροσώπων των μαθητών
  • Νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 28 του Γενάρη και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 του Φλεβάρη

Με αγώνες, πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς συνεχίζουν οι μαθητές, που στην προχτεσινή πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων αποφάσισαν να συνεχίσουν με καταλήψεις - μπλόκα - διαδηλώσεις παντού.Η πανελλαδική συνάντηση έγινε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων μαθητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι ομόφωνα ψήφισαν τη συνέχιση του αγώνα για ανατροπή της "μεταρρύθμισης" και για καθιέρωση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά.

Το πρόγραμμα δράσης που χάραξαν οι εκπρόσωποι των μαθητών, το οποίο θα συζητήσουν και οι μαθητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων και τα τοπικά Συντονιστικά, είναι συνέχιση των καταλήψεων των σχολείων, μαζικά μπλόκα χτες και σήμερα σε όλη τη χώρα, παμμαθητικά - παλλαϊκά συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις της χώρας την Πέμπτη 28 Γενάρη.Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη καλεί σε μαζική κάθοδο των μαθητών στην Αθήνα από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11.30 π.μ.

Στην πανελλαδική συνάντηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι Συντονιστικών Αγώνα από 37 πόλεις. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν οι μαθητές από: Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Αλεξανδρούπολη,Βόλο,Καρδίτσα,Τρίκαλα,Γιάννενα,Κέρκυρα,Αγρίνιο,Αρτα,Καβάλα,Κατερίνη,Κομοτηνή,Δράμα,Σέρρες,Εδεσσα,Κόρινθο,Χαλκίδα,Ναύπλιο,Ξάνθη,Μυτιλήνη,Σάμο,Σύρο,Νάξο,Ικαρία,Αγιο Νικόλαο,Ρέθυμνο,Ζάκυνθο,Γιαννιτσά,Λαμία,Αμφισσα,Μεσολόγγι,Καλαμάτα.

Δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το Συντονιστικό

Σε συνέντευξη που ακολούθησε, οι μαθητές, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης τους, έκαναν έναν απολογισμό των μεγαλειωδών κινητοποιήσεών τους, με συλλαλητήρια σε 55 πόλεις της χώρας στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές. Οι εκπρόσωποι των μαθητών κατήγγειλαν τον αποκλεισμό δεκάδων προέδρων 15μελών από τον πολυδιαφημισμένο "διάλογο" του υπουργού, σημειώνοντας με έμφαση ότι 35 μαθητές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα εκατοντάδες σχολεία που είναι υπό κατάληψη και ότι το Συντονιστικό Αγώνα δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. "Χιλιάδες μαθητές ακούν τα καλέσματά του, έχει καταξιωθεί στα μυαλά χιλιάδων μαθητών, ας καταξιωθεί και στο μυαλό του κ. Αρσένη", είπαν, αναφερόμενοι στο Συντονιστικό. Μάλιστα τον κάλεσαν να αφήσει τις γενικές συνελεύσεις των μαθητών να συνεδριάσουν. "Δεν υπάρχει λόγος να φτιαχτεί κι άλλο Συντονιστικό, γιατί ήδη υπάρχει και το έχουν αναγνωρίσει τα κόμματα στη Βουλή και μόνο ο Αρσένης και ο Χριστόδουλος δεν το αποδέχονται", τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.Η πρόεδρός της Β. Τζιαντζή χαρακτήρισε "συγκλονιστική εμπειρία" την προχτεσινή πανελλαδική συνάντηση και ως ενδεικτικό για την ευρεία συμπαράσταση γονιών και εργαζομένων στον αγώνα των μαθητών ανέφερε το παράδειγμα της Κέρκυρας, από την οποία συμμετείχαν 17 μαθητές, οι οποίοι κατέβηκαν στην Αθήνα με έξοδα γονιών και άλλων φορέων του νησιού. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας κατήγγειλε τις "βάρβαρες μεθόδους" καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων από δήθεν αγανακτισμένους γονείς, οι οποίες όπως είπε προαναγγέλλουν τη βαρβαρότητα του νέου συστήματος που θέλει να εισάγει η "μεταρρύθμιση". Τέλος μίλησε για περιφρόνηση του υπουργείου προς τους Ελληνες γονείς, τους οποίους δε συναντά, και "δε θέλει να έχουν λόγο για το μέλλον των παιδιών τους".

Το ψήφισμα της Συνάντησης

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τοπικών Συντονιστικών Αγώνα αναφέρονται τα εξής:

"Χαιρετίζουμε τους πολλές δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα που με τις εκατοντάδες καταλήψεις, τα μαθητικά μπλόκα και τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε πάνω από 55 πόλεις της Ελλάδας έδωσαν την πρέπουσα απάντηση στο υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση και τους υποτακτικούς της.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θα καταργήσουμε τους νόμους του Αρσένη. Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Κανένας κ. Αρσένης, κανένας εισαγγελέας, κανένας κουκουλοφόρος, κανένας δήθεν αγανακτισμένος, κανένας φιλόδοξος διασπαστής δεν μπορεί να μας σταματήσει.

Το μεγάλο ποτάμι των δεκάδων χιλιάδων οργισμένων μαθητών δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά:

1. Το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για το όργιο της τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει στα σχολεία μας. Με τους εισαγγελείς, τους δήθεν αγανακτισμένους γονείς, τα ΜΑΤ, την απαγόρευση των Γενικών Συνελεύσεών μας, με τις συλλήψεις, τη δυσφήμηση του αγώνα μας.

2. Τις γνωστές πλέον συμμορίες κουκουλοφόρων που πετούν μολότοφ στις πορείες μας, κάνουν ζημιές στα σχολεία μας, σπάνε τζάμια και αυτοκίνητα. Ο στόχος τους είναι ένας και μόνο. Να μας τρομοκρατήσουν, να δικαιολογήσουν τη χωρίς προηγούμενο επιχείρηση τρομοκρατίας του αγώνα μας από την κυβέρνηση. Δίνουν χέρι βοήθειας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

3. Τις προσπάθειες του υπουργού Παιδείας για ένα στημένο διάλογο με ελάχιστους αυστηρά επιλεγμένους εκπροσώπους 15μελών και τον αποκλεισμό 15μελών εκατοντάδων σχολείων με τη βοήθεια της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Δε μας σταματάνε - Συνεχίζουμε. Είμαστε ενωμένοι όλοι σαν μια γροθιά. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μας, τις μαθητικές κοινότητες και συμβούλια, τα συντονιστικά αγώνα σχολείων των πόλεων και την πανελλαδική συνάντησή μας. Σπάσαμε την προσπάθεια της τρομοκρατίας. Τίποτα πια δεν μπορεί να μας σταματήσει!

Τα αιτήματά μας είναι πλέον γνωστά. Το ψήφισμα - κάλεσμα των Πανελλαδικών Συναντήσεών μας το αποδεχτήκανε δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα στις γενικές Συνελεύσεις τους, στις μεγαλειώδεις πορείες.

Απαιτούμε:

1. Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις.

2. Να μαζέψει τώρα η κυβέρνηση τους δήθεν αγανακτισμένους γονείς.

3. Η κυβέρνηση να πάρει ΤΩΡΑ πίσω, να καταργήσει τους νόμους - λαιμητόμους για τους μαθητές (2525/97 και 2640/98).

4. Να αποσυνδεθεί το Λύκειο από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

5. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου.

Η κυβέρνηση θέλει να μας πετάξει έξω από το Λύκειο, έξω από το σχολείο. Μας θέλουν αμόρφωτους.

Δε θα περάσει - Θα νικήσουμε! Η ζωή μας δε θα γίνει λάστιχο!

Δεν υπερασπιζόμαστε τα σημερινά χάλια του σχολείου. Γι' αυτά φταίνε οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Δεν υπερασπιζόμαστε το σχολείο του φροντιστηρίου, της παπαγαλίας, των ελλείψεων, των φραγμών, της μιζέριας και του αναχρονισμού.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Στο σχολείο και μετά από αυτό.

Διεκδικούμε:

1. Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο - Δωρεάν σχολείο για όλους. Που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.

2. Ολα τα βιβλία να είναι σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν (ειδικότητας - ξενόγλωσσα).

3. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

4. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το σχολείο να είναι ικανό να μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε, δίχως να έχουμε ανάγκη τα φροντιστήρια.

Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Με τα μεγάλα συλλαλητήρια, τις εκατοντάδες καταλήψεις και τα μαθητικά μπλόκα μας. Εχουμε στριμώξει άγρια την κυβέρνηση. Με τον αγώνα μας, με το συντονισμό και την κοινή δράση με τους γονείς, τους καθηγητές, τα εργατικά σωματεία και όλο το λαό ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Χαιρετίζουμε τους καθηγητές, γονείς, σωματεία, που όλο και περισσότερο μας συμπαραστέκονται και δείχνουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα μας. Καλούμε όλους τους γονείς, καθηγητές, εργατικά σωματεία, τους νυχτερινούς μαθητές, τους φοιτητικούς συλλόγους, όλο το λαό σ' ένα μαχητικό Παλλαϊκό ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ για τα δικαιώματά μας. Για να καταργήσουμε τους νόμους Αρσένη, για να διεκδικήσουμε τη μόρφωση και τη ζωή που μας ανήκει. Εχουμε τη δύναμη - Μπορούμε να νικήσουμε.

Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη για τρεις μήνες έχουν μείνει στα χαρτιά!

Συνεχίζουμε αγωνιστικά μαζί με τους απεργούς καθηγητές και εργάτες.

Καλούμε σε νέο αγωνιστικό 15ήμερο για όλη την Ελλάδα.

Συνεχίζουμε με καταλήψεις - μπλόκα - διαδηλώσεις.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
"Τη νίκη θα τη φέρει ο αγώνας"

Απεργία και συγκεντρώσεις έκαναν χτες καθηγητές και δάσκαλοι. Οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ συζητούν την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Γενάρη

Κάλεσμα προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας, δυσφήμησης, συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, απηύθυναν κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας γονείς και εκπαιδευτικοί. Καθηγητές και δάσκαλοι, που χτες έκαναν 24ωρη απεργία, ζήτησαν ουσιαστικό διάλογο για την Παιδεία με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συγκέντρωση και πορεία έκαναν οι εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ ενόψει της γενικής συνέλευσης των προέδρων που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, και συζητούν την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία 28-29 Γενάρη, νέες γενικές συνελεύσεις καθηγητών τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη και συνέλευση προέδρων στις 2 Φλεβάρη.

Μιλώντας χτες στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Παιδείας, η Κούλα Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά,επισήμανε την ανάγκη καθιέρωσης του ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους, γιατί όπως είπε "εμείς οι γονείς θέλουμε όλα τα παιδιά να μορφώνονται, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που με την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" διώχνει τους μισούς μαθητές από το σχολείο. Αντιπαλεύουμε τη λογική που θέλει να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα. Τη νίκη θα τη φέρει ο αγώνας", τόνισε.

Εκκληση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας, αυταρχισμού και διασυρμού των εκπαιδευτικών, απηύθυναν ο Γρ. Καλομοίρης αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο Χρ. Χρήστου πρόεδρος της ΔΟΕ. Ζήτημα αιχμής τόσο για την ΟΛΜΕ όσο και για τη ΔΟΕ είναι η κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου πάνω σε ζητήματα αιχμής, που επανειλημμένα έχουν θέσει μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και η αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ο Φ. Κιρκινέζος,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας,τόνισε ότι ούτε η βία, οι εισαγγελείς, η τρομοκρατία και οαυταρχισμός είναι σε θέση να ανακόψουν την ανοδική πορεία του μαθητικού κινήματος, καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μαθητών και εκπαιδευτικών για την κατάργηση του νόμου 2525/97 εξέφρασαν με ψήφισμά τους δεκάδες φορείς και οργανώσεις. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης εκπρόσωποι γονιών και εκπαιδευτικών θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας και αποχώρησαν, ανανεώνοντας το ραντεβού του αγώνα για την Πέμπτη 28 Γενάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10.30 στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη καθηγητές και δάσκαλοι έκαναν πορεία από το Αγαλμα του Βενιζέλου προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Νωρίτερα, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στην Καμάρα και από εκεί με πορεία έφτασαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου όπου ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους καθηγητές. Φωνάζοντας τα συνθήματα "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία" και "αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" οι εκπαιδευτικοί πορεύτηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Γ. Μαγκριώτη και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

"Διάλογος - φιέστα" με διασπαστικούς στόχους

Μια εξαντλητική συζήτηση 8 ωρών, από την οποία, εκτός από τους εκατοντάδες προέδρους 15μελών κατειλημμένων σχολείων, απουσίαζε (όπως άλλωστε αναμενόταν) και ο διάλογος ουσίας, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους μαθητές η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με προέδρους 15μελών μαθητικών συμβουλίων από σχολεία του Λεκανοπεδίου, το περασμένο Σάββατο. Ο στόχος που είχε για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να διασπάσει τους αγωνιζόμενους μαθητές, έγινε άλλωστε ολοφάνερος με τη δήλωση του υπουργού για "προοπτική μιας πανελλαδικής διάσκεψης όλων των μαθητών", πρόταση που απέδωσε στους ίδιους τους μαθητές, ενώ ο ίδιος αμφισβήτησε τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε άγνοια για το πώς επιλέχτηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν στη συνάντηση και ερωτώμενος για τις καταγγελίες των δεκάδων προέδρων 15μελών στους οποίους δεν επέτρεψαν καν την είσοδο, είπε ότι "το υπουργείο είναι ανοιχτό" (!) και τους παρέπεμψε σε συναντήσεις με εκπροσώπους του. Οι δεκάδες συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο μαθητές, στους οποίους εμποδιζόταν η είσοδος από ισχυρή αστυνομική δύναμη, αλλά και κάποιοι που συμμετείχαν στη συνάντηση και αποχώρησαν, δήλωναν ότι το υπουργείο Παιδείας κάλεσε επιλεκτικά τους "συνομιλητές" του.

Τη δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι "ο διάλογος δεν έγινε μόνο για το διάλογο" διέψευσαν οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι ήταν και από την αρχή κιόλας της συνάντησης είχαν αρχίσει να αποχωρούν. Κάποιοι από αυτούς, φανερά εκνευρισμένοι, δήλωναν ότι τους έγινε ακόμα μια "διαφήμιση" του νόμου. Στην προσπάθεια αυτή, κάποιοι από τους μαθητές αντέδρασαν, απαντώντας ότι το νόμο τον γνωρίζουν και γι' αυτό έκλεισαν τα σχολεία τους. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, ο υπουργός φάνηκε "ανοιχτός" σε απορίες και αντιμετώπισε μάλλον με... συγκαταβατικό ύφος το αίτημα για κατάργηση της "μεταρρύθμισης".

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας χρησιμοποίησε για μία ακόμα φορά ενάντια στους αγώνες το (καμένο πια) χαρτί της δήθεν παραπληροφόρησης των μαθητών, εκφράζοντας "τη βαθύτατη απογοήτευσή του ότι πολλά πράγματα, πολλές κρίσιμες πληροφορίες και εγκύκλιοι δεν ήταν εις γνώσιν της μαθητικής κοινότητας".

Συνεχίζουν αγωνιστικά στο Θριάσιο

Αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών δήλωσαν οι εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου, αλλά και οι καθηγητές, στη χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Θριασίου.

"Ο αγώνας για την Παιδεία είναι αγώνας παλλαϊκός. Εχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών μας, με το μέλλον της χώρας μας. Είναι αγώνας που απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχουν χαμένες γενιές, ότι υπάρχουν οράματα και ιδανικά, ότι τίποτα δε χαρίζεται. Ολα κατακτιούνται", επισήμανε ο Αλέξης Λεβεντέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ελευσίνας και εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Θριασίου.

Αναφερόμενος στον αγώνα των μαθητών ο Α. Λεβεντέρης τόνισε, ότι ο πανεκπαιδευτικός αγώνας έχει έτσι κι αλλιώς κερδηθεί. "Ο πανεκπαιδευτικός αγώνας έχει κερδηθεί. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γνωρίζει τις ανηφόρες και τις κατηφόρες. Θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερα βήματα προς τα μπρος. Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η αναμέτρηση είναι συνολική. Σήμερα το μέτωπο παιδείας, αύριο τα τρακτέρ της Θεσσαλίας. Εδώ που φτάσανε τα πράγματα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι υπάρχει ένα μέτωπο αγώνα νεολαίας, εργατιάς και αγροτιάς".

Εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Θριασίου μίλησε η Σίσσυ Χοροζάνη,η οποία έδωσε και την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής. "Οι μαθητές δεν κάνουν πίσω. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές και να δικαιωθούμε. Μαζί με τα παιδιά όλης της Ελλάδας και εμείς με τη σειρά μας προχωράμε δυναμικά μέχρι την τελική νίκη, έχοντας στο πλευρό μας καθηγητές και γονείς πραγματικά αγανακτισμένους. Αγανακτισμένους με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο που θέλει να βάλει τα παιδιά τους στο περιθώριο", υπογράμμισε η Σ. Χοροζάνη και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να πάρουν μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης.

Επίσης, στη συγκέντρωση χαιρέτισαν, ο Γ. Κονδύλης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευσίνας, ο Β. Μιχολός, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Γ. Σακελλαρίου, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ελευσίνας, ο Αντ. Χοροζάνης, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Δυτικής Αττικής, ο Π. Διολέτης, επικεφαλής της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Μάνδρας", η Κ. Μαϊλη, επικεφαλής της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας", καθώς και πρόεδροι και μέλη εργατικών σωματείων.

Σε επικίνδυνο δρόμο η δράση των Σωμάτων Ασφαλείας

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Προ των ευθυνών της για τη δράση παρακρατικών μηχανισμών, συλλήψεις ανύποπτων διαδηλωτών, ελεύθερη δράση των "κουκουλοφόρων" στη διάρκεια των τελευταίων μαθητικών κινητοποιήσεων, αλλά και για τον ξυλοδαρμό και το κούρεμα του 16χρονου Αλβανού μαθητή, θέτει την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

"Οι μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτός των άλλων, αποκάλυψαν ένα μέρος των προβοκατόρικων μηχανισμών των δυνάμεων που επιδιώκουν να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν και να καθυποτάξουν το λαϊκό κίνημα, καθώς και τη συστηματική προσπάθεια να κάνουν αποδεκτή στην κοινή γνώμη τη δράση των προβοκατόρων σαν μια συνιστώσα των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας. Ετσι οι διάφοροι κουκουλοφόροι δρουν ανεξέλεγκτα και σε "ζωντανή μετάδοση", καταστρέφοντας και καίγοντας σχολεία ή περιουσίες πολιτών στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις όχι απλώς κρατούν παθητική στάση, αλλά συχνά τους προστατεύουν κιόλας!", τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια επισημαίνει πως μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η Αστυνομία δε διστάζει να συλλαμβάνει με στημένες κατηγορίες πολίτες που διαμαρτύρονται και υποδεικνύουν στα αστυνομικά όργανα να κάνουν σωστά τη δουλιά τους, όπως συνέβη με τον δικηγόρο Γιάννη Κουλουρούδη,ο οποίος συνελήφθη στο πρόσφατο μαθητικό συλλαλητήριο. "Δεν πρόκειται βέβαια για μεμονωμένο περιστατικό: Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι ο συνδικαλιστής Σωτήρης Ραυτόπουλος καταδικάστηκε επειδή πριν πέντε χρόνια διαμαρτυρήθηκε όταν τέσσερις αστυνομικοί χτυπούσαν Αλβανό λαθρομετανάστη στο κέντρο της Αθήνας!", καταγγέλει ο Απ. Τασούλας.

Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογραμμίζει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πελώριες για την καλλιέργεια αντιδραστικού πνεύματος στα Σώματα Ασφαλείας εναντίον του εχθρού - λαού. "Η αυθαίρετη σύλληψη του 16χρονου μαθητή, το ξυλοφόρτωμά του και το κούρεμα (!) του από αστυνομικούς, φανερώνει ότι ο προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας είναι τέτοιος, ώστε να διαμορφώνεται κλίμα για την εκδήλωση αντιανθρώπινων και απαράδεκτων από κάθε άποψη συμπεριφορών", αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Τέλος ο Απ. Τασούλας ρωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Φιλ. Πετσάλνικο "ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να παταχθούν αμείλικτα τέτοιες συμπεριφορές, να εκδημοκρατιστούν τα Σώματα Ασφαλείας και να αναπροσανατολιστούν οι δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι των κινητοποιήσεων του λαού και της νεολαίας".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Υπόλογη η κυβέρνηση

Την ενότητα και την αποφασιστικότητα του μαθητικού κινήματος τόνισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός, σε δήλωσή του την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας ως "φιάσκο" το διάλογο - τραπέζωμα ελάχιστων μαθητών στο υπουργείο Παιδείας το περασμένο Σάββατο.

"Εδώ και τρεις μήνες το μαθητικό κίνημα, με τη συμπαράσταση καθηγητών και γονιών έχει αφήσει στα χαρτιά τους κυβερνητικούς νόμους για την παιδεία. Αυτό το κίνημα έχει την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στη νεολαία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη, έχουν καταδικαστεί όλες οι μεθοδεύσεις της για να χτυπήσει τους μαθητικούς αγώνες.

Το τραπέζωμα ελάχιστων - επιλεγμένων μαθητών στο υπουργείο Παιδείας ήταν ένα ακόμα φιάσκο για τον Σημίτη και τον Αρσένη. Τέτοιες αστείες κινήσεις το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν με νέα ευρηματικά συνθήματα αυτό το μεγαλειώδη αγώνα. Δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να εμφανίσουν δήθεν διασπασμένους τους αγωνιζόμενους μαθητές, απάντηση πήραν και θα πάρουν ξανά, το μόνο που τους μένει είναι να υποχωρήσουν μπροστά σε ένα δυνατό - αποφασισμένο και ενωμένο κίνημα που συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι τη νίκη".

Η αστυνομία κράτησε δεκάδες προέδρους 15μελών έξω από τον "διάλογο"

Η Αστυνομία κράτησε δεκάδες προέδρους 15μελών έξω από το "διάλογο"

Ενωμένοι και αποφασισμένοι δήλωσαν μετά την πανελλαδική συνάντηση οι

Ενωμένοι και αποφασισμένοι δήλωσαν μετά την πανελλαδική συνάντηση οι μαθητές και εξήγγειλαν νέο αγωνιστικό 15ήμερο



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ