ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Πανηγυρίζουν οι εμπνευστές της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ

Eurokinissi

Αλλη μια επιβεβαίωση για το ατόφιο ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ έδωσαν οι πανηγυρισμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ακολούθησαν την υπερψήφισή της από την ελληνική Βουλή.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έσπευσαν πρώτοι και καλύτεροι να εκφράσουν την ικανοποίησή τους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε: «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γ. Χαν.«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία (...) Χρειάστηκαν πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μίας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία, δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ», ανέφεραν.

Και φυσικά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, που συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζ. Μπόλτον, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, συνεχάρη τους Τσίπρα και Ζάεφ για την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προωθήσει τη σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ έσπευσε να αναπαραγάγει στο προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» μια σειρά από επαινετικά σχόλια και ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ για την κυβέρνηση, όπως ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε τη «δουλειά» οικοδομώντας μια «Νοτιοανατολική Ευρώπη εξολοκλήρου εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ» και ότι η συμφωνία είναι «ιστορικό επίτευγμα» που «θα σώσει ζωές»...

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, δήλωσε: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. (...) Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο».

Ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, έσπευσε επίσης να χαιρετίσει την κύρωση της συμφωνίας, παραδεχόμενος ότι αυτή ανοίγει το δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ, τον οποίο, όπως υπογραμμίζει, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.

Τα εύσημα στον «φίλο του», Αλ. Τσίπρα, έσπευσε να δώσει και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, με μήνυμά του στο «Twitter», λίγο μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. «Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπρα. Μαζί με τους λαούς μας καταγράψαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η συμφωνία των Πρεσπών, ας είναι αιώνια η ειρήνη και η πρόοδος στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη», έγραψε, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αλ. Τσίπρα, αφού εξάλλου από κοινού διεκπεραιώνουν τη βρώμικη δουλειά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Υπονόησε δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης με πυρηνικά!

Πρόσθετη ανησυχία για τις βρώμικες αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκάλεσε αποστροφή στην ομιλία τού μέχρι πρότινος υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, την Πέμπτη, όταν απευθυνόμενος στους τέως συνοδοιπόρους του στον ΣΥΡΙΖΑ, υπονόησε εμμέσως πλην σαφέστατα ότι στα σκαριά είναι ΝΑΤΟική βάση με πυρηνικά.

Επί λέξει είπε: «Και έχετε την ψευδαίσθηση ότι με το να παραμυθιάζετε τους ακροατές σας με μία παλιάς κοπής φθαρμένη αριστερή προπαγάνδα περί διεθνισμού, συμφιλίωσης των λαών, γκρέμισμα των συνόρων, μίζερη ξενοφοβική πατρίδα, ασκείτε προοδευτική πολιτική. (...) Βέβαια, όταν θα δείτε τη ΝΑΤΟική βάση με τα πυρηνικά, τότε να δω τον κύριο Παπαδόπουλο (σ.σ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) τι θα λέει στους ψηφοφόρους του, που τον ανησυχούσε μήπως γίνει καμία βάση στη Λάρισα ή στα Τρίκαλα».

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2017, με τις κυβερνητικές «εξηγήσεις» κάθε άλλο παρά να πείθουν, στη βάση του Αραξου έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες προκείμενου να φιλοξενούνται και «ειδικά» όπλα, όρος που κατά τους ειδικούς παραπέμπει και σε πυρηνικά.

Τον Αραξο μάλιστα επισκέφτηκαν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, και ο ίδιος ο επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του την περασμένη άνοιξη, για να ελέγξουν πρόοδο των τέτοιων εργασιών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρξαν και «γκρίνιες» προς την ελληνική πλευρά γιατί οι εργασίες δεν προχωρούσαν τόσο γρήγορα όσο ήθελαν. Και βέβαια, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μία προς μία όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ που αναφέρονται στο αντιδραστικό δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

Επίσης ακούγονται και άλλα εξίσου επικίνδυνα σενάρια, όπως για «περαιτέρω αξιοποίηση» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Κρίβολακ στην ΠΓΔΜ, το μεγαλύτερο πεδίο ασκήσεων της Βαλκανικής, μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελλάδας με τη γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η πλευρά αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, που έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, είναι κυριολεκτικά αδίστακτη και έτοιμη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου να πάει μέχρι τέλους τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, κάνοντας το λαό κυριολεκτικά στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέοι εκβιασμοί από κυβέρνηση - διοίκηση - ΕΕ

Το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας αναθερμαίνει η Κομισιόν για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, υπενθυμίζοντας σε επιστολή της την «υποχρέωση» της χώρας να εφαρμόσει εντός διμήνου την απόφαση της 9ης Νοέμβρη 2017 του Ευρωδικαστηρίου περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την επιχείρηση, συνολικού ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.

Η μη εκτέλεση της απόφασης θα σημάνει πρόστιμο προς τη χώρα υπό τη μορφή παρακράτησης κοινοτικών κονδυλίων. Στην πραγματικότητα, η επιστολή λειτουργεί εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους για να αποδεχτούν «λύσεις» ενάντια στα συμφέροντά τους, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συζητάει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Ο εκβιασμός ΕΕ - κυβέρνησης προστίθεται στις απειλές της ΔΕΗ ότι θα «κατεβάσει τους διακόπτες» εξαιτίας των χρεών ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που διατηρεί η ΛΑΡΚΟ. Γι' αυτό το θέμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται σχέδιο, με το οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο προβλέπει να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησης και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του επιπέδου παραγωγής κατ' αντιστοιχία των διεθνών τιμών νικελίου, μεταβίβαση όλων των απαιτήσεων που έχει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ και «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους».

Ετσι, η ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσει σε μείωση παραγωγής κατά 20% περίπου, για να μειωθεί το κόστος της Ενέργειας που καταναλώνει μηνιαίως, από τα 5,5 εκατ. στα 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε και η τακτική αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους της βιομηχανίας, δίχως να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διαδικασία που απαιτεί συνολική «εξυγίανση» των οικονομικών της, ώστε κι αυτή να καταστεί «ελκυστική» στους δυνητικούς επενδυτές.

Με δεδομένο το μεγάλο ύψος συσσωρευμένων οφειλών της ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο προς τη ΔΕΗ, αλλά και προς τράπεζες και την απαίτηση της Επιτροπής για άμεση επιστροφή των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, οι εναλλακτικές που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο στρέφονται γύρω από την «εκκαθάριση» της επιχείρησης, δηλαδή το «λουκέτο» ή την ιδιωτικοποίηση.

Εισαγγελική έρευνα για τον Πετσίτη

Στο «μικροσκόπιο» της δικαστικής έρευνας μπαίνει ο ρόλος του Μαν. Πετσίτη, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να βρισκόταν κοντά σε κυβερνητικά στελέχη και να έπαιξε ρόλο «εκπροσώπου υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων από εταιρεία του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, έχει στείλει, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά δημοσιεύματα για το ρόλο του. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ευάγ. Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες.

Σύσκεψη σωματείων για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Σωματείων του Δημοσίου την Τετάρτη 30/1, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel».

Η Επιτροπή καλεί όλα τα σωματεία του Δημοσίου και όλες τις Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων να υιοθετήσουν την πρότασή της, παίρνοντας σχετικές αποφάσεις, και να συμμετάσχουν στη σύσκεψη. Η πρότασή της είναι η εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η πρόταση θα κατατεθεί άμεσα στο προεδρείο της Βουλής και σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συλλαλητήριο για τη ΜΕΘ και την Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου

Νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26/1, στις 11 π.μ. στην παλιά Νομαρχία, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και κεντρικό αίτημα την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και την επαναλειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο του νησιού. Προτάσσοντας την απαίτηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια η ΜΕΘ, να ξανανοίξει η Παιδιατρική κλινική και να έχει το νοσοκομείο την εύρυθμη λειτουργία που απαιτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, το Εργατικό Κέντρο έχει επίσης προγραμματίσει νέα σύσκεψη φορέων για τη Δευτέρα 28/1, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας τους.

Νέα ηγεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ο μέχρι πρότινος Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ορίστηκε νέος Α/ΓΕΕΘΑ μετά την υπουργοποίηση του Ευ. Αποστολάκη. Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, την Παρασκευή το βράδυ. Επίσης το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επιλογή του Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά ως Α/ΓΕΣ, την παράταση της θητείας του Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ως Α/ΓΕΝ για ένα έτος, την επιλογή του Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη ως Α/ΓΕΑ και την παράταση για ένα έτος της θητείας του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου Σταμάτιου Ράπτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ